Äpplet Åkerö

trollet
Jag är väldigt förtjust i att äta Åkerö,
men ändå vill jag inte odla den i min trädgård…

Den som odlar Åkerö behöver nämligen också odla sitt tålamod eftersom Åkerö är känd för att vara väldigt sen till att sätta frukt. Som odlare kan du få vänta i allt mellan 10-30 år innan det rackarns trädet behagar producera några äpplen.

Enligt vissa kan man snabba på fruktsättningen genom att istället ympa in Åkerö på en annat, redan uppvuxet äppelträd, helst någon sort som är känd för att snällt sätta frukt lite snabbare, t ex Transparente Blanche eller  Sävstaholm (som båda är kända för att sätta ordentligt med frukt i tidig ålder). Ett annat knep är att testa Åkerö på grundstam B9 (stället för den klassiska A2) eller att lyckas lägga vantarna på den norska mutationen av Åkerö som kallas för Åkerö Hassel. Den verkar sätta frukt lite snabbare än den klassiska.

Ursprung

Åkerö är en gammal sort. Moderträdet är över 300 år gammalt och lever fortfarande vid Åkerö Säteri i Sörmland, sannolikt är det resultatet av en kärnsådd enligt Görel Kristina Näslunds bok Svenska Äpplen (2010:500). Trädet är mycket gammalt och planterades/såddes troligen på 1600- eller 1700talet. Enligt andra källor kom Åkerö till godset i Sörmland 1759 med en sändning fruktträd från Holland, beställda av den dåvarande ägaren CG Tessin.

Oavsett ursprung så är Åkerö ett oerhört älskat och uppskattat äpple, utmärkt som allroundfrukt med många användningsområden: gott ätäpple, fint matlagningsäpple som plockas i slutet av september och går att lagra till februari. I äldre litteratur beskrivs Åkerö ofta som ett vinteräpple, numera brukar det klassas som höstfrukt. Åkerö är Sörmlands landskapsäpple, och enligt Föreningen Sörmlandsäpplens startsida på Facebook så är smaken som allra godast i mitten av oktober (om du befinner dig i Sörmland/Mälardalen).

Frukten Åkerö

Större äpplen kan få ett ojämnt, kantigt utseende (och drabbas ofta av kärnhusmögel och pricksjuka) medan mindre frukter är mer ojämnt äggformade. Äpplena har ett lite utdraget, avlångt utseende och har ofta en svulst vid skafthålan. Skalet är tunt och ser liksom spraymålat ut med tegelröd färg på vitgulgrön botten. På insidan har Åkerö ofta öppet kärnhus, luden pistill och flera outvecklade kärnor. Åkerö är ett äpple som är ganska så lätt att känna igen rent visuellt, och särskilt när du tar en tugga. Äpplet både doftar och smakar gott, med fast fruktkött. Jag tycker att Åkerö har en svag doft av päron, fast smaken är väldig klassiskt äpplig smak med subtilt kryddiga, milda toner. Verkligen jättegott!

Trädet Åkerö

Åkerö är ett ganska stort äpple, som växer på stora träd, som trivs bäst i zon II-IV (går att odla i zon I också, men då blir smaken lidande). Trädet är seg i starten och långsam i tillväxt de första åren, men blir med tiden ett rejält stort träd. Enligt Lars Forslin är Åkerö”/…/en av de mest starkväxande sorterna och lätt att känna igen på sina kraftiga, gråbruna, upprättväxande skott” (citat och namn är publicerat med hans godkännande). I unga år brukar träden ha smalare krona, med tiden får trädet ett mer utåtriktat, upprätt växtsätt, ibland med lite vriden stam.

Det kan ta många år innan träden börjar sätta frukt, 10-30 år (eller mer, i undantagsfall), men hård beskärning under trädets tre första år, som sedan övergår till betydligt mer varsam beskärning kan påskynda fruktsättningen lite. Träden drabbas tyvärr ofta av kräfta, särskilt på tung lerjord. Åkerö säljs både som höstäpple och vinteräpple i handeln; funkar att äta på hösten och att lagras i några månader. Frukten sitter inte fast så bra på trädet, äpplena ramlar ofta ner vid höststormar så skörda i tid.

Typiska kännetecken för Åkerö:

 • Ett ganska stort, lite avlångt, milt tegelrött äpple med tunt skal och en täckfärg som nästan ser spraymålad ut
 • Små frukter är ofta mer ojämnt ovala, större frukter ojämnt kantiga
 • Grund skafthåla med en tydlig knöl/svulst vid skaftet
 • Djup foderhåla med ”rufsigt” foder
 • Ofta några outvecklade kärnor
 • Väldigt luden pistill

Klassiska visuella förväxlingsäpplen (smakmässigt går de knappast att förväxla): Melonäpple/Citronäpple (fast det är mycket syrligare än Åkerö), Melonkalvill (som kar skrovligare skal än Åkerö), Prinsessäpple (som har många utvecklade små kärnor, och tjockare skal än Åkerö), Malmbergs Gylling (som har lösare fruktkött och mer glansigt, fett skal än Åkerö).

Fast särskilt superlika är de inte, bara Åkerö har en så mild ”spraymålad” jämn färgteckning, de andra äpplenas röda färg är betydligt skarpare och ”streckigare”.

Skafthålan på Åkerö är oftast väldigt grund, nästan platt. Ofta med en knöl eller svulst vid skaftet (ej på denna bild).
Foderhålan är desto djupare. Fodret ser ofta lite ”rufsigt” ut.

Fördelar med Åkerö

 • Verkligen ett mycket gott sötsyrligt äpple
 • Unik smak
 • Användbart äpple som kan ätas direkt, användas i köket och lagras
 • Ganska lätt att sortbestämma/identifiera

Nackdelar med Åkerö

 • Drabbas ofta (eller snarare nästan alltid) av kräfta, särskilt på lerjordar
 • Frukten kan lossna från trädet vid höststormar
 • Tar lååång tid på sig att sätta frukt
 • Tenderar att ge skörd vartannat år
Klassiskt outvecklade kärnor på (lätt övermogen) Åkerö. Här i sällskap av fläderbär av sorten Haschberg.

Trädet i plantskola och butik

Åkerö brukar bli ganska stora träd med tiden, men nog tar det tid alltid… Att försöka sälja Åkerö i trädgårdsbutik till privatperson är fascinerande nog ofta något av en utmaning, trots att det är en av de mest populära äppelsorterna vi har i Sverige. För trädet ser rätt ynkligt ut i början tycker jag! I jämförelse med de andra äppelträden som snällt står uppradade från A-Ö så framstår Åkerö där i slutet av raden ofta som betydligt yngre och klenare än sina kamrater, trots att äppelträden egentligen är lika gamla. Enligt Christine Nilsson på Nya Eriksbo Plantskola så beter sig Åkerö på A2 grundstam lite annorlunda jämfört med andra äppelsorter i produktionen: ”Under första säsongen har vi extra uppsikt på just Åkerö för att den vill inte ha/kräver inte lika mycket vatten som de övriga äppelsorterna. /…/alla våra träd står under droppbevattning. Alla äppelträd står på en och samma bädd så alla får lika mycket vatten, men Åkerö måste vi ställa av från bevattningen ibland för att de inte ska ”drunkna” skriver hon som svar på mitt mail med frågan om de i plantskola anpassar skötseln/odlingen av just Åkerö på nåt sätt. Intressant! Tack snälla Christine för ditt svar (citatet och hennes namn är publicerat med hennes godkännande).

Åkerö säljs vanligen på grundstam A2, kanske för att den är lite seg i tillväxt i starten? Ett fåtal återförsäljare erbjuder Åkerö på grundstam B9 men mycket lite information finns om hur sådana träd beter sig. Lennart Johansson på Gränna Växter säljer Åkerö på grundstam B9, och enligt honom är ”Tillväxten /…/ som alla träd på grundstam B9, svårt få ut grenverk eftersom det bildar blomknoppar vid tidig ålder Är mycket jobb att plocka bort dessa.” (citatet och hans namn är publicerat med hans godkännande).

Mutationer av Åkerö

Det finns flera olika varianter, eller mutationer, av Åkerö: Vit Åkerö, Åkerö från Gripsholm (lokalsort?) och norska Åkerö Hassel. Ett synonymt namn för Åkerö som ibland dyker upp i gammal litteratur är Åkerö Glas, men även Tegelröd Åkerö tycks vara samma som den ”klassiska” Åkerö. Jag har också stött på Ljus Åkerö och Blond Åkerö i min research men om det är samma som Vit Åkerö vet jag faktiskt inte.

Vet du? Kommentera gärna och berätta. 🙂

Infoskylt om Åkerö Vit i montern hos Sveriges Pomologiska Sällskap på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, Älvsjö.

Smaken av Åkerö

Det är tur att Åkerö ger så underbart god frukt, för annars skulle nog inte många vilja odla den. Att beskriva smak är nåt av det svåraste som finns tycker jag men många brukar beskriva smaken av Åkerö som smaken av ”barndom”. Och jag håller med! Äpplet är sötsyrligt med fast fruktkött, och det smakar liksom som barndomens klassiska äpple fast mer, och godare. Väl värd att vänta på. 😉

Färgen på Åkerö kan verkligen variera beroende på hur pass mycket sol frukten fått.
Den lite avlånga, ojämna formen på Åkerö syns bra på den här bilden.
Titta extra noga på Åkeröäpplet nere i bildens högra hörn, där ser du den klassiska svulsten vid skaftet.

Tja, NÅN ska väl ge äppelselfien ett ansikte… 😉

Läs också: Äpplet Red Moon
Fler inlägg om äpplen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.