Sortguide: Kärleksört

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

 

Massa fördelar med kärleksört

Det finns verkligen massvis med fördelar med att odla kärleksört; den är torktålig, lättodlad, lättförökad, funkar även som snittblomma och dessutom går bladen och skotten att äta. (Just det, preppers! Kombinera kärleksört med funkia och daglilja så har du en helt ätbar rabatt vetja. 😉) Att fjärilar och bin älskar den är förstås toppen, men att sniglarna dessutom ratar den är ju helt otroligt! Jag har faktiskt svårt att komma på en endaste nackdel med denna perenn.

Dessutom finns den i långt fler färger än vad man kan tro; både med brokiga blad, mörka blad, gula blommor, vita blommor, rosa, röda, orange blommor och som låg marktäckare och mer högväxande sort med lite bolligare blommor för snitt. Oavsett vilket färgtema du har så finns det en kärleksört som passar, så länge läget är soligt och väldränerat! 😃

Kärleksört finns i alla möjliga färger och storlekar… Med rosa, röda, vita, lila, gula, orange och mycket mer…

Goda grannar

Förutom att den är lättodlad så är kärleksört och lätt att kombinera med andra perenner som prydnadsgräs Hameln, lammöron, stäppsalvia, solhatt, oktoberaster etc. Ofta placeras den i framkant för att verkligen komma till sin rätt, gärna ihop med vackra bladväxter eller luftiga perenner med spirformade blommor. Man ska ju gärna kombinera ”knappar och spiror” (dvs platta/runda blommor med avlånga blommor) för dynamisk effekt men glöm inte bladen! Det är fint att kombinera kärleksört med fina, kontrasterande bladverk också.

Kärleksört ihop med prydnadsgräs, stäppsalvia mm hemma hos min tomatkompis Lotta, vid hennes lantställe.
Samma rabatt hos Lotta på lite avstånd. Ser du att det är tre olika sorters kärleksört i till höger i samplanteringen?

Rörigt namn…

Numera tillhör kärleksört släktet Hylotelephium, men periodvis har den tillhört släktet Sedum. Eftersom plantskolor och trädgårdsbutiker vanligen sorterar sina perenner från A-Ö på latin (på sitt vetenskapliga namn på latin har växterna vanligen bara ett enda namn, på svenska har de mååånga namn så därför är det latin som gäller) så uppstår därför ofta viss förvirring när man bläddrar i gamla perennböcker eller importerar växter från länder som har gamla växtetiketter eller sorterar kärleksört annorlunda… Man kan alltså hitta kärleksört både på H och S, beroende på om det står Sedum telephium eller Hylotelephium telephium på etiketten.

Men, enligt SKUD (Svensk kulturväxtdatabas) är det numera Hylotelephium som gäller. (Dessutom finns det en himla massa hybrider och korsningar kärleksörter sinsemellan… Mamma mia vilket kaninhål att gå vilse i. And down the rabbit hole we go…😆)

Herbstfreude i bi-buffén på kullrabatten hemma hos mig. Bergenia, lavendel och bergormrot i bakkant. (till höger, ej i bild klematis Södertälje som har en jättefin klarmörkrosa färg som är toppenfin till Herbstfreude).
Det är skillnad på sort och sort.
Bladens storlek, plantans höjd, bladavstånd, färg på både blommor och blad, blomtid mm är sånt som kan skilja sig åt mellan sorter. Och de rödbladiga sorterna av kärleksört brukar vara mindre smakliga (bittrare och beskare) än de gröna.

Sortguide: Kärleksört

De sorter som jag bedömer som liiiite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De markerade med *** är vanligen lätta att få tag på. Med reservation för eventuella felskrivningar. Jag klumpar glatt ihop alla möjliga olika versioner av kärleksört i denna sortguide, oavsett om de är spectabile, telephium eller mittemellan. Listan är inte tänkt som en botanisk redovisning av indelningar utan ska snarare vara till hjälp för hobbyodlande konsument i butik.

Abbeydore /Abbey Dore – Högväxande sort som blir ca 40-70 cm (olika återförsäljare anger olika höjd) med gröna blad, lite rosa stjälkar och först blekt rosa blommor som senare får starkare rosa färg i full blom.

AUTUMN CHARM /Lajos – En mutation av Autumn Joy med grönt bladverk med gulvit kant på bladen och vagt tandade bladkanter. Får först vita blomknoppar som senare övergår till rosa i blom. Namnet är ett registrerat varumärke.

AUTUMN DELIGHT /Beka – Fascinerande sort med illgrön-gult, nästan neonlysande bladverk med blågrön, vagt tandad bladkant. Får vita knoppar som senare övergår till ljusrosa i blom. En mutation av Autumn Joy som togs fram av Intrisic Perennial Gardens. Namnet är ett registrerat varumärke.

Autumn Fire – Upprättväxande sort framtagen i Quebec med grönt bladverk, gröna knoppar och stora rödrosa blommor. Blir ca 60 cm hög och 45-50 cm bred och sägs blomma ovanligt länge. Beskrivs som en högre, förbättrad kanadensisk selektion av Autumn Joy.

Autumn Joy – Vanligt namn för Herbstfreude i USA, det är samma sort med olika namn för olika marknader. Se Herbstfreude längre ner i listan.

Back In Black – Mörkbladig sort vars nya skott har en mer grågrön färg för att sen övergå till mörka, nästan svarta blad. Plantan blir ca 60 cm hög och får röda blommor. National Garden Bureau Green Thumb Award – Perennial 2021. Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke och ägs av Walters Gardens Inc.

Bertram Anderson – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Lågväxande, krypande sort som blir 20-25 cm hög och får mörka grönpurpurblad och vinröda blommor. Fin kontrastväxt vid rabattkanter. Rek planteringsavstånd 35 cm. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 1993.

Birthday Party – Lågväxande, mycket kompaktväxande sort med ett nästan lite hoptryckt, speciellt utseende som blir ca 20 cm hög och får rosa blommor från augusti till oktober. Får ganska stora blommor, knappt så att några blad syns överhuvudtaget men verkar ändå hålla formen bra och inte luta. Ingår i serien Party Hardy.

Blade Runner – Läckert grönbladig sort med mörkrosa blommor som sannolikt fått sitt namn eftersom bladen är tandande, ungefär som en vass kniv. Ca 60 cm hög, bra snittsort.

Boogie Woogie – Gulblommig, lågväxande sort med vitgula bladkanter. En mutation av sorten Little Miss Sunshine. Plantan blir ca 15 cm hög och ca 40 cm bred, en bra marktäckare för torra, soliga lägen. Vann Colorado State University ”Top Performer” Perennial 2020. Ingår i serien Rock ’N Low som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Bright Idea – Lågväxande, gulbommande sort med rundat växtsätt som passar bra i stenparti. Plantan blir ca 25 cm hög och 40 cm bred. Får gröna blad, röd stjälk och gula blommor. Ingår i serien Rock ’n Round, ett varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Brilliant*** – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Får gröna blad och stora klarrosa blommor. Plantan blir ca 30 cm hög och blommar från augusti till september. Fin sort till snitt. Rek planteringsavstånd 35 cm.

Bronco – Zon okänd men enligt amerikanska återförsäljare klarar den ca 30-35 minusgrader. Lågväxande sort med gröngul blomning i augusti-september. Plantan blir ungefär 20 cm hög och snäppet bredare. Får grågröna blad med vagt tandad kant och gröngula knoppar som senare slår ut i en ganska mild gul färgton. (Obs, det finns även en Sempervivum Bronco med rödare bladrosetter men det är inte den som avses här, jag syftar på Sedum Bronco i denna sortguide).

Bundle of Joy – Vitblommande bredväxande sort med gröna blad och ett inbyggt, nästan perfekt rundat växtsätt. Den ser verkligen ut att vara formklippt in i minsta detalj men icke, den formen bibehåller den av sig självt. Lättskött perenn som passar utmärkt i stenparti. Plantan blir ca 25 cm hög och ca 45-50 cm bred. Bundle of Joy är en vitblommande mutation av sorten Pure Joy. Ingår i serien Rock ’n Round, ett varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Carl*** – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Får gröna blad och mörkrosa blommor. Plantan blir ca 40 cm hög och blommar i augusti till oktober (börjar ofta blomma lite tidigare än Herbstfreude). Rek planteringsavstånd 35 cm. En av mina favoritsorter eftersom den påminner mycket om den klassiska Herbstfreude men är lite snyggare i färgen. Blomman har liksom klarare färg på nåt sätt, vissa återförsäljare beskriver den som magenta. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 2012. Köp Carl hos Cramers Blommor

Carmen – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Gröna blad och rosa blommor, plantan blir ca 40 cm hög. Blommar i augusti-september.

Cherry Truffle – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Rödbladig sort med ett ganska luftigt växtsätt. Bladen skiftar färg från i lila svart och gröngrått, plantan får rosa blommor. Blir ca 40 cm hög och 60 cm bred. Ingår i Candy-serien.

Chocolate Drop – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Plantan blir ca 20-30 cm hög och ca 30 cm bred. Den har mörkt grönröda blad och får rosa blommor i juli till augusti. Rek planteringsavstånd 30 cm. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i Candy-serien. Köp Chocolate Drop hos Cramers Blommor

Class Act – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Kompaktväxande sort som blir ca 40-45 cm hög med gröna blad och klarrosa blommor. Enligt engelsk återförsäljare blommar den ända från juni till november (enligt andra källor från juni-september). Har vunnit RHS Award of Garden Merit.

Cloud Walker – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Vacker sort med gröna blad, grönröd stjälk och rosa blommor med vitare mitt (om du tittar riktigt noga) i augusti till september. Plantan blir ca 40-50 cm hög och ca 55 cm bred. Är en korsning av sorterna Sedum spectabile ’Brilliant’ och okänd, mörkbladig Sedum telephium.

Conga Line – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. En intressant, rätt storbladig färgskiftare! Ser nästan lite vulgärt cool ut på bilder, funkar sannolikt bättre som solitär i kruka rent visuellt än i en stor rabatt. Ganska bredbladig/storbladig sort med grönt bladverk som verkar skifta färg över säsongen. Bladen går från rönt till lila för att senare övergå till rödare toner när den börjar blomma. Även blommorna verkar skifta färg över tid för de beskrivs som både vitgula, persikofärgade och korallfärgade. Plantan blir ca 40-45 cm hög och ungefär lika bred. Blommar i augusti-september.

Coraljade – Ny sort med gröna blad och ljust gröna blomknoppar som senare övergår i olika korallrosa nyanser allteftersom blomman slår ut. Blir ca 40 cm hög och 60 cm bred. Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc. Köp Coraljade hos Cramers Blommor

Crystal Pink – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Plantan blir ca 30 cm hög, har gröna blad och riktigt ljusrosa, liksom ”rent” ljusrosa blommor som blir lite mörkare rosa ju längre de blommar. Beskrivs som stadigt upprättväxande, stjälkarna lägger sig inte ner i första taget.

Dark Magic – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader.  Flerstammig sort med lila bladverk som senare övergår i rödare toner, blommar i mörkrosa. Plantan blir ca 40 cm hög och blommar från augusti till oktober. Beskrivs som frisk, verkar hålla sig snygg länge.

Desert Black – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Rätt lågväxande sort som blir ca 20 cm hög och ca 30 cm bred. Bladen är dovt mörka (mörkare än Purple Emperor) och blommar i rödrosa i augusti-september. Blommorna har ett ganska luftigt utseende. Ingår i Desert-serien.

Double Martini – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Olivgrönt bladverk med rödare stjälkar och rosa blommor i augusti-september. Plantan blir ca 40 cm hög och 45 cm bred.

Frosted Fire – En brokbladig mutation av Autumn Fire som får gröna blad med gulvita kanter. Plantan blir ca 30-40 cm hög och ca 45 cm bred. Blomknopparna är ljusa och ser ut att blomma i vitt men övergår i själva verket till ljusrosa när blomningen kommit igång.

Frosty Morn (Hylotelephium erythrostictum) – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Japansk selektion, läcker brokbladig sort med vita bladkanter och liksom blågrön färg. Har ett buskigt växtsätt och får ljusrosa-vitrosa små luftiga blommor med ett lite annorlunda utseende… Blir ca 40 cm hög och blommar från augusti till sept-oktober. (Man skulle kunna tro att det är en felstavning från min sida, dvs att den egentligen heter Frosty Moon men icke. Det stavas faktiskt Frosty Morn.) Köp Frosty Morn hos Cramers Blommor

Granlunda – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Vacker sort med lite mildare, mer romantisk färgton på blomman som blir rosalila. Plantan blir ca 50 cm hög och blommar från september till oktober. Rek planteringsavstånd 35 cm. Tillhör varumärket Grönt Kulturarv, insamlad från Söderslätt i Skåne och döpt efter gården där den odlats i över 70 år. Beskrivs som lättodlad och långlivad, läs mer om Granlunda här. Köp Granlunda hos Wexthuset

Hab Gray – Kallas ibland för finsk kärleksört av svenska återförsäljare. Härdighet C, övervintrar ibland i väldränerat läge. Blir ca 30-40 cm hög och grönröda blad och rosa knoppar som senare övergår till cremegult när blomman slår ut. Blommar i juli till oktober. Rek planteringsavstånd 35 cm.

Kärleksört Herbstfreude i framkant (bergenia bakom).

Herbstfreude***/Autumn Joy – Klassikernas klassiker! Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge.  Är resultatet av en korsning av Hylotelephium spectabile x telephium.  Blir ca 30-40 cm hög och har gröna blad med klarrosa blommor. Blommar från augusti-september, ibland ända in i oktober. Namnet betyder höstglädje på tyska. Rek planteringsavstånd 35 cm. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 1993. Köp Herbstfreude hos Wexthuset

Hot Stuff – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Beskrivs som en av de kortaste Sedum spectabile som finns, blir ca 25 cm. Grönt bladverk och rosa-mörkrosa blommor i augusti-september. Verkar vara en frösådd av Brilliant som man selekterat vidare på för att få fram en kortare sort.

Iceberg – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Vitblommande sort med grågröna blad som blir ca 35-40 cm hög. Blommar i augusti-september.

José Aubergine har färgglad stjälk och vackert mörka blad på ovansidan med grågrön färg på undersidan.

José Aubergine – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. En riktig snyggsort som passar bra till snitt eftersom den blir ca 50 cm hög och blommar ända från augusti till oktober. Får mörka, nästan svarta-rödsvarta blad och mörkrosa blommor. En riktigt supersnygging! Rek planteringsavstånd 35 cm.

Karfunkelstein – Zon okänd men övervintrar fint här hos mig i zon 4. Blir ca 50-60 cm hög och rosa blommor med dovt grönrödlila blad. Har ett lite luftigare växtsätt än vad klassisk kärleksört brukar ha. Trevlig färgklick i den höstblommande rabatten, fin att kombinera med grönare, tätare kärleksört som Herbstfreude.

Lemonjade – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 40 minusgrader. Lågväxande sort som får gröna blad, gröna blomknoppar och senare citrongula blommor. Överblommade blommor får så småningom lite persikoliknande färgtoner vid kallare temperatur. Själva plantan blir inte så hög, bara ca 45 cm men den blir nästan 70 cm bred och har ett kompakt, rundat växtsätt. Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Lidakense /Lidakenze, Liten kärleksört  – (Hylotelephium Cauticola ’Lidakenze’) Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Lågväxande, marktäckande sort med vackert skimrande gråblågröna blad och rödrosa blommor. Plantan blir ca 15 cm hög och blommar i augusti-september. Sorten blev utsedd till Årets Perenn 2016. Köp Lidakenze hos Wexthuset

Marchants Best Red – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klara den ca 25 minusgrader. Plantan blir ca 30-40 cm hög och har mörkt gröna blad med glansigt rödare inslag och riktigt klarrosa blommor som lyser upp rabatten. En piggt upprättväxande sort framtagen av Graham Gough vid Marchant’s Hardy Plants. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 2006. Populär sort i England och USA men har aldrig slagit igenom riktigt i Sverige, sannolikt pga tveksam härdighet.

Marina – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. En riktigt urläcker sort med ovanligt, blått- blågrått ”pastelligt” bladverk med ljusrosa stjälkar. Får rödrosa blommor i augusti-september. Den har ett lite annorlunda utseende för att vara kärleksört, den ser snarare ut som nåt från en sjöjungfru-undervattensvärld eller som nåt som kanske skulle kunna växa i My Little Ponys trädgård. Plantan blir ca 30 cm hög och ca 55 cm bred. Jag har inte sett den på den svenska marknaden än men den verkar vara poppis i USA.

Matrona har ett mildare, lite gammeldags dovare färguttryck.

Matrona*** – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Blir 50-60 cm hög och blommar från augusti till långt in på hösten. Har ett dovare grönt bladverk som skiftar mot blålila -purpur. Blommorna är mellanrosa. Rek planteringsavstånd 35 cm. En av mina absoluta favoriter som jag odlar på flera ställen här hemma i trädgården eftersom den har ett mildare, lite gammeldags dovare färguttryck än många andra sorter. Eftersom den har lite mörkare blad så syns liksom blomfärgen bättre, det är som om man vridit på kontrastfiltret lite extra på nåt vis. Den syns liksom bättre även om den har dovare färger. Tacksam och lätt att kombinera med t ex höstsilverax eller den finflikiga, rödbladiga flädern Black Lace. Blev utsedd till Årets Perenn år 2000 av Perennagruppen. Prisbelönt, har vunnit RHS Award of Garden Merit 2006 och International Hardy Plant Union Outstanding Plant Award 1998. Köp Matrona hos Wexthuset

Maestro – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 40 minusgrader. En fascinerande mutation av Matrona som upptäcktes i Michigan av Gary Trucks. Den får läckert grågrönt-blågrå blad med rosa stjälk och röda knoppar som senare ger blekrosa blommor. Har ett upprätt växtsätt och håller formen bra, plantan blir ca 60-65 cm hög och 50-60 cm bred. Beskrivs passa bra i mitten av rabatten och verkar vara en frisk och lättodlad sort, bladverket håller sig fint länge. Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc. Vann University of Georgia Trials Classic City Award 2011.

Meteor – Härdighet okänd. Plantan blir ca 30-50 cm hög (men beskrivs som ganska lågväxande av flera olika källor?) får gröna blad och rosaröda blommor. Blommar i augusti-september.

Midnight Velvet – Vacker, iögonenfallande sort som är svår att passera utan att haja till. Mörklila blad redan på våren som senare får mörkrosa blommor men bladen behöver ordentligt med ljus för att få sin mörka färg (i skugga blir de gröna). Blir ca 60 cm hög och 75 cm bred, Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Mr. Goodbud – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar sorten ca 30 minusgrader. Prisbelönt sort som får ljusa, nästan silverblå knoppar som senare slår ut i stora violettrosa blommor med mörkare stjälkar i augusti-september. Plantan blir ca 40 cm hög och ca 45-50 cm bred och har ett ganska kompakt bladverk med upprätt växtsätt. Den verkar hålla formen bra och lägger sig inte ned i första taget om man får tro beskrivningarna hos olika återförsäljare. Sorten är framtagen av Terra Nova Nurseries och är resultatet av en korsning av sorterna Brilliant och en namnlös Sedum telephium. Prisbelönt, tilldelades Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society 2006.

Morchen /Möhrchen – Zon okänd. Blir ca 40-50 cm hög med purpurröda stjälkar, bronsröda blad och många men hyfsat små blomhuvuden i lilarosa. Blommar i augusti-september.

Night Embers – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar sorten ca 30 minusgrader. Riktigt dundersnygg sort med svartlila bladverk och nästan lite ”bolliga” rosalila blommor på mörka stjälkar. Plantan har ett upprätt växtsätt och blir ca 60 cm hög och nästan lika bred. Väldigt effektfull att samplantera ihop med perenner med skira vita blommor eller silvrigt bladverk.

Night Light – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 35 minusgrader eller mer. Intressant sort med ett ovanligt utseende; lila stjälkar, dovt olivgröna blad och ljusgula blommor med mer rosa/ljusröd ton som överblommade. Blir ca 50 cm hög, ca 60-70 cm bred och har ett lite rundat växtsätt.

Over the Moon – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 40 minusgrader eller mer. Fascinerande sort med olivgröna blad med delvis rosatonade blad. Blommorna skiftar i gräddvitt och rosa, ungefär som om en vit blomma rodnade litegrann. Blommorna har inte riktigt den klassiska formen utan är lite mer bolliga i utseendet. Plantan blir ca 45 cm hög och 55 cm bred. En speciell, annorlunda sort med ett rätt unikt utseende. Antingen älskar man den eller inte, tror jag.

Peach Pearls – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar sorten ca 30 minusgrader. Intressant sort med ovanligt utseende. Plantan blir ca 35-50 cm hög och ca 60 cm bred. Den har först gröna blad som senare skiftar och blir mörkare när den blommar i gulorangerosa (vissa återförsäljare beskriver dem som ”red and gold flowers”. Blommar gör den i augusti-september.

Picolette – Härdighet okänd men klarar ca 35 minusgrader enligt amerikansk källa. Rosablommande sort med vagt silverskimrande brons-rödgrönt bladverk. Blomhuvudena är små men många, Blir ca 30 cm hög och 40 cm bred. Fin i kruka, ser litegrann ut som en ”planterad” bukett på friland men väldigt fin även där. Blir ganska bred, de flesta återförsäljare anger ca 40-50 cm som bredd men enligt enstaka källor kan den bli ännu bredare än så, upp till 70 cm bred med tiden.

Popstar – Härdighet okänd men klarar ca 35 minusgrader enligt amerikansk källa. Rosablommande sort med gröna blad som har ett väldigt kompakt, bulligt och kuddigt utseende, ser ut ungefär som en vanlig kärleksört fast utan stjälkar, som om blommorna nästan växer direkt på backen. Bladen syns knappt. Den blir ca 30 cm hög och ca 45 cm bred. Fin kantväxt i stenparti men funkar också i kruka. Ingår i serien Rock ’n Round, ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Pride and Joy – Härdighet okänd men klarar ca 35 minusgrader enligt amerikansk källa. Mörkrosa sort med bulligt, kuddigt växtsätt, grönt bladverk och tandade blad. Blir ca 30 cm hög och ca 40 cm bred. Ingår i serien Rock ’n Round, ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Powderpuff – Kompaktväxande sort med blågröna blad och rosa blommor. Plantan blir ca 20 cm hög och ca 35 cm bred. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Powderpuff hos Cramers Blommor

Pure Joy – Ganska låg men bred sort som blir ca 25 cm hög och ca 40 cm bred. Får ljusgröna blad och ljusrosa-rosa blommor. Sägs tåla en del salt. Ingår i serien Rock ’n Round, ett varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc. Köp Pure Joy hos Cramers Blommor

Purple Emperor – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Läcker sort med purpursvart bladverk i mörka toner och rödrosa blommor. Blir 40 cm hög och blommar från slutet av juli till september. Rek planteringsavstånd 35 cm. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 2006. Köp Purple Emperor hos Cramers Blommor

Raspberry Truffle – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar sorten ca 30 minusgrader. Fascinerande sort med annorlunda utseende; har ganska stora rödlilabruna blad med illrosa stjälkar och lysande hallonrödrosa blommor juli till september. Färgen är ganska intensiv, som om någon dragit på kontraststyrkefiltret liiiite för mycket (men jodå, den verkar faktiskt se ut sådär på riktigt). Plantan blir ca 25 cm hög och beskrivs som en fin kantväxt för stenparti. Beskrivs hålla formen bra. Ser lite lustigt ut med så stora blad på en så kort kärleksört, det är man inte riktigt van vid att se. Ingår i Candy-serien.

Red Cauli – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Får mörkt rödgröna blad och har ett upprätt växtsätt, blir ca 30-40 cm hög. Blommorna är starkt mörkrosaöda och kommer i slutet av juli till oktober. Rek planteringsavstånd 35 cm. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 2006. Köp Red Cauli hos Cramers Blommor

Red Sparkle – B, dvs övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Lågväxande sort med mörkrosa blommor och blad som går från grågrönt till purpurviolett. Bladen har en lite annorlunda form, de är liksom rund-ovala med vagt tandade kanter. Sorten beskrivs ha ett lågt, förgrenat växtsätt och blir ca 20 cm hög och blommar från augusti till oktober. Rek planteringsavstånd ca 35 cm.

Ruby Glow – Härdighet okänd men enligt amerikansk källa klarar den ca 25 minusgrader. Rosablommande, ganska låg sort med grågröna blad. Plantan blir ca 30 cm hög och ca 45 cm bred. Beskrivs ha ett lite hängande växtsätt, verkar vara fin att plantera t ex ovanför en mur så att den kan välla ner litegrann över kanten. Enligt enstaka källor har blommorna en svag, söt doft. Verkar blomma rätt länge för att vara kärleksört, enligt vissa källor från juli till september (enligt andra källor är det från augusti till september som gäller). Har vunnit RHS Award of Garden Merit 1993.

Seduction Green-Yellow – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Ny sort som från grågrönröda blad och gulgrön, ljusrosa knopp och gulvitgrön blomma. Plantan blir ca 30 cm hög, rek planteringsavstånd är 30 cm. Köp Seduction Green-Yellow från Cramers Blommor

Spellbound – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 35 minusgrader. Grågrönt bladverk och många mindre blomhuvuden som får rosa knoppar som senare övergår till mildrosa-gräddvita blommor. Ser nästan ut litegrann som en tätare skimmia på håll! Plantan blir ca 50 cm hög och något bredare, verkar fylla ut bra i stenparti. Populär sort i USA och Danmark men jag har inte sett den på svenska marknaden än.

Kärleksört Stardust.

Stardust*** – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge ELLER härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge (olika källor anger olika härdighet). Vackert vitblommande sort med gröna blad som blir ca 30 cm hög. Har rätt så ”rent vit” blomfärg (inte sådär gulvit som andra vita sorter kan ha). Blommar från augusti till oktober. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Stardust hos Cramers Blommor

Sunset Cloud – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Läcker sort med dovt lilagrågrönt bladverk och rosaröda blommor. Plantan är inte så hög, blir ca 15-20 cm hög men fyller ändå ut fint i rabatten eftersom den blir ca 45 cm bred. Sorten är framtagen vid Jim Archibalds plantskola The Plantsman 1972 och är resultatet av en korsning av Sedum maximum ’Atropurpureum’ och Sedum telephium var. borderi.

Sunsparkler Cherry Tart – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Lågväxande, marktäckande sort som blir ca 20 cm hög och blommar ovanligt länge, från juli till oktober. Får dova, mörkrödgrå blad och mörkrosa blommor. Rek planteringsavstånd 25 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Sunsparkler Cherry Tart hos Cramers Blommor

Sunsparkler Dazzleberry – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Lågväxande sort som blir ca 25 cm hög och blommar ovanligt länge, från juli till september. Får röda blad och mörkrosa blommor. Rek planteringsavstånd 25 cm. Köp Sunsparkler Dazzleberry hos Cramers Blommor

Sunsparkler Wildfire – Härdighet A, övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Intressant brokbladig sort med ovanligt utseende; bladen är rödgrönrosa med ljusare kant i mörkrosa. Blommorna blir rosa och den blommar ovanligt länge, ända från juli till oktober. Marktäckare som blir ca 20 cm hög. Rek planteringsavstånd 25 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Sunsparkler Wildfire hos Cramers Blommor

Superstar – Kompaktväxande sort med grågröna blad och rosa blommor. Sorten har ett lite rundat växtsätt och passar fint i stenparti. Blir ca 25-30 cm hög. Ingår i serien Rock ’n Round, ett varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Thunderhead – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Upprättväxande bra snittsort eftersom den blir 60-70 cm hög och får stora blommor. Får gröngrå-grönpurpurröda blad och rosaröda blommor i augusti till september (ibland ända till oktober). Rek planteringsavstånd 40 cm.

Tiramisu – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 35 minusgrader. Intressant sort med skiftande färger. Plantan har bronsaktiga, eller brungröna blad med rosa stjälkar. Blomknopparna är rosa men själva blomman verkar blir ljusare, först mildrosa senare mer gräddvit. Blir ca 45-50 cm hög och ca 70 cm bred. Plantan verkar hålla formen bra över hela säsongen och skiftar lite färg från vår till sensommar och höst, ett spännande inslag i perennrabatten. Ingår i serien Rock ’N Grow som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Touchdown Breeze – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Vacker, upprättväxande sort som funkar fint både i kruka och rabatt. Får flera blomhuvuden och blommar rätt länge, från augusti till oktober. Blågrönt bladverk som övergår i rödbrunare toner under sensommaren, rosaröda stjälkar och stora, rosa blommor. Plantan blir ca 25-30 cm hög och ca 30-40 cm bred. Ingår i Touchdown-serien.

Touchdown Teak – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. En imponerande färgsprakande sort! Ganska låg men har ett piggt, upprätt utseende, plantan blir ca 35 cm hög och får skinande, purpurröda blad och rödrosa/mörkrosa blommor i augusti-september (ibland ända in i oktober). Ingår i Touchdown-serien. Köp Touchdown Teak hos Cramers Blommor

Vera Jameson – Härdighet okänd men enligt amerikansk återförsäljare är den mycket köldtålig och klarar ca 45 minusgrader eller mer. Lågväxande sort med dova färger som blir ca 15-20 cm hög och 30-40 cm bred. Får brunrödgröna blad med dunkelt röda stjälkar och dovt rosa blommor i augusti-september. Verkar numera vara rätt svår att få tag på inom Sverige men var mer populär förr runt 2008. Har vunnit RHS Award of Garden Merit 1993.

Xenox – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Blir ca 30 cm hög och har ett ganska kompakt utseende, får mörkt bladverk med rosa blommor i juli till september. Rek planteringsavstånd 30 cm.

Yellow Brick Road – Ingår i serien Rock ’N Low som är ett registrerat varumärke som ägs av Walters Gardens, Inc.

Yellow Xenox – Härdighet B, övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. Intressant sort med lite annorlunda, verkligt ”höstigt” utseende! Plantan blir ca 40 cm hög och får grå blad med gulorange blommor på dovt rödrosa stjälkar i augusti till oktober. Rek planteringsavstånd 35 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Yellow Xenox hos Cramers Blommor

Och så ännu fler…

Som vanligt finns det en himla massa fler sorter än de här… Har jag missat just din favoritsort?
Tipsa mig gärna så kompletterar jag listan efterhand. 😃

Det är fint att kombinera olika sorters kärleksört, både i rabatten och som bukett.

Om varumärket Grönt Kulturarv

Perennsorter som marknadsförs under varumärket Grönt Kulturarv har odlats i Sverige sen före 1940-talet. De har gemensamt att de har en intressant kulturhistoria, lång odlingstradition och bra odlingsegenskaper. De har samlats in inom POMs Perennupprop (POM = Programmet för Odlad Mångfald) och sorterna som säljs under varumärket Grönt Kulturarv bevaras i den Nationella genbanken. Alla växter som ingår i Grönt Kulturarv-sortimentet hittar du här.

Klassiska kärleksörten Herbstfreude i knopp.
Herbstfreude i full blom.
Entrérabatten hemma hos mig. Herbstfreude i framkant och Matrona i bakkant. Eftersom kärleksört är så lätt att föröka (bara lägg ett blad ovanpå fuktig jord så bildar den rötter av sig själv) så har jag den på många platser i trädgården.
Okänd rödbladig kärleksört i entrérabatten hemma hos mig ( kanske Karfunkelstein?).
Okänd kärleksört ihop med rödbladiga, finflikiga flädern Black Lace, prydnadsgräs Ferner Osten mfl.
Matrona, Herbstfreude och José Aubergines bladframsida.
Matrona, Herbstfreude och José Aubergines bladbaksida.

Källor i urval:

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-perenner/kinesisk-karleksort-granlunda/

https://skud.slu.se/nav/taxa/6204505

https://www.terranovanurseries.com/product-category/genus/sedum/

https://perenner.se/?s=k%C3%A4rleks%C3%B6rt&submit=Search

https://gamlafolkskolan.se/shop/search?s=k%C3%A4rleks%C3%B6rt

http://www.perennialresource.com/search.php

http://www.perennialresource.com/variety.php?ID=SEDMG

https://www.rhs.org.uk/plants/pdfs/plant-trials-and-awards/plant-bulletins/sedum.pdf

https://mansfeld.ipk-gatersleben.de/apex/f?p=185:46:11200722762113::NO::module,source,taxid,akzname:mf,botnam,21893,Hylotelephium%20telephium%20subsp.%20telephium

Läs också Sortguide: Solhatt
Fler inlägg om perenner
Fler sortguider

Annons

2 Comments

  1. Kärleksört är en favorit här
    Vilket otroligt arbete du lägger ner. Din blogg är som ett uppslagsverk. En plats jag gärna kommer tillbaka till.

    1. Tack snälla du, vad glad jag blir! 😀 Ja tanken är att bloggen ska funka som ett uppslagsverk, sortguiderna är kanske inget man sitter och läser från A till Ö men när man söker efter info om en specifik sort så är det ju toppen. Det blir också lättare att jämföra olika sorter när man slipper hoppa runt som en galning på massa olika sidor, smidigare att ha det samlat på ett ställe. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.