Tomaten Polar Gem

trollet

Den här odlingssäsongen har varit en riktig rysare hittills… Våren var sen, torr och kall och i mitten av juli var nattemperaturen farligt nära nollgradigt nattetid här i zon 4.

En påfrestande arbetssituation pga corona gjorde dessutom att plantorna här hemma fick minimalt med kärlek och energi men ändå finns det en sort som levererat över all förväntan: Polar Gem. Tidig, tålig, produktiv och med bra tomatsmak.

Klädnypor är min absoluta favoritskylt, de blåser inte bort i första taget. Men de bleks, ibland behöver texten fyllas i. Bäst att sätta dem på skuggsidan av krukan så håller texten längre.

Köldtålig amerikan

Polar Gem togs fram av John Holm i Fairbanks, Interior Alaska i USA. Han har också tagit fram andra (kanske lite mer kända) Polar-sorter, som Polar Baby, Polar Star och Polar Beauty som allihopa beskrivs ungefär likadant: tåliga busksorter som ger mellanstora smakrika ljusröda tomater tidigt på säsongen. Just Polar Gem och Polar Beauty verkar ge lite mer ovala tomater, ibland med en svag spets.

Det fina med de här sorterna är att de är vana vid ett lite kyligare klimat med omväxlande väder, så oavsett om det blir en kall och regnig ”svensk” sommar eller en varm sommar så får du tomater ändå. Man skulle kunna tro att Alaska har genomgående kalla somrar men icke, just Interior Alska kan ha väldigt heta somrar också, med temperaturer på 37 plusgrader. Sannolikt innebär det att Polar-serien även tål omväxlande hetta bra, men det har jag själv inte kunnat testa än… 😉 Däremot verkar den hålla formen ganska bra, Polar Gem var sist att spricka (och då var det bara en enda tomat som sprack och blev ful) efter de regniga dagarna av alla de tidiga tomatsorter jag odlar iår.

Tomaterna mognar lite i taget, perfekt tycker jag som inte vill ha allt på en gång.

Produktiv och pålitlig

Det som jag tycker är så fascinerande med Polar Gem är att den inte bara är så pass tidig, utan också så väldigt produktiv trots att väderförhållandena verkligen inte varit de bästa. Jag har odlat den i kruka på friland vid en ladugårdsvägg, och andra tidiga tomater som odlats på samma plats, i samma jord och gödsel, och som kommit ungefär samtidigt (Maskotka, Lav Busk mfl) har varit helt ok men inte alls haft samma goda tomatsmak. Smakvolymen på Polar Gem har varit bäst av de tidiga busksorterna so far, sötsyrlig med komprimerad klassisk tomatsmak. En bra allroundtomat i köket. 🙂

Tomaterna har varit av lite varierande storlek men oftast lätt ovala och liiite mindre än ett ägg och sitter i bekväma klasar. Plantan sägs bli 70 cm hög men här har den blivit en meter, jag har inte snålat med stöd för det har den behövt med så pass mycket tunga tomater. Den behöver inte tjyvas eftersom det är en busksort, så den kräver ändå väldigt lite arbete.

En enda tomat sprack efter några dagars regn, den största högst upp i bild.

Finna frö

Jag köpte frö från Åke Truedssons förening Tomatklubben, har inte sett någon annan svensk (eller europeisk) återförsäljare som haft den i sitt sortiment. De andra Polar-sorterna verkar vara snäppet lättare att få tag på, sannolikt är de väldigt lika varandra i smak och egenskaper.

Verkligen inte världens vackraste planta, men mycket uppskattad ändå.
Buskplantan är verkligen helt översållad av tomater… Och de mognar i en rasande fart.
Tomatväggen en molning förmiddag. Blev mycket busk- och dvärgbusksorter iår, tur det för jag har inte hunnit lägga så mycket tid och energi på plantorna.
Läs också: Sötare än Sungold
Fler inlägg om tomater

Annons

4 Comments

  1. Hej!
    Tror att jag köpte fröer av dig förra året på polar gem. Men är inte säker. Men mina har blivit gula inte röda.Kan det vara så att de skall bli röda? Kan det vara polar gem eller har jag fått fel frö? Det är en oerhört rikgivande ”buske”.

    1. Hej Britt-Marie! Jag säljer inga fröer, så du kan inte ha köpt av mig. I undantagsfall så byter eller skänker jag frö, ibland i frökedjor.
      Polar Gem är en röd tomat, inte en gul. Antingen är tomaterna inte mogna än, eller så är de en annan sort, dvs korspollinering eller någon förväxling som skett. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.