Sortguide: Blåbärstry

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Trädgårdens allra tidigaste bär

Blåbärstry kallas också för honungsbär, haskap eller bärtry och heter Lonicera caerulea var. kamtschatica på latin.

Den är en extremt lättskött bärbuske som jag är väldigt förtjust i men som trots sina många fina egenskaper fortfarande är ganska ovanlig i de stora trädgårdsbutikerna. Förädling av blåbärstry pågår för fullt i bl a Kanada, Ryssland, Finland och Japan. Trots det torftiga utbudet i Sverige så finns det många sorter att välja bland för den som vill shoppa loss på mässor eller beställa hem från utländska plantskolor.

Stor smakskillnad på olika blåbärstry

Det är enorm skillnad i smak på olika sorter… Blåbärstry beskrivs ofta som väldigt söta och goda med samma sötma som hos bigarråer, men det är en sanning med viss modifikation. Visst finns det vissa sorter som är jättesöta och goda, men långt ifrån alla. Dessertbären är toppen för färskkonsumtion direkt från grenen, andra sorter är betydligt bittrare.

Jag odlar flera olika sorter, bl a Jugana, Indigo Gem, Wojtek och Honeybee. De brukar mogna i slutet av juni/ början av juli här i zon 4 (odlade på friland, ej i växthus eller tunnel).

Wojtek i blom. Att blåbärstry är en kaprifolväxt (alltså Lonicera) och inte ett blåbär (Vaccinium) syns tydligt om du tittar noga på blommorna.

Pollinering av blåbärstry

Blåbärstry behöver korspollineras, det betyder att bärbusken behöver en kompis för att det ska bli stora goda bär. Du behöver alltså två olika sorters blåbärstry för bra resultat (gärna ännu fler olika namnsorter). En del plantskolor rekommenderar 3-5 st olika namnsorter för bäst resultat. Att ryska och kanadensiska sorters blåbärstry inte skulle kunna pollinera varandra är en myt enligt Leif Blomqvist (se kommentarerna nedan till detta inlägg). Så det går med andra ord alldeles utmärkt att samplantera ryska och kanadensiska sorter. Förr, när det inte fanns så många namnsorter ännu, så brukade det sägas att de ryska sorterna pollinerade de ryska, de polska sorterna pollinerade de polska, de japanska pollinerade de japanska, de kanadensiska pollinerade de kanadensiska sorterna osv…. Men växtförädlingen har hunnit så långt nu att de många sortern från olika länder är en salig blandning (hybrider) av varandra. Kanadensiska sorter har korsats med polska, som korsats med ryska osv så det viktigaste att hålla koll på är att de olika namnsorterna blommar ungefär samtidigt, inte varifrån de kommer.

Å andra sidan hade jag en enda sort i trädgården som ändå, trots sin ensamhet, lyckades producera lite bär så det går med bara en buske också. Kanske hade nån granne blåbärstry utan att jag visste om det? Eller så kanske den hann bli pollinerad i plantskolan innan jag köpte den? Det går iallafall avsevärt mycket bättre sen jag köpt fler sorter, bären blir både större och fler. 🙂

Bären sitter i små kluster längs med grenarna.

Förädling av blåbärstry

Det är lite trist att det fortfarande är så pass knepigt att få tag på blåbärstry i handeln. Det beror på att det växtmaterial som säljs är hårt reglerat och kommersiell förökning av de flesta sorters blåbärstry är patenterad och kräver licens.

Förhoppningsvis kommer det bli lättare att hitta blåbärstry med tiden, förädlingen pågår för fullt runtom i världen. Sophia och Jerome Lukaszewska, Bob Bors, Rick Sawatzky, Lidia Stuart och många fler förädlar fram fler och fler nya sorter som jag hoppas kommer till Sverige snart.

Bladverket på blåbärstry är grågrönt, årsskotten har en lite rosaorange ton.
Blåbärstry Kalinka på gren. Om du tittar nära på grenarna ser du att de är lätt behårade.
Blåbärstry Kalinka (bättre till saft/sylt än färskkonsumtion). Blåbärstry-bär är lätt daggiga, dvs täckta av en supertunn vaxartad hinna som gör att dina fingeravtryck syns litegrann på bäret du plockat.

Blåbärstry i sorter

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Med reservation för eventuella felskrivningar. De flesta sorter klarar zon 1-7.

 • Altai / Altaj – Ger saftiga bär och blir 1,8-2 m hög.
 • Amfora – Rysk sort som ger ganska stora bär på ca 3 cm med sötsyrlig smak som mognar väldigt tidigt, i slutet av maj eller början av juni. Bären sitter kvar på busken även som mogna/övermogna, en buske ger i genomsnitt ca 1-1,5 kg. Höjd ca 1,5-2 m.
 • Amur – Ger goda, ganska söta bär och blir 1,5 m hög. Pollineras av Altai. Från Slovakien.
 • Annika – Stora bär, ca 1,5 m hög.
 • Anja E /BLoD – Zon 1-6. Sen sort från Balsgård i Sverige med ursprung i Lettland, odlas främst för sitt lite breda, marktäckande växtsätt och inte för sin bärproduktion. På E-plantas hemsida beskrivs fruktsättningen som ”Ej tillräckligt riklig bärsättning för att odlas som bärbuske.” PBR-märkt, vilket är en förkortning för Plant Breeders Right. Det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Buskarna har ett ganska jämnt, lite kuddformat växtsätt. Passar utmärkt i branter och sluttningar, toppenbra och vanlig i offentliga planteringar. Blir ca 40-50 cm hög, ger en del bär i juli men avmognar rätt sent. Ofta är Anja den första (och tyvärr enda) kontakten många privatpersoner har med blåbärstry; de smakar och tycker oftast inte alls att den är god. Och det är den inte heller, jämfört med moderna dessertsorter. Anja är en bra ”parksort”, men är inte framtagen för färskkonsumtion. Bären är inte giftiga men de är heller inte goda tycker jag, vill du ha ätliga blåbärstry i din trädgård så välj sötare dessertsorter istället. Köp 10-pack Anja hos Wexthuset
 • Atut – Zon 1-7. Ger ganska bittra, cylindriska bär som kan bli 3 cm stora. Enligt vissa källor sitter bären fast bra, enligt andra källor lossnar de (oklart vad som gäller). Beskrivs av vissa källor som god men långt ifrån alla håller med om den saken… Bra syltmakarsort men inget vidare för direktkonsumtion. Hyfsat produktiv, en buske kan ge upp till 2-3 kg bär. Blir 1,5 -2 m hög, fin marktäckare. Från Polen. Köp Atut hos Cramers Blommor
 • Aurora –  Zon 1-7. Kanadensisk sort framtagen av University of Saskatchewan som är resultatet av en korsning av den ryska sorten Solovey och den japanska MT46.55, sorten släpptes kommersiellt 2012. Aurora ger stora, söta lättplockade bär i juni. Rikbärande, god pollineringssort med bra sjukdomsresistens, beskrivs ofta som en av de bästa sorterna för kommersiell odling. En enda buske kan ge upp till 5 kg! Bären sitter kvar bra på grenen men går ändå att plocka som vanligt och har avlång, lite vagt päronaktig form som liknar ett korvigt blåbär ungefär, ett bär väger ca 2 g. Aurora mätte som högst ca 16,5 i brix på bär från plantor odlade i Polen och sibirien. Plantan beskrivs som högväxande men smal, blir 180 cm hög och 120 cm bred. Rekommenderat plantavstånd 150 cm. Pollineras bl a av Tundra, Borealis, Honeybee och Indigo Gem. Köp Aurora hos Cramers Blommor

  Blåbärstry Aurora, en av mina smakfavoriter.
 • Baktjarskaja /Bakczarskaja Jubilejnaja – Ger avlånga bär i juni-juli som nästan alla mognar samtidigt. Lättplockade bär som sitter kvar bra på grenen och går bra att frysa och transportera, smaken är sötsyrlig. 1,5 m hög och 1,2 m bred. En buske ger ca 3,5 kg bär. Mäter 15,5 i brix, brukar beskrivas som en delikatess. Rysk sort framtagen runt 2005 på försöksstationen FGUP Bakcharskoye Rosselhozakademii. Pollineras bl a av Giants Doughter, Strezhevchanka, , Bakcharsky Velikan och Vostorg.
 • Bakcharsky Velikan – Stora, avlånga oregelbundna bär med nästan lite fyrkantig form som kan bli 4,5 cm långa. Ger skörd i juni och mäter hög sockerhalt i brix: 17,5. Ett dessertbär som är gott att äta direkt från grenen, tål transport och frysning bra. Kan lagras länge, bären sitter kvar hyfsat bra på grenen och en buske kan i genomsnitt ge 3,2 kg bär. Busken kan blr rejält stor: 160-190 cm hög och 130 cm bred. Rysk sort. Pollineras bl a av Jugana, Vostorg, Strezhevchanka och Giants Doughter.
 • Balalaika –  Zon 1-6 (7). Lågväxande rysk sort med bär som ofta beskrivs som söta, blir ca 1,5 m hög. Bären blir rätt stora, ca 3 cm! Pollineras av bl a Kalinka, Nimfa, Morena, Volhova och Zojka. Köp Balalaika hos Cramers Blommor
 • Berry Blue – Får ganska små, syrliga bär med viss bitterhet. Helt ok smak som tillagad i sylt eller bakverk men inget dessertbär. Rysk sort, pollineras bl a av Tundra och Borealis.
 • Berry Smart /Berry Smart Blue – Ger sötsyrliga bär. Berry Smart är ett registrerat varumärke. Pollinerar Borealis och Tundra.
 • Blue Angus / Blue Desert – Söta bär i juni-juli, goda att äta både färska och tillagade. Pollineras bl a av Blue Banana och Honey Gin. Ryskt ursprung.
 • Blue Banana – Ger bananformade bär, avlånga och mycket saftiga bär på ca 3 cm som sägs smaka väldigt sött. Busken blir ca 1,5 m hög och bären mognar i slutet av juni-början av juli. Produktiv, en buske kan ge ca 4,5 kg bär. har ett kupolformat, välförgrenat växtsätt men tar ganska stor plats, blir ca 150 cm hög och lika bred. Kanadensisk sort med ryskt ursprung, pollineras bl a av Aurora.
 • Blue Bear – Ger sen skörd av skarpt syrliga bär. Japanskt ursprung, en F3 av Lonicera Emphyllocalyx. Pollineras av bl a Strawberry Sensation, Blue Cloud, Honey Smoke, Honey Crop och Fuji Blue.
 • Blue Belle /Tomitchka / Tomiczka – Blue Belle är ett registrerat varumärke med polskryskt ursprung, riktigt sötsyrliga bär i slutet av juni. Busken blir ca 1,5 m hög. Pollineras bl a av Giants Doughter och Bakczarskaja Jubilejnaja.
 • Blue Bird / Sinyaya Ptitsin / Sinnaja Ptitsa – Får syrliga bär som blir godare när de är helt mogna, sitter fast bra på grenarna. Utbrett växtsätt, fin som marktäckare.
 • Blue Cloud – Sen skörd i juli, sötsyrliga bär, japanskt ursprung. Pollineras bl a av Bunny Blue, Strawberry Sensation, Giant Hearts, Blue Bear, Blue Treasure, Honey Smoke, Honey Crop, Honey Gold och Boreal Beauty.
 • Blue Forest – Brett växtsätt och får stora bär.
 • Blue Moon – Ganska svagväxande, blir bara 60-90 cm hög och får väldigt avlånga bär.
 • Blue Moose – Söta bär som ger tidig skörd med ryskt ursprung. Pollineras bl a av Happy Giant och Blue Palm.
 • Blue Pinwheel – Tidig sort med skarp, syrlig smak. Pollineras av bl a Blue Jewel, Sveta, Blue Palm, Blue Mountain, Honey Joy, Blue Smoke, Honey Delight, Blue Moose och Blue Diamond.
 • Blue Rock / Sinij Utes – Dessertbär som har vunnit smaktest, bären är saftiga och sötsyrliga och sitter kvar på busken utan att trilla av. Börjar ge skörd i juli. Bären har ett ovaltjockt, lite bumligt utseende. Mäter 14 i brix men beskrivs som mycket goda ändå. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett öppet växtsätt med ganska upprättstående grenar. En buske ger upp till 3,5 kg bär i hemträdgården, ett bär väger ca 1,6-2,6 g. Rysk sort som bl a pollineras av Aurora, Silginka, Honeybee och Tundra. Namnet verkar vara ett registrerat varumärke.
 • Blue Sea – En lågväxande prisvinnande kanadensisk sort som blir ca 1 m hög och ger stora, söta och lite krispiga bär.
 • Blue Star – Zon 1-6. Amerikansk sort som blir ungefär meterhög och ger ganska stora bär i slutet av juni-början av juli. Smaken beskrivs som söt. Enligt vissa källor mognar nästan alla bär samtidigt på busken så man behöver inte plocka i omgångar utan kan ta nästan allt på en gång. Köp Blue Star hos Cramers Blommor
 • Blue Stuart / Blue Drops – Söta bär i juni-juli, Pollineras bl a av Blue Banana och Honey Gin. Ryskt ursprung.
 • Blue Treasure – Sen sort som ger skörd i juli med söta saftiga bär med elliptisk form som kan bli 3 cm långa. Beskrivs som en kanadensisk sort med japanskt ursprung. Starkväxande buske med upprätt växtsätt. Mäter hög (men ojämn) sockerhalt i brix: 15-20. Ganska produktiv, en buske kan ge 3,6-4,5 kg bär. Pollineras bl a av Boreal Blizzard, Blue Cloud, Honey Smoke, Honey Crop, Fuji Blue, Blue Delight, Bunny Blue och Strawberry Sensation.
 • Blue Typhoon – Sen japansk sort som ger söta bär. Pollineras av bl a Giant Hearts, Blue Bear, Blue Cloud, Blue Treasure, Honey Gold, Fuji Blue, Blue Delight och Bunny Blue.
 • Blue Velvet – Zon 1-6. Tålig och produktiv sort som verkar klara blåst och blöta odlingsförhållanden ovanligt bra. Vackert bladverk med lite lätt ludna blad. Ger mellanstora, hyfsat goda bär med sötsyrlig smak i juli-augusti. Blir ca 80-1,2 m hög och en buske kan ge ca 4 kg bär. Pollineras av bl a Atut, Nimfa och Volhova. Enligt vissa källor är den kanadensisk, enligt andra rysk… Oklart vad som gäller, sannolikt rysk. Köp Blue Velvet hos Cramers Blommor
 • Boreal Beast – En ryskjapansk korsning som blommar senare än vad blåbärstry brukar göra, ger bär i juli, ibland en bit in i augusti. Mycket produktiv sort, en buske kan ge ca 5 kg bär och de behåller smaken bra efter frysning. Ett bär väger ca 2 g. Sägs ha utmärkt smak som påminner om Arurora, men med en speciell kvardröjande (god) eftersmak som brukar rankas högt i smaktester. Kompaktväxande sort som blir ca 150 cm hög och 120 cm bred, rekommenderat plantavstånd 150 cm. Pollineras bl a av Boreal Beauty. Framtagen för att vara en särskilt bra pollenlämnare åt andra Boreal-sorter och Aurora. Släpptes 2017-2018.

  Bärstorlek kan variera beroende på vattning men också beroende på sort.
 • Boreal Beauty – Kompaktväxande, produktiv sort som blir ca 150 cm hög och 120 cm bred. Ger väldigt stora och söta bär på ca 3 g/st, blommar något senare än vad blåbärstry brukar göra och ger bär i slutet av juli och ca 2-3 veckor in i augusti. Bären har lite annorlunda, rund/oval form. Enligt vissa källor är bären hjärtformade (och det låter ju säljande och bra) men den beskrivningentycker jag bara delvis stämmer, min egen Boreal Beauty-buske som jag odlar här hemma i trädgården har aldrig gett några hjärtformade bär, snarare runda och ovala. Om man tokvattnar och låter bären sitta kvar onödigt länge på grenen så kan ett fåtal få vag hjärtform. Väldigt trevlig sort som jag gillar skarpt. Beskrivs av vissa källor som en japansk korsning, av andra källor som en kanadensisk sort (så kanske en korsning?). Funkar bra att odla även i lite mildare klimat. Pollineras bl a av Boreal Beast.
 • Boreal Blizzard – Ger väldigt stora, runda, rejält tunga bär med fin sötsyrlig smak. Bären är liksom lite köttiga och kompakta med bra konsistens. Ett bär väger ca 2,8 g, ibland så pass mycket som 3,9 g!  Kommer troligen användas storskaligt i kommersiell produktion om några år pga sin produktivitet av just stora bär… En buske kan ge ca 5 kg bär. Kraftigväxande, kompakt sort som blir ca 150 cm hög. Blommar lite senare på säsongen och ger skörd i slutet av juli-början av augusti. Ett bra allroundbär tycker jag. Funkar bra att odla även i lite mildare klimat. Beskrivs av vissa källor som en japansk korsning, av andra källor som en kanadensisk sort (så kanske en korsning?). En av de allra bästa sorterna för hemträdgården. 

  Boreal Blizzard, duktigt produktiv sort.
 • Borealis – Zon 1-6 (7). Mycket söta vindruvsformade bär i slutet av juni som passar bra för direktkonsumtion i hemträdgården. Mäter 15 i brix. Busken blir 140 cm hög och 120 cm bred, tätt och brett växtsätt. Mycket produktiv sort, en enda buske kan ge 4-4,5. Bären faller inte av. Kanadensisk sort. Pollineras bla av Aurora, Honeybee. Köp Borealis hos Cramers Blommor
 • Brazowa – Polsk sort med helrund form på bären som har en svag ton av körsbärssmak. Blommar tidigt och ger stor skörd under lång tid.
 • Chernichko – Lågväxande sort som mognar sent.
 • Czarna – Lågväxande sort som mognar sent med mörka bär som har höga halter av c-vitamin, 98 mg/100g vilket är mycket högre än de flesta andra sorter. Intensiv förädling av den här sorten pågår just nu i Canada. (Namnet betyder svart på polska.)
 • Czelabinka – Bären mognar tidigt, i slutet av maj och början av juni och de är riktigt stora, ca 2 cm långa! Tät och starkväxande buske, ca 1,7 m hög.
 • Cinderella – Tidig sort med ursprung från östra Sibirien som ger stora, kantigt trubbiga bär med sötsyrlig smak. Busken är ovanligt liten och kompakt: 1 m hög och 1 m bred. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Tundra, Borealis.
 • Czulymskaja – Ojämna, saftiga bär med oval form. Smaken beskrivs som söt och syrlig med sting! Ett dessertbär som klarar både transport och infrysning bra. Bären sitter kvar bra på grenen. Mäter 16,5 i brix. Busken blir 140 cm hög och 120 cm bred. Tät och bollformad. Rysk sort. Pollineras bl a av Vostorg, Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan och Giants Doughter.
 • Diana – Avlånga, stora bär. Troligen ryskt ursprung. Höjd 1,5 m.
 • Dlinnoplodna – En av de första odlade sorterna i Chelyabinsk, en rysk by i Ural. Har högt sockerinnehåll än många andra sorter: 48 mg c-vitamin/100 g och 9% socker.
 • Docz Velikana /Dotj Velikana – Rysk sort som blir ca 1,8 m hög och 1,3 m bred, plantan har ett ovalt och lite hängande växtsätt. Ger avlånga, lite buckliga bär. Hyfsat produktiv, en buske kan ge ca 3 kg. bär.
 • Duet – Zon 1-7. En polsk sort som ger sursöta, ganska bittra bär i juni-juli som sitter kvar bra på grenen. Källorna är oense om växtsättet, vissa menar att den är bredare än hög och därför en fin marktäckare, andra beskriver den som upprättväxande… Köp Duet hos Cramers Blommor
 • Eisbär /Sugar Mountain Eisbar /Sugar Mountain Eisbär – Zon 1-6. En lågväxande sort med ovanligt stora, mörkblå bär som ger skörd i  juni-juli. Smaken beskrivs som sötsyrlig. Blir ca 1-1,5 m hög. Namnet är ett registrerat varumärke. Pollineras bl a av Sugar Mountain Blue. Köp Eisbär hos Cramers Blommor
 • Evie – se Jolanta
 • Fialka – Långsmala bär med jämn mognadstid. Bären lossnar lite väl lätt från plantan, så lätt att den nästan blir svår att plocka. Lättare att lägga ut ett lakan eller en presenning runt busken och skaka loss bären från grenarna istället för att plocka dem ett och ett för hand. Listas ibland som kanadensisk, ibland som rysk… Pollinerar bl a Borealis och Tundra.
 • Fianit – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Gerda – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Giant Hearts /Giants Heart – Senblommande sort med japanskt ursprung med goda, söta bär avsedda för direktkonsumtion. Bären är ca 3 cm långa med ganska rund form och god smak, kommer i slutet av juni-början av juli. Kraftigväxande och välförgrenad sort som blir ca 150 cm hög. Ganska produktiv, en buske kan ge ca 4,5 kg bär. Pollineras av bl a Boreal Beauty, Strawberry Sensation, Blue Cloud, Honey Smoke, Blue Typhoon, Bunny Blue och Blue Delight.
 • Giants Doughter / Docz Velikana – Ger avlånga dessertbär, ibland päronformade, i juli. Smaken beskrivs som söt och god, mäter 16 ganska hög sockerhalt i brix: 16. Bären är riktigt stora och sitter kvar bra på busken. Klarar transport och infrysning bra. Busken blir 180 cm hög och 130 cm bred och får upprättväxande årsskott. Rysk sort som bl a pollineras av Vostorg, Bakcharsky Velikan och Strezchevchanka.
 • Gordost /Gordost Bakczara – Ger sötsyrliga, lite buckliga dessertbär i juli, bären är avlånga med tjockt skal. Klarar lång lagring och transport bra. Busken blir 160 cm hög och 120 cm bred och får tjocka skelettgrenar som kan vika sig av bärens tyngd. Skörda snabbt för annars faller bären av busken av sig själva. Mäter 16 i brix. Hyfsat produktiv, en buske kan ge ca 3,2 kg bär. Rysk sort som bla pollineras av Giants Doughter och Vostorg.
 • Goluboye Vereteno – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Happy Giant – Tidig skörd med syrliga bär, mäter ganska låg sockerhalt i brix: 6-12. Pollineras av bl a Blue Jewel, Sveta, Blue Banana, Blue Palm, Blue Dessert, Blue Drops, Honey Joy och Blue Mountain.
 • Honeybee /Honey Bee /Myberry Bee – Zon 1-7. Saftiga, stora cylindriska bär som mognar i juni-juli men sitter kvar på grenen tills de torkar. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred. En rikgivande sort som är bra pollinerare till många andra sorter. Ger mycket stora bär (bärvikt 1,9 g) och stor skörd per buske och kg (4.0-5.0). Har en smak som jag tycker påminner lite om klassiska blåbär. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Tundra, Aurora, Cinderella.  Köp Honeybee hos Cramers Blommor
 • Honey Bunch /Yezberry Honey Bunch /Kaido – Zon okänd. Japansk produktiv sort som sägs ge väldigt stora och söta bär. Plantan beskrivs vara väldigt nätt och kompaktväxande, sannolikt är sorten framtagen för att kunna odlas även i kruka. Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i Yezberry-serien som också är ett registrerat varumärke.
 • Honey Crop – Sen japansk sort som ger söta bär. Pollineras av bl a Giant Hearts, Blue Bear, Blue Cloud, Blue Treasure, Honey Gold, Fuji Blue, Blue Delight och Bunny Blue.
 • Honey Gin – Intressant rysk sort som beskrivs ha en unikt god, behaglig ganska söt smak av rökt plommon. Ger 2 cm stora, saftiga bär. Beskrivs som medeltidig. Populär sort i USA där den bl a verkar användas som smaksättning av sprit. Jag har inte sett den på svenska marknaden än. Pollineras av bl a Happy Giant, Blue Pinwheel, Blue Jewel, Sveta, Blue Horn, Liberty Blue, Blue Mountain, Honey Delight och Blue Smoke.
 • Honey Joy – Tidig sort som beskrivs ge väldigt söta, stora bär. En amerikansk-rysk korsning. Pollineras av bl a Happy Giant, Blue Pinwheel, Blue Jewel, Sveta, Blue Horn, Blue Diamond, Honey Delight och Blue Smoke.
 • Honey Smoke – Sen japansk sort som ger söta bär. Pollineras av andra sena sorter, bl a Strawberry Sensation, Giant Hearts, Blue Bear, Blue Cloud, Blue Treasure, Honey Crop, Blue Typhoon, Honey Gold och Bunny Blue.
 • Iga – Söta bär i juni-juli. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Indigo Gem – Runda eller droppformade söta bär i juli, mäter hög sockerhalt i brix: 17. Bären går bra att både lagra och frysa och sitter kvar bra på grenen. Ett bär väger ca 1,3 g. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett öppet och lite hängande ”deppigt” växtsätt som inte funkar så bra i kommersiell odling med maskinell skörd. Kanadensisk produktiv sort, en enda buske kan ge ca 4-5 kg. En av de sorter jag odlar här hemma i trädgården. Pollineras bl a av Aurora, Honeybee.
 • Indigo Yum – Ger stora, ovala och avlånga bär som beskrivs som delikata; mycket sötma med liiite syra. Busken blir ca 170 cm hög och 150 cm bred. Pollineras av bl a Tundra, Aurora, Honey Bee och Berry Blue. Bären beskrivs som lite mer avlånga än de andra sorterna i Indigo-serien.
 • Jolanta /Evie /Purple Haze – Ger sötsyrliga bär i juni-juli, ryskpolskt ursprung. Pollineras av bl a Wojtek och Ruben.
 • Jugana – Ger trubbiga, mörka ölglasformade bär med tunt skal som mognar i slutet av juni- början av juli. Ett riktigt sött dessertbär som sticker ut i listorna jag gått igenom eftersom den mäter väldigt hög sockerhalt i brix: 19. En av de allra sötaste sorterna. Rikgivande, bären går bra att frysa och faller inte av busken, verkar dessutom behålla sin sötma och sockerhalt även efter infrysning. Ett bär väger ca 1,6 g. Ganska bredväxande sort med ett kupolformat växtsätt, blir ca 150 cm hög och ca 180 cm bred. Rysk sort som bl a pollineras av Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan, Giants Doughter och Vostorg.

  Blåbärstry Jugana, en sötare dessertsort.
 • Kaido – se Honey Bunch
 • Kalinka – Zon 1-6. Tysk, polsk eller rysk sort (olika källor säger olika) med sibiriskt ursprung som blir ca 1,5-2 m hög. Bären är fasta, ganska syrliga och lätt bittra, mörkt blå på gränsen till lila med en vaxartad beläggning som gör att fingrar lämnar avtryck på bären vid plockning. Har en rolig form med en liten hålighet i änden. God till sylt, saft och marmelad men inget för direktkonsumtion tycker jag… Ganska besk. Tidig och härdig sort. En buske kan ge ca 4 kg bär. Inget vidare för direktkonsumtion men hyfsad syltmakarsort. En av de första namnsorterna av blåbärstry som dök upp i svensk handel, brukar ofta finnas att köpa även hos större trädgårdskedjor. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Kalinka hos Cramers Blommor
 • Karina – Ger päronformade, sötsyrliga bär i juni. Busken blir stor: 180 cm hög och 160 cm bred.
 • Krupnoplodnaja – Cylinderformade bär med vaxad yta i juni. Smaken beskrivs som sötsyrlig utan bitterhet. Busken blir 180 cm hög och 150 cm bred.
 • Lakomka – Rysk sort med avlånga bär. Smaken beskrivs som väldigt söt med en fin balans mellan sötma och syra.
 • Lebedushka – En kompakt, medelstor buske med bär som mognar tidigt, i början av juni. Stora frukter med tunt skal och behaglig smak.
 • Larisa – se Wojtek
 • Leningranskij Kulon – Högväxande sort med söt smak.
 • Leningradski Velikan /Leningrads Jätte – Cylindriska, smalt ovala mellanstora söta bär i juni. Dessertbär som går fint att frysa, bären trillar inte alls av grenarna. Namnet betyder Leningrads Jätte, och den gör skäl för sitt namn. Det är en starkväxande buske som blir rejält stor med stadiga grenar: 150-170 cm hög och 140 cm bred. Mäter 15 i brix. En buske kan ge ca 2,5-5 kg bär. Äldre rysk sort som använts mycket inom förädling när man tar fram nya sorter för sin goda smaks skull. Pollineras av Morena, Nimfa, Honeybee.
 • Morena – Spolformat bär i juni med syrlig, lite lätt bitter smak som bara mäter 14 i brix. En äldre sorts blåbärstry. Bra som pollinerare men inte jättegod för direktkonsumtion. Bären sitter kvar hyfsat bra på grenen. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett bollformat utseende. Pollineras bl a av Nimfa, Honeybee, Leningradski Velikan.
 • Myberry Sweet – Beskrivs som en av de mer smakrika sorterna. Busken blir 150 cm hög och 150 cm bred och ger stora, ovala bär i juni.
 • Nimfa – Rikgivande med avlånga bär som mognar i juni med ojämn yta, hyfsat god smak. Åsikterna går isär om detta bär: det har vunnit vissa smaktester, andra gillar det inte alls. Kanske beror det på om bäret varit ordentligt moget vid avsmakning? Busken blir 150 cm hög, 120 cm bred.
 • NS05-163 – En speciell rysk sort som fått sitt namn efter placeringen i ett förädlingsprogram. Supergod för direktkonsumtion, vann över 50 andra sorter i en smaktävling. Ofta har nya sorter siffror som arbetsnamn för att senare få ett enklare, mer säljande namn när de väl kommer ut på marknaden och kan köpas av producenter och konsumenter.
 • Rebeka /Rebecca – Sötsyrliga bär. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Regina – Lågväxande sort med runda bär som har tydlig blåbärssmak.
 • Ruben /Erin- Söt smak, skörd i juni-juli. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Select – Ny sort på svenska marknaden våren 2020 med ryskt ursprung. Blir ca 1,5 m hög och 1 m bred och bör klara zon 7. De avlånga bären kommer i juni-juli och beskrivs som rejält stora, hela 3-4 cm enligt återförsäljare. Jag har kontaktat återförsäljare och frågat om smak, sötma och brix men ännu inte fått något svar.
 • Silginka – Avlånga, spolformade bär med vass ände som klarar transport bra. Smaken beskrivs som söt och aromatisk, extra goda blir bären som övermogna men de faller lätt av grenarna så det gäller att plocka av i tid. Mäter 16,5 i brix. Börjar ge bär i juni, hållbarheten beskrivs som extremt bra, en av de bästa sorterna för dig som vill lagra bär länge. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred med styva skelettgrenar och pollineras bl a av Jugana, Vostorg, Strezhevchanka och Bakcharsky Velikan. Rysk sort.
 • Siniczka– Zon VIII. Rysk högväxande sort som blir ca 190 cm hög och 180 cm bred (men kan bli ännu högre under optimala förhållande, ca 2 m). Bären är på ca 1 g, ganska stora, avlånga med mjukt skal på ca 2,8 cm och mognar i juni. Sorten beskrivs som produktiv.
 • Sinoglaska /Siniglaskaya /Sinoglashka – Zon 1-6. Högproduktiv medelhög rysk sort som ger bär med med syrlig, ganska bitter smak och tunt skal. Kan ge hela 1,3-1,9 kg. Bra ”förädlingssort”, dvs bra sort för dig som t ex vill göra sylt (och då kan tillsätta sötma) men mindre bra för dig som vill äta bären färska direkt från busken. Köp Sinoglaska hos Cramers Blommor
 • Strawberry Sensation – Ger sen skörd av nästan helrunda, sötsyrliga bär som är ca 2 cm långa i juli. Busken blir ca 1,5 m hög och 1,5 m bred. Ganska produktiv, en buske ger ca 3,6 – 4,5 kg bär. Kanadensisk sort med japanskt ursprung, F3 av Lonicera Emphyllocalyx. Pollineras bl a av Blue Bear, Blue Treasure, Honey Smoke, Honey Gold, Fuji Blue, Blue Delight, Bunny Blue, Giants Heart och Boreal Blizzard.
 • Strezchevczanka / Streweczanka –  Ger spolformade bär med vaxad yta och tunt skal med en sötbitter och rätt sträv smak. Mäter 13 i brix. Busken blir 180 cm hög och 150 cm bred, starkväxande med luftigt växtsätt. Bären sitter kvar bra på grenen, en buske ger ca 2,5 kg. Rysk sort som bl a pollineras av Jugana, Vostorg, Silginka, Giants Doughter och Bakcharsky Velikan.
 • Sugar Mountain Blue – Namnet är ett registrerat varumärke. Kompaktväxande, välsmakande bär som troligen har tjeckiskt ursprung.
 • Tola – Söt smak, rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Tomicza – Högavkastande, kan ge hela 108-2,5 kg.
 • Troje Druzej – Ger stora, söta bär, högavkastande.
 • Tundra – Zon 1-7. Fast och krispigt bär i juli ungefär med god hållbarhet och ovanligt tjockt skal. Smaken beskrivs som sötsyrlig, mäter 12 i brix. Bären sitter kvar bra på grenen. Busken blir 130 cm hög och 120 cm bred med rundad växtform. Kanadensisk produktiv sort som tagits fram för kommersiell odling, en buske kan ge ca 4 kg bär. Pollineras bl a av Aurora, Honeybee. Köp Tundra hos Cramers Blommor
 • Uspiech – Ger bär i slutet av juni-början av juli. Bären är mörkt blå, nästan svarta och söta utan spår av bitterhet. Busken bli ca 2 m hög med stela, upprättväxande grenar. Funkar fint till sylt, saft, vin, frysning och torkning. Från Ryssland.
 • Vicky – se Zojka

  Vostorg ger ganska avlånga bär. Ibland väääldigt avlånga bär.
 • Vostorg /Delight – Bären mognar i juni (ibland i början av juli) och då mognar alla bär samtidigt. God mycket söt smak med lätt syra, mäter hög sockerhalt i brix: 17. Extremt god hållbarhet, klarar transport och infrysning bra. Busken blir rejält stor, 180 cm hög och lika bred, starkväxande med öppet växtsätt som kräver gott om plats. Bären är avlånga, ibland hela 5 cm långa och ett bär väger ca 1,6-2,8 g. Rysk sort som bl a pollineras av Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan, Silginka och Jugana.
 • Wojtek /Wotek /Larisa – Ger tidig och stor skörd, högväxande ca 150 cm. Ganska syrlig smak, mäter inte så hög sockerhalt i brix: 12-15. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska. Köp Wojtek hos Wexthuset
 • Wolschebniza – Stora mörkt blå bär med sötsyrlig smak och vaxartad beläggning. Busken blir ca 1,6 m hög med ett upprätt växtsätt. Troligen polskt ursprung.
 • Yezberry Maxie – Japanskt ursprung, framtagen av dr Thompson. Blommar sent och sägs ha exceptionellt stora bär med god smak.
 • Yezberry Solo – Japanskt ursprung, framtagen av dr Thompson. Blommar sent och sägs ha exceptionellt stora bär med god smak.
 • Zojka /Vicky – Väldigt söta bär, rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska. Ger väldigt stora cylinderformade bär i juni, busken blir rejält stor 160 cm hög och 130 cm bred.

Jordgubbstårta med blåbärstry. Kanske en blivande klassiker till midsommar?

Vet du mer?

Jag har hittat långt fler sortnamn men ingen (eller på tok för lite) information om dem: Blue Barrel, Blue Blue, Blue Breeze, Blue Charms, Blue Corn, Blue Dragon, Blue Earrings, Blue Jam, Blue Jungle, Blue Mist, Blue Pear, Blue Rain,  Blue Smoke, Blue Storm, Blue Surprise, Blue Tooth, Blue Torpedo,  Blue Typhoon, Blue Whale, Blue Zeppelin, Bunny Blue, Czarna, Happy Dream, Happy Tears, Honey Gin, Kamtchadalka, Lakomka, Lenita, Maistar, Martin, Nialka, Night Mist, Viola, Wolozsebnica, Zielona, Zolushka mfl…

Kan du fler sorter? Eller vet du mer om sorternas egenskaper? Berätta!
Kontakta mig på info@tradgardstrollet.se så kompletterar jag listan efterhand. 🙂

Blåbärstry ser ut som avlånga, lite korviga blåbär ungefär.
Läs också: Fördelar och nackdelar med blåbärstry
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

69 Comments

 1. Vilken utförlig guide! Bra gjort 🙂
  Men för mig som är helt ny och bara vill ha 2-3 buskar med goda ätbär som mognar tidigt, vad ska jag välja då? Det är ju en hel djungel at ta sig igenom din guide, för att den är så utförlig. Kan du rekommendera 2-3 bra nybörjarbuskar med söta eller sötsyrliga bär som mognar tidigt och pollinerar varandra? Jag bor i zon 2 om det påverkar rekommendationen. Mvh Ica

  1. Honeybee är en rikbärande, söt sort som ger tidigt i juni. Den funkar fint ihop med Indigo Gem. Jag har båda i trädgården här hemma och är väldigt nöjd. 🙂 Det luriga med blåbärstry är inte att välja sort utan att lyckas hitta växtmaterial överhuvudtaget… Om du brukar åka till trädgårdsmässan i Älvsjö, Nordiska Trädgårdar så passa på att fynda blåbärstry där på våren. Lycka till i jakten! 🙂

  1. Vad kul, tack för att du berättar. 😀 Vad är det som du tycker är allra bäst? Smaken? 😀 😀 😀

  2. Hej! Tack till Trollet för en fantastiskt användbar lista!

   Undrar hurdant växtsätt Boreal Blizzard har? Har en väldigt liten trädgård och söker sorter som är söta och goda, inte faller av och har ett relativt smalt och upprätt växtsätt (120 cm är nog ok). Har funderat på Blue Rock och Indigo Gem.

 2. Hej, jag spontanköpte en Blue Velvet och inser nu att den helst ska ha en korspollinerare. Blue Velvet är kanadensisk så jag letar efter en liten kanadensisk buske med goda bär. Har du något tips? Tack för en jättebra sida!!!
  /t

  1. Spontant så tänker jag på Indigo Gem , Honeybee eller Aurora. Fast att hitta en ”liten” buske av blåbärstry är nog svårt, särskilt små blir de ju inte… Indigo Gem blir ca 150 cm hög så den är inte jättehög iaf. Jättegod sort! 🙂

 3. Å vilken bra beskrivning du har gjort.
  Jag har ca 20 olika sorter hemma och här är min rangordning på vilka av bären jag tyckte mest om 2019.

  1. Boreal Blizzard (stora, mycket goda)
  2. Atut (goda, mellan stora)
  3. Leningradskij Welikan (goda, många, medelstora)
  4. Aurora (goda, ganska små)

 4. Verkligen bra beskrivning! Jag funderar på att ha blåbärstry typ som häck (mot ett staket), men blir vissa sorter verkligen 180cm höga? Så hög häck hade jag inte tänkt mig..

  1. Hej Matilda!

   Blåbärstry kan absolut användas som häck (sorten Anja är vanlig i offentliga planteringar) men höjden varierar stort mellan olika sorter. En del sorter kan bli ÄNNU högre än 1,80 men det finns också låga, mer kompakta sorter som kanske kan passa dig bättre: Cinderella, Blue Moon eller Eisbär tex. Välj sort med omsorg!

   Själva poängen med att det finns olika sorter är att de har olika egenskaper. Höjd är en sådan egenskap som kan vara nog så viktig… 😉 Lycka till i jakten.

 5. Hej,
  Jag har buskarna Aurora, Indigo Gem, Vostorg och Bakcharsky Velikan – alla köpta på Smultronstället i Umeå, maj 2019 (tror det går fint att beställa direkt av finska Blomqvist plantskola också). De gav en liten skörd redan första året och alla dessa sorter har en söt och mycket god smak. Faktiskt förvånansvärt lik just blåbär i smaken än jag trodde, och enligt mina smaklökar är de båda ryska sorterna samt Indigo Gem de bästa, men Aurora kommer inte långt efter den heller. Väntar med spänning på att se hur stor årets skörd blir! Men jag måste komma ihåg att skydda bären mot fåglarna för de verkar tycka om dem lika mycket som jag och dem vet även exakt när dem är redo att plockas!

  Tack för en jättetrevlig blogg!

 6. Tack för en fin guide. Någon som har erfarenhet av odling av Blåbärstry i zon 2? Är rädd att de ryska sorterna inte kommer att gilla det milda klimatet.

   1. Hej igen Sara!

    Jag kontaktade Leif Blomqvist och frågade hur det funkade med ryska sorters blåbärstry, om de gillade milt klimat i sveriges zon 1-2… Han svarade att det inte var några problem alls, att gränsen går betydligt längre söderut. De odlas fortfarande så långt nere som i södra Polen i stor skala. 🙂

 7. Vilken jättebra sortlista! Jag har precis beställt fyra ungplantor Blåbärstry från Blomqvist Plantskola – Aurora, Honeybee, Jugana och Blue Rock.
  Jag har ingen färdig plats för dem än men ska göra en bädd under sommaren som de ska planteras i till hösten. Läget är solig lätt sluttande och öppen trädgård mot söder, gränsar precis mot stora ytor av kohagar. Det jag funderar lite på är hur tätt jag kan plantera dem. De ska stå på rad. Blomqvist säger minst 150 cm, helst 2 m. Men eftersom du skriver att buskarna blir 120 cm breda så undrar jag om inte 120 cm avstånd mellan plantorna räcker?

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂

   Jag tycker att Blomqvist råd om 2 meter låter klokt, för då kommer solen åt bären bra och du kommer åt att plocka utan att behöva trängas och riva runt bland buskarna. Vilka trevliga, bra sorter du valt. Jag odlar också bl a Jugana och Honeybee och är MYCKET nöjd. 😀 😀 😀

 8. Jättefint redaktionen, tack för listan!
  Undrar bara vad du använder för jord när du planterar buskarna?
  Har bara hittat ’mullrik jord’, och det säger mej inte så mycket.

  1. Blåbärstry har inga specifika krav på jord, en blandning av planteringsjord, barkmull och kogödsel har funkat fint när jag planterade mina. Det är vad jag använder när jag planterar i allmänhet i trädgården. 🙂

 9. Hej och tack för bra information!
  Jag har precis fått hem fem olika blåbärstry från Finland. De är ca 15-25 cm i kruka. De ser inte mycket ut för världen just nu, men jag hoppas att de kommer att klara sig. Är lite osäker på hur jag ska tänka med utplantering av dem. (Bor i Borlänge, Dalarna). Jag vet ju inte om plantorna är avhärdade eller om de har stått i växthus tidigare? När tror du att jag kan plantera ut dem i trädgården och behöver jag tänka på att göra något, tex plantera om i större kruka, innan de kan planteras ut?
  Med vänlig hälsning,
  Anna

  1. Hej Anna!
   Kontakta den finska plantskolan och fråga om dina plantor är avhärdade eller inte, jag gissar att du köpte dem därifrån. Annars är det säkrast att utgå från att de inte är avhärdade, och då får du låta dem vänja sig vid UVstrålningen lite i taget. Om plantorna är väldigt små med små rotsystem så kan du absolut plantera om dem i större kruka och låta dem växa till sig lite innan du planterar ut dem på friland. Om plantorna är odlade utomhus kan du såklart plantera ut dem direkt, men enklast är om du kontaktar plantskolan du köpt dem från först och frågar.

   Lycka till med dina blåbärstry. 🙂

 10. Jag är sugen på att odla blåbärstry (lutar åt honeybee och indigo gem eller borealis). Hur klarar de konkurrens från trädrötter? Jag har en hopplöst stenhård jord som är så full av asp- och ekrötter att det är nästan omöjligt att gräva. Mina grönsaksodlingar har jag i uppbyggda pallkragar. Är det någon idé att ens försöka med blåbärstry? Jag vill så gärna…

  1. Hej!

   Ingenting funkar att odla bra i konkurrens från trädrötter, utom möjligen marktäckande växter som skickar ut långa, ytliga revor… Kan man inte gräva nedåt så får man bygga uppåt. Testa att odla blåbärstry i pallkrage. 🙂 I vanliga fall brukar jag rekommendera att man lägger tidiningar eller kartong i botten på pallkragen så att maskarna kan ta sig upp och gratisgödsla med tiden, men med så aggressiva trädrötter är nog en rejäl bottenplatta att föredra, annars kommer trädrötterna vilja ta sig in i pallkragen. Sätt gärna dubbla (eller trippla) pallkragar, beroende på hur hög sort av blåbärstry du väljer. Pallkragar lever ju inte för evigt, efter 3-5 år får du byta ut dem mot nya men det är lätt gjort om du bänder bort de gamla ruttna tidigt på våren när det fortfarande är minusgrader. Då håller ”jordfyrkanten” ihop och det är lätt att bygga fast en ny pallkrage runt jorden. Lycka till! 🙂

 11. Hej har läst denna härliga blogg men har inte fått fram om Honeybee och Jugana fungerar bra ihop? den ena är ju kanadensisk och en från Ryssland Är det någon som vet?

  1. Bra fråga, jag vet inte. Ska ta frågan vidare och se om jag får svar på det. Tack snälla för fina komplimangen, vad glad jag blir att du gillar att läsa. 🙂
   Återkommer om/när jag får svar på din kloka fråga. 🙂

  2. Hej igen Agneta!

   Nu har jag kontaktat Leif Blomqvist ang din fråga om kanadensiska och ryska sorters blåbärstry pollinerar varandra, och fått svaret att ”Jag vet att de pollinerar varandra utan problem. Det är tyvärr en helt felaktig trädgårdsmyt att inte Kanadensiska och Ryska sorter skulle pollinera varandra.” Så sätt ihop Honeybee och Jugana du. 🙂
   (citatet är pubilcerat med Leifs godkännande)

  1. Hej Karin!

   Frågan om huruvuda ryska och kanadensiska sorter pollinerar varandra eller inte har ställts förut, och då kontaktade jag Leif Blomqvist som hälsade att ”Jag vet att de pollinerar varandra utan problem. Det är tyvärr en helt felaktig trädgårdsmyt att inte Kanadensiska och Ryska sorter skulle pollinera varandra.” (citatet är publicerat med Leifs godkännande)

   Så med största sannolikhet funkar även Jugana och Aurora fint ihop. 🙂

    1. Att plantera växter vid en vägg innebär att de ges lite mer skydd och värme, att det blir som ett mikroklimat. Ofta är det lite mer köldkänsliga växter som planteras vid väggar, som vissa persikosorter eller aprikoser. Jag skulle hellre plantera blåbärstry fristående eftersom de är så tåliga mot kyla (och dessutom kan bli ganska breda). 🙂

 12. Hej! Jag har köpt 3 sorter av blåbarstry: ”Zojka”, ”Atut” och ”Borealis”. Passar dem ihop? Pollinerar de varandra?
  Tack!

  1. Hej Elena! Frågan om huruvuda ryska och kanadensiska sorter pollinerar varandra eller inte har ställts förut, och då kontaktade jag Leif Blomqvist som hälsade att ”Jag vet att de pollinerar varandra utan problem. Det är tyvärr en helt felaktig trädgårdsmyt att inte Kanadensiska och Ryska sorter skulle pollinera varandra.” (citatet är publicerat med Leifs godkännande) Så med största sannolikhet funkar även Zojka, Atut och Borealis ihop. 🙂

   Förädlingen av blåbärstry har pågått väldigt intensivt runtom i världen ett tag nu och de kanadensiska och ryska/ryskpolska sorterna har korsats så många gånger att det är svårt att avgöra vilka som är vad numera… Det viktigaste är att sorterna blommar samtidigt för att pollinering ska ske, och du har ju flera sorter vilket är jättebra. Då ökar sannolikheten för att blomningen ska överlappa mellan sorterna. 🙂

 13. hej
  om man bor i växt zoon 6 tror du att borealis blizzard fungerar där och Czama och vilka plonerare skulle du rekomendera

  1. Hej Inger!

   Med tanke på att blåbärstry klarar extremt mycket kyla, ända ner till minus 47 grader, så lär de klara även din zon 6. Både Boreal Blizard och Czarna är ”sena” sorter, dvs de blommar liiite senare än vad blåbärstry vanligen gör. Omo du vill ha fler sorter så rekommenderar jag att du väljer fler sorter som också blommar sent för pollineringens skull, t ex Boreal Beauty, Boreal Beast eller Giants Heart. Jag trodde länge att kanadensiska sorter pollinerade kanadensiska, och ryska sorter pollinerade ryska osv men enligt Leif Blomwqvist är det en myt. De pollinerar varandra ändå, huvudsaken är att de blommar samtidigt. Lycka till! 🙂

 14. Hej, Vilken otroligt givande läsning! Tack!
  Jag köpte en planta i en affär igår, och den hette Lonicera kamtschatica Maibeere, och hur mycket jag än googlad förstår jag inte vilken sort det är. Det känns ju som om det saknas ett namn, eller finns det en sort som heter så? Jag har nämligen fått chans att köpa en Borealis och en Duett också, men är lite osäker eftersom jag inte vet om de tre passar ihop.
  Tänkte att det inte skadade att fråga. 🙂 (dom i affären hade ingen aning, dom sa bara att ”ja det är blåbärstry”)

  1. Hej Lisa!

   Tack snälla, vad kul att du gillar att läsa. 🙂
   Maibeere är (såvitt jag vet) inte en namnsort utan betyder bara blåbärstry/honungsbär på tyska, precis som du misstänkte. Ofta brukar man rekommendera att plantera minst 3 st olika sorter för att säkra pollineringen, så med största sannolikhet blir det bär om du planterar den okända sorten tillsammans med kanadensiska Borealis och polska Duet. Jag trodde länge att kanadensiska sorter pollinerade kanadensiska, och ryska sorter pollinerade ryska osv men enligt Leif Blomqvist är det en myt. De pollinerar varandra ändå om de blommar samtidigt. Med tre olika buskar ökar sannolikheten för en överlappande blomning och lyckad pollinering. 🙂 Testa dig fram, om du (mot förmodan) inte skulle få några bär så komplettera med en fjärde sort. Lycka till. 🙂

 15. Spännande och lockande med blåbärstry. Söker info och om vissa sorter finns mycket medans andra har knappt mer än namnet. Jag försöker förstå vilka sorter som kan passa ihop samtidigt som de ska vara små för att passa liten trädgård. Vad rekommenderar du?

  1. Hej Riitta!

   Det viktigaste är att sorterna blommar samtidigt, i övrigt spelar det mindre roll från vilket land de kommer. Om du vill gardera dig och vara riktigt supersäker på att pollineringen lyckas så är det klokt att välja 3-4 olika namnsorter. Om du nu har plats för det, förstås. Såvitt jag vet finns inga mini ”dvärg”sorter av blåbärstry, men de blir ungefär lika höga som de blir breda så försök att välja några sorter som inte blir så stora, t ex Balalaika eller Blue Moon men tyvärr är det rätt dåligt utbud av blåbärstry i de svenska trädgårdsbutikerna än så länge så ofta är man mer hänvisad till de fåtal sorter som faktiskt finns än de man kanske egentligen helst hade velat ha…

   På trädgårdsmässor brukar utbudet av blåbärstry vara betydligt bättre, spana efter blåbärstry nästa gång du har chansen. På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö brukar det finnas en hel del, men den blev ju inställd i år pga corona. Hoppas den öppnar nästa år. Lycka till i jakten! 🙂

   1. Tack för svaret. Och nu lite följdfrågor som jag hoppas är ok.

    Låter lovande med Blue Moon, om det går att få tag på den. Den och Blue See har jag bara hittat uppgifter om storleken. Också Cinderella och Blue Velvet verkar höra till de lite mindre. Och sen Tundra. Därefter ser ut att komma Fialka, Honeybee och Borealis.
    Berry Smart/Berry Smart Blur ser ut att pollinera sig med Tundra och Borealis men det är också det enda jag vet om den.
    Vad skulle du rekommendera och hur skulle du rangordna dessa val? Om de går att få tag på.
    Vi kan nog få in åtminstone 3, kanske 4, buskar av de mindre sorterna. Vi vill gärna komma igång med projektet snart, om vi bara far tag i buskarna.

    Tyvärr är det många som har mycket tid för sina trädgårdar i år, blåbärstry blivit populärt nu och flera handelsträdgårdar har stängt sin webbförsäljningen. Inte finns det heller några trädgårdsmässor i sikte.
    Tack på förhand!

    1. Hej igen Riitta!

     Alla sorter du listat är bra, jag tror inte att det spelar nån större roll vad gäller pollineringen så länge du har 3-4 st olika namnsorter. Just Borealis och Honeybee brukar ofta tipsas om som goda grannar, så de är ju väldigt kompatibla (och brukar vara hyfsat lätta att få tag på), Cinderella är lite syrligare, Tundra också men å andra sidan är det kul med lite olika smak på bären. Och just sötsyrliga blåbärstrybär är GRYMT goda att äta tillsammans med riktigt söta jordgubbar.

     Precis som du skriver så upplever trädgårdsbranschen en riktig boom just nu, pga corona och reseförbud så är det rekordmånga som lägger tid och pengar på sin trädgård istället, vilket märks i trädgårdsbutikerna… På nyheterna sa de för nån vecka sen att försäljningen inom trädgårdsväxter inte varit såhär hög på 50 år, butikerna säljer som aldrig förr vilket innebär att populärt växtmaterial (som blåbärstry) riskerar att sälja slut. Om jag var du så skulle jag inte fundera längre än nödvändigt, passa på att köpa de sorter du kan tänka dig medan de fortfarande finns tillgängliga. 😉 Lycka till.

 16. Hej Trollet
  jag blev intresserad av den nya sorten ’Select’ som är med i listan. Men med endast lite info pga att den var ny när du publicera i juni förra året. Testat att ”goggla” utan resultat. Undrar om du har lyckats få fram mer info eller vet vem som är leverantör?

  1. Hej Ulf!

   Sortguide-inläggen uppdateras regelbundet, allteftersom jag får in mer information… Men jag har tyvärr inte lyckats få reda på mer om sorten Select än, har inte fått något svar från återförsäljare om vem som är deras leverantör. Fast det kanske inte är så konstigt, eftersom trädgårdsbranschen påverkats så hårt av coronapandemin så förstår jag att de inte hinner med att svara på mail. 😉 Hoppas att jag får veta mer snart, då kommer jag att uppdatera sortguiden. Om du själv lyckas få reda på mer så berätta gärna så kompletterar jag med din information. Annars får vi nog ha lite tålamod, till hösten brukar det lugna ner sig lite i trädgårdsbutikerna. Då brukar jag få mest gensvar på mina förfrågningar. 🙂

   1. Hej igen

    Har fått tag i exemplar av ’Select’ på hör och häpna)Plantagen. personalen visste inget om sorten så jag e-maila deras kundtjänst de här frågorna:

    Hej

    Köpte en blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica `Select ´) i Malmö butiken. Infon om sorten är knapphändig. Har försökt att googla men kan inte hitta något om just ’select’ även frågat i butiken som inte heller visste.

    Vad jag är intresserad av är

    – Storlek på buske (höjd, bredd)
    – Frukt storlek
    – Pollinerare
    – Fruktsättnings tid (jun,juli,Aug)
    – Brix (socker halt) om det är ett dessert eller sylt bär
    – Ursprung(Kanadensiskt, Ryskt, Europeiskt….)
    – Är sorten skyddat varumärke(ok att föröka)

    Och dessa svaren fick jag:

    Hej Ulf!

    – Storlek på buske (höjd, bredd): ca 1,5 x 1 m

    – Frukt storlek: ca 3-4 cm

    – Pollinerare: tidigblommande (vi har tagit in den som kompis till Wojtek)

    – Fruktsättnings tid (jun,juli,Aug): jun/jul

    – Brix (socker halt) om det är ett dessert eller sylt bär: ingen uppgift

    – Ursprung(Kanadensiskt, Ryskt, Europeiskt….): Ryskt

    – Är sorten skyddat varumärke(ok att föröka): ingen uppgift

    Hoppas att detta gav dig svar på din fundering. Har du något mer du klurar på är du mer än välkommen att kontakta oss igen. Vi på Kundservice älskar att svara på frågor och diskutera växter 🙂
    Sköna gröna hälsningar,

 17. Impulsköpte 3 buskar för några år sedan. Hittade ingen plats för dem år 1 så de fick stå kvar i krukorna ute (zon 7). År 2 planterade jag dem i en upphöjd grusbädd i brist på annan plats. Gav säkert lite benmjöl som jag brukar göra vid planteringar. År 3 gav de några bär, år 4 fler bär. I år är buskarna överfulla med bär som nu är skördefärdiga. De står fortfarande kvar i gruset, får gräsklipp ibland och benmjöl på våren. Med andra ord en superhärdig buske med goda bär.

 18. Hej! Undrar om du kan rekommendera vilka sorter av blåbärstry jag ska köpa. Bor i zon 7 i Jämtlandsfjällen.

  1. Hej Seija!

   Blåbärstry är kända för att vara härdiga så om det är kylan du tänker på så kan du satsa på ryska sorter om du vill vara på den extra säkra sidan. Det finns många ryska sorter; Jugana, Vostorg, Bakcharsky Velikan mfl. Du kan läsa mer om dem i sortguiden.

   Tyvärr är utbudet av blåbärstry i trädgårdsbutikerna fortfarande väldigt begränsat, så snarare är man hänvisad till de sorter som råkar gå att få tag på snarare än de som man kanske egentligen ville ha…

   Lycka till i jakten. 🙂

 19. Hej! Jag undrar om du vet var jag kan köpa Leningradski Velikan? Nu har jag 10 olika sorter men önskar LV också. Följer med stort intresse vad du skriver om dessa underbär och hoppas att mina ger nästa år så att jag kan smaka. Tack för att jag kan kolla hos dej. ❤️

 20. Hej! Vilken fantastisk sida. Önskar att jag hittade den innan jag var på plantskolan. Men nu har jag fått med mig två plantor hem i alla fall. Den ena heter eisbär och den hittar jag i listan. Men den andra heter honingbes/ honeyberry/ honig-beere/ baie au miel, är det den som heter honeybee i din lista? Finns det chans att dom pollinerar varandra bra? Med tanke på att handelsträdgården sa att alla blir 1.5 till 2 m höga så kanske dom inte har riktigt koll?

  1. Hej Elin!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂

   honingbes/ honeyberry/ honig-beere/ baie au miel betyder bara (direktöversatt) blåbärstry, så vilken sort du fått är omöjligt att veta. Men den kan säkert hjälpa till med pollineringen ändå. Växtförädlingen av blåbärstry är rätt intensiv internationellt och kanadensiska och ryska sorter har korsats så många gånger att det är inte så noga vilka sorter man väljer för pollineringens skull längre, de flesta pollinerar varandra. Om du vill vara på den säkra sidan så samplantera en till buske, eller så väntar du först och ser om det behövs. Fast det är väldigt gott med blåbärstry, så fler buskar vill man liksom gärna ha… 😉

   Återförsäljare har tyvärr ofta rätt dålig koll på varorna de säljer, särskilt vad gäller blåbärstry eftersom de fortfarande betraktas som en nyhet i sverige. En del säljer dem tillochmed som blåbär, men blåbär (Vaccinium) är de ju inte… 😉

   Lycka till!

 21. Jag har fått mjöldagg på minnena buske. Det började förra sommaren. Vad kan det bero på? Jag har Tundra och Honeybee. Kan jag behandla med bikarbonat nu?

  1. Hej!

   Mjöldagg är en av de absolut vanligaste svampsjukdomarna i våra svenska trädgårdar och kan bl a orsakas av torka eller dålig luftcirkulation (dvs för tätt planterade växter/icke-beskurna växter) och svampen älskar och frodas av övergödsling av kväve…

   Jag tycker att det är lite sent på säsongen att behandla med olika medel… Det regnar mest bort ändå. Om jag var du så skulle jag försöka ta bort alla nedfallna blad (lägg i brännbart, inte komposten) och vänta med ev behandling till nästa år. Gödsla gärna med kalium (för svampen gillar inte kalium) och om plantorna står för tätt planterade så kan du flytta någon, eller beskära in grenarna/gallra buskarna så att luften kan cirkulera bättre. Tänk också på att gödsla mer sparsamt med kväve nästa år, så att inte svampen frodas. Lycka till. 🙂

 22. Har köpt 2 st Lonicera Kamatschatica Duet heter växten på blomsterlandet
  min fråga till er är butiksäljaren sa till oss att man inte behövde ha en annan sort för att den skulle polinera sig utan det gick bra med samma sort av 2 st av samma sort i detta fall o plantera dom så nära varandra så skulle det gå bra
  har varit ute på eran sajt o kollat o det verkar stå olika ang det har vi fått fel information om det o måste köpa en annan planta som fungerar bättre med vårat köp innan plantering skulle vara tacksam för information av er ang min fråga till er o svar som kunde skickas till min majl adress hur vi får det att fungera för oss eller om vi måste köpa flera plantor mm . Mvh Joseph Halczuk undrande planterare.

  1. Hej Joseph!

   Duet är en polsk sort/förädling och mycket av det polska växtmaterialet har ofta ryskt ursprung. Köp till en rysk sort om du vill (inte så noga vilken) för pollineringens skull. Blåbärstry behöver korspollineras, dvs en sort behöver en annan sort för att det ska bli mycket bär. Du behöver alltså två olika sorter för bästa resultat. De flesta kommersiella odlare brukar odla iallafall 3-5 olika sorter, men det går alldeles utmärkt med bara två olika sorter också.

   Förr brukade man säga att olika ryska blåbärstrysorter funkade bäst ihop med andra ryska blåbärstrysorter, och att de kanadensiska blåbärstrysorterna funkade bäst ihop med andra kanadensiska osv… Men numera har de kanadensiska, ryska, polska och alla andra sorterna korsats så mycket med varandra att det inte spelar så stor roll vilka man väljer enligt Leif Blomqvist. Så det viktigaste är egentligen att du köper till en annan sort som INTE heter Duet. 🙂

   Lycka till i jakten!

 23. Tack för en jättefin sammanfattning av alla sorter! Har googlat en massa på vilka sorter som finns att köpa och kontrollerar mot din lista 🙂
  Jag har hittat försäljare som heter XXXXXXXXX. De har jättemånga sorter av just blåbärstry, men jag hittar inga kommentarer eller rekommendationer på nätet eller på deras facebooksida och blir lite fundersam om man vågar beställa därifrån.. Jag undrar om du eller någon annan läsare har någon erfarenhet av dem?

  1. Hej Christina!

   Jag har tagit mig friheten att censurera namnet på företaget du nämner i ditt inlägg; dels för att jag blivit kontaktad av många läsare som varit missnöjda med företaget men också för att detta inlägg återkommande blir bombarderat med identiska inlägg, utan kommentarer, med länkar till det företaget i kommentarsfältet… Jag vill inte bli associerad med dem helt enkelt. Som alltid när man köper något av ett lite mer okänt företag så gör man det på egen risk. 😉

   Vad kul att du haft nytta av listan. 🙂
   Det finns mycket fina sorter, men det är inte alltid så lätt att få tag på de man helst vill ha… Bäst utbud brukar det vara på trädgårdsmässor, men de är ju inställda nu under pandemin. Där har jag alltid köpt mina. 🙂

   Lycka till!

  2. Jag hittade en försäljare som hade jättemånga sorter av blåbärstry. Jag beställde tre sorter i helgen, och de kom på ett par dagar med posten. Plantorna är små men friska och fina. Men eftersom det inte finns några recensioner så har man ju ingen aning! Får jag rätt sort? Det dröjer nog en 3-4 år innan jag kan lista ut ifall det är olika sorter jag fått.

 24. Hej Får jag fråga om det var XXXXX XXXX? jag beställde 18 stycken fick 20 nu när de hade rea det var relativt små plantor men det viste jag innan , Jag hade frågat via E.brev. men av dessa 20 var det en som såg riktigt ledsen ut, Jag har chansat och satt de direkt i jorden i Zon 6. Hoppas att det fungerar

 25. Hej, och tack för en fin lista! Jag har flyttat till ett hus och jag hittade nyligen två blåbärsstry i bärlunden. De är lågväxande och jag undrar om det finns något sätt att identifiera vilken/vilka sorter jag faktiskt har? 🙂

  1. Hej Jessica!

   Man kan gissa, men inte veta… Pomologer som sortbestämmer äpplen gör kvalificerade gissningar genom uteslutningsmetod, smaka, mognadstid, trädets form osv. Du kan försöka dig på nåt liknande med dina blåbärstryn: växtsätt, bärform, bärsmak osv Blåbärstry är inte så vanliga i svenska trädgårdar (och trädgådsbutiker) än så ofta har man nån av de fåtal sorter som sålts av de stora trädgårdskedjorna (Kalinka om de är väldigt beska, Anja om det nästan är en marktäckande buske, Wojtek om det är mer syrlig smak osv). Smaka, titta och gissa. Uteslutningsmetoden. Och vilken trädgårdsbutik ligger närmast huset där du bor? Vilka sorter har de sålt genom åren? Kika och fråga, sannolikheten är stor att buskarna du har kommer därifrån. 🙂

   Varmt lycka till!

 26. Hos mig i Stockholm blommar nu Aurora, Boreal blizzard, Boreal beauty, Boreal beast och Jugana. Leningradski velikan har inte blommat än. Det blir intressant att se om den kommer igång innan det är för sent för korspollinering.
  En del lyckade sticklingar har det blivit, även en rotavläggare. Här kommer det bli många buskar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.