Ramslök och äppelträd

trollet

Både självklar och hopplös

Jag ger upp. Frösådd efter frösådd som bara vägrar gro.
Det enda som vuxit är min egen frustration…

Jag har länge suktat efter ramslök och velat odla den i trädgården.
Suget blev inte direkt mindre av att se Gustav Mandelmann gosa loss med färsk ramslök i TV-rutan på bästa sändningstid… Tvärtom.

Vårsådd, höstsådd, vintersådd

Tänk att kunna ha det likadant i sin egen trädgård, vilken dröm!
Ramslöken är ju både god och vacker om våren. Lättodlad när den väl är på plats sägs det, och sprider sig villigt. Perfekt tänkte jag.
Men sådderna fortsatte vägra. Jag har provat både vårsådd, höstsådd och kallsådd/vintersådd men det enda som vuxit är min egen frustration… Ibland är det bästa man kan göra helt enkelt att ge upp.
Och byta strategi.

Sättlök

50 st lökar borde väl ändå bli en bra början.

Sagt och gjort. Nu hoppas jag att jag köpt min sista fröpåse av den satans ramslöken. Funderade på att köpa planta, men gillade inte priserna.
En uppgiven fråga på sociala medier resulterade nämligen i ett tips om att köpa färsk sättlök av ramslök. Så det har jag gjort! Jag lade min beställning för några månader sedan, och till hösten kom lådan med posten.
Och vilka fina lökar! Med rötter och allt!

Funkar den i zon 4?

Nu återstår bara att se om den trivs här i kalla blåsiga zon 4.
Även om jag egentligen i teorin inte tycker att det går att ha för mycket växter så får jag motvilligt erkänna att det i praktiken börjar bli liiite trångt i trädgården.
Särskilt många platser att välja mellan för ramslöksplantering finns helt enkelt inte längre…
Särskilt som ramslöken vill stå lätt fuktigt, gärna under lövträd i halvskugga.
Den bästa platsen jag hade kvar att erbjuda blev därför under ett äppelträd.

Spana in rötterna på de här raringarna…
Doften när jag öppnade lådan var underbar…

Vänta till våren

Eftersom jag ändå behövde göra en jordspegel under äppelträdet så passade jag på att sätta ramslöken samtidigt.
Nu är det bara det svåraste momentet kvar: att vänta till våren. Egentligen ska man inte skörda från sin ramslök första våren, det gäller att vänta till år två.
Spänningen består helt enkelt av att se om löken klarar vintern här hos oss i zon 4. Om det tittar fram några pigga illgröna vitlöksdoftande blad överhuvudtaget, så nu håller vi tummarna och hoppas att ramslöken och äppelträdet trivs i varandras sällskap. 🙂

Under tiden får jag avundsjukt sucka vidare framför Mandelmanns Gård på TV och nöja mig med den torkade ramslöken som följde med mitt lökköp.

Fast det är ju inte fy skam det heller. 😉

Till sist…

…vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit vare sig pengar eller produkter av Ramslök By Malena för att skriva det här inlägget och produkterna har jag köpt till ordinarie pris.

Läs också: Veiniöun och andra äpplen med rött fruktkött
Fler inlägg om äpplen

Annons

3 Comments

  1. Jag odlar ramslök i zon 6. Är på tredje året nu. Funkar fint. Nej ramslök är inte lätt att fröså då fröna måste vara helt färska.

  2. Jag kontaktade Impecta om Ramslöksfrö och frågade varför de sålde dem när de inte gror. Svaret var att de då gror året därpå. Det blev också bekräftat av en tjej som inte hade slängt sådden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.