Luftlök i pallkrage

trollet
Luftlök och rumex.
En påfrestande odlingssäsong är det skönt att ha lättskötta, pålitliga växter att luta sig mot i grönsaksodlingen. Luftlöken är en sådan! Lättodlad, flerårig och sköter liksom sig själv.

Det är verkligen inte mycket som gått som det ska i odlingarna den här konstiga säsongen…Våren var torr, juli var kall och augusti helt hopplös med både torka, hetta och kalla nätter. Och coronan skruvade upp arbetstempot på jobbet så pass mycket att när jag kom hem på kvällen så var energin slut. Jag orkade inte vattna en endaste växt till…

Det gick som det gick, och blev som det blev. Hälften av grönsaksplantorna dog torkdöden men de som klarat sig ändå och levererade mot alla odds har därför gjort mig extra löjligt glad. 😀

Jag har samodlat luftlök med först spenat, sen squash. Det här är en ung planta, de blir kraftigare och större med tiden.
Luftlöken förökar sig med topplökar.

Lättodlad luftlök

Luftlök är verkligen en riktig trotjänare. Eftersom det är en perenn lök så räcker det att plantera den en enda gång, sen kommer den tillbaka år efter år. Så himla bra budgetodling! Den ser ut lite som en gräslök på anabola, fast toppen är lite annorlunda. Den förökar sig inte som lökar brukar göra, med frö som sitter i en rund blomma, utan istället är det färdiga sättlökar i kluster som dyker upp i toppen! När toppen blivit tillräckligt tung så lägger sig stjälken ner så att de små topplökarna får jordkontakt, och sen rotar de sig. Så smart. Så smidigt!

Jag odlar luftlök i en rad i en dubbel pallkrage här i zon 4 och det funkar fint. Den är väldigt produktiv så en rad längs med en kortsida räcker för min lilla familj på tre personer.

Goda stjälkar

Det går att äta både stjälkarna och topplökarna, men jag brukar spara topplökarna som utsäde. Jag bryter isär dem från varandra och sätter dem i en kruka som gå-bort-present eller sparar i en papperspåse. Stjälkarna smakar som salladslök ungefär, jag använder dem som purjolök eller salladslök i köket. Man kan tydligen äta lökarna nertill i jorden också men det har jag inte provat än. Topplökarna smakar starkt av lök, men är lite för jobbiga och pilliga att skala för att vara värda besväret tycker jag. Men de är säkert jättefina att pickla, det ska jag prova nån gång.

Lurig att få tag på

Luftlök säljs tyvärr inte i vanliga trädgårdsbutiker, men är ändå hyfsat lätt att få tag på. Fråga gärna in din lokala trädgårdsförening, det är nästan alltid nån som odlar luftlök och eftersom den är så lätt att föröka så brukar generositeten vara stor (men nej, jag säljer inte själv). Du kan också fråga i köp och sälj-grupper i sociala medier, som Facebook.

Luftlökens vetenskapliga namn på latin är Allium x proliferum, och det finns många olika namnsorter i omlopp… I Sverige verkar de vanligaste sortnamnen vara Fru Alstad, Fölsbyn och Åsaka Nilsgård. Jag har inte en susning om vilken sorts luftlök jag fått tag på, bara att den har odlats länge i Sverige men har sitt ursprung i Trondheim, Norge.

Luftlök i juni. Den förökar sig snabbt från år till år.

Läs också #thinkoutsidethepallkrage
Poddavsnitt 7: Om lök
Fler inlägg om grönsaker

Annons

7 Comments

 1. Bara en fick små lökar som jag lät ligga kvar i jorden. De som inte fått lökar kan man väl skörda och de kommer väl upp nästa år?

  1. Det beror på hur du menar med skörda, dvs HUR du skördar… Blasten kan du skörda, då blir löken perenn till nästa år. Men gräv inte upp och skörda löken i jorden, bara blasten. Och löken i toppen kan du också skörda och äta om du vill. 🙂

 2. En liten fråga om luftlöken som jag fick på posten nyligen. Lite tidigt? På tradera. Ska jag bara lägga de små lökarna ovan jord och vänta? Inne blir det ju nu då eller? Jag vill inte ta kål på de små liven jag fick per post. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Jennie

  1. Hej Jennie!

   Det roliga med luftlök är att den är så tålig. Nu vet jag ju inte var i landet du bor men sätt de i kruka med jord inomhus nu så kan du plantera ut dem senare i vår. Det är inte så noga exakt hur du sätter dem i jorden, jag har fått fint resultat av luftlök både när den lagts ovanpå jorden, när den satts så att den täcks helt av jord och när den satts så att bara nedre halvan täcks av jord… Men om du är orolig för kyla så börja med den inomhus i en kruka. Så planterar du ut den sen i vår. Luftlök är enormt lättodlad, och tacksam att föröka och ge vidare sen.

   Varmt lycka till!

   1. Tack för svar. Jag satte dem i små toarullar och de växer så fint. Ska bli spännande. Helt nytt med luftlök för mig. Nu längtar man till varm jord att få gräva och plantera i.

    Tack!

 3. Vi brukar inte skala topplökarna, vi använder dem som de är i grytor, soppor, chili con carne etc. Funkar fint, så länge man plockar dem från plantan i hyfsad närtid till tillagningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.