Hur gick det med dwarf-tomaterna

trollet
DTP Dwarf Adelaide Festival. Kanske.

 

Jag har nog aldrig gett min tomatodling så lite tid och kärlek som just iår…

När coronapandemin smällde till i våras blev det kaos. Både ute i världen och i trädgårdsbutikerna. Jag har jobbat i trädgårdsbutik i över 10 år och även om det alltid är stressigt i högsäsong så brukar det aldrig bli fullt så extremt hysteriskt som det varit just i år.

Aldrig tidigare har jag varit med om sådant kundtryck och intresse över ätbart… Folk ville bli självförsörjande, och det snabbt. Odla potatis på fönsterbrädan och gud vet vad. Intresset var rekordstort hos kunderna, men kunskapen var minimal. Att kalla ett arbetspass för extremt intensivt är en diplomatisk underdrift. När jag väl kom hem från jobbcirkusen var jag helt slut. Nollställd. Orkade ingenting. Stackars mina tomater…

Världens sämsta tomatodlare

Jag har nog aldrig varit en så dålig tomatodlare som i år; har inte vattnat ordentligt, inte gödslat ordentligt, inte orkat titta efter skadedjur, inte tjyvat skotten i bladvecken i tid, inte bundit upp plantorna i tid, inte inte inte… Och resultatet har förstås blivit därefter. Att vi haft en ganska konstig sommar med temperaturer under eller nära noll både i juni, juli och augusti har väl inte direkt hjälpt heller (jag odlar ju utan växthus i dubbel pallkrage och kruka i zon 4). Just i år har jag känt mig som världens sämsta tomatodlare, att det blivit någon skörd överhuvudtaget är på gränsen till ett mirakel. Men skörd blev det! 😀

DTP Dwarf Adelaide Festival (kanske). Knottrorna du ser på stammen är ingen sjukdom, det är begynnande rotanlag pga att grenen legat mot marken.
Starkväxande DTP Dwarf Adelaide Festival i dubbel pallkrage med vackert vitstrimmig stam och vitgröna blad. (korspollinerat frö?)

Därför Dwarftomater

Grovt förenklat är Dwarftomater från Dwarf Tomato Project (DTP) moderna korsningar av bifftomater, ofta högväxande kulturarvssorter som avlats fram att som Dwarf-tomater bli mer kompaktväxande och produktiva, generellt beskrivs de som stadigt växande med kraftiga stammar på runt en meter. Typ busk-biff, fast med den härligt gammeldags-smaken hos kulturarvssorter. Sen finns det förstås undantag… Själva namnet Dwarf insinuerar ju liksom att det ska vara en lågväxande planta, men det finns även så kallade indeterminate dwarf (dvs högväxande dwarf) så läs på noga innan du väljer sort. Det finns även såna som ger tomater av mindre storlek, alla är inte biffsorter även om de kanske är mest kända hittills.

Själv hade jag inte så mycket tid och ork att läsa på men hade turen att få tag på frö av en odlarkompis i Sverige som var mycket nöjd med dem i sin odling. Jag bestämde mig för att köra tema Dwarftomater för kvantitetens skull, de hade ju rykte om sig att vara så produktiva.

Dwarf The Thong.
Dwarf The Thong.

Årets sorter

De temasorter jag bestämde mig för att odla sommaren 2020 var: DTP Dwarf Adelaide Festival, DTP Dwarf Haleys Rainbow, DTP Dwarf Kookaburra Cackle, DTP Dwarf Brandyfred, DTP Dwarf Wild Fred och DTP Dwarf Wherokowhai. Och The Thong (som förvisso är buskdwarf men inte är del av just The Dwarf Tomato Project, men det visste jag inte när jag skaffade frö).

Om odlingen gått problemfritt så hade jag gärna listat mina erfarenheter av samtliga sorter, men så är nu inte fallet… Ett fåtal plantor hann jag helt enkelt aldrig plantera ut, men de flesta plantorna dog torkdöden vid det fåtal tillfällen som vattningen helt uteblev. De som klarade sig var de som råkade stå så pass nära den automatiska bevattningen att de orkade hanka sig fram till nästa vattningstillfälle… Så summan av årets Dwarf-kardemumma blev bara DTP Dwarf Adelaide Festival, DTP Dwarf Kookaburra Cackle, DTP Dwarf Wherokowhai (och The Thong).

DTP Dwarf Kookaburra Cackle.

Resultat och erfarenheter

DTP Dwarf Adelaide Festival togs fram 2009 av Patrina Nuske Small i Australien och döptes efter de vackra fyrverkerierna i samband med Adelaide Festival of Arts. Sorten är ett resultat av en korsning av Pink Berkeley Tie Dye (en bifftomat som påminner mycket om Cherokee Purple i smaken men har vackrare ränder) och Rosella Purple (en hyfsat tidig mellanstor bifftomat). Plantorna hemma hos mig var starkväxande och blev rejält höga, över 2 meter, och krävde en hel del arbete med uppbindning. Säkert hade det varit bra att tjyva skotten i bladvecken också, men det hanns tyvärr inte med i år…

Plantorna är lätta att känna igen eftersom grenarna blev grönrandiga, och bladverket är vitstrimmigt och påminner mycket rent visuellt om tomatsorten Variegata (fast med annorlunda tomater). Jag odlade 4 plantor, varav 3 fick variegerat bladverk och en fick vanligt grönt bladverk men tomaterna såg ungefär likadana ut på plantorna: Strimmiga med gröna ränder som senare smälte in mer i grundfärgen på tomaten. Mina tomater blev betydligt ljusrödare än de jag sett på foton på nätet, kanske har de blivit öppet pollinerade och korsat sig? Kanske var fröna felmärkta? Kanske är sorten lite instabil? Kanske berodde den ljusa tomatfärgen på näringsbrist? Vem vet. De blev bara ca 200 g stora hos mig i början, sen slarvades det mer med vattningen och då blev tomaterna mindre men de lär kunna bli ca 300 g. Goda blev de iaf. De flesta fick eftermogna inomhus. Sorten beskrivs som mellantidig men jag upplevde den som ganska sen, vilket kan ha berott på de kalla nätterna.

Cherokee Purple, en av föräldrarna till DTP Dwarf Kookaburra Cackle..

DTP Dwarf Kookaburra Cackle togs fram 2008 av Patrina Nuske Small i Australien och är döpt efter den australiska fågeln Kookaburra som är känd för att låta ungefär som en skrattande människa. Sorten blir över en meter hög och är ett resultat av en korsning av välkända amerikanska bifftomaten Cherokee Purple (som råkar vara en av mina många smakfavoriter) och den röda australiska busksorten DTP Dwarf Wilpena som ger stora bifftomater med sötmild smak. Båda föräldrarna har en utvecklingstid på ca 80 dagar, vilket går igen hos Dwarf Kookaburra Cackle. Krävde en del arbete med uppbindning.

Eftersom plantan blir högre än en klassisk busktomat så är den svår att lyfta in vid frost, så även om sorten var god så tänker jag nog inte odla den igen. Den blir sannolikt bäst i växthus eller i zoner lägre än 4. Dwarf Kookaburra Cackle beskrivs som medeltidig och det kanske stämmer i Australiens varma klimat, men icke här hos mig just detta år. Här var den sen. Majoriteten av tomaterna fick eftermogna inomhus, och mördarsniglarna fullkomligt älskade den. Fast jag tyckte ju också att den var god, så jag kan ju inte klandra dem direkt… 😉

DTP Dwarf Wherokowhai blir meterhög ungefär och har en utvecklingstid på ca 75 dagar och ger plantor med potatisblad. Tomaterna är rätt stora, ljusröda med toner av gult och riktigt bra smak. Första gången jag postade det här inlägget så glömde jag helt bort att ta med den här sorten (trötthjärna) vilket är förvånande med tanke på att den nog faktiskt är godast av de DTPdwarfar jag odlat iår. Smakmässigt en riktig fullträff! 🙂 Hyfsat produktiv var den också i odlingen, trots att vädret verkligen inte varit det bästa… Tomatlegendaren Craig LeHoullier beskriver den som ”/…/one of our best.” på sin hemsida i inlägget My Review of the Dwarf Tomato Project releases – part 2 och det tycker jag är välförtjänta ord.

Dwarf The Thong Just namnet The Thong fick mig att förvånat höja på ögonbrynen en smula, varför i hela friden vill någon döpa en tomat till stringtrosa? Men även om ordet Thong på engelska betyder just stringtrosa (jodå minsann) så är det också namnet på en slags foppatoffel-sko med rem vid stortån, och tomaten The Thong är tydligen döpt just efter en sådan sko… När jag skaffade frö så trodde jag att den var en Dwarf-tomat som var resultatet av The Dwarf Tomato Project men så verkar inte vara fallet… Jag hittar den iallfall inte på deras hemsida men det finns ju många tomater som förvirrande nog kallas för Dwarf utan att vara del av just det projektet  (Mongolian Dwarf Micro Bush t ex).

The Thong visade sig iallafall vara en busktomat, om än modell högre på strax en meter. Utvecklingstid på ca 80 dagar. Den levererade vackra, ganska stora dovt brunröda, saftiga bifftomater med strimmor och var på det stora hela en god sort att odla. Tyvärr älskad av sniglarna (som envist klättrade ända upp till toppen för att äta på frukterna) och tomaterna sprack pga ojämn vattning. Men smakmässigt helt ok, god smak trots minimal skötsel. Hyfsat produktiv, och vacker!

DTW Dwarf Wherokowhai (den godaste DTP-dwarfen jag smakat hittills).
DTP Dwarf Wherokowhai

Innan du odlar: Är det verkligen dwarf, höjd och hur tidig?

Att odla Dwarf-tomater är inte så enkelt och kravlöst som man kan tro… Alla tomatsorter som har ordet ’Dwarf’ i sitt namn är inte per automatik framtagna i The Dwarf Tomato Project, och alla Dwarf-tomater som är framtagna i The Dwarf Tomato Project är verkligen inte lågväxande biffbusksorter… Det finns både högväxande dwarfar och dwarfar som ger körsbärstomater eller tomater av mellanstorlek. Så läs på ordentligt om sorten innan du bestämmer dig. Dubbelkolla gärna om sorten överhuvudtaget finns med på Dwarf Tomato Projects hemsida och om den gör det, kolla upp hur hög den faktiskt blir. Det finns ju även så kallade indeterminate dwarfs, och de är verkligen inga klassiska busktomater rent höjdmässigt om du frågar mig… 😉

DTP Dwarf Adelaide Festival. Kanske. För egentligen så ska tomaterna bli mycket mörkare i färgen… Kanske felmärkta frön, eller så har sorten korspollinerats?

Dwarf eller DTP Dwarf (dvs Dwarf Tomato Project)?

Tidiga DTP tomater.

Begreppsförvirringen kring dessa olika dwarfar är rätt utbredd numera tyvärr. Jag tycker att det är väldigt förvirrande med ”vanliga”dwarftomater (som är mer konsekvent lågväxande busk) och sen Dwarftomater från Dwarf Tomato Project (som är OSSI, dvs fria frön)… Onödigt förvirrande. Därför har jag bestämt mig för att börja skriva namnet på de tomater som faktiskt är ett resultat av Dwarf Tomato Project med ett inledande DTP. Gör det gärna du också. 🙂

Om du odlar utan växthus eller i en zon högre än zon 3 så tycker jag också att du gärna kan satsa på tidiga dwarfsorter. Men, vad som upplevs som ’tidigt’ är förstås en definitionsfråga… Många av de sorter som beskrivs som tidiga på Dwarf Tomato Projects hemsida har en utvecklingstid på 80 dagar eller mer, vilket jag personligen inte alls tycker är särskilt tidigt.

Några av de tidigaste dwarfsorterna jag hittat hittills är Dwarf Alenka (beskrivs som mycket tidig), Dwarf Large Barred Boar (utvecklingstid ca 65-70 dagar) och  DTP Dwarf Arctic Rose (60 dagar), DTP Dwarf Bundaberg Rumball (60 dagar), DTP Dwarf Iditarod Red (65 dagar) och DTP Dwarf Saucy Mary (65 dagar) men det finns säkert fler. Kanske provar jag några såna nästa år. 🙂

Ska du odla Dwarftomater nästa år? Vilka sorter, och varför just de sorterna?
Berätta gärna, och tipsa mig om fler tidiga sorter! 🙂

De flesta tomaterna fick eftermogna inomhus.

Källor i urval:

dwarftomatoproject.net

Meraki Seeds sortlista 2020/2021

https://merakiseeds.com/

https://www.craiglehoullier.com/projectreleases?fbclid=IwAR17KFKBTJcnnp6KrPWpQ2iohpEAyar3AjyDL18apEbu9PqZXHG02kh6hQo

Läs också Preppergrönsaker: När more is more
Fler inlägg om tomater

Annons

One Comment

  1. Älskar Dwarfarna – mest pga deras kompakta växtsätt och att jag inte behöver binda upp och tjyva (eftersom jag periodvis inte är hemma för att vakta). Odlar med tomatburar som jag hittade på efter att ha sökt på webben. Knyckte idén som nu har spritt sig mhja Gita och hennes tomatsida. Så himla bra – de håller sig stadiga och behöver inte andra stöd. Annars blir det också en del busk- på friland, också de i burar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.