Äpplets Dag 25 september: 10 inlägg om äpplen

trollet

10 inlägg om äpplen

Temadagen Äpplets Dag startades 2016 på intiativ av Riksförbundet Svensk Trädgård. Då anordnas det äppelaktiviteter i hela landet med allt från utställningar till sortbestämningar, föredrag, äppelmarknader, beskärningsevenemang och mycket mer. Genom åren har jag hunnit skriva en hel del om äpplen, här är 10 av mina favoritblogginlägg. 🙂

Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött

Det är svårt att inte fascineras av de rödköttiga äppelsorterna… När du delar det så är fruktköttet verkligen rött, som en rödbeta! Vackert för ögonen men ofta ganska syrligt, ibland tillochmed surt. Veiniöun är ett av de första äppelsorterna med rött fruktkött som jag hittat som är härdigt för min odlingszon 4, men det finns långt fler sorter för den som vill odla i varmare zoner. Inte alltid så lätta att få tag på, men lättare att googla fram om man har ett sortnamn att använda som sökord förstås.
Läs mer här.

 

Vinteräpplet Ingrid Marie

I boken Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg så står det att det är Cox Orange och Guldborg som är sannolika föräldrar till Ingrid Marie enligt DNA-analyser som gjorts, men enligt bloggen Svenska Äpplen i ett blogginlägg från 2015 så menar Görel Kristina Näslund att det snarare är Cox Orange och Cox Pomona som är föräldrarna, enligt ännu nyare forskning.
Läs mer här.

 

Äpplet Åkerö

Jag är väldigt förtjust i att äta Åkerö, men ändå vill jag inte odla den i min trädgård… Den som odlar Åkerö behöver nämligen också odla sitt tålamod eftersom Åkerö är känd för att vara väldigt sen till att sätta frukt. Som odlare kan du få vänta i allt mellan 10-30 år innan det rackarns trädet behagar producera några äpplen. Enligt vissa kan man snabba på fruktsättningen genom att istället ympa in Åkerö på en annat, redan uppvuxet äppelträd, helst någon sort som är känd för att snällt sätta frukt lite snabbare, t ex Transparente Blanche eller Sävstaholm (som båda är kända för att sätta ordentligt med frukt i tidig ålder). Ett annat knep…
Läs mer här.

Äpplet Red Love

Red Love är, iallafall än så länge, vanligare i matbutikernas hyllor än som träd i trädgårdsbutikerna. Men om du inte har så bråttom så lönar det sig att maila runt och fråga olika återförsäljare. Det går att få tag på Red Love som äppelträd, ett fåtal svenska plantskolor söderut säljer det i skrivande stund på svagväxande grundstam M26. Red Love klarar zon 1-3, mognar i september och går att lagra i några månader.
Läs mer här.

 

Äpplet Red Moon

Jag stötte på Red Moon för första gången på Lidls frukt och grönt-avdelning i höstas. Då marknadsfördes den kreativt som en Halloweenprodukt i ett inplastat fyrpack. Dyrt. Men tillräckligt roliga för att jag skulle köpa ändå. Rödköttiga äpplen innehåller ju lite mer anthocyaniner, ett slags nyttigt pigment som sägs kunna bromsa cancer, minska inflammation mm så varför inte… Enligt Free Patents Online heter själva äppelträdet RS-1 och har tagits fram av Jean-Luc Carrières i Lot, Frankrike år 2000. Lot ligger i södra delen av Frankrike och har enligt climate-data.org en genomsnittlig vintertemperatur på ca 5 plusgrader…
Läs mer här.

Sortguide: Pelaräpplen

Sortguide med fler än 35 olika sorters pelaräpple. Det fina med pelaräpplen är att de kräver mindre beskärning än stora kronträd och ändå ger mycket frukt på liten yta. Funkar fint i rejäl kruka på balkongen, eller i den lilla trädgården med begränsad plats. Ett pelaräpple tar ungefär 1 meter i anspråk på bredden, inte mer. Men det kräver mer beskärning än man tror för att hållas på den ytan (även om återförsäljare lite överdrivet optimistiskt ofta anger dem som nästan skötselfria). Barnen når att plocka själva och pensionärer slipper stå på stege när det är dags för skörd. Pelaräpple passar liksom alla. Om du inte råkar vara allergisk förstås.
Läs mer här.

Podavsnitt 10: Om cideräpplen

I det här poddavsnittet får jag lära mig mer om cider och cideräpplen av ingen mindre än John Taylor. De flesta känner nog igen John som trädgårdsmästare från SVTs trädgårdsprogram men han är också cidertillverkare och äppelodlare och tillsammans med Torun Jorde och Johan Lenason driver han Taylors Drygcider. Vi pratade om både äppelsorter, grundstammar, olika sorters cider och mycket mycket mer.
Lyssna här.

 

Lepagehäcken i Duvbo

Vad är en lepagehäck då? En lepagehäck utgörs vanligen av äpple och består av ettåriga plantor (sk spön) som planteras snett på rad (de kan också planteras i en cirkel, förekommer i rondeller i Frankrike). De binds eller ympas sedan ihop och bildar med tiden ett vågigt, böljande rutmönster i flera våningar/nivåer. Jag har snöat in lite just på lepagehäck eftersom det är en så vacker, organiskt böljande form som dessutom rymmer väldigt många olika äppelsorter i ett och samma format. Praktiskt och vackert på en och samma gång. Lepagehäcken i Duvbo sattes år 2001, är runt 10 meter lång och har just lokalsorten Duvboäpple i varje ände som avslut. Lennart Svahn valde genomgående A2 som grundstam…
Läs mer här.

Fransk lepagehäck på finska Del 1: Sortval

Att göra en lepagehäck är både enklare och svårare än man kan tro… Det är en himla massa val som ska göras: vilka sorter passar/passar inte, vilken grundstam, var hittar jag växtmaterialet, placering, beskärning osv… Till slut blev intresset så stort att jag valde att skriva mitt exjobb på pomologutbildningen via Pomologiskt Centrum om just hur man egentligen gör lepagehäck. Följ med på min odlingsresa från allra första början när jag gör en egen lepagehäck hemma i trädgården. Del 1 av flera.
Läs mer här.

 

Ramslök och äppelträd

Att fröså ramslök är inte det lättaste… Fröna förlorar snabbt sin grobarhet och det är många odlare som frustrerat gett upp. När en planta väl är etablerad så frösår de lätt sig själva, men det är förstås en klen tröst för den som inte får upp nån planta alls från frö. Visst kan man köpa färdiga, krukade plantor i trädgårdsbutikerna men priserna är hutlöst dyra. Jag har aldrig lyckats med nån frösådd (och jag är för snål för att köpa planta från trädgårdsbutikerna) så därför köpte jag lökar av ramslök istället. Perfekt för att sätta på hösten, och de stortrivs under just äppelträd.
Läs mer här.

Pssst!

…Och du glömmer väl inte Äppelmustens Dag 11 oktober? Ännu en härlig äppeltemadag att se fram emot! 😉

Alla inlägg om äpplen
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.