Tomaten Orange Strawberry

trollet

Sen och söt

Orange Strawberry är en såndär härlig, underbar biffsort som jag egentligen borde ha vett att låta bli att odla, för det är alltid liksom liiite på håret att såna ska hinna mogna här hos mig i zon 4. Men den är så pass god att jag ändå envisas med att leva på hoppet och odlar den ändå. Orange Strawberry mäter 6 i brix och har en god gammeldags komplext söt smak tycker jag.

Jag odlar ju utan växthus, och även om jag skämmer bort den i lyxigt, varmt och soligt, skyddat läge vid en ladugårdsvägg så är den ju lik föbannat ändå en sen sort. Särskilt 2020, med alla kalla nätter vi hade i både juni, juli och augusti när temperaturen tidvis krupit ner mot noll.

Orange Strawberry hänger tungt på sin gren.

4, 14 i Tetra cis-lykopen

Enligt Heritage Food Crops Research Trust mäter Orange Strawberry 4,14 i tetra cis–lykopen vilket inte är särskilt mycket men vad gör det… God är den ju, att den dessutom råkar innehålla iallafall litegrann lättillgängligt lykopen ser jag mer som en extra bonus.

Orange Strawberry är en högväxande, ganska sen sort med kraftigt växtsätt som flera fröfirmor beskriver som en tysk kulturarvssort från 1800-talet (men enligt Amy Goldmans bok The Heirloom Tomato dök den upp som en spontanmutation av ett frö från bicolored Pineapple 1993 i Indiana, USA). Den ger klart orange jordgubbsformade, köttiga tomater av klassisk oxhjärtform men med en liten spets som ibland kan bli ganska lång, tomaten ser nästan ut som en ballerina som står på tå (fast med betydligt sämre balans förstås 😉 ). En vacker tomat som inte är helt lätt att göra rättvisa på bild… Smaken beskrivs som söt och komplex, mäter 6 i brix. Ger få frön. Bra till sås och salsa (bör helst ätas färsk om du vill få i dig så mycket tetra cis-lykopen som möjligt).

Ingen supertidig sort direkt, men väl värd att väntas på.
Orange Strawberry är en väldigt vacker, hjärtformad tomat med svaga åsar. Ibland blir spetsen ganska lång, men inte på just den här bilden.

Fördelar & nackdelar

Huruvida fördelarna är fler än nackdelarna med den här sorten beror på dina odlingsförutsättningar… Eftersom den är en ganska sen sort så trivs den bäst i växthus. Jag vet att flera fröförsäljare klassar den som medeltidig men jag håller inte riktigt med om den saken, snarare medelsen är min erfarenhet. 😉 Annars är den väldigt trevlig tycker jag: det är ju en ”tetrasort”, söt och god och toppen i färska rätter (tillsätt gärna liiite syra, typ citronsaft i en dressing för att balansera sötman). I boken The Heirloom Tomato beskriver Amy Goldman smaken smaken såhär: ”Good to excellent; can be exquisite. Subtle leafy perfume.” (Goldman 2008:157) Jag är beredd att hålla med. Och det trots att den inte vuxit i nåt växthus här hos mig, den blir säkert ännu dundergodare om du odlar den i varmväxthus. 🙂

Orange Strawberry kallas också för German Orange Strawberry och flera svenska fröförsäljare har den i sitt sortiment på nätet men ännu verkar inte någon av de stora trädgårdskedjorna sälja den. Det finns också en röd version, German Red Strawberry (men den har ju inget tetra cis-lykopen i sig, men”vanligt” lykopen/translykopen är ju också är nyttigt).

Nackdelen är att det är en kraftigväxande planta som kan ta rejält med plats, ger skörd sent och varje tomat innehåller få frön. Jag upplever den inte som vare sig superproduktiv eller dålig på att ge skörd, tycker att den stretar på nånstans i mellanläget. Men klart odlingsvärd! 🙂

Orange Strawberry med sin sötkomplexa smak är en av mina absoluta favorittomater att göra koriandersalsa på. Gärna i kombination med en lite syrligare tomatsort, t ex High Carotene.
Läs också Sortguide: Tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.