Topp 10 inlägg om tomater

trollet

Du som läser bloggen regelbundet vet att jag verkligen verkligen gillar tomater. Min kärlek till tomater gränsar till en besatthet, eller kanske snarare ett beroende men strunt samma tänker jag, det finns värre laster man kan ha här i livet… 😉

Det här är bara några av alla inlägg om tomater. Sortguiderna blir allra mest lästa, jätteroligt tycker jag eftersom de kräver en hel del arbete. Dels tar de ganska lång tid att sammanställa, men jag uppdaterar dem också löpande allteftersom det dyker upp nya sorter eller mer information om befintlig sort…

Sortguiden om dvärgbusktomater har t ex uppdaterats över 200 gånger, och sortguiden om piennolo och vintertomater har uppdaterats 190 gånger. Om du redan har läst dem, så läs igen. Kanske har det dykt upp ännu en ny sort som du kanske vill odla? 🙂

Sortguide: Dvärgbusktomater

Sortguide med över 80 sorter. I trädgårdsbutikerna kallas dvärgbusktomater ibland lite slarvigt för terasstomater, balkongtomater, mikrotomater, fönstertomater eller kruktomater. Gemensamt för dvärgbusktomater är att de är väldigt låga, kompakta sorter som ger frukt tidigt, oftast före högväxande tomatsorter. Går att odla året runt, prova du också. 🙂

Sortguide: Piennolo och vintertomater

Sortguide med ca 45 sorter. Piennolotomater, vintertomater, lagringstomater, långlagringstomater, evighetstomater… Kärt barn har många namn. Traditionellt och strikt definitionsmässigt så kommer piennolotomater från Kampanien och Neapel (i Italien), medan vintertomater kommer från Apulien (som också ligger i Italien). Men det odlas ju långlagringtomater i andra länder också såklart… Kanske ett bättre samlingsnamn för dessa hållbara tomater vore lagringstomater? Perfekt för dig som vill kunna äta färska tomater även vintertid.

Färska tomater året runt

Eftersom jag odlar utan växthus i zon 4 så gäller det att vara strategisk och välja rätt sorter efter de förutsättningarna för att maximera skörden. Att odla och skörda tomater inomhus hela vintern med växtlampa är varken särskilt praktiskt, gott eller klimatsmart. Istället försöker jag applicera samma grundläggande tänk på tomatodlingen som man brukar göra med äppelodling.

Sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen har de flesta koll på, och det går att välja tomatsorter på liknande sätt: tidiga sorter, sommarsorter och vinter/långlagringstomater.

Sortguide: Svarta tomater

Sortguide med fler än 40 sorter. Många sorter är egentligen väldigt svarta främst som omogna. När de mognat skiftar de ofta färg och blir mer och mer röda. Andra blir mörkare ju mer solljus de exponeras för.

Vissa sorter är svartare än andra men även de brukar avslöja en klarröd insida när du skär itu dem, den mörka färgen sitter ofta främst i skalet. Jag tycker att de svarta sorterna som blir mer bruna i skalet som mogna brukar vara godast.

 

Tomaterna Brandywine

Fler än 15 olika sorters Brandywine har jag hittat… Gemensamt för Brandywine-tomaterna är att de är högväxande, indeterminata tomater som ska tjuvas. Annars är variationen stor; de finns i många olika färger och storlekar, allt från en liten röd körsbärstomat till aprikosfärgade 700 grams bjässar.

Två av mina personliga favoriter är Brandywine Black och Brandywine Cherry (som icke ska förväxlas med Brandywine Sherry). Vissa sorter är mer produktiva, vissa har potatisblad men alla verkar vara goda (om du inte snålar med gödslingen förstås). 😉

Tomater: Är tomaten en hybrid eller inte?

Hur många gånger har man inte köpt tomatfrö för att senare upptäcka att tomatsorten är en F1 hybrid?
Sjukt irriterande tycker åtminstone jag som vill kunna ta eget frö från mina plantor och bli självförsörjande till nästa års sådd. F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen. F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollingering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp:

blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan sort. Vips är en F1 hybrid född.

De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, kunna transporteras långt eller för att mogna snabbt, ofta på bekostnad av smak. Om du vill ta reda på om en tomat är F1hybrid eller inte så sök i olika databaser. Tänk på att handelsnamn är inte samma sak som namnsorter, så därför ”finns” de inte alltid med i databaserna.

 

En tomatodlares olika faser

Nej, det är inte odlingsresan jag tänker på, inte den där härliga underbara emotionella berg-och-dalbanan som tomatodlingen ger när man som odlare pendlar mellan hopp, eufori och förtvivlan (i takt med väderväxlingar och skadedjursangrepp).

Själva plantans utvecklingscykel brukar de flesta hängivna tomatodlare ha rätt bra koll på, men hur är det med din egen utveckling som tomatodlare? Har du funderat nåt på den? Det har jag (alldeles för mycket…). 😉

Tomaten Moonglow

Av alla tetra cis-lykopentomater så tror jag att Moonglow är den mest hypade sorten hittills. Alla tomater är ju nyttiga, men näringsmässigt är Moonglow lite extra intressant eftersom den enligt Heritage Food Crops Research Trust mäter 5,38 i tetra cis-lykopen, vilket är en mycket nyttig fytokemikalie som är lätt för människokroppen att ta upp. ”Vanligt” lykopen (translykopen) finns i röda tomater och de behöver värmas upp för att vi människor ska kunna ta upp näringen. Vissa gylleneorange tomater innehåller tetra cis-lykopen som helst inte ska värmas upp, de är bäst att äta färska. Moonglow är en sån goding.

Sortguide: Tetra cis-lykopentomater

Vilken är egentligen bäst av alla tetra cis-lykopentomater? Nja, det är inte helt lätt att svara på. De har alla olika egenskaper. I den här sortguiden hittar du fler än 30 sorter. Det finns både högväxande och busk, stora tomater och små… Det finns långt fler sorter än de som finns listade här i sortguiden men jag har valt att enbart inkludera de med höga halter av tetra cis-lykopen i listan. Forskarna på Nya Zealand upptäcker fler och fler sorter för varje år, så namnen på listan kan såklart komma att ändras/ersättas av andra över tid men den ger en bra översikt över deras nuvarande resultat.

Sötare än Sungold

Godistomaten Sungold F1 har länge varit en av mina favorittomater att gå runt och småsnaska på i grönsakslandet när jag vattnar. Perfekt både som mellanmål och efterrätt när jag är sugen på nåt gott. Det har grämt mig något enormt att den är en F1 hybrid, eftersom det innebär att jag är tvingad att fortsätta köpa frö till den, år efter år… Men no more! Nu är det slut med det, för äntligen har den fått värdig konkurrens! 🙂

Ännu fler inlägg om tomater hittar du här.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.