42 Days – Världens tidigaste tomat…?

trollet
Ja, den kallas ofta för världens tidigaste tomat av återförsäljare iallafall… Men det där tycker jag att man kan ta med en rejäl nypa (eller näve) salt. 😉

42 Days är en tidig busksort som beskrivs bli mellan 91-152 cm hög och ca 90 cm bred. Hemma hos mig blev plantorna ca 120 cm inklusive kruka. Ger röda, rundovala tomater på 25-90 g i rätt platta klasar med sötsyrlig smak. De är större än körsbärstomater, men mindre än ”vanliga” tomater i mataffären, de flesta blir stora som en golfboll ungefär på ca 45 g. Oftast är de spetsiga som omogna för att sen bli mer ovala i formen men ibland finns spetsen kvar även som mogen.

Ibland har de första tomaterna som mognar väldigt få frön i sig, knappt några alls. Smaken är väl helt ok, men inte mer. Den här sorten odlar jag inte för smakens skull utan snarare för att den är så pass tidig.

Omogen 42 Days har ofta spets, som mogen övergår formen oftast till rundoval (men det händer att enstaka tomater har kvar spetsen).
Tomaten 42 Days börjar mogna.

Frisk och tidig (men inte först hos mig)

42 Days tål både lite kallare och lite varmare väder, det är en hyfsat produktiv och mycket frisk sort som är motståndskraftig mot mååånga trista tomatsvamp- och virussjukdomar (bl a V, F, N, FCRR, TMV). Kanske har den mexikanskt ursprung. Säljs inte av de vanliga trädgårdskedjorna men frö går att hitta rätt lätt från olika återförsäljare online. Jag har odlat några plantor utomhus i stora krukor (snittblomshinkar för liljor med borrade sidohål) i skyddat, soligt läge i zon 4, vid en ladugårdsvägg.

42 Days var inte först att ge skörd här men så fick jag också så om den två vändor pga kattsabotage… Egentligen brukar jag ju så dvärgbusktomaterna i januari, busk i februari och sen de högväxande sorterna i mars (och när jag sår före mars så är det under tilläggsbelysning) men sin vana trogen så knipsade katten av några plantor för mig och 42 Days råkade tillhöra offren denna gång. Så jag fick vackert så om i slutet av mars. Och sen när plantorna sattes för för avhärdning så kom grannkatterna och gjorde sin grej, så då fick jag så om IGEN…

Hedersplatsen närmast vattentunnan vid tomatväggen.

Det där med utvecklingstid…

Det där med utvecklingstid är både knepigt och viktigt tycker jag… Knepigt för att det inte är hugget i sten; angiven utvecklingstid avser vanligen tiden från grodd till skörd under optimala förhållanden, så det är alltså ingen garanti att bara för att det står 42 dagar på påsen att det faktiskt tar 42 dagar hemma hos dig om vädret plötsligt slår om och blir kallt eller om du sår för tidigt under för svag växtbelysning… Olika fröfirmor har också olika definition av det där med utvecklingstid. En del avser tiden från sådd till skörd, andra från grodd till skörd, eller tiden från omplantering till skörd eller i superkommersiella odlingar tiden från ympning till skörd (i storskalig kommersiell tomatodling används ofta en specialrot/grundstam som man ympar fast en annan sort på, ungefär som vi gör med äppelträd).

Men utvecklingstid är ändå viktigt, och det ger iallafall ett viktigt hum om hur pass lång utvecklingstid en tomat har. Eftersom jag odlar i zon 4 utan växthus så undviker jag sorter som har en utvecklingstid på mer än 75 dagar, helt enkelt för att de oftast inte hinner mogna hos mig. Det finns ju supersena sorter med en utvecklingstid på 90-120 dagar (eller ännu mer), och det är bra att känna till för då vet jag att skippa just dem.

Klasarna är ganska platta och antalet tomater per klase varierar från 5-9 st ungefär.
Det blev en hel del tomater att ta rätt på… Tomaterna kan lite olika form och storlek, en del med spets en del utan (även på en och samma planta).

För varmt och för kallt

De tomatsorter som faktiskt gav skörd tidigast här hos mig just iår har varit Delice de Neuilly, Regina Red och Alaska Wonder. Sen kom 42 Days nån vecka senare. Men vädret har inte varit optimalt… Långt ifrån optimalt faktiskt. Dels har det varit lite kallt men framförallt så har det varit för hett! Och när det blir för hett så avstannar utvecklingen och pollineringen försämras.

Här hos mig just iår har den snarare haft 50-58 dagars utvecklingstid än 42 men så har ju förutsättningarna varit långt ifrån optimala… Jag är ändå nöjd med sorten. Den är helt ok! Fast smakmässigt tycker jag att Subarctic Plenty blivit bättre. Kommer ändå fortsätta odla den några år till för att få mer underlag att jämföra med. En tomatsort kan ju bete sig (och smaka!) väldigt olika från år till år även om den odlas på samma sätt och på samma plats så det gäller att odla den mer än en enda sommar för att verkligen veta. Ingen odlingssäsong är ju den andra lik. Mycket påverkas ju av vädret och det har jag ju ingen makt över… 😉

Har du odlat 42 Days, hur gick det? Kommentera gärna inlägget och berätta! 🙂 🙂 🙂
Och berätta gärna HUR du odlade (växthus, kruka, friland etc) och om du köpte frö av privatperson eller firma.

Till vänster 42 Days (busk), till höger Rejina Red (dvärgbusk). Dvärgbusktomater är nättare och mer kompakta, passar bra på fönsterbrädan. 42 Days blir så pass bred att den passar bättre på en pall vid fönstret.
42 Days är rätt produktiv med platta klasar med ca 5-9 tomater i varje.
I största skålen: 42 Days. Övriga sorter: Delice de Neuilly till höger, Zuccherino F1 till vänster och Beata Sweet F1 och gula Venus närmast.

 

Källor i urval:

https://www.burpeehomegardensbrand.com/Products/PlantInfo/?phid=062000001029964

https://merakiseeds.com/42-days-tomato

http://tatianastomatobase.com/wiki/42_Days

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(1500)_42_days.aspx

https://www.klostra.se/tomat-42-days-forer-varldens-tidigaste-tomat

https://www.totallytomato.com/product/T00257/7

https://www.hrseeds.com/42-days-tomato

Läs också Sortguide: Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)
9 aha-insikter för mig som tomatodlare
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.