Kastsådd av perenner

trollet
-det här inlägget är sponsrat av reklam för Impecta-
Sådd behöver inte vara så krångligt och märkvärdigt.
Kastsådd är både enkelt och bekvämt.

När temperaturen börjar krypa ner under 10 plus, vinden viner och duggregnet knackar på rutan är det många som hellre pysslar inomhus än utomhus. Fullt förståeligt. Men jag har begränsat med plats inomhus och de värdefulla ytor som finns vill jag helst inte slösa på perennsådder.

Därför gillar jag kastsådd. Jag imiterar helt enkelt naturen och kastar ut frön i de rabatter där jag tycker att det behövs mer blomster.

Det får alltid plats liiite mer blommor i en perennrabatt.
Den lila bergklinten blommar envist vidare. I november!

Fördelar med höstsådd

Det fina med att så på hösten är att arbetet i vår får en flygande start, då är det ju så himla mycket annat som ska göras: tomatplantorna ska krukas om, köldkänsliga grönsaker ska sås, plantor avhärdas osv och då är det skönt att redan ha gett sig själv ett försprång. Förutom att kastså perenner i rabatter så brukar jag så morötter i pallkrage och sätta vitlök och gul höstsättlök. Våren viger jag åt de ettåriga plantorna, och kör mer fokus på fleråriga växter på hösten.

Jag älskar kastsådd på hösten just för att det ger maximal utdelning av minimal arbetsinsats, plantorna sköter ju sig själva. Jag behöver inte passa på nån sådd, kolla fuktigheten, kruka om, avhärda eller spana efter sorgmyggor… Fröna utomhus gror när temperaturen och fuktigheten är rätt, helt enkelt. Visst kan blomningen dröja, men vad gör det. Den kommer ju så småningom ändå. Jag kanske rensar bort lite konkurrerande ogräs runt småplantorna i början, och sätter en spridare nån gång om det skulle bli en elak, lång och torr vår, men det är allt.

Kärleksörten har inte heller gett upp än.

Bra budgetodling

Mina favoriter för kastsådd är lättodlade klassiker som gärna fröar av sig som vallmo, akleja och fingerborgsblomma från Impecta. Jag tar en näve frön och kastar ut i glesa rabatter eller där jag tycker att det behövs en färgklick. Det är ju så växterna själva förökar sig, genom att släppa sina frön på hösten. Eftersom mördarsniglarna härjar vilt i vår trädgård i skogsbrynet så väljer jag gärna giftiga blommor, men jag placerar dem i mitten av rabatten så att man inte kommer åt dem så lätt.

Inom trädgårdsdesign brukar man ju prata om att undvika det ”duttiga”, att man som trädgårdsägare hellre ska måla med bred pensel, dvs välja ett fåtal sorter men gärna plantera många av dem… Det är lätt gjort med såna här perennklassiker. Med tiden sprider sig växterna på egen hand, perfekt budgetodling!

Välj en vindstilla dag

Tänk på att det ska vara vindstilla när du kastsår, och välj gärna en plats där det kommer vattnas i vår och där du vet att ni inte brukar gå så mycket. Om du har husdjur som brukar krafsa sönder sådderna så kan du lägga ut ett kompostgaller på marken, inte så snyggt kanske men väldigt effektivt. Gör en grovskiss eller karta och fota med telefonen så att du minns vad du sått var någonstans.

Jag tycker att befintliga rabatter, skogsbrynet och nära ladugårdsväggen har funkat bäst hemma hos mig. Där blir det liksom lagom fuktigt, skyddat och mysigt för fröerna att ligga och vänta tills i vår när de ska gro.

Astern kämpar på.
Nån enstaka blomma av kantnepeta dyker fortfarande upp här och där.
I somras var kantnepetan helt översållad av lila blommor.

Perenner i kryddkompassen

Förutom blommor så brukar jag försöka utöka den perenna grönsaksdelen på hösten också. Kryddkompassen av pallkragar är ett av många projekt, där tänkte jag att fleråriga kryddor ska få samsas med ettåriga.

Jag har redan persilja, gräslök, citronmeliss och olika myntor på plats. Rödbladig mitsuba, bronsfänkål och rödådrad syra ska bli kul att testa. Och strandkål! Fast den blir nog lite för stor, kanske bättre att flytta den till grönsaksodlingen… Vi får se hur det blir, det är kul att experimentera. 🙂

Läs också Preppergrönsaker: När more is more

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.