Sommaräpplet Transparente Blanche

trollet

Vanligaste sommaräpplet i svenska trädgårdar

Transparente Blanche är en populär och väldigt vanlig sort i svenska trädgårdar. Det är ett klassiskt sommaräpple med klassiska egenskaper för just sommarsorter; underbart är kort. Smaken är mycket god, men under mycket kort tid. Efter bara en-två veckor brukar den ha gjort sitt som ätäpple så då gäller det att koka mos allt vad man orkar… Och riktigt gott äppelmos brukar det bli! 🙂

Det går också att musta Transparente Blanche, men vänta inte för länge. ”Musta medan skalet fortfarande är grönt. Musten blir kärvt syrlig och funkar utmärkt till bl a fisk och skaldjur.” tipsar @mustmakaren Niklas Hallman, cider- och mustmästare hos familjen Rudenstam.

Bästa slampan i stan

En av TB’s bästa egenskaper (förutom smaken då!) är att den är en bra pollengivare till andra sorter. Faktiskt till väääldigt många sorter! När ett TBträd tas bort i grannskapet så brukar det märkas; ofta får grannarna inte lika mycket frukt på sina äppelträd längre. Trist. Vill man inte ha ett helt träd av TB så kan ju lösningen vara att ympa in några kvistar på ett befintligt äppelträd så är problemet löst. Eller så planterar man bara ett nytt (fast på en annan plats än där det förra stod, inte i samma grop).

En bra minneskrok för att komma ihåg att TB är en bra pollengivare är karaktären Blanche Devereaux i TV-serien Pantertanter (Golden Girls på engelska). Hon var ju rätt karltokig, klädde sig gärna utmanande i genomskinliga (transparanta) blusar och passade ihop med de flesta män som kom i hennes väg… Transparente Blanche är också kompatibel med de flesta. 😉

Transparente Blanche fotat i början av september i zon 4 hos min granne (jag bor mellan Uppsala och Gävle ungefär), en kall sensommar i Uppland.
Transparente Blanche

Ursprung

Sorten har odlats länge i områden runt Ryssland och de baltiska staterna. 1852 spreds TB från Wagners plantskola i Riga till Frankrike, sen till Danmark och sen från Danmark till Sverige i slutet av 1800. Idag är det nog det allra vanligaste sommaräpplet i Sverige.

Var det allra första moderträdet står vet vi tyvärr inte.

Synonyma namn

Transparente Blanche kallas ofta kort och gott för TB, men kallas också för Vitt Klaräpple och Augustiäpple i vissa delar av landet.

Trädet Transparente Blanche

Transparente Blanche ger ganska stora äpplen.

Ett bra kännetecken för TB-träd är att det får stora blad, ibland hela 15 cm långa! Det ger skörd även som ung planta (ofta sitter det frukter på trädet redan i butiken när du köper det) och har ett smalare växtsätt i början men blir sen bredare när frukterna blir fler och tynger ner grenarna.

Typiska kännetecken för frukten Transparente Blanche

 • Mellanstort gulvitt äpple
 • Stort kärnhus
 • Saknar oftast rost i skafthålan
 • Äpplet har ofta en tydlig lodrät ”söm”/kant
 • Kan glasa
 • Uppskuret äpple brunfärgas ganska långsamt
 • Kort hållbarhet, ca 1-2 veckor sen övermoget

Klassiska förväxlingsäpplen: Tistads Vaxgylling är ganska lik men är betydligt mindre vanlig (är man osäker så är den statistiska sannolikheten större att det är ett TB man har framför sig); Tistads Vaxgylling är inte lika avlång i formen, har större kärnor och kortare skaft. Och Silva har mer konisk form, större kärnor med liten spets, kraftigare skaft och brunfärgas snabbare än TB.

På den här bilden syns den karaktäristiska lodräta ”sömmen”/kanten tydligt på Transparente Blanche. Ofta finns bara en, det här främre äpplet har tre.
Uppskuret Transparente Blanche brunfärgas ganska långsamt.
TB är ett blont sommaräpple med kort hållbarhet som oftast saknar rost i skafthålan och ofta har en tydlig lodrät söm/kant som känns när du drar med tummen vågrätt över skalet.

Pollinatörer

Transparente Blanche är verkligen ingen kinkig typ utan pollineras av många vanliga sorter; av bl a Aroma, Gyllenkroks Astrakan, James Grieve, Katja, Melba, Summerred, Sävstaholm och Åkerö.

Fördelar med Transparente Blanche

 • Bra ”allmänpollinerare” som pollinerar mååånga andra sorter (blir också själv pollinerad av vanliga sorter)
 • Härdigt, klarar zon 1-6
 • Produktivt, även i ung ålder
 • Ganska stort äpple, saftigt och gott!
 • Många äppelallergiker kan äta TB

Nackdelar med Transparente Blanche

 • Kort hållbarhet, ca 1-2 veckor
 • Behöver mycket sol för att den goda smaken ska utvecklas
 • Kan få kräfta och skorv
 • Äpplena blåser ner lätt från trädet
Skafthålan saknar vanligen rost på Transparente Blanche.
Fodret är blågrönt i färgen, ofta trångt, med lite utvikta spetsar.
På höstens äppelutställningar så brukar sommaräpplen (som TB) ofta se lite risiga och trötta ut. Inte så konstigt, de har ju kort hållbarhet.
Transparente Blanche i mitten.
Såhär ser Transparente Blanche ofta ut på höstens sortbestämningar… Eftersom det är en sommarfrukt ser den rätt risig ut snabbt. Fotad i mitten av september i zon 4.
Sommaräpplet Transparente Blanche.

Källor i urval:

bok: Svenska äpplen av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg (2010)

bok: Våra äpplesorter av Anton Nilsson (1986)

bok: Våra fruktsorter av Leif Blomqvist (2010)

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-frukt-bar/transparante-blanche/

http://svenskaapplen.blogspot.com/search?q=transparente+blanche

Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.