Sortguide: Pelaräpplen

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Äpple för alla

Det fina med pelaräpplen är att de kräver mindre beskärning än stora kronträd och ändå ger mycket frukt på liten yta. Funkar fint i rejäl kruka på balkongen, eller i den lilla trädgården med begränsad plats. Ett pelaräpple tar ungefär 1 meter i anspråk på bredden, inte mer. Men det kräver mer beskärning än man tror för att hållas på den ytan (även om återförsäljare lite överdrivet optimistiskt ofta anger dem som nästan skötselfria).

Barnen når att plocka själva och pensionärer slipper stå på stege när det är dags för skörd. Pelaräpple passar liksom alla. Om du inte råkar vara allergisk förstås. 😉

Grundstam

Den första serien av pelaräpplen kom för ungefär 25 år sen och kallades för Malus Ballerina, (ett registrerat varumärke). De förekommer fortfarande i handeln, då ofta (men inte alltid) på grundstam MM111 eller MM106 som klarar ca zon I-III. Det kan vara bra att känna till att MM111 ger lite kraftigare träd än MM106, men MM106 är mer mottaglig för sjukdomar och brukar inte trivas i tung, blöt lerjord. Även andra grundstammar förekommer, bl a P14 och M7 (i undantagsfall också Antonovka, om du köpt från Finland). På senare år har det dykt upp fler serier på den europeiska marknaden, bl a Malini.

Pelaräpplen är alltså specifika äppelsorter som av naturen har ett smalare växtsätt än klassiska kronträd, sen ympas de på en grundstam. Det är alltså inte formklippta, ”vanliga” äppelsorter som Aroma eller Ingrid Marie som formklippts utan det är särskilda, moderna smalväxande sorter som tagits fram just för att kunna odlas på en liten yta. Som äldre ser de litegranna ut som en avlång, vasformad äppelbuske med 2-3 m höjd (men de är högre än äppelbuskar som ofta har grundstam M7). Än så länge är pelarträd inte jättevanliga i de svenska trädgårdsbutikerna, men de börjar dyka upp mer och mer även hos de större kedjorna.

Malus Bolero.

Sortguide: Pelaräpplen

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

OBS! Härdighet beror till stor del på vilken grundstam sorten ympats på, och det kan variera. Ta därför zonangivelserna nedan med en rejäl nypa salt.

Anite / D-2-94-20 – Zon okänd. Höstsort från Lettland som beskrivs vara produktiv och ge skörd tidigt (dvs i ung ålder). Föräldrarna är KV-26 och en kärnsådd av Auksis/Goldy. Anite blommar tidigt med stora blommor som tål frost (enligt lettisk återförsäljare). Frukten beskrivs som mellanstor, saftig, rödstrimmig och jättegod med mild sötma. Lär tåla mycket kyla (men oklart exakt hur många minus celsius) och vara motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Arbat*** – Höst/vinteräpple för zon I-III enligt vissa källor, enligt andra källor klarar den ända upp till zon VI som ska klara kyla ända ner till -35 grader celsius. Enligt finske pomologen Leif Blomqvist är svensk zon IV-V att föredra för Arbat eftersom ”Trädet har haft vissa svårigheter att hinna avmogna i vår provodling, varför vi rekommenderar sorten främst i [finsk]zonerna I-III (Sverige zon IV-V).”(Våra fruktsorter 2010:57) Oklart vad som faktiskt gäller. Rysk korsning som lär vara motståndskraftig mot både skorv och mjöldagg, registrerades 1978 vid forskningsstationen East-Malling i England. Ger sötsyrliga, medelstora äpplen med grön grundfärg och ljusröd täckfärg med korta skaft. Smaken verkar påminna om Melba, så även utseendet hos frukten. En produktiv sort som ger ordentliga skördar, mognar i september-oktober men frukten behöver ligga till sig ett tag innan den blir riktigt god. Trädet blir ca 2-3 m högt och som mest 1 m brett. I Ryssland odlas den med endast 1 meters avstånd. Enligt svensk återförsäljare pollineras Arbat av bl a Lobo, Transparente Blanche och Åkerö.

Black Beauty – se Malini Black Beauty

Bolero*** (kallas också för Tuscan) – Zon I-IV Medelstort/stort gulgrönt sensommar/höstäpple som rodnar litegrann på solsidan, mognar i mitten av september ungefär. Bolero togs fram 1976 på East Malling Research Station i Kent, England och är resultatet av en korsning mellan Greensleeves och Wijcik McIntosh (som är en pelarmutation av det kanadensiska äpplet McIntosh). Beskrivs som krispigt och saftigt, ganska lik James Grieve rent smakmässigt. Enligt svensk återförsäljare pollineras Bolero bl a av Gyllenkroks Astrakan, Katja, Ingrid Marie, Transparente Blanche och Lobo. Bolero tillhör pollineringsgrupp A om du vill söka efter andra pollinatörer på utländska sidor. En ganska populär sort bland växtförädlare som ibland använder den som ena föräldern till nya sorter. Enligt vissa källor kallas Bolero också för Starks Emeraldspire men jag är inte säker på att det är samma sort… Starks Emeraldspire verkar ha klarröda äpplen och högre sluthöjd. Köp Bolero hos Cramers Blommor

Ciepa /D-7-94-10 – Zon okänd. Sommaräpple från Lettland som ger mellanstora äpplen på ca 130 g med gröngul grundfärg och röd täckfärg med smala strimmor som mognar i mitten av augusti. Äpplena beskrivs som saftiga och uppfriskande, med mild sötma och syra. Fruktköttet är vitt och mjukt. Trädet beskrivs som litet, men bördigt och börjar ge skörd tidigt (dvs i ung ålder). Motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Cuckoo – Se Redini Cuckoo

Deja Vu /Dejavu /VM – Zon I-III (kanske klarar den ännu kallare) Sommaräpple som ännu inte verkar nått svenska återförsäljare men som förekommer i webshopen hos baltiska återförsäljare. Ny pelarsort som mognar i slutet av augusti med sötsyrlig, fruktig smak av honungsmelon. Ger rosa-röda äpplen med blådaggigt skal och vitt, halvkrispigt fruktkött. Som uppskuret brunfärgas äpplet ganska snabbt. Lär vara motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Duet – Zon okänd. Sen höstsort/tidig vintersort som ger ganska stora, bumliga äpplen med rosaröd solsida på ett litet träd som ger frukt ganska tidigt (dvs i ung ålder). Äpplena beskrivs som goda och saftiga. Sorten lär vara motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Dulcessa – se Malini Dulcessa

Dzin /Dzhin – Zon I-III (IV) Enligt vissa källor ska den klara 35 minusgrader, tveksamt om detta verkligen stämmer… Verkar ha svårt att avmogna i Österbotten. Höstäpple från Ryssland, det ryska statliga trädgårdsforskningsinstitutet VSTISP (framförädlad av Kitshina V.V.) som mognar i september. Ger sötsyrliga, knapriga äpplen med bra smak på ca 80-100 g med gul grundfärg och röd täckfärg. Som solbelysta blir äpplena rödstrimmiga/röda, frukten påminner om Lobo till utseendet. Äpplena blir medelstora, trädet ca 3 m högt och 1 m brett med en smal, pyramidformad krona och rätt tjock stam. Lär vara motståndskraftigt mot skorv och mjöldagg. Äpplena mognar i september ungefär och kan lagras till januari. Enligt återförsäljare pollineras Dzin av bla Gyllene Kitajka, Transparente Blanche och Ananas Kanel.

Elina /H-17-5 – Zon okänd. Klarrött äpple från Lettland som sitter kvar länge på grenen med rosa blommor. Och sorten har ovanligt vackert rött bladverk om våren, som senare skiftar till glänsande grönrosa. Sorten kan bli ovanligt hög för att vara ett pelaräpple, därför rekommenderas det att den ympas på svagväxande grundstam. Äpplena beskrivs som ganska små och söta, oklart hur pass hållbara/goda de faktiskt är.

Pelaräpple går att odla i kruka, men ju större kruka desto bättre. Och då kräver de mer beskärning.

Emeraldspire – se Bolero

Equilibro – Se Malini Equilibro

Flamenco (kallas också för Obelisk) – Höst/vinteräpple för zon I-IV. Äpplena beskrivs som söta och saftiga med gulgrön grundfärg och röd täckfärg som ska klara att lagras fram till jul. Blir ca 50 cm bred. Flamenco togs fram i Kent, England mellan 1950-1999 på East Malling Research Station och är resultatet av en korsning mellan en hybrid av English Cox’s Orange Pippin och French Court Pendu Plat som korsades med äppelsorten Wijcik McIntosh (som är en mutation av det kanadensiska äpplet McIntosh). Lite rörigt ursprung kanske, men smaken verkar lovande med en sådan stamtavla tänker jag… Fast rimligen borde frukten kanske snarare beskrivas som sötsyrlig än söt, med tanke på släktskapet med McIntosh och Cox’s Orange Pippin (som är släkt med Ribston)….? Nåja. Gott är det sannolikt oavsett. Namnet Ballerina Flamenco är ett registrerat varumärke. Enligt engelsk återförsäljare pollineras Flamenco bl a av Braeburn och Discovery. Köp Flamenco hos Cramers Blommor

Freja – Zon I-IV (V). Får vita blommor och senare kantiga äpplen med mellanstora saftiga äpplen röda äpplen med daggtäckt skal och söt smak i oktober-december.

Greenlight – se Malini Greenlight

Goldcats*** – Zon I-IV Ett ganska stort gröngult äpple på ca 170 g som rodnar lite i rödorange och mognar i slutet av september. Goldcats mäter 12,5 i brix och togs fram 1996 vid Geisenheim University i Tyskland och är resultatet av en korsning av sorterna Waltz och Calagolden. Smaken beskrivs som söt med lite syra och äpplet går att lagra länge. Den tyska tillverkaren föreslår att Goldcats ympas på grundstammar som M26, P60, MM106, P14 och M7. Sorten beskrivs vara motståndskraftig mot kräfta och många andra trista sjukdomar vilket gör att den funkar fint i ekologisk odling. Pollineras av andra äppelsorter i ”Cats-serien” (som Greencats, Redcats mfl) och sannolikt även av Transparente Blanche.

Greencats*** – Zon I-IV Grönt äpple på ca 130 g som mognar i mitten av september och beskrivs som saftigt, kryddigt sött och går att lagra länge. Frukten sitter kvar bra på grenen och är grön med lätt rodnande solsida med fast fruktkött (påminner till utseendet om Granny Smith). Greencats mäter 13,6 i brix och togs fram 1997 vid Geisenheim University i Tyskland och är resultatet av en korsning av sorterna Bolero och Golden Delicious. Den tyska tillverkaren föreslår att Greencats ympas på grundstammar som MM106, MM111, P14 eller M7. Sorten beskrivs vara motståndskraftig mot kräfta och många andra trista sjukdomar vilket gör att den funkar fint i ekologisk odling. Pollineras av andra äppelsorter i ”Cats-serien” (som Goldcats, Redcats mfl) och sannolikt även av Transparente Blanche.

Ilma – Zon okänd. Senhöst-tidig vintersort som mognar i slutet av september. Ger ganska stora äpplen med gröngul grundfärg och röd täckfärg med vita skalpunkter, smaken beskrivs som sötsyrlig. Trädet beskrivs som motståndskraftigt mot flera svampsjukdomar (oklart vilka) och beskrivs av flera källor som en svensk sort men jag har tyvärr inte lyckats hitta någon information om den på svenska hemsidor. Populär sort hos tjeckiska och litauiska återförsäljare.

Ilze /BC 2025 – Zon okänd. Enligt en lettisk återförsäljare är detta ett svenskt pelaräpple men jag hittar noll och ingenting om denna på svenska sidor… Ett produktivt vinteräpple som mognar sent i september och ger mörkröda, plattrunda äpplen med söt smak. Motståndskraftig mot svampsjukdomar och börjar bära frukt tidigt (dvs i ung ålder).

Inese – Zon okänd. En sen höstsort som ger mellanstora, nästan helt röda äpplen. Beskrivs som produktiv med söt smal och verkar vara resistent mot skorv. (Det finns ett körsbärsplommon Prunus cerasifera ’Inese’ med samma namn vilket inte gör det helt enkelt att hitta mer information om den här sorten…)

Kicinos /Kicinos Summer – Zon okänd. Sommarsort som ger skörd i augusti-september. Äpplena är mellanstora med lite röd solsida och tjockt skal.

Kong Skjold – Zon I-III (IV). Dansk sort som mognar sent, nån gång i oktober-december. Ger gulgröna äpplen med vackert röda strimmor. Smaken beskrivs som god av svensk återförsäljare.

Koral – Zon okänd. Klarröd vintersort som mognar i slutet på september och sitter fast bra på grenen. Frukten beskrivs som stor, söt, saftig, god och fruktköttet är rosavitt med röda strimmor. Själva trädet är rätt starkväxande för att vara pelarsort, med kraftiga rötter och årsskott. Motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Malini – En serie av pelaräpplen från schweiziska företaget Lubera, oftast ympade på grundstam M26.

Malini Black Beauty – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Ett verkligen mycket mörkrött höstäpple, ”The darkest apple that we have bred so far” enligt schweiziska Lubera. Äpplet beskrivs som sötsyrligt med fast, krispigt fruktkött. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. En pelarsort som blir ovanligt bred nedtill och behöver beskäras en del om du vill ha kvar det smala växtsättet, annars får den ett bredare växtsätt som påminner om en menorah (den klassiska judiska ljusstaken). Frukten är ganska liten, med vackert vitt fruktkött. Både sortnamnet Black Beauty och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, liksom alla Malini-äpplen är Black Beauty motståndskraftig mot skorv.

Malini Dulcessa – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Mörkrött höstäpple som mognar i slutet av september och kan lagras tillochmed februari. Smaken beskrivs som söt, äpplet har fast, gulvitt fruktkött och plattrund form. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. Ny sort från schweiziska företaget Lubera. Malini är ett registrerat varumärke av en hel serie av olika pelaräpplen som alla är motståndskraftiga mot skorv.

Malini Equilibro – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Sötsyrligt rött höstäpple med fast fruktkött som mognar i slutet av september och kan lagras till december. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. Ny sort från schweiziska företaget Lubera. Både sortnamnet Equilibro och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, liksom alla Malini-äpplen är Equilibro motståndskraftig mot skorv.

Malini Fresco – Zon okänd, sannolikt zonI-II (III). Mörkrött, litegranna avlångt vinteräpple med vita skalpunkter som skördas i oktober men bör lagras till november för att bli riktigt gott (kan lagras ända till februari). Fruktköttet beskrivs som vitt, fast och saftigt, smaken som syrlig och uppfriskande. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. Både sortnamnet Fresco och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, liksom alla Malini-äpplen är Fresco motståndskraftig mot skorv, just Fresco är även motståndskraftig mot mjöldagg.

Malini Gracilis (tidigare kallad 11/05) – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Rött sött sommaräpple som mognar i början av september och går från sötsyrlig smak till mer sött ju längre det får hänga kvar på trädet. Den mest svagväxande och kompakta äppelsorten i Malini-serien, blir bara 100-160 cm hög. Gracilis är resultatet av en korsning av sorterna Telamon och Resi som gjordes 1998/1999. Både sortnamnet Gracilis och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, liksom alla Malini-äpplen är Gracilis motståndskraftig mot skorv. Ny sort från schweiziska företaget Lubera.

Malini Greenlight – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Gröngult höstäpple som mognar i mitten av oktober och beskrivs som saftigt, krispigt och syrligt. Den ena föräldern är sorten Resista, den andra välkända Telamon/Waltz. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. Både sortnamnet Greenlight och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, från schweiziska företaget Lubera. Liksom alla Malini-äpplen är Greenlight motståndskraftig mot skorv.

Malini Mannequin – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Gulrött, saftigt, sött höstäpple från schweiziska företaget Lubera som går att lagra ungefär till jul. Skördas i slutet av september. Beskrivs som en kraftigväxande sort som blir 3 m hög men väldigt smal (även för att vara ett pelaräpple) och får ovanligt stora, vackra blad. Malini är ett registrerat varumärke av en hel serie av olika pelaräpplen som alla är motståndskraftiga mot skorv.

Malini Pronto (tidigare kallad Malini 72/06) – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Varmrött, glansigt sommaräpple med vita skalpunkter, fast fruktkött och söt smak. Mognar i slutet av augusti (kan lagras till slutet av september), det tidigaste äpplet i Malini-serien enligt schweiziska tillverkaren Lubera. Både sortnamnet Pronto och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, liksom alla Malini-äpplen är Pronto motståndskraftig mot skorv.

Malini Subito – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Gulrött sommaräpple som mognar i slutet av augusti. Äpplet beskrivs som mycket saftigt med sötsyrlig kryddig smak. Går att lagra en kortare tid. Sorten blir 2-3 m hög och 0,5 – 0, 8 m bred. Både sortnamnet Subito och ”serienamnet” Malini är registrerade varumärken, från schweiziska företaget Lubera. Liksom alla Malini-äpplen är Subito motståndskraftig mot skorv.

Malini Topmodel – Zon okänd, sannolikt zon I-II (III). Ett rött höst/vinteräpple med syrligt söt smak (en systersort till Malini Mannequin) som skördas i slutet av september men går att lagra ganska länge. Som skördeklar är äpplet nästan brunrött i färgen, men blir mer klarrött under lagring. En av de lite mer högväxande Malini-sorterna. Ny sort från schweiziska företaget Lubera. Malini är ett registrerat varumärke av en hel serie av olika pelaräpplen som alla är motståndskraftiga mot skorv.

Maliucha – Zon okänd, men lär tåla hela 42 minusgrader! Tidig rysk höstsort som ger ganska små gula äpplen som rodnar litegrann i rosa. Framtagen av V. Kichina, Ryssland.

Mango – Zon okänd. Sent höstäpple från Lettland. Ger mellanstora, gulrödrosa äpplen med rosa strimmor. Smaken beskrivs som sötsyrlig med toner av mango och banan. Sorten lär vara motståndskraftig mot sjukdomar, men exakt vilka sjukdomar det rör sig om har varit svårare att få reda på…

Mannequin – Se Malini Mannequin

Äpple Maypole. Copyright T.S.

Maypole – Olika källor anger olika zoner för sorten, enligt vissa klarar den zon I-III, enligt andra tillochmed zon IV. Jag odlar det här i Zon IV och än så länge har det gått bra (men vi har inte haft nån snöfri vargavinter än, så det återstår att se hur den klarar en sån). Ett mycket vackert prydnadsäpple som ger små, mörkröda rätt sura äpplen med rödvitt fruktkött. Den rosa blomningen är sagolikt vacker och påminner nästan om körsbärsblom, fast mörkare rosa.
Äpplena mognar i september och är inte att betrakta som särskilt goda ätäpplen, men kan gärna användas som prydnad eller för att tillsätta syra i en mustning av sliskigt söta äpplen (typ Smultronäpple). Sorten beskrivs som självfertil.

Uppskuret Maypole-äpple. Copyright T.S.

Moskva Halsband /Moskovskoje Ozerelje /Moskovskoje Ozerhelje – Beskrivs som en härdig och mycket produktiv sort som verkar klara jämtländskt klimat, dvs ca zon 6. Intressant vinröd senhöst/vintersort som kan lagras en tid. Äpplena blir ca 150-170 g och beskrivs som saftiga och sorten lovordas som både frisk, härdig, motståndskraftig mot sjukdomar, lättodlad och som såpass produktiv att gallring av kart kan behövas. Dyker upp ibland hos enstaka svenska plantskolor under begränsad tid men verkar vara vanligast och mest populär i Litauen. Tyvärr hittar jag inga uppgifter om vilka sorter krävs för pollinering, och sådana krävs sannolikt för den brukar inte beskrivas som självfertil tyvärr… Grundstam kan säkert variera men verkar oftast säljas på MM106.

Nataliushka – Zon okänd. Gul vintersort från Ryssland med som mognar i september. Frukten är ganska stor, välsvarvad och rodnar litegrann i rosa, beskrivs som mycket god. Trädet beskrivs som fertilt (sannolikt betyder det att det är produktivt och ”lättpollinerat”) litet och nätt, motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Obelisk – se Flamenco

Ostankino – Zon okänd. Rysk höstsort som mognar i september och kan lagras till december, framtagen av V. Kichina. Ger rejält stora, bumliga lätt femkantiga saftiga äpplen med sötsyrlig smak på ca 150 g, ser lite lustigt ut med så stora äpplen så så pass litet träd. Sorten lär vara motståndskraftig mot sjukdomar, oklart vilka.

Polka*** (kallas också för Trajan) – Zon I-IV (V) Rödgrönt äpple som mognar i slutet av september. Frukten beskrivs som medelstor med vitt fruktkött, saftigt med frisk smak. Säljs ofta på grundstam MM106. Enligt svensk återförsäljare pollineras Polka bl a av Bolero, Maypole och Waltz. Köp Polka hos Cramers Blommor

Pomfital – Zon I-IV (V) Intressant höstsort som är resultatet av en korsning av Maypole och Roter Elstar, framtagen vid Geisenheim Research Institute i Tyskland av dr Helmut Jacob. Den verkar få rosa blommor och röda äpplen med lite rött, fast fruktkött. Äpplena är vagt kantiga med grönare grundfärg och röd-mörkt röd (nästan violett) täckfärg, ett äpple väger ca 80 g. Skördas i september-oktober. Det skrivs väldigt lite om smaken på denna sort hos återförsäljarna, kanske för att den är såpass ny… Den lär iallafall kunna ätas färsk men även funka fint i köket. Oklart hur pass god den är. Sorten beskrivs som resistent mot skorv och tålig mot andra sjukdomar (oklart vilka som avses). Ovanlig sort på svenska marknaden än så länge, mer vanlig i Tyskland och säljs då ofta (men inte alltid) på grundstam MM106. Namnet Pomfital är ett registrerat varumärke.

President*** – Höst/Vinteräpple för zon I-V (IV) från Ryssland. Ger medelstora/stora frukter som mognar ungefär i mitten av september och kan lagras i ca 6 veckor. Frukten beskrivs som gröngul och saftig med sötsyrlig god smak, köttet är vitt och saftigt. En frisk sort som ger goda skördar regelbundet, blir bördigt i ung ålder och har rätt bra motståndskraft mot skorv. Pollinatörer okänt. Har tagits fram genom fri pollinering vid den ryska trädgårdsforskninsstationen i VSTISP runt 1987-1995.

Pronto – Se Malini Pronto

Queen of Czardas/ Czardas Drottning – Zon okänd. Rött äpple med vitt fruktkött från medelhavet. Enligt tjeckisk återförsäljare tål sorten 30 minsugrader och blir ca 2, 5-4 m hög.

Redcats*** – Zon I-IV Rött äpple på ca 128 g som mognar i början av september men kan lagras länge, ända till februari. Frukten beskrivs som krispig med sötsyrlig smak och mäter 11,6 i brix. Redrcats togs fram 1997 vid Geisenheim University i Tyskland och är resultatet av en korsning av sorterna Waltz och Ak 17-49-94 (smaken sägs påminna mycket om Gala). Den tyska tillverkaren föreslår att Redcats ympas på grundstammar som MM106, MM111, M25, P14 eller M7. Sorten beskrivs som motståndskraftig mot skorv, kräfta och andra trista sjukdomar vilket gör att den funkar fint i ekologisk odling. Blir 3 m högt. Pollineras bl a av Suncats och Greencats och sannolikt även av Transparente Blanche. Köp Redcats hos Cramers Blommor

Redini Cuckooo – Zon okänd, sannolikt zon I-II. Rödköttig, ny sort framtagen av schweiziska Lubera med läckert rosaflammigt, krispigt fruktkött. Beskrivs som ett rosarött äpple med vackert rosa blommor och en smak som påminner om det syrliga rödköttiga äpplet Redlove Era. Kan börja skördas i slutet av september, men blir gott först i oktober. Sorten beskrivs som motståndskraftig mot äppelskorv. Namnet är ett registrerat varumärke.

Redlane – Zon okänd. Blir ca 2 m hög och lär vara motståndskraftig mot skorv. Frukten har rött skal och har ett delvis rödköttigt inre, närmast skalet. Sannolikt är den ganska syrlig i smaken. Ger skörd i september. Pollinatörer okänt.

Red Sensation – Zon okänd, men sannolikt zon I-II. Nästan helrött sommaräpple som blir ca 2 m hög och får vackert vitrosa blommor. Är resultatet av en korsning av sorterna Red Jonathan och (smalväxande) Wycik. Ger rejält röda äpplen som mognar i slutet av augusti och beskrivs som sötsyrliga. Ganska vanlig i Tyskland, Belgien och Nederländerna, svårare att få tag på i Sverige än så länge men enstaka, privata handelsträdgårdar har den ibland i sitt sortiment. Pollinatörer okänt.

Redspring/ Red Spring – Zon okänd men lär klara ca 29 minusgrader. Höst/vinteräpple som blir ca 2 m hög, en halv meter bred och lär vara motståndskraftig mot skorv. Äpplena beskrivs som stora, röda och krispigt goda med sötsyrlig smak. Enligt återförsäljare mognar frukten i slutet av oktober och går att lagra till långt efter jul. Enligt en tjeckisk återförsäljare pollineras Redspring bl a av Golden Delicious, Red Delicious, James Grieve (även röd James Grieve) Fuji, Gala, Granny Smith, Kent, Rajka, Rubinette, Spartan mfl.

Rosalie – Zon okänd men lär klara ca 20 minusgrader enligt amerikansk återförsäljare. Säljs ibland som vanligt ätäpple men är mer att betrakta som en prydnadsapel om man ska tro sortens amerikanska patentbeskrivning. Blir 2-3 m högt, blommar mycket vackert med hyfsat stora rosalila blommor i ca 10 dagar och är motståndskraftigt mot skorv. Frukten beskrivs som ovanligt stor (jämf med andra prydnadsaplar/crab-apples) och vackert röd med syrlig smak. Ett äpple väger ca 61 g och mognar nån gång i slutet av september eller början av oktober. Rosalie är resultatet av en korsning mellan sorterna Maypole och Aneta (ett rött vinteräpple med god motståndskraft mot skorv), upptäcktes 2002 i Tjeckien.

Skjold – se Kong Skjold

Solo – Zon okänd. Rött höstäpple med blådaggigt skal från Lettland. Äpplet beskrivs som mellanstort-stort, saftigt sötsyrligt och gott med vitt fruktkött, men lossnar snabbt från grenen när det mognat. Trädet beskrivs som litet och nätt. Sorten lär vara hyfsat motståndskraftigt mot sjukdomar, oklart vilka.

Starcats – Zon okänd men lär klara 29 minusgrader. Höstäpple som mäter 14 i brix och mognar i slutet av september. Olika källor anger olika lagringstid, vissa menar att det har mycket kort lagringstid, men mer trovärdiga källor menar att det går att lagra länge, ungefär fram till jul. Äpplena beskrivs som mellanstora, plattrunda och röda/rödstrimmiga med sötsyrlig smak. Starcats togs fram 1996 vid Geisenheim University i Tyskland och är resultatet av en korsning av sorterna Bolero och Elstar (smaken sägs påminna mycket om just Elstar). Den tyska tillverkaren föreslår att Starcats ympas på grundstammar som MM106, MM111, P14 eller M7. Sorten beskrivs som motståndskraftig mot kräfta och andra trista sjukdomar vilket gör att den funkar fint i ekologisk odling. Pollineras av andra äppelsorter i ”Cats-serien” (som Greencats, Redcats mfl) och sannolikt även av Transparente Blanche. Köp Starcats hos Cramers Blommor

Starline Blue Moon – Zon I-II (III). Ny sort på svenska marknaden som beskrivs som en mycket vacker sort med violetta/mörkblå äpplen som dessutom sägs vara delikat. Ger skörd regelbundet och lär vara en produktiv sort. Pollinatörer okänt.

Subito – Se Malini Subito

Suncats*** – Zon I-III Rödgrönt sommaräpple på ca 190 g som mognar i september och blir ca 2-3 m högt. Äpplet mäter 12,4 i brix och smaken beskrivs som söt med svag syra. Suncats togs fram 1997 vid Geisenheim University i Tyskland och dess ena förälder är Waltz. Den tyska tillverkaren föreslår att Suncats ympas på grundstammar som MM106, M26, P60,  P14 eller M7. Äpplena är sötsyrliga och goda men har kort hållbarhet, klarar inte att lagras. Lär klara ca 29 minusgrader och ska vara motståndskraftig mot många sjukdomar, som skorv, mjöldagg och kräfta. Pollineras av andra äppelsorter i ”Cats-serien” (som Greencats, Redcats mfl) och sannolikt även av Transparente Blanche. Köp Suncats hos Cramers Blommor

Telamon – se Waltz

Trajan – se Polka

Tuscan – se Bolero

Ultraspire – se Waltz

Valiuta – Zon okänd. Sen höstsort/tidig vintersort från Ryssland, framtagen av V. Kichina. Ger stora rödrosa äpplen som sitter fast bra på trädet, går att börja skörda i september och går att lagra ända till januari. Trädet förgrenar sig inte så bra, men är motståndskraftigt mot svampsjukdomar och börjar ge skörd tidigt (dvs i ung ålder) och ger regelbundet varje år.

Vasiugan – Zon okänd, men beskrivs som mycket tålig mot kyla. Sen sommarsort från Ryssland framtagen av V. Kichina. Ger stora, röda äpplen som mognar i slutet av augusti. Trädet beskrivs som välförgrenat och mellanstort, med hyfsad motståndskraft mot sjukdomar, oklart vilka.

VM se Deja Vu

Vostorg – Zon okänd. Rysk vintersort som ger koniska äpplen med gulgrön grundfärg och hallonröd täckfärg med fett skal och bra hållbarhet. Frukten mognar i september ungefär och kan vid optimala lagringsförhållanden klara sig till februari. Ett äpple väger ca 130 g. Beskrivs som en produktiv och frisk sort som blir rätt låg, ca 2 m eller mer. Ganska ny sort, framtagen av E.N. Sedov mfl och sorten släpptes runt år 2016.

Waltz (kallas också för Telamon och Ultraspire) – Zon I-IV (V) Gröngult dessertäpple med röd täckfärg som mognar mot slutet av september och håller till oktober (ibland tillochmed till december). Fruktköttet beskrivs som fast, krispigt, sött och saftigt. Frukten är medelstor. Waltz togs fram 1976 i Kent, Storbrittanien. Pollineras bl a av pelaräppelsorterna Bolero, Polka och Maypole, men även av klassiska äppelsorter som Granny Smith och Jonathan (tillhör pollineringsgrupp C om du vill söka på utländska sidor). En ganska populär sort bland växtförädlare som ibland använder den som ena föräldern till nya moderna sorter (är t ex ena föräldern till den nya, svagväxande pelaräppelsorten Malini Gracilis). Köp Waltz hos Cramers Blommor

Wijcik McIntosh – En pelarmutation av McIntosh som upptäcktes på 1960-talet av Anthony Wijcik i Kelowna, British Columbia i Kanada. Brukar kallas för det allra första pelaräpplet och har använts i många förädlingsprogram och Wijcik McIntosh är ena ”föräldern” till många andra pelarsorter, bl a Telamon, Tuscan, Trajan, Golden Sentinel och Scarlett Sentinel.

Zeleny Shum /Zelenyy Shum /Зеленый шум – Zon okänd, sannolikt rätt härdig. Rysk pelarsort (namnet betyder direktöversatt från ryska Grönt Brus) som ger stora, ganska hårda gröna äpplen med rodnande solsida. Ett äpple väger ca 200 g och smaken beskrivs som sötsyrlig med toner av honung. Frukten mognar i september och kan lagras till januari ungefär. Sorten beskrivs vara motståndskraftig mot skorv och tålig mot mot många andra svampsjukdomar, beskrivs passa bra för t ex ekologiska odlingar eftersom den inte behöver besprutas lika mkt som andra känsligare/mer mottagliga sorter. Pålitlig sort som ger bra skörd, ett träd ger ca 10 kg enligt slovakisk återförsäljare. Känd för att vara lättodlad, ge bra skörd och goda äpplen.

Finns ditt favoritpelaräpple inte med i listan?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Lilla Maypole på korta grenen.
Det sägs att pelaräpplen inte blir så breda, de flesta återförsäljare anger en halvmeter i bredd. Hoppas innerligt att det stämmer, för fiberkabeln i marken gör träden svåra att flytta… 😉
Tänk vad fint att mötas av äppelblom, sen när träden blommar i vår…
Ett Bolero på varsin sida om grinden.

Pssst!

Och du, du vet väl att det finns pelarkörsbär, pelarnektarin, pelarpäron och pelarplommon också…? 😉

Källor i urval:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wijcik_McIntosh

https://www.grannavaxter-ebutik.se/frukttrad/pelartrad

https://subtropical.be/en/malus-domestica-pomfital

https://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/vostorg-columnar-apple-tree?search=columnar+apple

https://www.wiplant.fi/julkalender2022/pelarapple.pdf

Läs också: Fransk lepagehäck på finska Del 1: Sortval
Fler inlägg om äpplen

Annons

19 Comments

 1. Hej! Bra beskrivet, med polinerare och allt. Jag gillar också pelaräpplen! Men det är inte så lätt att hitta olika sorter. De flesta ställen saluför tyvärr samma sorter. Och skriver sällan ut slutliga höjder m.m. Har du något tips på var man kan hitta ett stort sortiment? t.ex de sorter du skrev om.
  /Äppel päppel

  1. Hej!

   Plantskolornas sortiment ändras från år till år men just pelaräpplen säljer ofta slut ganska snabbt/tidigt på säsongen. Ingen plantskola har alla sorter, man får vara glad om de har en eller två. Ingen har ett stort sortiment av just pelaräpplen tyvärr. Mitt bästa tips är att googla sortnamnet + köpa (tex ”Malus Bolero + köpa) så får du upp en lista på olika återförsäljare. MEN, såhär års räkans de inte som i säsong, så du får många fler sökträffar om du googlar senare i vår. Många av sorterna säljs inom EU, och plantskolor och trädgårdskedjor importerar nytt varje år.

   Det fina med sortguiderna är att du då får tag på just sortnamnen, dels blir det lättare att googla när du faktiskt har ett sortnamn att googla på, men du kan ju också be din lokala plantskola/handelsträdgård (inte kedjorna) att BESTÄLLA HEM specifika sorter åt dig. Många privata handelsträdgårdar tar fortfarande kundbeställningar även om frakten kan bli dyr. Det finns också många bra webshopar för växter, men då får man vara beredd att betala viss frakt, gärna beställa när det inte är minusgrader och hämta ut sitt växtpaket snabbt.

   Lycka till i jakten! 🙂

  2. Hej !
   De ryska sorter ( Arbat, Dzin och Presidentii ) kan du beställa från Leif Blomqvist plantskola i Vasa. Serien Cats som kommer från Tyskland brukar marnakdsföras av både Plantagen och Blomsterlandet. De ryska sorter enligt ovan är ympade på frösådda Antonovka grundstammar vilket gör att de är utomordentligt härdiga menbär frukt efter långa år. Catsserien ( Starcats, Goldcats, Redcats, Greencats och Suncats ) är ympade på grundstammen MM106 som ogillar lerjordar som är alltför blötta så att jorden ska blandas med mycket grus alt. grovsand.
   Lycka till
   Sergio

 2. Fick ett pelaräpple ’Malus Domestica Rosalie’idag. Efter googling konstaterar jag att det ska blomma fint i rosa och få något syrliga röda äpplen. Beskrivs som självfertil på någon utländsk sida jag kollade på, men vet inte om det kan stämma?

  Själv bor jag i zon 1 och har ett äldre okänt äppelträd på tomten som ingick då vi köpte huset.

  Såg inte sorten i din grymma guide men tänkte ändå skriva och höra om du hört talas om sorten? Är det ens ett pelarträd (såldes som det) eller är det mer något slags dvärgympat träd?

  1. Hej Malin!

   Tack snälla för tipset, den sorten har jag missat. Sorten beskrivs som ett crab-apple av flera källor, dvs vad vi svenskar typ skulle kalla för en vildapel eller prydnadsapel… Såna som man vanligen har som prydnad. Det innebär att den KAN vara självfertil, men kan behöva hjälp med pensel för stor skörd. Vanliga, ”klassiska matäpplen” är inte självfertila. Hur pass goda (eller inte goda) Rosalie-äpplena är törs jag inte svara på med säkerhet, men sannolikt är de trevligare att titta på än att äta (även om de GÅR att äta så kanske man inte vill). Rosalie verkar iallafall få ovanligt stora äpplen för att vara crab-apple, så de är tacksamma att använda till jul för en florist som gillar att pynta med riktig frukt. Kul att använda till dekoration eller kransar. Sorten är iaf patenterat som en pelarsort, så det håller säkert formen bra.

   Mer om Rosalie hittar du här:
   https://patents.google.com/patent/USPP25501P3/en

   Lycka till med ditt träd, blomningen verkar vara underbart vacker. 🙂

 3. En sak jag undrar/stör mig på är att Bolero aldrig nämns bli pollinerad av de andra Ballerina sorterna, Flamenco, Polka, Waltz. Men alla de tre sorterna sägs kunna pollineras av Bolero. Jag har letat förbaskat mycket, men bara en engelsk sida säger att Bolero kan bli pollinerad av dessa tre sorter. Så vad gäller? Jag bor högt upp på balkong, bina kommer inte hit upp och jag kan inte plantera ett stort träd för pollinering…

  Jag vill gärna även läsa mer om pelarpäron tex Obilisk, och även pelarplommon och pelarkörsbär.

  Skriv gärna lite mer om hur man bäst tar hand om pelarträd i kruka. Tex hör jag hört att det vintertid är viktigare att krukan är dränerad än att man isolerar krukan, just för att vattnet ska ta sig ut och inte frysa/ruttna. Jag har även hört att det är mycket viktigt att krukan inte blir för varm av solen på vinter/sommar. Hur mycket jord är lagom? Vad händer om man klipper toppen, hur beter sig trädet då?

  1. Jag törs inte svara på huruvida Waltz, Polka eller Flamenco pollinerar Bolero eller ej… (gissar att sidan du hänvisar till är Garden Express?) Pollinering av äpple är en hel vetenskap, och bara för att sort A pollinerar sort B så är det inte säkert att B pollinerar A. Tyvärr. Det vore för enkelt. 😉 Annars tycker jag att Bolero i allmänhet är en bra sort, just för att den blir pollinerad av så pass vanliga äppelsorter, men det hjälper ju föga om det odlas högt upp på en balkong förstås.

   Det säkraste sättet att få reda på om Bolero pollineras av Waltz, Polka eller Flamenco är att kontakta East Malling Research Station i Kent, England. Maila dem och fråga. Det är ju de som tagit fram trädet/sorten, så de bör vara en tillförlitlig källa. 🙂

   Skälet till att jag inte skrivit om pelarpäron, pelarplommon osv är att de inte är härdiga här i zonen där jag bor. Kanske blir det mer om dem i framtiden, men sannolikt inte.

   Pelarträd i kruka bör få så stor kruka som möjligt, gärna gjort av frigolit med hål i botten. Bra dränering är jätteviktigt, precis som du skriver så riskerar rötterna att dö av syrebrist annars, eller så bildas en isklump i krukan när vintern kommer och trädet fryser ihjäl. Hål i botten är bäst, en del tipsar om lecakulor istället med det är en nödlösning som är bäst att undvika. Ju större kruka desto bättre, jag kan inte nog poängtera detta… Visst kan det funka med en mindre kruka i början, men det är lite samma princip som med barn och skor. Det gäller att växla upp till större kruka med tiden. Annars får du beskära ditt träd mer, och göra mer som ett ”bonsai-äppelträd”. Helst ska jordvolymen vara lika stor som bladmassan. En liten kruka = får du manipulera bladmassan via beskärning så att det blir hyfsad balans mellan rot och krona. Det kan också vara bra att då och då ta sig en titt på rotsystemet, i en liten kruka finns risk för rotsnurr vilket grovt förenklat innebär att trädets rotsystem till slut stryper sig själv. Vid omplantering till större kruka kan man spana efter rotsnurr och klippa lite i rotsystemet vid behov.

   Om man klipper en gren så brukar den i regel ”dela på sig”, dvs om du klipper en lång gren ovanför en knopp så kommer oftast två nya grenar, I-formen blir en Y-form. Om du klipper toppen på ett träd (eller en buske) så kommer den alltså med största sannolikhet att förgrena sig och istället bilda två toppar.

   Lycka till!

 4. Jag har ett pelarträd som jag tror kallas Moskva halsband? Blommar fint men tyvärr inte lyckats få äpplen på det än (tredje sommaren nu så hoppas hoppas). Sugen på ett till med äpplen ätbara direkt från trädet som gärna pollinerar Moskva halsbandet, tips?

  1. Hej Emma!

   Tack snälla för sortnamnstipset, det var en sort som jag inte kände till sen tidigare. 🙂

   Moskovskoje Ozerhelje /Moskva Halsband beskrivs som en väldigt produktiv sort som tillochmed kan behöva kartgallras, så sannolikt hänger det på pollineringen. Du behöver nog ha en kompatibel pollengivare, helt enkelt (för den anges inte som självfertil hos någon enda återförsäljare efter vad jag kan se). Tyvärr anges inte vilka sorter den är kompatibel med nånstans… Jag har mailat några litauiska plantskolor och frågat, men det brukar dröja innan man får svar såhär i högsäsongstider.

   Mitt bästa pollineringstips till dig: skaffa ett Transparente Blanche-äppelträd (som är känd för att vara typ bästa slampan i stan, hon pollinerar JÄTTEmånga sorter) eller någon trevlig prydnadsapel. Yrkesodlare av äpple brukar nämligen ofta stoppa in prydnadsapel i sina odlingar lite här och där, just för att hjälpa till med pollineringen.

   Om jag får nåt vettigt svar från de litauiska plantskolorna så uppdaterar jag med den informationen.

   Varmt lycka till!

  2. Jag har Redcat, Suncat och Starcat som mår bra i zon 2-3 och står i en sluttning. Härom vintern beskar hjortarna dem alla tre. Har du något tips om hur jag ska tänka i beskärning? Korsande, inåtgående och rakt uppåtgående kanske jag tar bort? Men sen sedan?

 5. Hej, har köpt ett Malus Domestica ”Freja” och ett Malus Domestica Red cats. Nu har grenar växt ut på ca 10 centimeters längd. De är ca 150 cm högt och hade inga grenar när vi köpte dem. Ska jag klippa bort dessa?

  1. Hej Lena!

   10 cm är väldigt lite tillväxt, i vår behöver du gödsla och vattna så att det blir lite mer fart på träden. Jag tycker inte att du behöver beskära dem än, men kanske nästa år? Beroende på hur mycket de kommer att växa? Om du då tycker att det behövs. (Jag har Bolero-pelarträd som inte behövt beskäras på flera år, men Flamenco har jag behövt korta in en del grenar på… Det är så olika.)

   Även pelaräpplen behöver beskäras litegrann om man vill ha en fin form, men det beror lite på var grenarna är placerade… Toppskottet, dvs grenen som sitter högst upp i toppen, styr tillväxten (man brukar prata om apikal dominans, och då är det toppskottet man menar) och fungerar lite som tillväxtens ”gaspedal”. Klipper du toppskottet så avstannar tillväxten, då blir inte pelaräpplet lika högt. Om du vill att pelaräpplet ska fortsätta växa uppåt och bli högre så kortar du in sidogrenarna men sparar toppskottet (eller kortar bara in toppskottet liiite granna). Om du vill att det ska växa uppåt ännu bättre/ännu snabbare så se till att det bara finns ETT tydligt toppskott som är TYDLIGT LÄNGRE än de övriga, dvs inte två eller tre lika långa toppskott.

   Ett pelarträd som man aldrig beskär kommer så småningom få ett brett, luftigt, vasformat utseende. Som en avlång luftig äppelbuske ungefär. Om man vill behålla den lite smalare formen så behöver sidogrenarna kortas in litegrann regelbundet. Enstaka grenar kan man ta bort helt, om de har en konstig vinkel och t ex ligger tryckt mot stammen (annars riskerar man fläkskador när de senare blir tunga av frukt). Sidogrenarna kortar du för att få bättre form på trädet, men NÄR du gör det påverkar också tillväxten. Beskär du på vårvintern = GASAR du igång tillväxten. Beskär du i JAS (juli, aug, sept) så BROMSAR du tillväxten. Tänk också på att inte korta in för många grenar på en gång, då blir trädet stressat… Bättre att beskära litegranna varje år.

   Lycka till!

  1. Nej den har jag inte med i listan… Tusen tack för att du tipsade om den! Ska uppdatera listan med den!
   Tack snälla för att du hjälper till att göra bloggen bättre. 😀 😀 😀

 6. Tack för den superbra listan!
  Jag köpte 3 pelaräppelträd från vitaflora (Litauen) för ett par år sen, och en av sorterna saknas i listan (Ilma).
  Har fått äpplen på de två andra (Maliucha och Dzin). Bara ett äpple på Dzin, inte moget än, men Maliucha har jag fått smaka på: supergoda, krispiga äpplen med en frisk smak. Lite som en blandning av Granny Smith och Golden Delicious (jag är inget jättefan av någon av dem, föredrar ”svenska äpplen”, men Maliucha var god!).
  Mina äpplen på den är helt normalstora och ljust gröna. Den står ännu ganska skuggigt (ska flytta den i höst).

  1. Hej Karin!

   Tack snälla för tips, lägger till den i listan. I vilken zon odlar du Ilma? Och hur länge har du odlat den, har den klarat vintern bra?

   Tack för att du hjälper till att göra bloggen bättre, uppskattar verkligen all info!

  1. TACK snälla du, vad glad jag blir! 😀 😀 😀 Fortfarande är det många som inte ens vet om att de finns, tipsa gärna nån odlingsvän om din favoritsortguide eller länka i nån FB grupp så att fler kan upptäcka dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.