Sötare än Sungold

trollet
Äntligen finns det en tomat som faktiskt är sötare än Sungold F1,
den heter Ambrosia Orange och är inte ens en hybrid.
Ambrosia Orange UBX.

Godistomaten Sungold F1 har länge varit en av mina favorittomater att gå runt och småsnaska på i grönsakslandet när jag vattnar. Perfekt både som mellanmål och efterrätt när jag är sugen på nåt gott. Det har grämt mig något enormt att den är en F1 hybrid, eftersom det innebär att jag är tvingad att fortsätta köpa frö till den, år efter år… Men no more! Nu är det slut med det, för äntligen har den fått värdig konkurrens! 😀

Nackdelen med F1-frö

F1 hybrider är resultatet av en industriell korsning av två tomater (en slags kontrollerad inavel), och att ta frö från en sådan frukt innebär att resultatet kan bli lite hur som helst. Tomaten jag odlar från det fröet blir alltså ingen Sungold F1, utan en helt annan sort (en F2, dvs generation/filial 2). Enda säkra sättet att föröka en F1hybrid som privatperson är att ta stickling av plantan och övervintra frostfritt men det har jag sällan tid eller tålamod för…

Sungold F1. Ta sticklingar av F1hybrider inför vintern om du vill slippa köpa frö.

Ambrosia Orange UBX

Busktomaten Minigold, också ett bra alternativ till Sungold F1.

Tomaten Ambrosia Orange UBX är som namnet antyder orange och UBX är en förkortning för Ultrahigh BriX. Den har tagits fram av J & L Gardens i New Mexico USA som beskriver smaken som ”/…/ out of this world” eftersom den enligt dem mäter högre i sötma (brix) än Sungold F1, en tomat som länge kallats för världens sötaste tomat.

Fler söta alternativ

Ambrosia Orange kommer dessutom i gott sällskap för J & L Gardens har tagit fram en hel serie av supersöta Ambrosiatomater: Ambrosia Gold, Ambrosia Rose UBX, Ambrosia Red mfl. men hur lång tid det tar för de här fröerna att nå den svenska marknaden återstår att se. En annan intressant sort är Big Sungold Select, men den beskrivs i vissa forum som instabil så kanske är Big Sungold Select II ett bättre val? Andra alternativ, som kanske inte är sötare men ändå mycket söta och mycket lika Sungold F1, är Santiam Sunrise, Honey Delight F1 (fast den är ju en F1hybrid förstås…) och busktomaten Minigold. Minigold blir bara meterhög, men är duktigt produktiv och ger lätt ovala orangegula tomater på ca 10 g. Jag brukar odla den i dubbel pallkrage i soligt, blåsigt läge och den brukar producera bra och få fin smak även trista somrar.

Kort om brix

Brix är en viktprocentskala som används för att mäta socker i en vattenlösning. Enligt J & L Gardens mäter Ambrosia Orange 11,5 % i brix medan Sungold F1 mäter mellan 8-10 % i deras odlingar. Tänk på att mätningarna av brix kan variera beroende på hur mycket du vattnar, temperatur och gödsling. Det blev väldigt tydligt när jag odlade den här hemma på gården i olika lägen.

Ambrosia Orange UBX. Ger många små orange tomater på högväxande, yvig planta.

Ambrosia Orange vs Sungold F1

Den större tomaten till vänster är Ambrosia Orange UBX, den lilla till höger Sungold F1.

Iår har jag  odlat både Sungold F1 och Ambrosia Orange och försökt jämföra dem. En av varje sort har fått stå på samma lyxplats i skyddat läge vid tomatväggen vid ladan och har odlats tillsammans under liknande förhållanden i varsin svart hög kruka (snittblomshink modell större).

Jag har också testat att odla Ambrosia Orange på flera olika ställen i trädgården, bl a i dubbel pallkrage nere i grönsakslandet. Där är det förvisso hyfsat soligt men också blåsigt och betydligt kallare än vid lyxplatsen.

Slutsats

Sungold F1 mognade flera veckor tidigare än Ambrosia Orange som är betydligt trögare och har en utvecklingstid på ca 80-85 dagar. De allra första tomaterna som kom på Ambrosia Orangeplantorna var heller inte särskilt söta, kanske var det de kalla julinätterna som spökade och påverkade skörden, sötman är alltså mer temperaturkänslig hos Ambrosia än hos Sungold F1 (jag har inte snålat med kaliumgödslingen iaf, tvärtom).
Ambrosia är helt enkelt kinkigare, men värd besväret. Jag anar att den är allra lättast att lyckas med i växthus. J & L Gardens har ju odlat den utomhus i New Mexico och även som sommartemperaturerna där liknar Sveriges så verkar de ha varmare nätter.

En stor fördel är annars att tomaterna på Ambrosia Orange är lite större än hos Sungold F1, och visst blev de supersöta när värmen kom igång. En enda av Ambrosiaplantorna har däremot inte alls gett söta tomater, men så har den också stått på ett halvtaskigt ställe som både är halvskuggigt och blåsigt. Ju mer sol och värme desto bättre, det är tydligt. Icke-hybrider behöver helt enkelt mer optimala odlingsförhållanden än hybrider för att ge bäst smak. Och mer kalium! Men det är det värt tycker jag, eftersom jag kan bli självförsörjande på frö. 🙂

Ambrosia Orange i pallkragsodlingen.

Få tag på frö

I skrivande stund har jag inte lyckats hitta frö till Ambrosia Orange i Sverige men det finns hos utländska fröfirmor som skickar inom europa (jag beställde från Belgien). Vill du inte beställa från utlandet så får du utrusta dig med lite tålamod. Inom några år finns den förhoppningsvis att få tag på även i Sverige eftersom jag skickat in lite frö till Åke Truedssons frögenbank Tomatklubben. Om han har tid/lust att föröka upp den återstår att se. 🙂

Ambrosia Orange UBX (stående till vänster) jämf med lilla liggande Sungold F1 till höger.
Läs också: Supersöta tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

8 Comments

 1. Hej, har du frö till Ambrosia orange att sälja eller vet du var man får tag på dem.
  Mvh Helen

  1. Jag säljer inte frö men förra året har skickade jag lite frö in till Åke Truedssons Tomatklubben och han har förökat upp sorten som erbjuds i årets medlemsblad. Kika på tomatklubben.se

   Lycka till! 🙂

  1. Hej Barbro!

   Eftersom Sungold F1 är just en F1-hybrid så ska du inte köpa frö av den från privatpersoner: Sungold F1 har ju två föräldrar, det innebär att om du sparar frö från en sådan tomat så blir inte avkomman genetiskt likadan. Bättre att köpa frö till Sungold F1 från en trädgårdsbutik eller fröfirma. Det är en av de absolut vanligaste tomaterna som säljs, brukar vara mycket lätt att hitta både frö och planta av Sungold F1 i säsong hos de stora trädgårdskedjorna.

   Lycka till!

 2. Eftersom Sungold F1 är just en F1hybrid så ska du inte köpa frö av den från privatpersoner (den har ju två föräldrar, tar du frö av den bli avkomman inte genetiskt likadan). Köp frö eller planta av trädgårdsbutik eller fröfirma istället. Det är en av världens vanligaste tomatsorter, både frö och planta av Sungold F1 finns på de flesta trädgårdskedjor i säsong.

  1. Hej Malin!

   För hobbyodlare finns inget ”bara kalium”-gödsel på marknaden men det finns PK-gödsel, dvs kvävefritt gödsel som innehåller mycket kalium, t ex Algomins produkt Prunkande Trädgård som har NPK 0-7-15.

   Grovt förenklat kan man säga att kväve (N = kväve) gödslar bladmassa, fosfor (P = fosfor) gödslar rotsystemet och kalium (K = kalium) gödslar knopp, blomma och frukt/bär och SMAK. Jag brukar ge mer kväve i början på säsongen när den lilla tomatplantan ska bli stor och behöver bygga bladmassa för att sen övergå till att ge ett gödsel som innehåller HÖGRE andel kalium än kväve när jag ser första knoppen. För då vill jag främst gödsla frukten (dvs tomaterna). NPK är makronäringsämnen som växterna behöver mycket av, men riktigt bra gödsel innehåller även mikronäringsämnen.

   Det finns mååååånga olika köpegödsel därute som innehåller mycket kalium, läs alltid på innehållsförteckningen, hur NPK är fördelat. Men det finns många fler faktorer än enbart gödsel som påverkar smaken och sötman på tomaterna ÄVEN om du kaliumgödslar: kalla natt-temperaturer försämrar smaken, att förvara tomaterna i kylskåp försämrar smaken, väldigt mycket regn försämrar smaken eftersom gödslet spolas ur jordprofilen, extrem hetta försämrar smaken etc.

   Det finns många olika premisser som vi som odlare inte styr över, men gödslingen kan vi styra över. Och vill man inte köpa gödsel som innehåller mycket kalium så kan man göra eget av t ex vallört. Vedaska brukar Maj-Lis Pettersson på Odla med P1 avråda ifrån till ätbart eftersom det innehåller kadmium, andra trädgårdsprofiler menar att det går bra att använda vedaska på ätbart ändå om det är små mängder. Är man osäker så ge vedaska till prydnadsväxter istället.

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.