Milda sockerärten Golden Sweet

trollet
Sockerärt Golden Sweet.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor-
Väldigt gul och fin är den, Golden Sweet. Med vackert söta färgglada blommor. Men särskilt söt i smaken är den faktiskt inte jämfört med andra, modernare sorter.

Mer snygg än söt

Golden Sweet är en sån där trevligt vacker sockerärt vars citrongula baljor syns fint i bladverket. Vanliga gröna sockerärter kan ju ibland vara svåra att se och skörda i tid men Golden Sweet syns bra. De vackra rödvioletta blommorna också. Det är en rätt högväxande sockerärt, sannolikt från Indien (den tillhör officiellt Sockerärt-gruppen men sockerärter har traditionellt vita blommor, så egentligen är detta snarare att betrakta som en gråsockerärt). Enligt svensk fröfirma är det en Kulturarvssort från 1860 med en utvecklingstid på ca 55 dagar, så det är en ganska tidig sort med kort utvecklingstid under optimala odlingsförhållanden.

Baljorna är inte så stora och har mild smak. Går bra att äta rakt av precis som de är. Inte så bra att frysa in, men funkar fint att snabbwoka. Men nä, särskilt söt är den inte så namnet är egentligen lite missvisande tycker jag. Det finns massvis med andra, modernare gröna sockerärter som verkligen har en betydligt sötare smak så om det är sötma du är ute efter så prova hellre Sweet Horizon, Sweet Sensation, Sweet Sahara eller Dwarf Sweet Green (men då är baljorna bara gröna).

Golden Sweet syns bra i bladverket så det är lätt att skörda dem i tid.

Höjden då?

Det är alltid vanskligt att försöka ange sluthöjd på ärter eftersom det kan variera så väldigt beroende på odlingsteknik, gödsel, soltimmar och jordvolym… Hos gamla kulturarvssorter med bred genetisk bas kan det också finnas stor inre variation, som olika fröfirmor sedan selekterar lite olika på. Och mycket riktigt, angiven höjd på Golden Sweet varierar en del hos olika återförsäljare. Vissa anger 60-70 cm som höjd, andra anger 150 cm, andra anger 150-200 cm sluthöjd, medan andra bara kallar den kort och gott för ”högväxande”. Sannolikt har fröfirmorna selekterat olika genom åren, dvs att man medvetet har försökt stabilisera sorten och då sparat frö från exempelvis BARA riktigt höga plantor (för att på så vis främja/”spara” den egenskapen) eller BARA sparat frö från lite lägre plantor (för att på så vis främja/”spara” den egenskapen). Så köper du  frö av Golden Sweet från en fröfirma som anger 150 cm som höjd så blir den sannolikt det, och köper du frö från en fröfirma som anger ca 60-70 cm höjd så blir den sannolikt det.

Oavsett varifrån du köper den så behöver den stödjas. Själv har jag köpt från en svensk fröfirma som anger 150 cm som höjd och jo, mina plantor har blivit ungefär så höga. Eftersom det är en av de största fröfirmorna så har jag valt att ange den höjden i sortguiderna.

Den enda gula sockerärten?

Många hobbyodlare tycker att Golden Sweet är mycket lik sorten Märta Vax och det spekuleras vilt ifall de två sorterna kanske egentligen är en och samma…  Att de är lika kan jag faktiskt hålla med om men jag har inte provat att odla dem sida vid sida (än). Men för att vara riktigt säker så behöver de jämföras genetiskt i ett labb. Annars så verkar det som att Golden Sweet kan vara den enda gula sockerärten som finns på den svenska marknaden, de är iallafall den enda gula sockerärten jag lyckats hitta. Hittills. 😉

Köp Golden Sweet hos Cramers Blommor

Som med de flesta sockerärter så är den godast med platta baljor, när de börjar svälla så tappar den tyvärr i smak.
Golden Sweet är hyfsat produktiv. Höjden anges olika hos olika fröfirmor.

Vacker  i grönsakslandet

Jag är väldigt förtjust i Golden Sweet just för att den är så pass dekorativ i grönsakslandet, så jag odlar den regelbundet. Inte för sötmans skull (då blir man nog besviken) utan just för att den är så fin och har kort utvecklingstid. Allt behöver inte vara så himla supersött jämt, den är odlingsvärd ändå. Även om den inte är en smakfavorit för mig så är den ändå en ”visuell favorit”, en snyggsort helt enkelt. Och man  måste ju inte välja; du  kan ju odla nån supersöt sort också men ändå ha några plantor av Golden Sweet bara för att den är så fin. Det är väldigt kul att kunna ställa fram en skål med sockerärter av blandade färger, extra fint blir det med både gula, gröna, lila och rosa. För vi äter ju med ögonen också.

Köp Golden Sweet hos Cramers Blommor

Jämfört med andra sorters sockerärter så är inte Golden Sweet särskilt stor. Eller särskilt söt. Men ändå en trevlig, vacker och odlingsvärd sort.
Blandade sockerärter, bl a gula Golden Sweet.

Källor i urval:

https://www.impecta.se/froer/gronsaker/sockerart-golden-sweet

https://www.gardenersworld.com/plants/pisum-sativum-golden-sweet/

Läs också Sortguide: Sockerärter
20 Sortguider om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.