Söta Sungold F1 och Sunchocola F1 (och resten av Sun-serien)

trollet

Världens sötaste…?

Sungold F1 brukar ofta kallas för världens sötaste och mest sålda tomat av trädgårdsprofiler i riksmedia. Med tanke på hur pass långt förädlingen nått så vete sjutton om det verkligen stämmer att Sungold F1 fortfarande är världens sötaste (det beror på vem man frågar, enligt J & L Gardens så mäter Ambrosia Orange högre i brix) men visst är den en storsäljare! Ändå verkar de flesta inte känna till så mycket om den.

Smaskiga Sungold F1

Sungold F1 ingår i en hel serie av godistomater som tagits fram av Tokita Seeds som grundades 1917 av Taisuke Tokita. Numera är det ett internationellt företag med huvudkontor i Japan. Ibland kan man se alla möjliga fantasifulla stavningar av sortnamnet men i European Comission plant variety database är den listad med stavningen Sungold med stort S. Sungold F1 lanserades ca 1992 i England och USA och är en högväxande sort som behöver bindas upp och tjyvas, dvs skotten som kommer i bladvecken ska nypas bort. Den ger runda orangegula små tomater på ca 15-18 g med stark smakvolym och tropisk sötma. Enligt svensk fröfirma har den en utvecklingstid på 60 dagar, dvs det är en tidig sort. Höjden anges lite olika hos olika återförsäljare, mellan 150-200 cm. Nåt som få brukar informera om är att den är resistent/motståndskraftig mot virus och fusarium; TMV2- fol 1.

Tomaterna mognar en i taget och de har tunt skal och spricker lätt, så det gäller att skörda i tid. Det går att odla Sungold F1 utomhus men jag tycker att den blir bäst odlad under tak (eller i jättestort växthus med bra ventilation) eftersom rejäla regnskurar annars ofta gör att tomaterna spricker på plantan. Vilka föräldrar Sungold F1 har är topphemligt, men enligt Tatianas TomatoBase så spekuleras det om att Brandywine kanske skulle kunna finnas med som kandidat, för om man försöker så frö av Sungold F1 (dvs odlar generation F2) så får ofta en del av plantorna potatisblad. Själv bedömer jag det som rätt osannolikt önsketänkande att en röd biffsort skulle vara nära släkt med orange körsbärssort, det finns ju mååånga andra goda tomatsorter som också har potatisblad…

Sungold F1 kan få långa klasar, har en stark smakvolym med skarp sötma.
Sungold F1 längst fram till vänster försommaren 2019. Jag tycker att plantan är rätt slängig och spretigt bångstyrig, kräver mycket jobb med uppbindning. Iår står den längre bak i raden närmare tvättstugan, ingen fotomodell-planta direkt men mycket goda tomater.

Sunchocola F1 och resten av Sun-serien

Jag är väldigt förtjust i smaken hos just orange och rödbruna tomater, därför odlar jag just Sungold F1 och Sunchocola F1 iår. Sunchocola F1 är också en högväxande tomat som ska tjyvas men den tomater som är lite större än vanliga cherry, ungefär 25 g, med ett riktigt gott skal. Det är svårt att beskriva smaken faktiskt, men den är sötmild med mycket umami tycker jag. Tomaterna mognar en i taget så det gäller att skörda efterhand. Det är en tidig sort som är motståndskraftig mot TMV2, blir bäst odlad i växthus eller under växthusliknande förhållanden. Jag har odlat den i stor kruka vid solig ladugårdsvägg i söderläge med bra resultat.

Sunchocola F1 ger 25 g stora tomater med rundare sötma.

Förutom Sungold F1 och Sunchocola F1 så ingår massvis med fler sorter (och färger!) i Sun-serien:

  • Goldencherry F1 – Orange tomater, ca 15 g.
  • Sungreen F1 – Gröna tomater, 20-25 g.
  • Sunlemon F1 – Gula tomater, 18-22 g.
  • Sunpeach F1 – Rosa tomater, 18-22 g.

Och det finns också en randig Sun-Zebra-serie från samma fröproducent om du är sugen på att testa randiga tomater… 😉

Det där med F1-hybrider…

Jag blir alltid lika kroniskt irriterad på odlare som bara hänvisar till Sungold F1 som Sungold i text och tal… För Sungold F1 är just det, en F1-hybrid och det är viktigt att känna till. F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen och F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollinering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp: blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan sort. Vips är en F1 hybrid född. De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, kunna transporteras långt eller för att vara resistenta mot många sjukdomar samtidigt etc.

Det tråkiga med F1-hybrider är att de ofta är dyra att köpa som frö och att du inte kan fröodla dem och få en genetiskt likadan tomat. (Vinterförvara hellre en stickling om du inte vill köpa nytt frö varje år.) Det blir helt enkelt inte likadana tomater från det fröet du tagit och sått av en F1-hybrid, skörden blir inte förutsägbart enhetlig utan resultatet från sådana frön brukar bli väldigt spretigt… Så bättre att låta bli. Om du inte vill försöka ta fram en helt ny sort, förstås. 🙂 men att stabilisera frö från en F1-hybrid brukar ta ca 7 säsonger så man får inte ha bråttom. 😉

Skål med blandade godistomater: de stora rödbruna är Sunchocola F1, de mindre rosabruna är Black Opal. Små orange är Sungold F1 och de röda i bakgrunden är Beata Sweet F1 och Zuccherino F1.

Kulturarv och F1-hybrider, antingen eller?

Jag menar att du inte behöver välja. Det går alldeles utmärkt att både odla gamla sorter och moderna hybrider, det ena behöver inte utesluta det andra… Men som fröodlare tycker jag att det är trist att odla för mycket F1-hybrider, jag odlar dem som undantag (inte som norm) eftersom jag vill kunna fröodla och ta eget frö till nästa säsong.

Och att sälja frö taget från en F1-hybrid är ett klassiskt rookie-mistake, så gör inte det. För det blir inte den tomaten du hoppas på så köparen lär bli besviken. Även om den rent visuellt kan bli mycket lik, så är den inte genetiskt likadan.

Mumsig godisskål för den som gillar riktigt söta tomater.

Källor i urval:

https://www.tokitasementi.it/wp-content/uploads/2017/06/tokita_TOMATO_TOMATO_CHERRY.pdf

Tokita Sementi cherry-tomater

Pumpkin Beth om Sungold F1

http://www.tomatodirt.com/sungold-cherry-tomatoes.html

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/f1-hybrider-svara-att-ta-fron-fran

boken Odla tomater – Åke Truedsson (2019)

https://www.rijkzwaan.dk/sites/default/files/resistenzdefinitionen_dk_august_2018_0.pdf

Läs också: Supersöta tomater
Så får du sötare tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.