Äpplets Dag 25 september: 10 äppelporträtt

trollet
Bilden är genererad med AI Microsoft Copilot 25 september 2024 kl. 940 fm av Jasmine Waara
Idag på Äpplets Dag så blir det lite extra äppelfokus här på bloggen, det har ju hunnit bli en del äppelinlägg genom åren… 😃 Äpplets Dag är instiftad av Riksförbundet Svensk Trädgård och startade 2016. Jag tycker att det är ett väldigt trevligt initiativ och därför brukar jag försöka lyfta denna dag lite extra.😄😄😄

Jag upphör aldrig att fascineras över hur pass duktiga svenska trädgårdsägare ofta är på franska druvor men hur risiga de är på svenska äpplen… De flesta kan bara namnet på en handfull sorter och vet inte ens om att det finns hundratals fler. Och det finns ju så sagolikt många spännande äpplen också; pelaräpplen, rödköttiga äpplen som ser ut som en rödbeta när man delar på dem, stjärnformade äpplet Apistar osv.

Vi har också en enorm sortskatt av fantastiska lokalsorter, landskapsäpplen och fina gamla äppelsorter i Sverige, äpplet är verkligen värt en egen temadag tycker jag!

Hjälp gärna till att lyfta denna härliga dag du också.
Kommentera gärna blogginlägget och länka till ditt eget inlägg om äpplen om du vill.
😃😃😃

1, Aroma

Smakrika äpplet Aroma är en riktig superklassiker både i svenska trädgårdar och i svenska kommersiella äppelodlingar. Det är ett hård, gott och smakrikt äpple som jag brukar tänka på lite som äppelvärldens Volvo; pålitlig, bra och stabil. Ett bra, klassiskt allroundäpple som passar till det mesta och som också har ett rätt klassiskt utseende. Om jag blundar och ska föreställa mig ett äpple i största allmänhet så blir det nästan alltid Aroma. Läs mer om Aroma här

Aroma, en riktig superklassiker.

2, Cox Orange

Cox Orange är ett vinteräpple som smakar lite päron och ofta säljs i matbutikerna i Sverige kring jul. En del brukar beskriva smaken som mest päron + lite banan. Vete sjutton om jag håller med om just banansmakbeskrivningen men päronsmaken känner jag absolut. Genom åren har det dykt upp mutanter av Cox Orange som ger större frukter: Large Cox Orange eller Storfruktig Cox Orange. Träden verkar bete sig likadant, men själva frukten blir större. Det verkar också finnas en rödare version, Röd Cox Orange. Läs mer om Cox Orange här

Goda Cox Orange brukar säljas i svenska matbutiker kring jul.

3, Gravensteiner

Den här sorten vinner inga skönhetstävlingar direkt… Gravenstineräpplet är fult, flammigt och lite bumligt. Ändå älskar jag det enormt eftersom det både är ett gott ätäpple och ett ljuvligt mustäpple. Gravensteiner är ett sånt där gammeldags äpple som har många av de kvaliteter som inte funkar så bra i modern kommersiell odling: det kan ta många år innan träden ger skörd, det blommar tidigt och är frostkänsligt plus att Gravensteiner lätt drabbas av skorv, kräfta och allt möjligt annat elände… Men smaken och saftigheten hos den här gamla sorten är så fenomenal att den ändå finns kvar till viss del i storskalig kommersiell produktion. Och det är är jag väldigt glad för, för det är få äpplen som liksom smakar så intensivt mycket äpple som just Gravensteiner. 🙂Läs mer om Gravensteiner här

Goda, men fula, Gravensteiner är ett saftigt äpple som ofta saknar kärnor eftersom den är triploid.

4, Ingrid Marie

Vinteräpplet Ingrid Marie är en såndär klassiker som de flesta känner till, delvis tack vare Ernst Kirchsteiger som envist klamrat sig fast vid detta äpple och dekorerat och använt det i väldigt många av sina julprogram… Och visst är det ett vackert äpple! Långlagrade Ingrid Marie från mataffären är sällan lika delikata som hemodlade, som då har en bredvarm sötma och klassisk, nästan lite gräddigt söt äppelsmak. Ingrid Marie säljs ofta ihop med Aroma när trädgårdsbutiker har äppeltemadagar, eftersom de båda pollinerar varandra. Att lära sig plocka Ingrid Marie vid rätt tidpunkt är lite lurigt och nåt man får öva sig på eftersom frukten ofta blir röd på trädet ca 2 månader innan den faktiskt är mogen. Läs mer om Ingrid Marie här

Ingrid Marie är det många som gillar att pynta med kring jul (men jag tycker hon är godast färsk).

5, Red Love

Tänk att det finns så snygga äpplen…! Red Love är just en sån snygging. Red Love är en hel serie av äpplen med många olika rödköttiga namnsorter (Red Love Calypso, Red Love Circe, Red Love Kohlhaas mfl) som är framtagen av Markus Kobelt och nästan alla i serien har rött fruktkött; äpplena ser alltså ut ungefär som en rödbeta när du delar på dem. Både skalet och fruktköttet är rött. Det är ett imponerande syrligt äpple, som kanske inte lämpar sig bäst som ätäpple, utan snarare är riktigt häftig att använda i en äppelpaj eller att blanda annan äppelmust med som ju då blir rosa. Kanske inte världens härdigaste äppelsorter men själva frukten dyker upp i svenska fruktdiskar ibland, ofta i samband med Halloween. Läs mer om Red Love här

Äppelpizza på Red Love med salt kolasås i botten. Ogräddad, ska strax in i ugnen. Recept här (Jag brukar skippa citronskal eftersom Red Love är så syrlig ändå)

6, Red Moon

Rödköttiga äpplet Red Moon borde kanske egentligen snarare kallas för ett rosaköttigt äpple… Fruktköttet är förvisso rött när du delar på frukten, men mer ljusrött-rosa än många andra rödköttiga sorter. Enligt Free Patents Online heter själva äppelträdet RS-1 och har tagits fram av Jean-Luc Carrières i Lot, Frankrike år 2000. Själva namnet Red Moon/ Surprise Inside är ett patenterat registrerat varumärke som saluförs och marknadsförs hårt i Italien, Spanien och Australien, det är alltså inte en särskilt härdig sort men frukten kan vara rolig att prova och köpa när den dyker upp i svenska fruktdiskar i samband med Halloween. Ofta säljs äpplena i fyrpack till ett ganska högt pris, men det kan ändå vara kul att testa. Smaken är syrlig och den passar bättre i bakning och matlagning än som ätäpple. Varför inte testa att göra äppelmuffins med röda Red-Moon rosor i…? Läs mer om Red Moon här

Uppskuret Red Moon, lite övermoget på bilden.

7, Santana

Det allergivänliga äpplet Santana är ett modernt vinteräpple med krasigt, fast fruktkött och sötsyrlig smak som mognar i slutet av oktober med hållbarhet ända till mars-april så det går att njuta av det länge. Det är ett bra allroundäpple som många allergiker brukar kunna äta eftersom skalet innehåller lägre halt av allergiutlösande protein men om du ändå känner dig osäker så kan du ju alltid först prova att äta det som skalat. 😉Jag gillar Santana mycket eftersom det är så mycket mat på det: kärnhuset är rätt litet, det är liksom mycket att äta och ”lite svinn” för den som vill mumsa på ett Santanaäpple till mellanmål. Det är en ganska ”hård”, eller tät frukt. Lättätet och gott. Fruktköttet är fast, krasigt, gult och saftigt med god sötsyrlig smak.   Läs mer om Santana här

Santana är ett gott, krispigt och allergivänligt äpple.

8, Summerred

Man kan ju fråga sig varför ett höstäpple har ett så pass vilseledande namn som Summerred… Äppelsorten Summerred togs fram på den kanadensiska försöksodlingen Summerland, kanske är det därför den heter som den gör? För här hos mig i zon 4 är den iallafall inte något sommaräpple, snarare ett tidigt höstäpple. Summerred får vackert röda äpplen som sitter fast bra på grenen och den pollineras av andra, vanliga sorter. Det är också en trevlig sort att spaljéra eftersom den får fina, trubbiga grenvinklar och ger skörd redan i ung ålder. Och blommorna är verkligen ovanligt vackra! Äpplena är saftiga och ger bra must men som ätäpple är den mindre intressant tycker jag. Läs mer om Summerred här

Vackra Summerred.

9, Transparente Blanche

Ett klassiskt sommaräpple men hon är faktiskt mer än så; Transparente Blanche brukar jag beskriva som bästa slampan i stan eftersom hon pollinerar så sagolikt många andra sorter. Det är en klassisk sommarsort som har just de där egenskaperna som sommaräpplen ofta har, dvs att äpplena är väldigt goda men under förtvivlat kort tid. TB är dessutom så hysteriskt produktiv att det är svårt att hinna äta upp alla äpplen på den korta tiden så vill du inte ha ett helt träd i trädgården så kan du gärna ympa in bara några TB-grenar i ett befintligt träd om det är just pollineringshjälpen du vill åt. Eller musta frukten när den fortfarande är lite omogen, det ger en härligt syrlig must. Läs mer om Transparente Blanche här

Transparente Blanche är ett blont äpple som vanligen saknar rost i skafthålan men ofta har en tydlig, lodrät kant som du känner om du drar med tummen längs med äpplets skal.

10, Åkerö

En riktig ultraklassiker som finns i många olika mutationer och lokalvariationer (Vit Åkerö, Åkerö från Gripsholm och norska Åkerö Hassel mfl). Åkerö är ett underbart gott ätäpple men kan tyvärr ta många år på sig att behaga sätta frukt. Om du har bråttom så kan du istället ympa in några kvistar av Åkerö på ett redan uppvuxet äppelträd i din trädgård. Åkerö är en gammal sort, moderträdet är över 300 år gammalt och lever fortfarande vid Åkerö Säteri i Sörmland. Sannolikt är det resultatet av en kärnsådd enligt Görel Kristina Näslunds bok Svenska Äpplen. Oavsett ursprung så är Åkerö ett oerhört älskat och uppskattat äpple, utmärkt som allroundfrukt med många användningsområden: gott ätäpple, fint matlagningsäpple som plockas i slutet av september och går att lagra till februari. Läs mer om Åkerö här

Åkerö är ett fantastiskt gott ätäpple men kan ta lång tid på sig att sätta frukt. Den som odlar Åkerö får också odla sitt tålamod.
Läs också: Trädgårdens Temadagar
Sortguide: Veiniöun och andra rödköttiga äpplen
Alla inlägg om äpplen

Annons

One Comment

  1. Jag har ett ganska nyplanterat äppleträd och det heter Gala. Inte Royal Gala. Sen har jag ett Marmelo också (kvitten) och det blir väldigt god paj med den frukten. Kul inlägg om de svenska sorterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.