Sockerärten Hedenäset/Arvidsjaur

trollet

Jag blev så himla glad när jag fick tag på frö till sockerärten Hedenäset (där ju svärföräldrarna bor)! Den odlade jag glatt och nu har jag skördat mitt mogna frö. Cirkeln är sluten. Men visst känns den väl konstigt bekant ändå? Har jag inte odlat den förr…? Jo. Det har jag faktiskt. Fast då under annat namn. Snopet minsann, fast ändå lite kul! 😂

En av årets högtidsstunder för mig som odlare är när föreningen Sesams årsbok dimper ner i brevlådan i januari. Då åker största tekoppen fram till kvällen och jag tänder lite mysljus. Sen sitter jag där och bläddrar och gottar mig åt den fantastiska mångfald som faktiskt fortfarande finns (bara man letar bortom de stora kedjornas likriktade utbud). Alltid hittar jag nåt som är fullkomligt omöjligt att motstå, som jag känner att jag bara måste få prova. Det var så jag upptäckte sockerärten Hedenäset i våras.

Eftersom den var listad under eget namn med eget NGB nummer så trodde jag ju att det var en egen sort men tji fick jag… När jag började snoka runt efter mer information om sorten så visade det sig att Hedenäset är synonym med Arvidsjaur, dvs de är en och samma!😆

Sockerärt Hedenäset i blom i våras.

Hedenäset/Arvidsjaur

Hedenäset är inte nån sockersöt gourmetsort. Det är snarare en vardags-sort. En tidig, tålig rackare som får vita blommor och ger ganska små gröna baljor med vanlig smak. Inte särskilt spännande alls men ändå klart intressant för mig som hobbyodlare eftersom den är tidig och verkar tåla lättare frost. Mer smakrik blir den just när den odlas tidigt på säsongen, då kommer den pigga ”grönaärtor-smaken” verkligen fram i baljorna.

I boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins Böna av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino kan man läsa följande om sockerärten Hedenäset: ”Gunilla Zakari bor i Hedenäset i Norrbotten och har haft denna ärt i odling i 30 år. På 1950-talet reste Gunillas pappa på en resa i Sverige med Hushållningssällskapet. Med på bussresan var en kvinna som hette Listander och var från Arvidsjaur. När hon kom och hälsade på lite senare hade hon med sig frö till sockerärten. Gunillas mamma, Hilka, som alltid varit intresserad av odling, odlade sedan ärten varje år och tog eget frö. ’Hedenäset’ är en sockerärt som blir över två meter hög och behöver stöd. Den är frisk och  tålig och kan klara en lätt frost. Ärtorna är mycket små.” (s 75).

Och i Sesams Årsbok 2023 beskrivs sorten såhär: ”Sockerärt av Sugarsnap-typ. Hög. 5-7 cm långa baljor. Mycket små ärtor. Frisk och tål lätt frost. NGB 20011, Fröuppropet.” (s 24)

Sockerärt Hedenäset/Arvidsjaur, Lapplands landskapsärt.
Det är kul att jämföra! Hedenäset/Arvidsjaur är inte så stor jämfört med andra sockerärter, men ändå odlingsvärd för dig som vill ha en lång säsong.

Fler tåliga

Och visst finns det fler tåliga sockerärter, här är ett litet urval:

  • Björks (produktiv!)
  • Finnmarksärt
  • Norröna
  • Svartbjörsbyn (Norrbottens landskapsärt)
  • Tant Erika

För en längre säsong

Jag vet att många väljer att främst fokusera på gourmetsorter och det tycker jag är synd… Det är klokare att sprida sina risker och försöka få till en så lång säsong som möjligt. Det kan man göra på flera olika sätt; korta kulturer kan ju serieodlas (t ex superlåga sockerärten Half Pint) genom att man helt enkelt sår i omgångar, med några veckors mellanrum. Eller så väljer man att kombinera tidigare, tåliga sorter med andra, senare sorter (t ex Hedenäset på våren, sen Heraut och Lokföraren). Man kan ju faktiskt också använda sig av såna här lite tåligare sorter med hyfsat kort utvecklingstid i slutet av säsongen, för frost blir det ju inte bara på våren utan även till hösten. Men vill du fröodla dem, dvs vara säker på att ditt frö hinner mogna så är det vårsådd som gäller.

Så gourmetsorter i all ära, men de brukar vanligen ha längre utvecklingstid och är sällan tåligast i klassen. Tidigt och tåligt är viktigt. Men man behöver ju inte välja, odla gärna gourmetsorter OCKSÅ men tänk strategiskt och kombinera med tåligare sorter så kan du njuta av egenodlat en längre period och slipper stressa med att skörda allt samtidigt. 😉

Baljorna är ganska små.

Finna frö

Jag säljer inget frö men brukar ofta byta och erbjuda vid Sesam-träffar och fröodlingskurser. Själv fick jag tag på frö via en annan Sesam-medlem som erbjöd frö i Sesams Årsbok. Jag har ännu inte sett nån fröfirma som erbjuder frö till den här sorten men förhoppningsvis kommer det med tiden. Den har ju utsetts till Lapplands landskapsärt (då under namnet Arvidsjaur) av Kålrotsakademien så förhoppningsvis är det fler och fler som efterfrågar den och då kanske fröfirmorna tar in den i sitt sortiment så småningom. Om du letar frö så sök på både namnet Arvidsjaur och Hedenäset så dubblar du dina chanser att få napp (de är ju en och samma sort).

Vill du också vara med och hålla liv i gamla sorter så lär dig att fröodla i bevarandesyfte! Föreningen Sesam håller regelbundet fröodlingskurser runtom i landet, både online och irl. Jag brukar också hålla förodlingskurs för Sesam, mer info om det hittar du på Sesams hemsida. Att fröodla i bevarandesyfte innebär att man har koll på plantantal (för att undvika inavelsdepression), plantavstånd (för att undvika korspollinering) och selektion (urval) så att sorten fortsätter vara livskraftig och vara den sort som den är även i framtiden. Fröodling är fantastiskt roligt, häng på du också!😄😄😄

Om du vill veta mer om hur man fröodlar så rekommenderar jag varmt Sesams bok Frö för framtiden. Finns på biblioteket.

Källor i urval:

Boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins Böna av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino (är tyvärr slutsåld sedan länge men finns att hitta på bibliotek och har ISBN 978-91-576-9127-9)

Sesams Årsbok 2023

https://nordic-baltic-genebanks.org/gringlobal/AccessionDetail?id=37655

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/arvidsjaur.pdf

https://jordbruksverket.se/download/18.7dc1613e1785d10fcd9ba5b3/1616750588294/V%C3%A4xtsortmeddelande-2021-3-sortlistan.pdf

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-froer/Froforokade-sorter-som-kan-markas-med-Gront-kulturarv/

Läs också: Hitta din lokalsort
Kålrotsakademien har utsett Sveriges landskapsärtor
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.