Produktiva tomaten Anmore Treasures

trollet

Trevlig tomat

Anmore Treasures verkar vara en kanadensisk stabiliserad korsning av (den kanske lite mer kända) Tumbler, så den är ungefär som Anmore Dewdrops men med annan färg. Det är Tatiana Kouchnareva från just Anmore, British Columbia i Kanada som stabiliserat sorten och som sedan spridit frö av den sen 2009.

Anmore Treasures ger rosaröda, glansigt runda (ibland vagt ovala) små tomater på ca 10-20 g med fast kött. Ibland kan man se en liten svag antydan till spets. Ofta är de snäppet större än körsbärstomater. Plantan är ganska starkväxande och förgrenar sig fint med ett lite hängande växtsätt, behöver inte tjyvas.

Anmore Treasures börjar mogna.
Den höll formen fint på friland tills de rejäla översvämningsregnen kom i slutet av sommaren, då började några tomater spricka.

Bra busktomat

Enligt vissa källor blir Anmore Treasures bara runt 40 cm hög men det tycker jag inte stämmer… Jag har provat att odla den både på friland, i stor snittblomshink och i dubbel pallkrage och samtliga plantor har blivit högre än så. De flesta har blivit runt 70-80 cm, plantorna i dubbel pallkrage som haft mest jordvolym har blivit runt en meter.

En del menar också att Anmore Treasures är en utmärkt ampeltomat, och visst funkar den i ampel men jag tycker att en stor kruka med bra uppbindning är att föredra för det kommer helt enkelt så sanslöst mycket tomater att jag annars har svårt att hinna skörda dem i tid innan grenarna knäcks… Om du ändå vill odla den i ampel så räcker det med en enda planta per ampel. Tro mig. 😉 Att ha flera plantor i en och samma ampelkruka blir inte bra eftersom den är så pass starkväxande.

Omogna Anmore Treasures. I drivor!
Satsa på rejält stadiga grejer till uppbindningen för tomaterna blir många och tunga… En vanlig bambupinne räcker inte, hellre armeringsjärn av metall.
Mumsig, fullmogen Anmore Treasures.

Galet produktiv med kort utvecklingstid

Anmore Treasures är en trevlig, god sort som verkligen är MYCKET produktiv. Beskrivs som mycket tidig med en utvecklingstid på ca 50 dagar enligt belgisk källa (TessGruun), men var inte särskilt tidig som utomhusodlad i dubbel pallkrage här hos mig i zon 4. Här började den mogna först i mitten av augusti sommaren 2021, men det var ju å andra sidan inte ett toppenbra tomatår direkt… Den ger säkert skörd mycket snabbare en bättre tomatsommar.

Jag har odlat den i flera olika lägen med gott resultat: på blåsigt friland, i dubbel pallkrage (också blåsigt läge) och i stor snittblomshink i soligt lyxläge. Smaken blev ungefär lika bra oavsett läge, glädjande nog. Ingen gourmetsort kanske men absolut god! De enda nackdelarna jag kan komma på med den här sorten är att de flesta tomaterna kommer alla på en gång och att frö inte säljs av de stora fröfirmorna.

Stackars plantor, jag hann inte med att binda upp dem ordentligt…
Plantorna efter stormen… (som översvämmade Gävle)

Finna frö

Att få fatt på frö till den här finfina sorten är både lätt och svårt… Lätt om du frågar i tomatodlarforum (många tomatentusiaster i Sverige odlar den regelbundet) men svårt om du vill köpa från fröfirma. Att Tatiana säljer frö i Kanada är en klen tröst för svenska tomatodlare som vill följa jordbruksverkets importregler… Men fråga runt i tomatodlargrupper på t ex Facebook så brukar det gå rätt snabbt att få napp (jag säljer inget frö). Åke Truedssons Tomatklubben erbjuder frö vissa år. Eller fråga snällt privatpersoner som odlat den på Instagram om du kanske får köpa lite frö?

De bästa tomatsorterna hittar man sällan i butiker, de finns oftast hos privatpersoner. 😉

En längre film från pallkragsodlingen i slutet av sommaren 2021 kan du se här på Instagram.

Läs också Sortguide: Ampeltomater
Fler inlägg om tomater

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.