Tomaten Moonglow

trollet

Av alla tetra cis-lykopentomater så tror jag att Moonglow är den allra mest hypade sorten hittills…

Jag som gärna vill tipsa om det lite mer ovanliga har dragit mig lite för att skriva om den här tomaten, den har ju fått så mycket uppmärksamhet ändå: Stefan Sundström, Bondjäntan och många fler har ju redan tipsat om den. Men jag tycker faktiskt att den förtjänar det.

Nu i mars är det ju dessutom väldigt många nybörjarodlare som sätter igång att både så och leta frö och eftersom Moonglow är en väldigt tacksam nybörjarsort bland tetra cis-lykopentomater så lyfter jag den gärna lite extra. Igen. 😉

Fördelar med Moonglow

Moonglow är en högväxande, köttig sort som ger mellanstora gulorange tomater med fast fruktkött och fin smak. Tomaterna blir lite olika stora, mellan 120-200 g ungefär. De lite mindre blir släta, de lite större får svaga åsar/ blir pyttelite veckade. En bra allroundtomat helt enkelt! Funkar både på mackan och i matlagning. ”The best texture and flavour of any golden yellow tomato” enligt Heritage Foood Crops Research Trusts hemsida, den har också vunnit Seed Savers Exchange smaktävling 2007 i kategorin kulturarvssort. Innehåller ganska mycket pektin, så funkar sannolikt extra bra att göra tomatmarmelad av. Den har också bra hållbarhet (men inte så pass bra att den kan kallas för vintertomat).

Moonglow är en hyfsat produktiv sort.

Tetra cis-lykopen

Alla tomater är ju nyttiga, men näringsmässigt är Moonglow lite extra intressant eftersom den enligt Heritage Food Crops Research Trust mäter 5,38 i tetra cis-lykopen, vilket är en mycket nyttig fytokemikalie som är lätt för människokroppen att ta upp. ”Vanligt” lykopen (translykopen) finns i röda tomater och de behöver värmas upp för att vi människor ska kunna ta upp näringen. Vissa gylleneorange tomater innehåller tetra cis-lykopen som helst inte ska värmas upp, de  är bäst att äta färska. Moonglow är en sån goding.

Att kombinera sin konsumtion av både tillagade röda tomater med hög halt av translykopen och färska gulorange tetra-cislykopentomater tror jag är det allra bästa. Hälsofördelarna med tomater är många! Ju mer lykopen desto bättre. 🙂

Nackdelar

Ett tag var det förtvivlat svårt att få tag på frö till Moonglow. Att sorten dessutom ger få frön hjälper inte direkt, men på senare år har det blivit betydligt lättare att hitta frö även om inte någon av de stora trädgårdskedjorna säljer det. Jag beställde från en fröfirma i Belgien men det går att få tag på även inom Sverige, bl a via föreningen Sesam och föreningen Tomatklubben.

Det råder viss förvirring kring namnet och ursprunget kring den här tomaten. Det är en kulturarvssort som har odlats länge i USA, men dess egentliga exakta ursprung är lite mer luddigt… Namnet stavas lite hipp som happ i olika sammanhang, Moonglow/Moon Glow verkar vara mest vanligt, men även Orange Moonglow/Moonglow Orange eller Yellow Moonglow/Moonglow Yellow förekommer. Sannolikt är det samma tomat som avses. Om du söker på olika fröfirmors hemsida efter sorten så nöj dig inte med att titta på bokstaven M, sök även på O och Y.

Klädnypor är toppenbra budgetodlarväxtskyltar! I vanliga fall brukar jag fästa dem i krukkanten, men satte en tillfälligt på grenen här för fotots skull.

Trevlig tomat

Jag tycker absolut att fördelarna med Moonglow är fler än nackdelarna. Framförallt är den en alldeles utmärkt nybörjartomat för dig som vill prova på tetra cis-lykopensorter! Många sådana sorter är högväxande bifftomater som blir bäst i växthus och mognar sent på sommaren/i början av hösten, men Moonglow är en lite mindre sort som börjar mogna mer i mitten av säsongen. Riktigt stora biffsorter är dessutom sällan särskilt superproduktiva, men Moonglow ger hyfsat bra! Och den funkade fint både på friland och i kruka här hos mig i zon 4. Utan växthus. 😉

Moonglow, krukodlad i lyxläget vid tomatväggen.

Mersmak?

Heritage Food Crops Research Trusts hemsida om kulturarvssorter och Moonglow

Cancer researchers testing tetra-cis-lycopene content of Moonglow tomatoes Artikel i thisNZlife av Jane Bellerby från 2017

Tangerine tomatoes boost disease-fighting antioxidants in blood Artikel i News Medical Life Sciences från 2007

Läs också Sortguide: tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.