Så får du sötare tomater

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-
Efter en såhär pass ”ojämn” sommar med växlande temperaturer är det många tomatodlare som inte är helt nöjda med sin skörd och som undrar hur man får sötare tomater… Går det? Jodå. Odling är ett hantverk och till viss del går det faktiskt att manipulera smaken. Här kommer en kort sammanfattning av mina egna erfarenheter genom åren. 🙂

Så får du ännu sötare tomater

För riktigt söta tomater gäller det framförallt att du:

1, Väljer en riktigt söt sortOch det ska vara en riktigt söt sort som hinner mogna hemma hos dig, så titta gärna på utvecklingstiden också. Om fröfirman nämner brix så brukar det vara ett gott tecken (brix är en viktprocentskala som används för att mäta socker i en vattenlösning). Om du köper frö från privatperson så välj någon som du vet har koll på vad en F1-hybrid är, plantavstånd för att undvika korspollinering osv. Så att du verkligen får rätt sort med rätt smak.

2, Gödslar ordentligt med kalium (och inte bara kväve). Tomater är hungriga och näringen i köpejordsäckar tar slut efter 3-4 veckor så du behöver gödsla flera gånger under sommaren. Kalium är ett makronäringsämne som gödslar smak. Min erfarenhet är att sammansättningen NPK 11-5-18 är en bra ”gödselmall” för tomater. Jag ger mer kväve än så just i början när plantan är liten och behöver bli stor och bygga bladmassa, men sen när blomknoppar börjar synas så övergår jag till att ge mer kalium än kväve, helst nästan dubbelt så mkt kalium som kväve. Och gödselmedel som inte bara har makronäringsämnen utan även mikronäringsämnen är att föredra. För smakens skull. Det finns tyvärr mååånga risiga gödselprodukter därute som kallas för tomatgödning men som har för hög kvävehalt för att tomaterna ska smaka bra… Men det finns också många gödsel med bra sammansättning för tomater (inkl mikronäringsämnen), t ex Hasselfors Växtnäring Tomat & Grönsak.

3, Låter tomatplantan få ordentligt med (lagom) värme och soltimmar. Kraftiga temperaturväxlingar kan påverka smaken negativt (t ex kalla nätter). Ofta är tomater som mognar väldigt sent på säsongen i kalla odlingszoner därför mindre goda, de kalla nätterna gör att de tappar sötma och får tjockare skal. Men FÖR hett är inte heller bra, då kan tomaterna få fula flammiga frukter med gröna nackar.

4, Plockar tomaten när den mognat ordentligt (men den ska inte vara övermogen heller, en fin balansgång det där). Vissa sorter mognar klasvis, andra mognar en tomat i taget.

5, Förvarar den på rätt sätt efter skörd (dvs i rumstemperatur, INTE i kylskåp).

6, Övervattna inte. Vattna sparsamt före skörd, annars blir smaken liksom utspädd.

Jag gör mycket eget gödsel men det är inte alltid jag hinner med… Och om man ändå ska köpa gödsel så köp nåt med mycket kalium och mikronäringsämnen, t ex Hasselfors Växtnäring Tomat & Grönsak.
Sungold F1 brukar ofta kallas för världens sötaste tomat (men den har fått konkurrens på senare år).

Kort om brix

Brix är en viktprocentskala som används för att mäta socker i en vattenlösning, en brixmätare är ganska dyr och kostar några tusenlappar ungefär. Tänk på att mätningarna av brix kan variera beroende på temperatur, gödsling och hur mycket du vattnar. Eller på hur mycket det regnar! Då spolas ju näringen ur substratet snabbare och det krävs mer gödsel än vanligt. Det blir väldigt tydligt när jag odlar vissa sorter här hemma på gården i olika lägen… En och samma tomatsort kan få väldigt olika smak beroende på hur den utsätts för temperaturväxlingar, hur pass mycket kalium den får osv.

Jag tycker inte att man kan dra några definitiva smakslutsatser av hur en sort smakar om man bara har odlat den en enda gång. Varje odlingssäsong är ju olika, helst tycker jag man ska testa att odla samma sort minst tre säsonger för att verkligen veta. Och då med högkvalitativt frö.

Tomaten Zuccherino F1 mäter 12 i brix. Ofta kan man höra på tomaternas namn om de är söta, zuccherino betyder ”sockerhaltig” på italienska.

Bikarbonat/bakpulver och kaliumgödsel

Många hobbyodlare brukar rekommendera bakpulver eller bikarbonat som nån slags nödlösning eller ”första hjälpen” till smaklösa tomater… Ungefär en 1 tsk per planta med nån veckas mellanrum när tomaterna börjar skifta i rött brukar vara ett vanligt tips i sociala medier (en del förordar ännu mer, 1 msk). Jag förhåller mig rätt skeptisk till det. När jag frågade Åke Truedsson om gödsling med bikarbonat och bakpulver i dm på Facebook så svarade han att ”En gödsling med högt kalium ger godare tomater.” och jag är beredd att hålla med (citat är publicerat med hans godkännande).

Jag har testat både bikarbonat och bakpulver vid olika tillfällen men inte upplevt nån större skillnad… (Kanske för att tomaterna redan var söta? Eller doserade jag för svagt/vattnade för mycket kanske?) Bakpulver är ju dessutom utblandat med alla möjliga olika tillsatser beroende på märke. Kaliumgödsling däremot ger fint resultat. Tipsen ovan gör hela skillnaden. 🙂

De här brukar inte behöva nåt bikarbonat/bakpulver, de håller smaken rätt bra oavsett hur sommaren blir.

Skillnad på sött och gourmet…

Visst är det gott med söta små godischerrytomater men supersöta sorter är inte gourmetsorter för mig. Sött är en ganska högintensiv men kort explosiv smak i munnen, gourmetsorterna har istället en fin balans mellan sötma och syra och smakar liksom mer, längre och mer komplext. Gourmetsorterna tar dig med på en smakresa bortom sötman, de kan ha väldigt speciella smaker som en rökighet, en fruktighet, sälta eller umami.

Intressanta gourmetsorter finns både som biff och cherry… Och både som F1-hybrider och icke-hybrider. Prova dig fram! Ofta är de senare sorter som behöver tanka många soltimmar så kolla noga på utvecklingstid så att de verkligen hinner mogna och komma till sin fulla rätt hemma hos dig… Och du, stirra dig inte blind på vilka sorter nån trädgårdsinfluencer odlar, utgå från dina egna odlingsförutsättningar. Det som funkar i växthus i zon 2 kanske inte funkar lika bra hos dig på friland i zon 4. Det gäller att våga prova sig fram…

Våga testa både sött och gourmet, det ena utesluter inte det andra. 🙂

Läs också: Supersöta tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

 1. Tack för dina alltid lika faktaspäckade inlägg!
  Vad rekommenderar du att gödsla med för att ge växterna kalium? Kan vallörtsvatten vara bra? ELler har du ngt annat att rekommendera?

  1. Hej Kerstin!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂

   Vallörtsvatten är bra om du vill göra eget gödsel. Om du vill köpa naturligt gödsel så är Algomins Trädgårdsgödsel (den röda säcken förr, men nu har de gjort om sina förpackningar) bra, det marknadsförs ofta som höstgödsel i trädgårdsbutikerna men funkar utmärkt även vår och sommar för den som vill ge mer kalium.

   En del (särskilt de som odlar hydroponiskt eller med automatbevattning) föredrar konstgödning, då är det 11-5-18 som gäller. Om du googlar 11-5-18 så får du upp t ex Yara Mila som är en konstgödning som har just den sammansättningen av NPK. (N = kväve, P = fosfor, K = kalium) Men egentligen så finns det ju hur många olika sorters produkter som helst med kalium, så länge man läser noga på innehållsförteckningen så är det lätt att se vad man faktiskt köper. Om man inte vill göra eget, förstås. 🙂

   Att köpa ”bara” kalium är svårt för privatpersoner, det brukar bara finnas tillgängligt som konstgödning för kommersiella aktörer (som då köper in några ton i taget), så därför är det viktigt att man tittar på FÖRHÅLLANDET mellan de olika makronäringsämnena NPK, om man vill få godare tomater så gäller det att hitta ett gödsel som alltså har högre siffra av kalium än kväve. Kväve är billigt och lätt att ”göra” själv hemma i trädgården, kalium är svårare. Även om du gör eget vallörtsvatten så blir det ju inte ”bara” kalium, utan av vallört får du ju också mycket annat. Vilket på sätt och vis är bra, men det går åt en hel del om man ska göra eget…

   Prova dig fram vilket gödselmedel som funkar bäst för dig, jag brukar använda mig av både hemmagjort och köpe (när det hemmagjorda inte räcker till alla plantor).

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.