Härdighet & zonkartor i olika länder

trollet

En av de saker som driver mig allra mest till vansinne när jag sammanställer sortguider är den bristande informationen kring härdighet… Vissa växtföretag som importerar plantor från utlandet slarvar och kopierar bara över siffrorna från engelska till svenska (som ju då blir felaktiga när växterna sedan säljs i Sverige).

Många återförsäljare anger inte härdighet alls. De vill gärna sälja produkten men kan inte berätta om den kommer att klara vintern hemma i kundens trädgård… Suck. Här kommer därför en kort sammanställning av hur du kan ta rätt på den informationen själv med hjälp av olika länders zonkartor/härdighetszoner.

Det där med härdighet är en djungel… Särskilt nu med klimatförändringarna. Kom ihåg att härdighet är en rekommendation, dvs visst går det ofta att odla växter för lägre zoner även i kallare klimat om man skapar skyddade mikroklimat i lä och planterar väldränerat eller täcker växten med ett skyddande lager löv eller jord inför vintern (men det gäller att komma ihåg att ta av det skyddande materialet till våren också). Just vad gäller fruktträd så är ju det där med härdighet också beroende av vilken grundstam namnsorten ympats på men kom ihåg att härdighet för fruktträd inte bara syftar på om plantan i sig överlever vintern, det syftar också på att själva frukten faktiskt ska hinna mogna. För vad spelar det för roll om du har ett jättefint nektarinträd i trädgården om den aldrig hinner ge nån frukt? Bättre då att satsa på en härdigare fruktsort som faktiskt levererar ätbar skörd.

OBS!
Jag hade jättegärna publicerat kartorna direkt här på bloggen MEN pga upphovsrättsliga skäl kan jag inte göra det. Istället har jag länkat till kartorna (bilderna i detta inlägg har jag istället skapat själv med hjälp av AI).

Härdighet i Sverige – Zonkartan för vedartade växter

Den svenska zonkartan togs fram redan 1910 av SPF, Sveriges Pomologiska Förening och hade då bara fyra metereologiska zoner. Så småningom gjordes kartan om till växtgeografiska förhållanden och fick sex zoner. Med tiden inkluderades även det vedartade prydnadsväxtsoritmentet och då utvidgades zonkartan till 8 zoner. Svensk Trädgårds zonkarta har idag växtzoner från 1-8 + fjäll och är utgiven av Riksförbundet Svensk Trädgård.

Den svenska zonkartan hittar du här.

Vilken växtzon bor du i? Sök här!

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 10:20 fm

Härdighet i Sverige för örtartade perenner

Örtartade perenners härdighet brukar av svenska återförsäljare däremot inte anges efter zon, istället anges vanligen härdigheten från A till D. Det systemet är framtaget av svenska perennodlare, citerat från perennagruppen.com

”Växten är tålig och övervintrar bra.
A = Övervintrar pålitligt
A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge

Växten övervintrar oftast bra på rätt växtplats.
B = Övervintrar vanligtvis
B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge

Växten är känslig för olika vinterväder.
C = Övervintrar ibland
C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge

Växten klarar normalt inte en svensk vinter.
D = Övervintrar inte”

 

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 10:39 fm

Härdighet i Finland – Finska zoner

Även om Finland och Sverige ligger nära så är finsk zon 1 inte detsamma som svensk zon 1… (Det hade väl varit för enkelt! 😆😆😆) Finland har zonerna 1a till zon 8. På Blomqvist hemsida om fruktträd sammanfattar man det enkelt med orden: ”För att få motsvarande svenska växtzoner, plussa på en eller två zoner till den finska. T ex zon 5 i Finland blir zon 6-7 i Sverige.”

Den finska zonkartan hittar du här.

Den finska zonkartan indelat efter län hittar du här.

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 10:51 fm

Härdighet i Norge – Norska zoner

Den norska zonkartan är ganska lik den svenska, men helt identisk är den inte… Norges zonkarta är också indelad i 8 zoner + fjäll (från H1 till H8) men med vissa skillnader (svensk zon 7 motsvaras t ex av både norsk zon 6,7 och 8). En toppenbra sammanfattning av den svenska, finska och norska zonkartan finns i Annika Larssons uppsats Nordiska zonkartor – Historia, konstruktion och klimatförändringens påverkan (2009), särskilt sidan 12. Bloggen Miniträdgård med ministuga sammanfattar det hela från Annikas uppsats fint i inlägget Zonkartan Finland – Sverige-Norge från 2012-11-25 med en fin tabell:

Bildkälla: screenshot från https://ministugan.wordpress.com/2012/11/25/zonkartan-finland-sverige-norge/

Den norska zonkartan (klimasonekart) hittar du här.

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 10:55 fm

Härdighet i Storbrittanien – UK zoner

Härdighetszonangivelserna i Storbrittanien är baserade på den amerikanska zonkartan, med vissa justeringar för celsius (istället för fahrenheit). De rör till det lite extra genom att försöka omvandla amerikanska USDA zone 5 till H7 osv på sina kartor men strunt i det, det är lättare att förstå om du ignorerar H-bokstäverna och bara tittar på de faktiska temperaturerna i celsius.

Den brittiska zonkartan (och många fler europeiska länder) hittar du här.

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 11:02 fm

Härdighet i USA – zoner enligt USDA

USDA = United States Department of Agriculture. Att förstå sig på det där med växtzoner och temperaturer i USA är verkligen inte lätt… Inte nog med att de har zoner från 0-13 (jämf med i Sverige, där vi har växtzoner från 1-8 + fjäll) de krånglar dessutom till det med att varje zon är indelad i två ytterligare zoner; a och b. Och för att krångla till det hela ytterligare litegrann så kör de ju på fahrenheit, inte celsius… 😆 Nåja. De växter som köps in därifrån till Sverige brukar vanligen falla in under USDA zone 3 och 4, (dvs ca 34 minusgrader) så de växterna klarar sig ofta i nedre halvan av Sverige iallafall.

Den amerikanska zonkartan hittar du här.

Och så det där med höjd… Från inches till cm.

Och nu när jag ändå håller på… Att begripa sig på det där med höjd på amerikanska växthemsidor är sannerligen inte heller så lätt… Och ofta anges höjd såhär: 50/60 vilket då vanligen är växtens höjd utan blommor och växtens höjd i blom. Men de använder sig ju av inches och inte cm och att räkna om det i huvudet är inte det lättaste och många växtföretag slarvar och kopierar bara över siffrorna till svenska (som ju då blir felaktiga). Kolla höjden själv istället. Det brukar jag göra.

Konverteringssida från inches till cm hittar du här.

Bildkälla: Genererad med AI Bildskapare i Bing av Jasmine Waara ∙ 7 oktober 2023 kl. 11:05 fm

Tack…

TACK snälla bloggmakare Miniträdgård med ministuga för att du gjorde den fina tabellen och för att du inspirerade mig att göra en sammanställning av flera länders växtzoner! 😄❤️🙏Jag hade gärna tackat dig vid namn om jag visste vad du hette (har letat på din blogg men inte hittat nån namninformation).

Källor i urval:

Miniträdgård med ministuga – Zonkarta Finland – Sverige – Norge

https://svensktradgard.se/tradgardsrad/zonkartan/sveriges-zonkarta/

https://zonkartan.se/

https://www.plantmaps.com/interactive-united-kingdom-plant-hardiness-zone-map-celsius.php

https://www.gardenia.net/guide/hardiness-zones-in-the-united-kingdom

https://stud.epsilon.slu.se/12707/1/larsson_a_171020.pdf

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kasvuvyohykkeet

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kunnat-ja-kasvuvyohykkeet

https://www.blomqvistplantskola.com/index.php?route=product/category&path=104&page=7

https://www.plantasjen.no/herdighetssoner/vaxtzoner_old.html

https://hageselskapet.no/hagestoff/praktisk/klimasonekart-1

https://planthardiness.ars.usda.gov/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hardiness_zone

https://www.perennagruppen.com/%C3%B6vervintring

Växtforum om de nya klimatanpassade övervintringsbokstäverna för perenner

Läs också: Är tomaten en hybrid eller inte?
Fler blogginlägg i kategorin Tankar om odling

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.