Kryddkompass av pallkragar

trollet
Det går ju att bygga ihop pallkragar på alla möjliga sätt, så varför nöja sig med det gamla vanliga formatet? Våga think outside the pallkrage och testa att bygga ihop pallkragarna på nya sätt. 🙂

Gör en kryddkompass!

När du väl börjat bygga andra former så är det svårt sluta, så roligt är det…
Tidigare har jag byggt en smultronbåt och en blåbärstårta, nu är det dags för en kryddkompass! Jag har valt att göra kryddkompassen i olika nivåer med dubbla stora pallkragar och enkla små pallkragar men du kan ju såklart göra en lägre, enkel kryddkompass om du vill med bara 4 stora pallkragar + 4 små.

Du behöver:

 • 8 st stora (vanliga) pallkragar med måtten 120 x 80 cm.
 • 4 st små (halva) pallkragar med måtten 80 x 60 cm.
 • Kompass, finns ofta i mobilen i mappen Verktyg.
 • Måttband eller tumstock
 • Hammare
 • Kartong, dubbelvikta dagstidningar (eller markduk om du tänker odla aggressiva, rymningsbenägna kryddor som mynta eller oregano).
 • Eventuellt häftpistol (om du tänker använda markduk.)
 • Jord (hur mycket jord som går åt är olika, beroende på hur smalt/brett du placerar pallkragarna, om du vill bygga ett lager eller två och hur mycket löv/annat utfyllnadsmaterial du använder…)
 • Löv, kompost, gräsklipp
 • Eventuellt hönsgödsel
 • Kryddor (plantor/frö)
 • Eventuellt träflis /täckbark att ha runt

Gör såhär:

1, Montera ihop 4 st klassiska stora pallkragar (120 x 80 cm) på ett annorlunda sätt: sätt ihop två kortsidor till ett litet v, sätt ihop två långsidor till ett stort V och sätt sen ihop det lilla v:et med det storaV:et. OBS! Slå inte i sprintarna med hammaren än!

1, Montera ihop 4 st klassiska stora pallkragar (120 x 80 cm) på ett udda sätt: sätt ihop två kortsidor till ett litet v, sätt ihop två långsidor till ett stort V och sätt sen ihop det lilla v:et med det storaV:et.OBS! Slå inte i sprintarna med hammaren än!

2, Hitta vad som är norr och söder med hjälp av en kompass.

2, Hitta vad som är norr och söder med hjälp av en kompass.

3, Placera pallkragarna i norr-söder position, låt alla kortsidorna peka mot mitten. Kolla så att de verkligen står rakt. OBS! Slå i sprintarna med hammare sist av allt, när du är nöjd med placeringen (då är pallkragarna lättare att forma). Mät pallkragarna på längden eller bredden med tumstock (och jämför så att de är lika långa/breda) om du vill vara riktigt säker på att de placerats exakt likadant.

3, Placera pallkragarna i norr-söder position, låt alla kortsidorna peka mot mitten.

4, Montera ihop fyra st små pallkragar (80 x 60 cm) på samma sätt som de stora. Placera dem med långsidorna in mot mitten, mellan varannan av de stora pallkragarna. Slå i alla sprintarna med hammare sist av allt, när du är helt nöjd med placeringen.

4, Montera ihop fyra st små pallkragar (80 x 60 cm) på samma sätt som de stora. Placera dem med långsidorna in mot mitten, mellan varannan av de stora pallkragarna. Slå i alla sprintarna med hammare sist av allt, när du är helt nöjd med placeringen.

5, Det går såklart utmärkt att nöja sig med att bara ha ett lager av pallkragar, men den som vill kan förstås göra en lyxvariant och lägga till 4 stora pallkragar till på de stora, så att det blir olika nivåer.

5, Det går såklart utmärkt att nöja sig med att bara ha ett lager av pallkragar, men den som vill kan förstås göra en lyxvariant och lägga till 4 stora pallkragar till på de stora, så att det blir olika nivåer.

6, Bottna med kartong (eller klä pallkragarnas insida med markduk som fästs med häftpistol om du tänker odla aggressiva kryddor som mynta eller oregano).

6, Bottna med kartong (eller klä pallkragarnas insida med markduk som fästs med häftpistol om du tänker odla aggressiva kryddor som mynta eller oregano).

7, Fyll pallkragarna med en blandning av löv, kompost, bokashi, gräsklipp eller slaktade sönderklippta sommarblommor som tagits av frosten, då går det åt mindre jord och de förvandlas ju till jord med tiden. (jag klipper ner massor av gamla tomatplantor). Om du har lite bråttom och vill att löven och det andra i botten ska komposteras och bli jord lite snabbare så kan du blanda det med lite kväverikt gödsel, t ex pelleterat hönsgödsel.

7, Fyll pallkragarna med en blandning av löv, kompost, bokashi, gräsklipp eller slaktade sönderklippta sommarblommor som tagits av frosten, då går det åt mindre jord och de förvandlas ju till jord med tiden. (jag klipper ner massor av gamla tomatplantor).

8, Toppa med jord. Plantera eller så. Klart! 😄😄😄
Om du vill underlätta för gräsklippningen så kan du lägga en ram av tjockt lager träflis/täckbark runt kragarna. (Jag brukar göra det till våren när vi beskurit och flisat syrenhäcken)

Täck gärna den nakna jorden med löv så att inte näringen lakas ur under vintern. Till våren brukar jorden ha sjunkit ihop lite i pallkragarna, eftersom maskarna jobbat sig igenom växtdelarna och löven. Då kan du fylla på med mer jord eller kompost på toppen. Eller gör som jag: gräv ur topplagret, fyll på med bokashi och lägg tillbaka jorden ovanpå. 🙂

8, Toppa med jord. Plantera eller så. Klart!

Tänk på…

Tänk på att pallkragar inte håller för evigt. Helt obehandlade pallkragar har en livslängd på ca 3-5 år, sen ruttnar de sönder.
Å andra sidan är det hyfsat lätt att ersätta dem med nya, särskilt om det görs tidigt på vårvintern när jorden fortfarande är lätt frusen: bänd bort de gamla murkna kragarna med en kofot. Jordkakan står då kvar, och det går att bygga upp/trä över nya pallkragar runt den frusna jorden.

De sista fynden från höstrean ska ner i jorden före vintern.
Läs också: #thinkoutsidethepallkrage
Fler inlägg om att odla i pallkrage

Annons

2 Comments

 1. En så fin kompass att odla olika örter i!
  Jag undrar: hur stor blir den, på ”största diametern”, om man använder de pallgragar du skriver?

  1. Hej Kerstin!

   Tack snälla, jag gillar den också! 🙂
   Just den här har en diameter på 3,82 m men den storleken är ju inte huggen i sten, kryddkompassen kan bli både längre eller kortare beroende på hur du placerar pallkragarna. Du kan ju göra de stora pallkragarna smalare/bredare, och sen anpassa bredden på de små pallkragarna efter de stora. Du bestämmer själv diametern. Lycka till med byggandet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.