Luftlök i pallkrage

trollet
Luftlök och rumex.
En påfrestande odlingssäsong är det skönt att ha lättskötta, pålitliga växter att luta sig mot i grönsaksodlingen. Luftlöken är en sådan! Lättodlad, flerårig och sköter liksom sig själv.

Det är verkligen inte mycket som gått som det ska i odlingarna den här konstiga säsongen…Våren var torr, juli var kall och augusti helt hopplös med både torka, hetta och kalla nätter. Och coronan skruvade upp arbetstempot på jobbet så pass mycket att när jag kom hem på kvällen så var energin slut. Jag orkade inte vattna en endaste växt till…

Det gick som det gick, och blev som det blev. Hälften av grönsaksplantorna dog torkdöden men de som klarat sig ändå och levererade mot alla odds har därför gjort mig extra löjligt glad. 😀

Jag har samodlat luftlök med först spenat, sen squash. Det här är en ung planta, de blir kraftigare och större med tiden.
Luftlöken förökar sig med topplökar.

Lättodlad luftlök

Luftlök är verkligen en riktig trotjänare. Eftersom det är en perenn lök så räcker det att plantera den en enda gång, sen kommer den tillbaka år efter år. Så himla bra budgetodling! Den ser ut lite som en gräslök på anabola, fast toppen är lite annorlunda. Den förökar sig inte som lökar brukar göra, med frö som sitter i en rund blomma, utan istället är det färdiga sättlökar i kluster som dyker upp i toppen! När toppen blivit tillräckligt tung så lägger sig stjälken ner så att de små topplökarna får jordkontakt, och sen rotar de sig. Så smart. Så smidigt!

Jag odlar luftlök i en rad i en dubbel pallkrage här i zon 4 och det funkar fint. Den är väldigt produktiv så en rad längs med en kortsida räcker för min lilla familj på tre personer.

Goda stjälkar

Det går att äta både stjälkarna och topplökarna, men jag brukar spara topplökarna som utsäde. Jag bryter isär dem från varandra och sätter dem i en kruka som gå-bort-present eller sparar i en papperspåse. Stjälkarna smakar som salladslök ungefär, jag använder dem som purjolök eller salladslök i köket. Man kan tydligen äta lökarna nertill i jorden också men det har jag inte provat än. Topplökarna smakar starkt av lök, men är lite för jobbiga och pilliga att skala för att vara värda besväret tycker jag. Men de är säkert jättefina att pickla, det ska jag prova nån gång.

Lurig att få tag på

Luftlök säljs tyvärr inte i vanliga trädgårdsbutiker, men är ändå hyfsat lätt att få tag på. Fråga gärna in din lokala trädgårdsförening, det är nästan alltid nån som odlar luftlök och eftersom den är så lätt att föröka så brukar generositeten vara stor (men nej, jag säljer inte själv). Du kan också fråga i köp och sälj-grupper i sociala medier, som Facebook.

Luftlökens vetenskapliga namn på latin är Allium x proliferum, och det finns många olika namnsorter i omlopp… I Sverige verkar de vanligaste sortnamnen vara Fru Alstad, Fölsbyn och Åsaka Nilsgård. Jag har inte en susning om vilken sorts luftlök jag fått tag på, bara att den har odlats länge i Sverige men har sitt ursprung i Trondheim, Norge.

Läs också #thinkoutsidethepallkrage

Annons

3 Comments

  1. Bara en fick små lökar som jag lät ligga kvar i jorden. De som inte fått lökar kan man väl skörda och de kommer väl upp nästa år?

    1. Det beror på hur du menar med skörda, dvs HUR du skördar… Blasten kan du skörda, då blir löken perenn till nästa år. Men gräv inte upp och skörda löken i jorden, bara blasten. Och löken i toppen kan du också skörda och äta om du vill. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.