Äpplet Summerred

trollet

Man kan ju fråga sig varför ett höstäpple har ett så pass vilseledande namn som Summerred…

Äppelsorten Summerred togs fram på den kanadensiska försöksodlingen Summerland, kanske är det därför den heter som den gör? För här hos mig i zon 4 är den iallfall inte något sommaräpple, snarare ett tidigt höstäpple. Men, det mognar väl snabbare i zon 3 så kanske är det mer att betrakta som ett sent sommaräpple när det odlas längre söderut.

Egentligen är Summerred inte riktigt härdig här i zon 4, sorten brukar defineras som lämplig att odla i zon 1-3 men eftersom jag odlar den på en dvärggrundstam i kruka så funkar det ju ändå: krukan är gjord av frigolit med hål i botten och jag lyfter in den och vinterförvarar den i ett kallgarage. Det har funkat fint hittills. 🙂

Summerred i knopp.
Malus Summerred. Blomningen är så vacker att den nästan förtjänar att odlas som prydnadsträd.
Äppelblom av Summerred har ofta en kvardröjande rödrosa prick på blombladet.

Ursprung

I äppelbibel-boken Svenska Äpplen skriver Görel Kristina Näslund att ” Summerred är en kärnsådd från en sort uppkommen efter en korsning McIntosh x Golden Delicious. ” (s436) Korsningen togs fram på försöksstationen Summerland i British Columbia, Kanada av Karlis Lapins (mest känd för sina fantastiska förädlingar av körsbär). Summerred släpptes kommersiellt 1964.

Omogen Summerred.
Strax mogen.

Beskrivning

Summerred mognar i mitten av september/slutet av september och håller olika länge enligt olika källor… Enligt vissa källor klarar äpplena att lagras till november, enligt andra till efter jul-januari. Det är ett mellanstort lite avlångt äpple med gröngul grundfärg som brukar bli nästan helt klarrött. Skalet är blådaggigt med ljusa skalpunkter och köttet vitt (den röda skalfärgen liksom blöder in i det vita köttet närmast skalet, särskilt på mogna och övermogna äpplen). Skaftet är långt och skafthålan har ofta lite vattrad rost. Kärnorna är droppformade och äpplet doftar gott.

Typiska kännetecken för Summerred:

 • Blommorna har rosa knoppar och senare kvarstår ofta en rödrosa prick på det vita blombladet
 • Klarrött, äggrunt/lite avlångt äpple
 • Det röda skalet ser lite vitprickigt ut (sk skalpunkter)
 • Långt skaft
 • Lite ljusbrun, vattrad rost i skafthålan
 • Vitt kött som blöder lite rött från skalet
 • Droppformade, kastanjebruna kärnor
 • Doftar gott

Klassiska förväxlingsäpplen: Fagerö, Ringstad, Katja och P. J. Bergius (Upplands landskapsäpple) .

Fodret är ofta lite ”rufsigt” och foderhålan är ganska grund med svaga knölar på Summerred.

Smaken då

Att beskriva smak är verkligen inte det lättaste, för smaken är ju bekant som baken och allt det där… Jag ska ändå göra ett tappert försök. De som verkligen gillar smaken hos Summerred brukar beskriva den som luftig, frisk och fräsch i munnen med en lätt sötma. Absolut, den beskrivningen stämmer men jag personligen tycker att Summerred har alldeles för låg smakvolym. jag tycker att den är för svag i smaken, nästan som ett sommaräpple fastän det här i zon 4 är ett höstäpple.

Men visst, blomningen är så pass vacker att den nästan kan odlas som ren prydnadsväxt men vad gäller själva smaken så finns det gott om liknande äpplen som både har kraftigare smak och bättre härdighet (Tersmeden t ex).

Summerred på dvärggrundstam i kruka. Det enda, ljusa äpplet som ligger till höger är den påympade sorten Höstdessert, annars är resten Summerred-äpplen. (Fotat i slutet av sept-början av oktober).

Fördelar med Summerred

 • Har verkligen jättevacker äppelblom!
 • Vackra röda äpplen som sitter fast hårt på grenen
 • Får fina, trubbiga grenvinklar
 • Passar bra att spaljéra och i äppelhäck
 • Funkar att ympas på både svagväxande och starkväxande grundstam
 • Ger skörd tidigt
 • Äpplena är saftiga och trevliga att göra must på (mindre spännande som ätäpple tycker jag)
 • Köttet brunfärgas knappt alls
 • Motståndskraftig mot mjöldagg
 • Pollineras av vanliga sorter som Aroma, Discovery, Sävstaholm, Transparente Blanche, Katja mfl

  Summerred ger ganska mild, gräddig must.

Nackdelar med Summerred

 • Ganska mild/svag smakvolym
 • Kan ge skörd vartannat år
 • Vuxna träd behöver beskäras varje år (för att motverka vartannat-år skörd)
 • Vuxna träd behöver kartgallras varje år (för att motverka vartannat-år skörd)
 • Bara härdigt i zon 1-3
 • Får lätt skorv
 • Känslig för kräfta på tunga lerjordar
Lite vattrad ljusbrun rost i skafthålan och långt skaft = typiskt för Summerred.

 

Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

Annons

3 Comments

 1. Vad fint äppelträdet var i krukan!
  Hur förvarar du krukan på vintern? Utomhus? Vilken zon bor du i?
  Hur många är Summer red trädet på bild?
  Vart köper du dvärgstam att ympa på?

  Sorry för alla frågor men blev så inspirerad!

  1. Hej Katrin!

   Jag har inte ympat det här trädet själv, utan det är ett köpeträd på VÄLDIGT svagväxande grundstam. Såna kallas ibland för balkongträd i trädgårdsbutiken. Vilken grundstam framgick inte av etiketten tyvärr men kanske är det toppympad Malus domestica B491 eller P22 (eller nån ännu svagare pixygrundstam). Egentligen är Summerred inte riktigt härdig här i zon 4, sorten brukar defineras som lämplig att odla i zon 1-3 men eftersom jag odlar den på en dvärggrundstam i kruka så funkar det ju ändå: krukan är gjord av frigolit med hål i botten och jag lyfter in den och vinterförvarar den i ett kallgarage. Det gäller att komma ihåg att täcka stammen med ett stamskydd så att inga möss ringbarkar den vintertid.

   Hur gammalt trädet var då vet jag faktiskt inte, men sådana träd brukar vara ca 3 år när man köper dem som konsument i trägårdsbutiker. Att få tag på enbart så svagväxande grundstam är inte så lätt för privatperson/slutkonsument, ofta säljer plantskolorna bara till andra företag/storkunder (sk grossistverksamhet) som då behöver beställa sort antal grundstammar åt gången. Nu är det extra svårt att få tag på grundstammar, det är brist på grundstammar pga corona: eftersom de flesta stannade hemma och fixade i sina trädgårdar när det blev pandemi (istället för utlandssemester) så har trädgårdskedjorna sålt rekordmycket och odlarna hinner inte med att odla upp växtmaterial i den takt det säljer slut…

   Men, det finns fortfarande plantskolor som säljer till privatpersoner. Du hittar en lista på dem på Skogsträdgårdsbloggen: https://skogsträdgården.stjärnsund.nu/grundstammar-del-5-var-far-jag-tag-pa-dem/

   Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.