Utmärkta utomhustomaten Outdoor Girl

trollet
Mellanstora tomaten Outdoor Girl (lilla vinbärstomaten överst i bild).
Det är lätt att låta sig förledas av spännande bilder på flashiga, coola tomater på sociala medier… Metallic, multicolor och multiflora… Trendigt värre. Pålitliga klassiker som röda, runda Outdoor Girl må vara otrendiga men den är ändå rysligt bra! 😀

Jag är enormt förtjust i Outdoor Girl eftersom den smakar så intensivt klassiskt tomat. Inga jädra citrustoner, inte tropiskt, inte kakao, inte rökigt eller fruktigt utan bara fyllig tomat med fin eftersmak. Love it! Vill du ha en tomat som har vett att smaka som just tomat så är detta sorten för dig.

Röd och rund (men vilken smak!)

Outdoor Girl är en halvhög sort med potatisblad som ger röda, runda tomater på ca 30-60 g tidigt på säsongen. Har en utvecklingstid på ca 60-65 dagar. Vissa källor anger den som högväxande, andra som busk… Sannolikt har den selekterats olika av fröfirmorna genom åren. Jag upplever den som typ busk, jag brukar tjyva bort nåt enstaka skott men den är hyfsat kompaktväxande och brukar stanna på runt 150 cm. Det är en gammal sort från England som odlats länge, första uppgifterna om den dyker upp runt 1910 men sannolikt har den odlats längre än så. Om den faktiskt togs fram i England eller kom dit från annat land är däremot oklart.

Precis som namnet insinuerar så går den utmärkt att odla utomhus och imponerande nog så behåller den sin goda smak även som odlad på friland. Jag har testat att odla den både i kruka i skyddat söderläge, i pallkrage i soligt blåsigt läge och på friland och alla sätt har funkat lika bra. Även när somrarna varit risiga har både skörd och smak blivit bra. 😀

Outdoor Girl i blom.
Outdoor Girl börjar mogna.

En av Åke Truedssons tomatfavoriter

I boken Odla Tomater från 2015 så beskriver Åke sorten Outdoor Girl såhär: ”Det som är speciellt med sorten är smaken och aromen. Så här ska en tomat smaka! Fick jag bara välja en sorts tomat så är den här mitt val. God att äta som den är, på smörgås eller i sallader. Den kan odlas ute och i växthus.” (Truedsson 2015:28).

Jag kan bara hålla med. Pålitliga klassiker som Outdoor Girl förtjänar verkligen att lyftas fram mer. Den är lättodlad, god, tidig, smakrik och produktiv (även om den inte kan mäta sig med hysteriskt produktiva moderna F1-hybrider).

Tomat Outdoor Girl. Poppis i England; 2021 vann den Award of Garden Merit (AGM) av British Royal Horticultural Society för bra prestanda.
Yttepyttesorten på kvist är vinbärstomat. Den stora röda heter Alaska Wonder, de flera orange till höger är Ida Gold. De två orangegula Bärnsten, och de många mellanstora röda är Outdoor Girl.

Latsmart odling

Eftersom jag odlar rätt mycket tomater utomhus så gillar jag latsmarta lösningar. Att odla i bottenlösa hinkar, dvs ”typ på friland” är en av mina favoritlösningar och Outdoor Girl funkar finfint att odla så. Kika på den här korta filmen så får du se. 🙂

Latsmart odling i bottenlösa krukor.
Två plantor Outdoor Girl till höger, Yamal till vänster.

Källor i urval:

Bok: Odla tomater – Åke Truedsson (2015, nytryck 2019)

https://merakiseeds.com/outdoor-girl-tomato

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(91)_Outdoor_Girl.aspx

https://tatianastomatobase.com/wiki/Outdoor_Girl

https://www.mr-fothergills.co.uk/Tomato-Outdoor-Girl_2

https://www.rhs.org.uk/plants/pdfs/agm-lists/agm-fruit-and-vegetables.pdf

Läs också: Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter
Sortguide: Tidiga, produktiva sorter (som tål väderväxlingar hyfsat bra)

Annons

3 Comments

  1. Stort tack för ett bra inlägg om en sort som verkar vara just en sån tomat jag söker! Odlar den första ggn iår, så nyfikenheten är stor. Det är svårt att hitta guldkornen i detta massiva utbud, och det är ju också svårt att pricka in de sorter som funkar hos just mej med mina odlingsmöjligheter. Men det är ju så roligt att prova sej fram

    1. Jaa, visst är det både härligt och svårt att välja bland alla tusentals sorter som finns… Det viktigaste är att man kollar på utvecklingstid (dvs hinner den mogna hemma hos dig) och att den passar med det sätt du odlar på. Sen är det bara att prova sig fram allt vad man orkar! 😀 😀 😀

      Hoppas du får en riktigt fin odlingssäsong!

  2. Denna söta tjej ska latsmartodlas hemma hos mig i år, tack vare detta härliga inlägg! Fler tomater åt folket! Mer latsmart odling åt mig! Älskarrrr att du tipsar om hur en kan odla BRA utan att fokusera på det flashiga och perfekta. ”Done is better than perfect” som det heter. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.