Tidiga, tåliga tomaten Ida Gold

trollet
Tomat Ida Gold.

Tidig och tålig

Ida Gold är en tidig busktomat som funkar fint på våra nordliga breddgrader. Den har en utvecklingstid på ca 58-60 dagar enligt svensk fröfirma och ger gulorange, rätt runda tomater på ca 20-40 g som jag upplever som smakrika men lite syrliga. En trevlig, bra smak för att vara så pass tidig sort!

Jag har odlat Ida Gold i hög kruka i halvbra läge; soligt men ibland lite blåsigt, och den har levererat fint ändå här i zon 4. För att vara en gammal sort så är den rätt produktiv (men går inte att jämföra med moderna, hysteriskt produktiva F1-hybrider). Plantan blir ca 60-70 cm hög och är ”självtoppande”, dvs den avslutar själv tillväxten i toppen med en blomklase och har ett rätt kompakt växtsätt, behöver inte tjyvas men behöver stöd.

Ida Gold ger skörd under hyfsat lång tid.
Jag fick fin skörd odlad i stor kruka trots halvtaskigt läge: soligt men blåsigt här i zon 4.
Tomaterna blir stora som en golfboll ungefär och brukar inte spricka så lätt. Ibland är tomaterna mer utdragna i formen, ibland mer runda (även på en och samma planta).

Historia

Ida Gold är en gammal sort som togs fram av professor Arthur Boe på 1970-80-talet i USA vid University of Idahoe. Enligt Arthur A. Boe och Margaret I. Luckman är Ida Gold resultatet av en korsning av sorterna Sub Arctic Midi och Golden Delight. De beskriver den som ”/…/an ultra early semideterminate cultivar with concentrated fruit set. /…/ Each plant sets many fruits. Fruit set and ripen under adverse temperature
conditions. /…/When ripe, they are a rich, gold color. Very little fruit cracking occurs even in cool wet weather. The fruit is of excellent quality for both fresh and salad use.”

Förutom Ida Gold så har Arthur Boe bidragit till att få fram många andra tomatsorter som trivs i just nordligare klimat, bl a Bonner, Latah, Kootenai och Sandpoint. Det hade varit kul att kontakta honom och fråga vilken av dem han själv gillade bäst men tyvärr dog Arthur 2021.

Golfbollsstora Ida Gold är resultatet av en korsning av Sub Arctic Midi och Golden Delight.
Ida Gold tillsammans med 42 Days, Zuccherino F1 och lilla gula dvärgbusktomaten Venus.

Behöver inte växthus

Det fina med den här sorten är att den verkligen inte behöver nåt växthus, goda tomater blir det ändå (iallafall om du gödslar med kalium) och både extremhetta och regnoväder klarade den galant utan att spricka. Jag vet att att andra haft sämre erfarenheter och klagat på spruckna tomater (ni kanske odlade i växthus?) men hos mig har de klarat sig fint, som utomhusodlade. Jag började skörda redan i juli och fortsatte ända in i september. Den gav troget litegrann mest hela tiden.

Däremot vete sjutton hur pass tålig den är mot svamp… Förra året misslyckades jag nämligen med några sorter som bara oförklarligt vissnade ihop och dog (däribland Ida Gold). Vad det berodde på vet jag inte… Men det är verkligen en trevlig sort som passar bra för mig som odlar utomhus här i zon 4. Och den är lätt att få tag på, både som frö och planta. Den har sålts kommersiellt i Sverige sen 90-talet och säljs fortfarande, still going strong! 😀 😀 😀

Ida Gold brukar vara hyfsat lätt att få tag på, både som frö eller planta. Jag tycker den är god, ingen gourmetsort men en trevlig bra smak för att vara så pass tidig.
Ida Gold, i sällskap av bl a vinbärstomat.
Blandade tidiga tomater: Till höger orangerunda Ida Gold. (den gula ovala till vänster är Bärnsten) Stora röda Outdoor Girl och mindre röda Arkansas Traveller. Minst på kvist vinbärstomat.

Källor i urval:

https://www.lib.uidaho.edu/digital/uiext/items/uiext29497.html

https://digital.lib.uidaho.edu/utils/getfile/collection/ui_ep/id/29497.pdf?_ga=2.5279668.600912264.1671471952-96014736.1671471951

NordFrö om Ida Gold

https://www.runabergsfroer.se/?p=401

https://digital.lib.uidaho.edu/utils/getfile/collection/ui_ep/id/29577.pdf?_ga=2.14379824.600912264.1671471952-96014736.1671471951

http://www.tomatklubben.se/Tomat_2010.pdf

Läs också Sortguide: Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)
Gourmettomaten Black Opal
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.