Äpplet Red Moon

trollet
Det är inte alla äppelsorter som får en egen flashig hemsida minsann…

Äpplet Pink Lady brukar ibland kallas för världens mest marknadsförda äpple och det stämmer nog (huruvida det beror på en superb produkt eller inte låter jag vara osagt) men det är roligt att se att även lite mer ”ovanliga” äpplen får en chans i rampljuset. Red Moon verkar vara en sådan sort. 🙂

Jag stötte på Red Moon för första gången på Lidls frukt och grönt-avdelning i höstas. Då marknadsfördes den kreativt som en Halloweenprodukt i ett inplastat fyrpack. Dyrt. Men tillräckligt roliga för att jag skulle köpa ändå. Rödköttiga äpplen innehåller ju lite mer anthocyaniner, ett slags nyttigt pigment som sägs kunna bromsa cancer, minska inflammation mm så varför inte…

Om äpplet

Enligt Free Patents Online heter själva äppelträdet RS-1 och har tagits fram av Jean-Luc Carrières i Lot, Frankrike år 2000. Lot ligger i södra delen av Frankrike och har enligt climate-data.org en genomsnittlig vintertemperatur på ca 5 plusgrader (om detta äpple skulle dyka upp på den svenska marknaden är alltså en mycket härdig grundstam ett krav för att det ska klara sig i Sverige). RS-1 är resultatet av en öppen pollinering där ena föräldern är Zwintcher CSR18, den andra föräldern är okänd. Trädet har ett delvis upprätt växtsätt och får rödrosa blommor. I Frankrike mognade frukten i augusti-september vilket jag tolkar som att det är ett sommaräpple med begränsad hållbarhet.

Själva namnet Red Moon/ Surprise Inside är ett patenterat registrerat varumärke som saluförs och marknadsförs hårt i Italien, Spanien och Australien. En hel serie av rödköttiga äpplen ska släppas under namnet Redmoon Surprise i ett samarbete mellan franska Escande och bröderna Brauns KIKU Variety Management… Vi svenskar verkar däremot inte riktigt hoppat på det rödköttiga äppeltåget ännu. Kanske för att så få vet om att de finns…?

Köpa träd?

Sannolikheten att privatpersoner kommer att kunna köpa ett eget Red Moon-äppelträd inom den närmaste framtiden är nog ganska obefintlig tyvärr, det lär dröja (det ryktas att Red Moon och Weirouge är så pass lika att de skulle kunna vara en och samma sort, så du kan ju prova att odla ett sådant istället). Men som tur är så finns det ju många andra rödköttiga äpplen som redan säljs i Sverige som är lättare att få tag på (och som dessutom tål mer kyla)… Veiniöun/ Estniskt Vinäpple är min favorit hittills eftersom den klarar zon 4 där jag bor (och faktiskt ännu kallare än så), men det finns fler att välja på för den som bor lite sydligare: Red Love, Rosette eller Robert’s Crab till exempel. De finns sällan att hitta i vanliga trädgårdsbutiker men dyker ibland upp på trädgårdsmässor. Privata trädgårdsbutiker kan ibland beställa hem dem åt dig från utlandet om du frågar snällt och är beredd att betala lite extra för frakten.

Rött Fruktkött

Eftersom Red Moon beskrivs som ett äpple med rött skal och rosaröd insida så var förmodligen de där äpplena jag köpte på Lidl kanske inte helt representativa för hur ett exemplariskt Red Moon ser ut, de hade ju grönare skal och var inte så jättestora så troligen har de inte fått direkt solljus eller gallrats tillräckligt. Kanske hade de legat på hyllan eller lagrats felaktigt så att sockret börjat omvandlas till stärkelse eftersom köttet såg lite flammigt ut. Men roliga var de! Och väääldigt syrliga!

Enligt tillverkarens hemsida så är smaken ”slightly acidic” men det håller jag inte alls med om… Jag tyckte att det var mycket syrligare än så. Jag bedömer inte Red Moon som en klassisk bordsfrukt direkt, men toppen för köket! Tänk vad läckert att göra rosa must eller cider på såna äpplen! Tillsammans med ett riktigt sött äpple skulle det säkert bli löjligt gott. Och tänk vad snyggt att baka på det, jag gjorde äppelpizza på Red Love-äpplen förut och det blev galet snyggt, de här är ju lite mer rosa så det kanske blir muffins med äppelrosor nästa gång? 🙂

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit vare sig pengar eller produkter för att skriva om det här äpplet, jag är bara löjligt fascinerad av rödköttiga äpplen. 🙂

Källor i urval

Red Moons flashiga hemsida.

The Hunt For New Future Apple Varieties  artikel från 2016 i Frutticoltura nr 11 av Walter Guerra

http://www.freepatentsonline.com/y2017/0164534.html

https://www.freshplaza.com/article/2132923/collaboration-brings-red-flesh-apples/

https://www.freshplaza.com/article/9158587/a-surprise-inside-new-variety-of-red-fleshed-apples/

https://www.freshplaza.com/article/2188473/red-moon-company-shows-off-new-red-fleshed-apple-brand/

Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

Annons

7 Comments

    1. Finns det Lidl i Falköping? Om det finns så får du fråga personalen där när de tar in sorten nästa gång. Lycka till i jakten. 🙂

    1. Ja, det stämmer. Har kontaktat dem tidigare, bl a när jag skrev sortguiden om rödköttiga äpplen. De är väldigt trevliga. 🙂

  1. Smakade dem idag! Insåg att det stod sweet or sour??? Kan det vara så att det finns två sorter i förpackningen? Familjen påstår att vissa var surare än de andra…

    1. Hej My!

      Äpplen kan ju bli avsevärt mycket sötare om frukten får mycket solljus, så ett äpple som växer på solsidan/södersidan på ett träd blir sötare än ett äpple som växer på skuggsidan/norrsidan/täcks av bladmassa… Så det kan vara samma sorts äpple i en förpackning, även om det ena är mycket rödare och sötare än det andra. MEN, man vet aldrig med de här superkommersiella företagen… 😉 De kan ju förstås ha hittat på en ny blandningsförpackning med olika sorter i en och samma, men då ska det stå angivet med sortnamn. Läs noga på förpackningen, det kan ju ändras från år till år. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.