Äpplet Red Love

trollet

Läckert rött på både insidan och utsidan

Kärlsträngarnas vita mönster bildar en blomma i genomskärning.
Första gången jag såg ett äpple med rött fruktkött trodde jag nästan att det var på låtsas, att någon fifflat med rödbetsjuice eller åtminstone gått bananas i photoshop.
Icke. Fruktköttet är faktiskt så rött på riktigt.

Det finns flera olika sorters rödköttiga äpplen men det enda som jag lyckats hitta i svensk handel hittills är Red Love. Ibland dyker det också upp ett väldigt likt rödköttigt äpple som heter Fanny.

Fanny och Red Love

Eftersom så många grossister har döpt om Red Love till Fanny så trodde jag länge att de var samma sort, sen fick jag ett mail av Per på Kattviks Fruktodling som berättade att så inte var fallet. Fanny är en egen nummersort som han köpt från den belgiska plantskolan Johan Nicolai. Per döpte sorten till Fanny efter sin dotter. Eftersom nummersorten visade sig vara ganska svårodlad så har den utgått från den belgiska plantskolans sortiment.

Om äppelträdet

Det går att få tag på Red Love som äppelträd, ett fåtal svenska plantskolor söderut säljer det i skrivande stund på svagväxande grundstam M26. Red Love klarar zon 1-3, mognar i september och går att lagra i några månader. Det beskrivs som skorvresistent och högavkastande men några uppgifter om pollinering har jag tyvärr inte lyckats hitta utöver att de tycks vara självsterila men inte är särskilt kinkiga utan pollineras av nästan alla andra sorters äpple.

Mörkrosa blommor

Knopparna är röda och blommorna vackert mörkrosa. Enligt Hebe Frukt & Grönts hemsida så är Red Love resultatet av en korsning av Royal Gala och Breaburn. Själva Red Love serien är framtagen av äppelodlaren Markus Kobelt. Om du vill söka rätt på vilka som säljer äppelträd så sök på det engelska namnet Red Love. Om du vill köpa själva frukten i mataffär i Sverige så testa att även söka på det ”svenska” namnet Fanny.

Red Love-serien i sorter

 • Red Love, sötsyrlig
 • Red Love ’Calypso’, sötsyrlig, mest aromatisk av alla Red Love
 • Red Love ’Circe’ sötsyrlig
 • Red Love ’Era’, sötsyrlig
 • Red Love ’Kohlhaas’
 • Red Love ’Lollipop’ med delvis rött fruktkött, sötast smak av alla Red Love
 • Red Love ’Odysso’, söt smak, störst frukt av alla Red Love
 • Red Love ’Sirena’
Vackert illröda på både utisdan och insidan.

Om äpplet

Schweiziska företaget Lubera beskriver dem som sötsyrliga höstäpplen med lätt smak av bär (själv skulle jag snarare kalla dem syrliga). Vissa är sommaräpplen med kortare hållbarhet, andra räknas mer som höstäpplen eftersom de kan lagras längre.
Det röda ämnet som gör fruktköttet så väldigt rött är en antioxidant vilket gör att uppskurna rödköttiga äpplen behåller sin snygga färg och inte oxiderar och blir bruna när snittytan kommer i kontakt med syre. De är alltså lika röda även efter tillagning. Jämfört med vitköttiga äpplen så har Red Love 30% mer antioxidanter så det är inte bara snyggt, det är nyttigt också. 😀

Red Love: Långa skaft är mer regel än undantag.

Functional food

Efter att ha provsmakat äpplet själv så tycker jag att det är bättre matäpple än bordsäpple. Kalasfint, men väääldigt syrligt. Den som gillar sött gillar nog Lollipop bättre, den beskrivs som den sötaste i Red Love serien. Jag som är helsåld på functional food tycker att Red Love är extra intressant för att den sägs innehålla 30-40% mer antioxidanter än andra äpplen, det är med andra ord extra nyttig.

Tänk på att växtbaserade antioxidanter blir inaktiva vid alltför hög uppvärmining/tillagning, så värm upp äpplet varsamt eller inte alls. Musta, juica, ät det färskt i fruktsallad eller pickla om du vill få i dig så mycket antioxidanter som möjligt. 😀
Tänk vilken toksnygg äppelpaj det skulle bli på Red Love-äpplen… Och vilken snygg must och mos; alldeles rosa!

Äppeljuice på Red Love liknar nästan jordgubbsjuice, så mörk blir den…
Nästan för snyggt för att ätas…
…men äppelpizza gjorde vi ändå!

Red Loves kärnor är mörka och ganska stora.
Red Love: frukt och kärnor.
Red Love: Skafthålan är ganska djup och bred, ofta med en liten rostrosett (dvs bruna, korkklädda celler, ej sjukdom).
Red Love: Foderhålan är ganska vid och grund.
Red Love: Kärnhuset är rundat och foderröret koniskt.
Red Love: Vad tycker du att den har för form? Toppigt konisk, rundat konisk eller stympat konisk? Det lämnar jag åt pomologerna att avgöra…
Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

Annons

4 Comments

 1. Hej! Jag hade ett Fanny red love träd i min trädgård. Men va tvungen att ta bort trädet pga att den mådde inte så bra. Vi tänkte att vi ympar på ett annat träd på 3 olika ställen men utan resultat. Och vi vill så gärna ha ett sånt träd igen. Vi kan verkligen inte vara utan ett.
  Vi bor i Mariestad. Och undrar om ni vet ett ställe där de har Fanny red love eller någon sida på internet som man kan beställa ett träd. Har försökt i ett år att hitta men utan resultat
  Med vänlig hälsning, Matilda

  1. Hej Matilda!

   Vad trist med trädet, det är ju en så fantastiskt vacker sort så jag förstår att du gärna vill ersätta det med ett nytt. 🙂

   Prova att kontakta Gunnebo Trädgård, de sålde ju Red Love Era (Red Love finns ju som så många sorter, Era är en av dem) 2018 så de kan säkert beställa hem åt dig eller berätta vilken plantskola de köpte ifrån så kan du kontakta plantskolan direkt. Lycka till i jakten! 😀

   http://www.gunnebotradgard.com/product.php?produktnamn=3529&kategorinamn=Frukt_och_B%E4r

 2. Vad kul att du skrivit om Red love Calypso som jag planterade i helgen vid stugan. Hittade det i Landvetter under en föreläsning förra veckan. Det verkar ympat på grundstam 9 berättade hon jag köpte det av.

  1. Vad kul att du fick tag på ett sånt! 😀

   Det där med härdighet är lurigt eftersom den till stor del beror på just vilken grundstam sorten ympats på, och det finns väldigt många olika grundstammar i omlopp och en och samma sort kan säljas på många olika grundstammar i butik.

   B9 är en av de härdigare grundstammarna, så det är bra om man odlar i kallare läge och vill ha ett mindre träd som är lätt att skörda från. Nackdelen med B9 är att de behöver stöd och omsorg hela livet, eftersom trädet blir ganska litet (sk svagväxande) så blir också rotsystemet litet och behöver ofta hjälp med vattning och stödpinne livet ut. De blir heller inte lika gamla som t ex grundstammarna A2 eller om den ympats på kärnsådd av Antonovka… Så det finns fördelar och nackdelar med alla grundstammar, kan man säga. Vad roligt att du fick tag på just den sorten! Den får du allt ta och blogga om! 😀 😀 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.