Tomaten Vnuchenka

trollet

Tidig, tålig och god!

Vnuchenka är en rysk busksort, tidig, tålig och god. Och produktiv! Den ger röda, runda (men ibland lätt ovala) små knubbiga körsbärstomater på ca 20 g som funkar alldeles utmärkt både i sallad och på frukostmackan. De mognar lite i taget, perfekt för mig som inte vill ha allt på en gång utan hellre går ut och skördar litegrann inför varje måltid.

Trots att sommaren 2020 var långt ifrån optimal för tomatodling här i zon 4 så levererade den troget, och smaken var riktigt bra trots allt. Syrligt söt och smakrik, sådär som jag tycker att bra ryska sorter ofta smakar. Ingen sockerbomb som utomhusodlad direkt, men riktigt god med mycket smak! Men ibland beskrivs den som extremt söt av återförsäljare, så det kan den säkert bli om förutsättningarna är de rätta. Jag är mycket förtjust i den här sorten, det enda negativa jag kan komma på är att det kan vara lurigt att få tag på frö och att skalet kan bli lite tjockt under kalla nätter. Å andra sidan så spricker den inte heller så lätt, så lite tjockare skal kan också tolkas som en fördel 😉

Omogna Vnuchenka. I massor!
Vnuchenka börjar mognar lite i taget. Perfekt för mig som inte vill skörda allt på en gång.

Lika god i olika lägen

Jag odlar ju i zon 4 utan växthus i två olika lägen: vanligen i kruka vid solig ladugårdsvägg i lyxigt läge och så dubbla pallkragar, i soligt men blåsigt läge. Från början hade jag tänkt att sätta en planta i vardera läge, och sedan jämföra skörd… Och tanken var väl god i teorin men i praktiken så blev det annorlunda: det blev fler plantor än jag tänkt mig (vem hade väl trott det… 😉 ) så det fick bli en Vnuchenka i pallkragsodlingen och vips hamnade en i rabatten vid verandan istället. Av bara farten. Snurrigt, men praktiskt läge nära köket förstås.

Fascinerande nog så upplevde jag ingen skillnad i smak, trots att den ena plantan fick leva liiite mer lyxliv än den andra. Vnuchenka är alltså en ovanligt tålig körsbärstomat som inte behöver daltas med i onödan; går i kruka, går på friland och passar därmed också kolonister bra. Funkar säkert toppenbra även i växthus, men det är verkligen inget krav. 😉

Olika höjd

Som med de flesta tomater så varierar höjden på plantan beroende på hur pass mycket jordvolym den får. I verandarabatten var det soligt, lite mer lä, men också ganska trångt så den plantan blev bara ca 50 cm hög. I den dubbla pallkragen blev plantorna däremot högre, ungefär en meter. Om du vill odla den i kruka så är en rejält stor kruka att föredra. 🙂

Vnuchenka till vänster i dubbel pallkrage (den gula tomaten i framkant till höger är en stackars försummad Solguld).

Det där med stavning…

Att rättstava ryska namn till svenska är sannerligen inte helt lätt för stavningen kan variera när ryskt alfabet ska översättas till andra alfabet, beroende på målspråk. Den fonetiska överensstämmelsen kan också ställa till det. Direktöversatt till svenska så betyder namnet ’barnbarn’. Ett barnbarn i femininum kallas Vnutjka, så mer specifikt så betyder namnet ett litet högt älskat kvinnligt babybarnbarn under 8 år (tack snälla Lubomir för översättningen). Men det finns flera olika stavningar beroende på från vilket land/ vilken marknad fröet kommer ifrån:

Внученька – rysk stavning
Vnutjenka – svensk stavning
Vnuchenka – engelsk stavning
Vnutchenka – tysk stavning
Vnučen′ka – tjeckisk stavning
Vnuchen’ka – bulgarisk

Prova och använd dem allihop om du vill söka efter frö. Egentligen borde jag väl använda den svenska stavningen på tomaten i det här blogginlägget, men eftersom jag köpte frö av en person som köpt sitt frö från England (före brexit) så använde jag det namnet som stod på fröpåsen.

Finna frö

Jag säljer inte tomatfrö själv men det finns andra privatpersoner i Sverige som gör det (jag köpte av privatperson i Sverige). Gör en förfrågan i sociala medier (t ex i tomatfrögrupper på Facebook) så brukar det gå ganska snabbt att få napp. Om du bor i USA så är det Bunny Hop Seeds eller Heritage Seed Market som gäller. Lycka till i jakten! 🙂

Lilla röda Vnuchenka, mörkare Rosella, röda mellanstora Bloody Butcher mfl.
Läs också: Hiss & Diss i grönsakslandet 2020
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.