Lepagehäcken i Duvbo

trollet

I veckan hade jag den stora äran att få besöka Lennart Svahn i Duvbo. Det är både många och intressanta äppelsorter som växer i hans trädgård…

Särskilt lepagehäcken var jag väldigt nyfiken på och den hade gott sällskap av andra spaljérade fruktträd: äppeltunnel, päronspaljé och äppelträd i rutmönster vid husväggen plus alla friväxande vackra familjeträd. Tusen tack Lennart för att du lät mig besöka dig och din fina trädgård, din kunskap är ovärderlig. Och jag är oändligt tacksam över att du inte bara lät mig fota utan också generöst låter mig använda bilderna så fritt.

Lepagehäcken

Vad är en lepagehäck då? En lepagehäck utgörs vanligen av äpple och består av ettåriga plantor (sk spön) som planteras snett på rad (de kan också planteras i en cirkel, förekommer i rondeller i Frankrike). De binds eller ympas sedan ihop och bildar med tiden ett vågigt, böljande rutmönster i flera våningar/nivåer. Jag har snöat in lite just på lepagehäck eftersom det är en så vacker, organiskt böljande form som dessutom rymmer väldigt många olika äppelsorter i ett och samma format. Praktiskt och vackert på en och samma gång.

Lepagehäcken i Duvbo sattes år 2001, är runt 10 meter lång och har just lokalsorten Duvboäpple i varje ände som avslut. Lennart Svahn valde genomgående A2 som grundstam, även till de upprättväxande ändarna (men misstänker att ett träd kan vara felmärkt grundstam B9). Andra sorter är bland annat Tistads Vaxgylling, Es Baron, Ökna Lökäpple, Hedenlunda och Södermanlands Kalvill.

Lepagehäcken rotbeskärs regelbundet varje gång Lennart gräver ner (och upp) tulpanlökarna i den sluttande rabatten framför lepagehäcken.
Grenarna på lepagehäcken har knutits ihop omlott och beskärs regelbundet för att hålla formen.
Det är viktigt att titta till och kontrollera uppbindningen regelbundet, att lossa lite på metalltråden eller att flytta den några millimeter åt sidan gör att den inte skär in barken och man slipper skador på träden.
Notera att översta våningen har en annan, rak vågrät form. De nedre våningarna är klassiskt bågformade.
Ändarna på häcken består av upprättväxande Duvboäpple.
Häcken får stöd av armeringsjärn.

Äppeltunneln

Jag blev väldigt inspirerad av besöket. Och väldigt avundsjuk! Såhär fin äppeltunnel/äppelgång vill jag också göra hemma. 😀

Böjt armeringsjärn funkar som smart stöd, och sorterna står i par på varsin sida i gången (utom ett i början vid huset) tillsammans med rosen New Dawn. Sorterna är bl a det läckert rödköttiga äpplet Veiniöun och den finska sommarsorten Pirja på grundstam B396 ( en svagväxande grundstam som har liknande egenskaper som B9, vanligare i Finland).

Lennart Svahn vid äppeltunneln på grundstam B396.

Smarta växtskyltar

Växtskyltarna gör Lennart Svahn av mässingsplåt och de hängs upp med metallsnöre. Bokstäverna trycks in i metallen med bokstavs-stans. Praktiskt, diskret och snyggt!

Päronspaljén

Det spaljérade päronträdet på okänd grundstam (kanske fröstam eller kvitten) står vid husväggen. En av de tre sorterna är Greve Moltke, vilka de andra två är återstår att se när de väl börjar bära frukt.

Spaljérat päronträd vid husväggen.

Äppelspaljén

Det spaljérade äppelträdet vid husväggen är Duvboäpple på fröstam, en lokal sörmländsk sort som ger härligt stora och saftiga äpplen.

Tipsa mig!

Det är inte en tillfällighet att det dyker upp en hel del om lepage på mina konton nu, eftersom jag sitter och skriver på ett examensarbete om just lepagehäck. Stora drömmen är att kunna ge ut examensarbetet som en riktig bok men än så länge har intresset tyvärr varit svalt från de förlag jag kontaktat… Nåja. Vi får se hur det går, håll tummarna för mig! Och tipsa mig gärna på jasmine@tradgardstrollet.se  om du känner till fler lepagehäckar. Jag fotar alla jag kommer över! 😉

Mersmak?

Äppelgurun Görel Kristina Näslund har också besökt Lennart Svahn i Duvbo.
Hennes fina bilder (på grönskande växtmaterial) från besöket våren 2017 hittar du på bloggen Svenska Äpplen.

Läs också Fransk lepagehäck på finska del 1: Sortval
Fler inlägg om äpplen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.