Poddavsnitt 13: Om frö

trollet

Om frö med Anna Liljemalm

I det här avsnittet får jag lära mig mer om frö av författaren och journalisten Anna Liljemalm. Hon har skrivit boken Frö: på jakt efter framtidens mat, med foto av Erik Abel. Vi pratar om frö, fröodling, hur vi som hobbyodlare kan omsätta biologisk mångfald i praktiken och mycket mycket mer.

 

Böcker vi nämner:

Frö: jakten på framtidens mat – Anna Liljemalm & Erik Abel (2020)

Frö för framtiden: småskalig odling av köksväxtfrö – en handbok utgiven av Föreningen Sesam (2014)

Runåbergs fröer: grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar – Johnny Andreasson (2013)

 

Andra referenser:

Anna Liljemalms hemsida

Anna gästar TV4 Nyhetsmorgon

Anna i Svergies Radios program Meny 2020-11-19

 

Förtydligande:

F1 hybrider: ”En hybridsort, en F1 sort, är en växtsort som förekommer inom både jordbruk och trädgårdsnäring. Hybridsorterna utmärker sig som högavkastande och livskraftiga. Alla plantor blir likadana. Nackdelen är att deras avkommor blir genetiskt instabila. Det går alltså inte att ta frö från en F1-hybrid och förvänta sig samma resultat nästa säsong.” Citat ur boken Frö: jakten på framtidens mat s 13

Kernza: ”Amerikanska forskare vid The Land Institute har tagit fram ett flerårigt alternativ till vete genom att utgå från en vild släkting. Den nya sorten är ett slags vetegräs som kallas för kernza. /…/ Odlas kernza tillsammans med kvävefixerande växter har forskarna sett att sädesslaget inte kräver i princip någon tillförsel av extra näring. Det skulle göra att lantbrukare slipper lägga lika stora pengar på bekämpningsmedel, gödsling, maskiner och bränsle.” Citat ur boken Frö: jakten på framtidens mat s 201

Tolfte avsnittet: Om hasselnötter
Fler inlägg om frö

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.