Lagringstomaten Gitas Piennolo

trollet
Gitas Piennolo, en trevligt produktiv sort.

Det där med definitioner…

Traditionellt så kommer de sorter som kallas för just piennolotomater från Kampanien och Neapel i Italien, och de sorter som kallas för vintertomater från Apulien (också i Italien). Gita T fick frö till sorten av en italiensk man som bor i Finland, som i sin tur fått fröna skickade till sig av en kusin i Italien som verkar bo vid Vesuvius sluttningar (så sannolikt rent tekniskt en piennolotomat).

Eftersom jag inte vet med säkerhet exakt varifrån i Italien den kommer så har jag valt att bara kalla den för lagringstomat men visst går den finfint att hänga upp och lagra al piennolo. 😉 Gitas Piennolo är en av de mer lättodlade sorterna av vinterns tomater tycker jag, en utmärkt nybörjarsort för dig som vill prova på att odla egna färska tomater som räcker året runt.

Vinterns tomater

Jag tycker att uttrycket vinterns tomater är ett bra samlingsnamn för tomater som går att lagra, oavsett varifrån de kommer. Italien må ha svart bälte i marknadsföring av sina tomater men det betyder inte att de har monopol på lagringstomater per se… Det finns många andra länder som också har tomatsorter som går att lagra länge (Ryssland, Spanien mfl) och det skadar inte att även de får vara med på ett hörn. 🙂

Eftersom jag odlar utan växthus i zon 4 så blev jag verkligen väldigt glad när jag upptäckte att det existerade ryska lagringssorter, men några enstaka italienska sorter brukar jag unna mig ändå varje år. Lite som en chansning, ofta är de ju senare i mognad men Gitas Piennolo är inte så sen, snarare att betrakta som ”midseason”. Den är alltså varken tidig eller sen, har en utvecklingstid på ca 70-75 dagar (fast just iår var alla sorter senare än vanligt tycker jag eftersom nätterna var så kalla i både juni, juli och augusti).

Tomatväggen i slutet av juni. Jag testade att odla Gitas Piennolo på flera olika ställen, även här i lyxigt, varmt soligt läge. Intressant nog var de lika produktiva i lyxigt som i blåsigt läge (även om de mognade senare i det blåsigare läget).
Jag testade att odla Gitas Piennolo i flera olika lägen, bl a i dubbel pallkrage i blåsigt läge. Plantorna täcktes med fiberduk i juni vid frost. Mognaden blev senare här, men produktiviteten densamma.

Lättodlad och produktiv

Gitas Piennolo är en högväxande sort som ger rätt bra skörd för att vara lagringssort. Jag har testat att odla den på tre olika ställen här i zon 4: som krukodlad vid tomatväggen (dvs lyxigt, soligt och varmt läge i lä), som krukodlad i soligt småblåsigt läge och i dubbel pallkrage i soligt och väldigt blåsigt läge. Fascinerande nog så gav plantorna bra i samtliga lägen, jättekul! Även om det är en sort som går att lagra så är de goda även som färska, fullmogna. Jättebra matig pastasort då, men vi har ätit den i sallad också.

Jämfört med andra piennolosorter som Vesuvio Giallo, Patanara och Kenneths Piennolo (KP) så upplever jag att Gitas Piennolo är mer produktiv. Tomaterna är också liiiite lite större i storlek. En del verkar tro att KP och Gitas Piennolo är en och samma men det tror inte jag eftersom KP har potatisblad och ett väldigt gängligt växtsätt, medan Gitas har vanliga tomatblad och ett mer normalt växtsätt och ger mer. Hållbarheten hos mig har varit på ca 5 månader. Kom ihåg att skörda vid torrt väder när ungefär 50-70% av klasen är mogen för bästa hållbarhet (om hela klasen är mogen = sämre hållbarhet, om hela klasen är omogen = sämre smak så det är en balansgång det där med att skörda lagringstomater). KP verkar dock har bättre hållbarhet och snäppet bättre smak än Gitas, men den ena utesluter ju inte den andra. Man kan ju odla båda två! 🙂

Finna frö

Gitas Piennolo är ganska poppis hos tomatentusiaster så att göra en förfrågan i köp- och säljgrupper för tomatfrö på Facebook brukar ofta löna sig. Eller så kan du köpa från grekiska Meraki Seeds. Lycka till i fröjakten! 🙂

Vinterns tomater kan se väldigt olika ut: här Gitas Piennolo (bakre röda) och Siberische Appeltomaat i framkant
Gitas Piennolo, lättodlad och produktiv.
Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Piennolotomaten Vesuvio Giallo
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.