Smakrika äpplet Aroma

trollet
Malus Aroma.
Aroma är en enormt populär modern klassiker, både i kommersiell yrkesodling och hos hobbyodlare. Det är ett av våra mest sålda sorter i Sverige, både i trädgårdsbutik och i matbutiken. Ett ganska hårt, gott och smakrikt höstäpple-vinteräpple som iallafall håller till december (men jag såg och köpte ett i butik så sent som igår!).

Äppelvärldens volvo

Jag brukar tänka på Aroma lite som äppelvärldens Volvo; pålitlig, bra och stabil. Ett bra, klassiskt allroundäpple som passar till det mesta och som också har ett rätt klassiskt utseende. Om jag blundar och ska föreställa mig ett äpple i största allmänhet så blir det nästan alltid Aroma.

Av de fem äppelsorter som ligger i topp för svensk yrkesodling av äpple (Ingrid Marie, Aroma, Discovery, Rubinola och Frida) så ligger Aroma på andraplats med 681 000 träd (förstaplatsen tar Ingrid Marie). Aroma är en storsäljare även hos trädgårdskedjorna, då ofta tillsammans med Ingrid Marie eftersom de båda sorterna pollinerar varandra ”fram och tillbaka” (vilket inte är så vanligt bland äpplen som man kan tro, ofta behövs 3-4 olika sorter på t ex ett familjeträd för att alla sorter ska bli pollinerade).

Aroma, äpplet till vänster med sk frostslips, en vanlig skada (ej sjukdom) på Aroma i zon 2.
Aroma är ett ganska ”hårt”, krispigt modernt äpple med fin smak både på in- och utandningen.

Ingrid Marie x Filippa = Aroma

Härdigheten på Aroma kan diskuteras men enligt boken Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund så är det härdigt i zon 1-4. Aroma är en modern, svensk förädling/korsning som gjorts av Filippa x Ingrid Marie, som togs fram på SLU Balsgård; korsningen utfördes 1947 och valdes ut av Elisabeth och Per-Olof Bergendahl vid provsmakningen 1957, provodlades vidare i många år och registrerades och släpptes senare 1973. Aroma är Skånes landskapsäpple.

Att Aroma är resultatet av en korsning av Ingrid Marie och Filippa märks väldigt fint just på själva frukten tycker jag, där finns både den varmsöta smaken från Ingrid Marie i fin kombination med den saftiga, speciella men mildare aromen från ”parfymiga” Filippa. Äpplena mognar i september ungefär och kan lagras till jul eller ännu längre. Ofta finns den att köpa i mataffärerna ända in i februari (men då har frukten lagrats i ULO-lager, inte jordkällare).

Aroma köpta i mataffären i mars. Fordret/flugan är blågrönt, ludet och ser ofta lite oordnat ut.
Aroma köpta i matbutiken i mars. Skafthålan är ofta både djup och vid med tunn, vattrad olivgrön rostrosett.

Trädet Aroma

Aroma-träd brukar ha gulare bark och utbrett växtsätt med trubbiga, bra grenvinklar men sorten kan ändå kräva en del underhåll eftersom den ibland får kala grenpartier. Ger skörd i rätt unga år, ofta regelbundet varje år och bladen brukar sitta kvar länge på trädet om hösten.

I trädgårdsbutikerna definieras det ibland som höstäpple, ibland som vinteräpple. Jag skulle säga att det är både och (även om privatpersoner ibland kan ha svårt att lagra Aroma ända till i vår så brukar de kommersiella odlarna klara det bra, och smaken på långlagrade Aroma tycker jag är bättre än tex långlagrade Ingrid Marie). 🙂

Aromaäpplen ser liksom vitprickiga ut (sk skalpunkter), en del prickar är lite utdragna/avlånga. Äpplet är välsvarvat och snittytan brunfärgas långsamt.

Typiska kännetecken för frukten Aroma

 • Ger ganska stora frukter med gul grundfärg och rödare täckfärg med strimmor.
 • Äpplet ser vitprickigt ut (sk skalpunkter), en del prickar är lite utdragna/avlånga.
 • Fast kött, aromatisk smak, snittytan brunfärgas långsamt.
 • Välsvarvat, ett ”snyggt” äpple liksom!
 • Djup skafthåla med liten nätt rosett av tunn olivgrön rost, ibland med vitt skimmer runt.
 • Fodret är blågrönt, ludet, oordnat.

Klassiska förväxlingsäpplen: Frida (syrligare smak tycker jag), Fredrik (har längre foderrör och ljusare kärnor), Birgit Bonnier (som har lång/längre pistill och vidare foderhåla) och Ingrid Marie (som är mattare och har liksom grövre skal, Aroma är glansigare/skimrigare/halkigare i skalet och doftar mer som Filippa).

Övre äpplet är Aroma, det nedre är Ingrid Marie. Storleksmässigt är de ofta lika, utseendemässigt också men när man håller dem i handen och känner på skalet så är Aroma liksom halkigare och glattare i skalet, Ingrid Marie är mattare och lite strävare.

Många namn och mutanter

Amorosa = helröd mutant av Aroma som upptäcktes 1982 av John Orelind på fruktodlingen Orelund i Skåne. Brukar vara rätt vanlig och lätt att hitta i svenska trädgårdsbutiker.

I Norge finns fler röda mutanter av Aroma: Hamre och Ylvisåker. Och så Fagravoll, den är visst också en rödare version av Aroma. De är betydligt mer ovanliga i Sverige men förekommer. När trädgårdshysterin slog till i samband med covid år 2020 och de svenska trädgårdskedjorna rekordsnabbt sålde slut på sina bokade ”vanliga volymer” så började det dyka upp lite annorlunda sorter i handeln även hos de stora trädgårdskedjorna när de dammsög den internationella växtmarknaden på växtmaterial… T ex Fagravoll.

Omogen Fagravoll, norsk röd mutant av Aroma.

Pollinatörer

Aroma är en snäll sort som blir pollinerad av många andra vanliga sorter bl a Alice, Cortland, Cox Orange, Discovery, Ingrid Marie, Filippa, James Grieve, Julyred, Katja, Mio, Lobo, McIntosh, Signe Tillisch, Summerred och Transparente Blanche.

Aroma säljs ofta tillsammans med Ingrid Marie när trädgårdskedjorna har kampanj/paketpris eftersom de båda sorterna pollinerar varandra.

Aroma pollineras av många vanliga äppelsorter, bl a Transparente Blanche (i bild) men också av Alice, Cortland, Cox Orange, Discovery, Ingrid Marie, Filippa, James Grieve, Julyred, Katja, Mio, Lobo, McIntosh, Signe Tillisch och Summerred.

Fördelar med Aroma

 • Produktiv, ger riklig skörd
 • Pollineras av många vanliga sorter
 • God och krispig, hög syra = stor smak
 • Finns som E planta

Nackdelar med Aroma

 • Kan få kala grenpartier
 • Frukten lossnar lätt i stark blåst
 • Kan dra till sig både äppelvecklare och rönnbärsmal, får skorv vissa år, frukten är känslig för lagringsröta Gloeosporium och svampsjukdomen Monilia (också kallad mumiesjuka)

Aroma ur ett kommersiellt perspektiv

Eftersom i princip ALLA beskrivningar av Aroma på olika trädgårdsbutikers hemsidor jämt är så ensidigt positiva så blev jag nyfiken på Aroma ur ett mer kommersiellt perspektiv. Hur beter den sig i storskalig odling? Camilla på Säby Frukt beskriver Aroma såhär: ”Äpplet har hög syra och god arom. Vackert och tilltalande med sin lite dimmiga sammetsyta. Mycket populär hos kunder och butiker. De ger ofta bra avkastning. Kan bli lite för storvuxna, och kan bli ”glasiga” vid varma, torra somrar. Sitter ofta tätt och tränger ut varandra, därav risk för fallfrukt. (Gallrar man så blir de ofta för stora)”

”I vår zon ( 2 ) råkar den ofta ut för frost och får sk ”frostslips”. Detta är ett skönhetsfel och påverkar inte smaken alls. Dock går dessa äpplen med ”frostslips” till 2:a sortering och blir väldigt god must i stället 🙂
Då äpplet är så populärt även hos odlare, får vi lite sämre betalt för dem då de finns i sådana mängder.De är tyvärr känsliga för lagringsröta; Gloeosporium och svampsjukdomen Monilia, kallas även för ”mumiesjuka”. Trots ganska många nackdelar så älskar jag detta äpple och vill rekommendera det varmt!”

Tack snälla Camilla för dina kloka synpunkter! (Citatet är publicerat med Camillas godkännande)

Andra roliga fakta:

 • Aroma är Skånes landskapsäpple
 • Aroma har också bidragit till att få fram andra, ännu mer moderna sorter och är ena föräldern till bl a Folke, Frida, Gratia
Lagrade Aroma ändrar färg, blir liksom både varmare och mattare i färgskalan samtidigt. Ibland blir de lite skrynkliga också.
Lagrade Aroma-äpplen, kärnorna är kastanjebruna och droppformade.

Källor i urval:

Säby Frukts hemsida

DM kontakt med Camilla via Säby Frukt på Instagram

https://www.slu.se/institutioner/vaxtforadling/Forskning/vaxtforadling-hortikultur/applesorter-fran-balsgard/

https://www.eplanta.com/show_vaxt.php?ID=146

http://svenskaapplen.blogspot.com/2022/02/sorter-i-topp.html

https://pub.epsilon.slu.se/11549/7/nybom_h_141001.pdf

Läs också Sortguide: Pelaräpplen
Poddavsnitt 10: Om cideräpplen
Fler inlägg om äpplen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.