Allergivänliga vinteräpplet Santana

trollet
Vinteräpplet Santana.

Allergivänligt och sötsyrligt

Santana är en hyfsat ny sort som glädjande nog brukar vara lätt att hitta som svenskodlat i mataffärernas hyllor. Numera finns även träden att köpa ibland, i vissa av de stora trädgårdskedjornas fruktträdssortiment.

Det är ett modernt vinteräpple med krasigt, fast fruktkött och sötsyrlig smak som mognar i slutet av oktober med hållbarhet ända till mars-april så det går att njuta av det länge. Det är ett bra allroundäpple som  många allergiker brukar kunna äta eftersom skalet innehåller lägre halt av allergiutlösande protein men om du ändå känner dig osäker så kan du ju alltid först prova att äta det som skalat. 😉 Allergenerna verkar sitta främst i skalet och i fruktköttet nära skalet. Och Gloster är en annan allergivänlig klassiker!

Ursprung

Santana är en ganska ny sort, som är resultatet av en korsning av vinteräpplet Elstar och den fyrfaldigt sjukdomsresistenta Priscilla vid Wageningenuniversitetet i Holland (nån gång i slutet på 70-talet). Sorten registerades och släpptes kommersiellt 2006. Mycket uppskattad av svenska kommersiella odlare eftersom den är så pass frisk och lättodlad.

Santana till salu på Äpplets Dag, Kiviks Musteri på Österlen.

Goda släktingar

Den riktigt tåliga, dundertuffa föräldern Priscilla har det varit svårare att få reda på nåt om.. Men den andra (bara hyfsat tåliga) föräldern Elstars ”stamtavla” innehåller flera välbekanta namn; Elstar är resultatet av en korsning av Ingrid-Marie och Golden Delicious som gjordes 1955 i Holland, så det är säkert därifrån Santana fått sin söta arom. Tåligheten verkar däremot ha kommit från Priscilla.

Trädet Santana

Trädet verkar ha en starkväxande start för att sen lugna ner sig lite, den upprätta formen på kronan breddar till sig efter några år. Santana är en sort som ger skörd även i rätt ung ålder och det är en frisk sort med bra motståndskraft mot skorv. Frukten sitter fast bra på grenarna och kan plockas i början av oktober ungefär, mognar nån månad senare efter lagring (de godaste lagrade Santanaäpplena jag stött på hittils har jag smakat i november). Santana beskrivs generellt som en lättodlad sort och är rätt populär hos svenska kommersiella odlare.

Typiska kännetecken för frukten Santana

Det är verkligen inte helt lätt att beskriva Santana för till utseendet är det ganska anonymt med många vanliga/generella karaktäristika som man ofta hittar hos just moderna äpplen tycker jag… Ett mellanstort, rundat koniskt rödgult äpple med svagare, mörkare strimmor. Kärnhuset är rätt litet, det är liksom mycket att äta och ”lite svinn” för den som vill mumsa på ett Santana till mellanmål. Det är en ganska ”hård”, eller tät frukt. Lättätet och gott. Fruktköttet är fast, krasigt, gult och saftigt med god sötsyrlig smak. Det blir knappt alls brunfärgat, som uppskuret kan de ligga ett bra tag utan att snittytan får ful färg. Skafthålan är rätt djup ofta med rostrosett, foderröret är ganska litet och koniskt, fodret ser ut som en mini-narrmössa och doften är stark.

Jag tycker att Santana är svår att identifiera, men de visuella drag som kan vara ”avslöjande bra” för en pomolog vid sortbestämning är att ena sidan kan vara högre än den andra, och att grundfärgen är gröngul och täckfärgen varmröd med gröngrå skalpunkter i täckfärgen. Kärnorna är ofta olikformade.

Klassiska förväxlingsäpplen: Elstar (som är lite större) och Rubinola (som har ett glattare skal och mer saffransgul grundfärg, ofta smalare och dåligt fyllda kärnor). Rent smakmässigt så föredrar jag personligen Rubinola, jag tycker att den är snäppet godare än Santana, men Santana är betydligt mer lättodlat och lättskött. Så ur ett odlingsperspektiv är den att föredra.

Ätmogna Santana.

Pollinatörer

Det har sannerligen inte varit helt lätt att hitta vilka sorter som pollinerar Santana… Orange Pippin Fruittrees listade ett helt gäng brittiska äppelklassiker som pollinerar Santana, men långt ifrån alla de är vanliga i Sverige (och det är en lurig lista, namnen kan variera beroende på deras lagersaldo). Här är iallafall några: Antonovka, Cox Orange, Elstar, Golden Delicious och Spartan. Sannolikt pollineras Santana även av Transparente Blanche (den brukar ju pollinera det mesta)… Santana är iallafall inte känd för att att vara svårpollinerad, den verkar bli pollinerad av flera av våra vanliga sorter.

Fördelar med Santana

 • Äppelallergiker brukar kunna äta Santana.
 • Frisk sort med bra motståndskraft mot skorv (verkar funka rätt bra i ekologisk odling)
 • Lagrar bra, ibland ända till april.
 • Ger skörd i rätt ung ålder.
 • Frukten sitter fast bra på grenen.

Nackdelar med Santana

 • Inte så härdigt, olika källor anger olika härdighet men de mer pålitliga källorna anger zon 2.
 • Vanligare i mataffären än i trädgårdshandeln än så länge, även om träd börjar dyka upp även hos enstaka trädgårdskedjor.
Mumsiga Santana till salu vid Gröna Butiken på Orelunds fruktodling.
Äppelkonst utanför Gröna Butiken på Orelund i samband med Äpplets Dag.

Källor i urval:

bok: Svenska äpplen av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg (2010)

Från Sverige: Lär känna äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

https://www.orangepippintrees.com/pollinationchecker.aspx?v=11016

http://svenskaapplen.blogspot.com/search?q=Santana

Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

 

Annons

2 Comments

 1. Hej
  Jag vet inte vart jag vänder mig för att ställa en fråga till dig. Frågan handlar inte om äpplen utan om tomater. Har läst om alla dina tomatsorter du beskriver . Fantastiskt bra information. Fastnade för minigold. Verkar påminna om en pytteliten tomat min svärmor hade. Hon kom ofta med en liten hink fylld med små små supergoda tomater. Vi åt dem som godis.
  Nu har jag letat efter fröer från minigold men hittar ingen som säljer dessa fröer. Vet du någon som säljer eller kanske du kan tänka dig att sälja några?
  Har för mig att Klostra hade haft men fanns inte nu.
  Tacksam för svar.

  1. Hej Karin!
   Tack snälla, vad roligt att du har nytta av bloggen. 😀

   Jag säljer inte tomatfrö själv men jag har köpt Minigold-frö av Åke Truedssons Tomatklubben. Tomatklubben är en tomatfrögenbank, medlemskap krävs (men det är verkligen smidigt och billigt att bli medlem). Utbudet av sorter varierar från år till år men Minigold finns med i årets medlemsblad iallafall. 🙂 Om de sen finns kvar, eller redan tagit slut, törs jag däremot inte svara på… 😉 Prova!

   Varmt lycka till i fröjakten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.