Sortguide: Blåbärstry

trollet

Trädgårdens allra tidigaste bär

Blåbärstry kallas också för honungsbär eller bärtry och heter Lonicera caerulea var. kamtschatica på latin.

Den är en extremt lättskött bärbuske som jag är väldigt förtjust i men som trots sina många fina egenskaper fortfarande är ganska ovanlig i de stora trädgårdsbutikerna. Förädling av blåbärstry pågår för fullt i bl a Kanada, Ryssland, Finland och Japan. Trots det torftiga utbudet i Sverige så finns det många sorter att välja bland för den som vill shoppa loss på mässor eller beställa hem från utländska plantskolor.

Stor smakskillnad på olika blåbärstry

Det är enorm skillnad i smak på olika sorter… Blåbärstry beskrivs ofta som väldigt söta och goda med samma sötma som hos bigarråer, men det är en sanning med viss modifikation. Visst finns det vissa sorter som är jättesöta och goda, men långt ifrån alla. Dessertbären är toppen för färskkonsumtion direkt från grenen, andra sorter är bittrare.

Jag odlar flera olika sorter, bl a Jugana, Indigo Gem, Wojtek och Honeybee. De brukar mogna i slutet av juni/ början av juli här i zon 4 (odlade på friland, ej i växthus eller tunnel).

Pollinering av blåbärstry

Blåbärstry behöver korspollineras, det betyder att bärbusken behöver en kompis för att det ska bli stora goda bär. Du behöver alltså två olika sorters blåbärstry för bäst resultat och de sorter som har liknande ursprung brukar vara kompatibla med varandra så om du vill göra det lätt för dig välj t ex två olika ryska sorter, eller två olika kanadensiska sorter.

Å andra sidan hade jag en enda sort i trädgården som ändå, trots sin ensamhet, lyckades producera lite bär så det går med bara en buske också. Kanske hade nån granne blåbärstry utan att jag visste om det? Eller så kanske den hann bli pollinerad i plantskolan innan jag köpte den? Det går iallafall avsevärt mycket bättre sen jag köpt fler sorter, bären blir både större och fler.

Bären sitter i små kluster längs med grenarna.

Förädling av blåbärstry

Det är lite trist att det fortfarande är så pass knepigt att få tag på blåbärstry i handeln. Det beror på att det växtmaterial som säljs är hårt reglerat och kommersiell förökning av de flesta sorters blåbärstry är patenterad och kräver licens.

Förhoppningsvis kommer det bli lättare att hitta blåbärstry med tiden, förädlingen pågår för fullt runtom i världen. Sophia och Jerome Lukaszewska, Bob Bors, Rick Sawatzky, Lidia Stuart och många fler förädlar fram fler och fler nya sorter som jag hoppas kommer till Sverige snart.

Bladverket på blåbärstry är grågrönt, årsskotten har en lite rosaorange ton.
Blåbärstry på gren. Om du tittar nära på grenarna ser du att de är lätt behårade.
Bären är lätt daggiga, dvs täckta av en supertunn vaxartad hinna som gör att dina fingeravtryck syns litegrann på bäret du plockat.

Blåbärstry i sorter

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil.

 • Altai / Altaj – Ger saftiga bär och blir 1,8-2 m hög.
 • Amfora – Ger ganska stora bär som mognar väldigt tidigt, i slutet av maj eller början av juni. Höjd ca 1,5-2 m.
 • Amur – Ger goda, ganska söta bär och blir 1,5 m hög. Pollineras av Altai. Från Slovakien.
 • Annika – Stora bär, ca 1,5 m hög.
 • Anja – Från Balsgård i Sverige med ursprung i Lettland, odlas främst för sitt växtsätt inte för sin bärproduktion. Finns som E planta.
 • Atut – Ger sötbittra mellanstora bär som inte lossnar från busken av sig själva. Beskrivs som god. Blir 1,5 m hög, fin marktäckare. Från Polen.
 • Aurora –  Stora, söta lättplockade bär i juni. Högväxande men smal, blir 180 cm hög och 120 cm bred. Rikbärande, god pollineringssort, beskrivs ofta som en av de bästa sorterna för kommersiell odling. En enda buske kan ge upp till 5 kg! Bären sitter kvar bra på grenen. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Tundra, Borealis, Honeybee.
 • Bakczarskaja Jubilejnaja – Ger avlånga bär i juli som nästan alla mognar samtidigt. Lättplockade bär som sitter kvar bra på grenen och går bra att frysa och transportera, smaken är sötsyrlig. 1,5 m hög och 1,2 m bred. Mäter 15,5 i brix, brukar beskrivas som en delikatess. Rysk sort, pollineras bl a av Giants Doughter, Strezhevchanka, , Bakcharsky Velikan och Vostorg.
 • Bakcharsky Velikan – Stora, avlånga oregelbundna bär i juni som mäter hög sockerhalt i brix: 17,5. Ett dessertbär som är gott att äta direkt från grenen, tål transport och frysning bra. Kan lagras länge. Bären sitter kvar hyfsat bra på grenen. Busken blir rejält stor: 190 cm hög och 130 cm bred. Mäter 17,5 i brix. Rysk sort. Pollineras bl a av Jugana, Vostorg, Strezhevchanka och Giants Doughter.
 • Balalaika –  Lågväxande sort med söta bär, blir ca 1,5 m hög.
 • Berry Blue – Får ganska små, syrliga bär med viss bitterhet. Helt ok smak som tillagad i sylt eller bakverk men inget dessertbär. Rysk sort, pollineras bl a av Tundra och Borealis.
 • Berry Smart /Berry Smart Blue – Ger sötsyrliga bär. Berry Smart är ett registrerat varumärke. Pollinerar Borealis och Tundra.
 • Blue Angus / Blue Desert – Söta bär i juni-juli, goda att äta både färska och tillagade. Pollineras bl a av Blue Banana och Honey Gin. Ryskt ursprung.
 • Blue Banana – Ger bananformade bär som sägs smaka väldigt sött. Busken blir ca 1,5 m hög och bären mognar i slutet av juni-början av juli. Ryskt ursprung, pollineras bl a av Aurora.
 • Blue Bear – Ger sen skörd av syrliga bär. Japanskt ursprung, en F3 av Lonicera Emphyllocalyx.
 • Blue Belle /Tomitchka / Tomiczka – Blue Belle är ett registrerat varumärke med polskryskt ursprung, riktigt sötsyrliga bär i slutet av juni. Busken blir ca 1,5 m hög. Pollineras bl a av Giants Doughter och Bakczarskaja Jubilejnaja.
 • Blue Bird / Sinyaya Ptitsin / Sinnaja Ptitsa – Får syrliga bär som blir godare när de är helt mogna, sitter fast bra på grenarna. Utbrett växtsätt, fin som marktäckare.
 • Blue Cloud – Sen skörd i juli, sötsyrliga bär, japanskt ursprung. Pollineras bl a av Bunny Blue och Boreal Beauty.
 • Blue Forest – Brett växtsätt och får stora bär.
 • Blue Moon – Ganska svagväxande, blir bara 60-90 cm hög och får väldigt avlånga bär.
 • Blue Moose – Söta bär som ger tidig skörd med ryskt ursprung. Pollineras bl a av Happy Giant och Blue Palm.
 • Blue Rock / Sinij Utes – Har vunnit smaktest, bären är saftiga och sötsyrliga och sitter kvar på busken utan att trilla av. Börjar ge skörd i juli. Mäter 14 i brix. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett öppet växtsätt med ganska upprättstående grenar. Extremt rikbärande sort, kan ge upp till 7 kg bär i hemträdgården, i kommersiell odling ca 11, 5 kg per buske! Rysk sort som bl a pollineras av Aurora, Silginka, Honeybee och Tundra.
 • Blue Sea – En lågväxande kanadensisk sort som blir ca 1 m hög och ger stora, söta bär.
 • Blue Stuart / Blue Drops – Söta bär i juni-juli, Pollineras bl a av Blue Banana och Honey Gin. Ryskt ursprung.
 • Blue Treasure – Sen skörd i juli med söta bär med japanskt ursprung. Pollineras bl a av Boreal Blizzard och Strawberry Sensation. Starkväxande buske med upprätt växtsätt. Mäter hög (men ojämn) sockerhalt i brix: 15-20.
 • Blue Velvet – Väldigt vackert bladverk med ludna blad. Ger stora, hyfsat goda bär.
 • Boreal Beast – En ryskjapansk korsning som blommar senare än vad blåbärtry brukar göra, ger bär i juli. Sägs ha utmärkt smak som påminner om Arurora.
 • Boeral Beauty – Ger väldigt stora och söta bär, blommar något senare än vad blåbärstry brukar göra och ger bär i slutet av juli. En japansk korsning.
 • Boreal Blizzard – Ger väldigt stora, tunga bär som sägs vara väldigt goda. Kommer troligen användas storskaligt i kommersiell produktion om några år.
 • Borealis – Mycket söta bär i juni som passar bra för direktkonsumtion i hemträdgården. Mäter 15 i brix. Busken blir 140 cm hög och 120 cm bred, tätt och brett västsätt. Bären faller inte av. Kanadensisk sort. Pollineras bla av Aurora, Honeybee.
 • Brazowa – Polsk sort med helrund form på bären som har en svag ton av körsbärssmak. Blommar tidigt och ger stor skörd under lång tid.
 • Chernichko – Lågväxande sort som mognar sent.
 • Czarna – Lågväxande sort som mognar sent med mörka bär som har höga halter av c-vitamin, 98 mg/100g vilket är mycket högre än de flesta andra sorter. Intensiv förädling av den här sorten pågår just nu i Canada. (Namnet betyder svart på polska.)
 • Czelabinka – Bären mognar tidigt, i slutet av maj och början av juni och de är riktigt stora, ca 2 cm långa! Tät och starkväxande buske, ca 1,7 m hög.
 • Cinderella – Stora, kantigt trubbiga bär med sötsyrlig smak. Busken är ovanligt liten och kompakt: 1 m hög och 1 m bred. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Tundra, Borealis.
 • Czulymskaja – Ojämna, saftiga bär med oval form. Smaken beskrivs som söt och syrlig med sting! Ett dessertbär som klarar både transport och infrysning bra. Bären sitter kvar bra på grenen. Mäter 16,5 i brix. Busken blir 140 cm hög och 120 cm bred. Tät och bollformad. Rysk sort. Pollineras bl a av Vostorg, Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan och Giants Doughter.
 • Diana – Avlånga, stora bär. Troligen ryskt ursprung. Höjd 1,5 m.
 • Dlinnoplodna – En av de första odlade sorterna i Chelyabinsk, en rysk by i Ural. Har högt sockerinnehåll än många andra sorter: 48 mg c-vitamin/100 g och 9% socker.
 • Docz Velikana – Kallas också Dotj Velikana
 • Duet – Sötsura bär som sitter kvar bra på grenen. Källorna är oense om växtsättet, vissa menar att den är bredare än hög och därför en fin marktäckare, andra beskriver den som upprättväxande…
 • Eisbär / Sugar Mountain Eisbar / Sugar Mountain Eisbär – En lågväxande sort med ovanligt stora bär. Namnet är ett registrerat varumärke. Pollineras av Sugar Mountain Blue.
 • Fialka – Långsmala, lättplockade bär med jämn mognadstid. Listas ibland som kanadensisk, ibland som rysk… Pollinerar Borealis och Tundra.
 • Fianit – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Gerda – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Giant Hearts / Giants Heart – Senblommande sort med japanskt ursprung med goda bär avsedda för direktkonsumtion. Pollineras av Boreal Beauty.
 • Giants Doughter / Docz Velikana – Avlånga päronformade dessertbär i juli, smaken beskrivs som söt och god, mäter 16 ganska hög sockerhalt i brix: 16. Bären är riktigt stora och sitter kvar bra på busken. Klarar transport och infrysning bra. Busken blir 180 cm hög och 130 cm bred och får upprättväxande årsskott. Rysk sort som bl a pollineras av Vostorg, Bakcharsky Velikan och Strezchevchanka.
 • Gordost – Ger sötsyrliga dessertbär i juli, bären är avlånga med tjockt skal. Klarar lång lagring och transport bra. Busken blir 160 cm hög och 120 cm bred och får tjocka skelettgrenar som kan vika sig av bärens tyngd. Skörda snabbt för annars faller bären av busken av sig själva. Mäter 16 i brix. Rysk sort som bla pollineras av Giants Doughter och Vostorg.
 • Goluboye Vereteno – Kanadensisk sort, pollinerar Borealis och Tundra.
 • Happy Giant – Tidig skörd med syrliga bär, mäter ganska låg sockerhalt i brix: 6-12.
 • Honeybee – Saftiga, rejält stora bär i juni som sitter kvar på grenen tills de torkar. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred. En rikgivande sort som är bra pollinerare till många andra sorter. Den sticker ut i listorna jag gått igenom eftersom den ger mycket större bär (bärvikt 1,9 g) och större skörd per buske och kg (4.0-5.0) än de flesta andra sorterna. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Tundra, Aurora, Cinderella.
 • Iga – Söta bär i juni-juli. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Indigo Gem – Runda eller droppformade söta bär i juli, mäter hög sockerhalt i brix: 17. Bären går bra att både lagra och frysa och sitter kvar bra på grenen. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett öppet växtsätt. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Aurora, Honeybee.
 • Jolanta / Evie /Purple Haze – Ger sötsyrliga bär i juni-juli, ryskpolskt ursprung. Pollineras av bl a Wojtek och Ruben.
 • Jugana – Ger trubbiga, mörka bär med tunt skal i juli. Ett riktigt sött dessertbär som sticker ut i listorna jag gått igenom eftersom den mäter väldigt hög sockerhalt i brix: 19. En av de allra sötaste sorterna. Rikgivande, bären går bra att frysa och faller inte av busken. Rysk sort som bl a pollineras av Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan, Giants Doughter och Vostorg.
 • Kalinka – Tysk sort med sibiriskt ursprung som blir ca 1,5-2 m hög. Bären är fasta, ganska syrliga och lätt bittra, mörkt blå på gränsen till lila med en vaxartad beläggning som gör att fingrar lämnar avtryck på bären vid plockning. God till sylt, saft och marmelad men inget för direktkonsumtion.
 • Karina – Ger päronformade, sötsyrliga bär i juni. Busken blir stor: 180 cm hög och 160 cm bred.
 • Krupnoplodnaja – Cylinderformade bär med vaxad yta i juni. Smaken beskrivs som sötsyrlig utan bitterhet. Busken blir 180 cm hög och 150 cm bred.
 • Lakomka – Rysk sort med avlånga bär. Smaken beskrivs som väldigt söt med en fin balans mellan sötma och syra.
 • Lebedushka – En kompakt, medelstor buske med bär som mognar tidigt, i början av juni. Stora frukter med tunt skal och behaglig smak.
 • Leningranskij Kulon – Högväxande sort med söt smak.
 • Leningradski Velikan – Cylindriska, smalt ovala mellanstora söta bär i juni. Dessertbär som går fint att frysa, bären trillar inte alls av grenarna. Namnet betyder Leningrads Jätte, och den gör skäl för sitt namn. Det är en starkväxande buske som blir rejält stor med stadiga grenar: 170 cm hög och 140 cm bred. Mäter 15 i brix. Rysk sort. Pollineras av Morena, Nimfa, Honeybee.
 • Morena – Spolformat bär i juni med syrlig, lite lätt bitter smak som bara mäter 14 i brix. En äldre sorts blåbärstry. Bra som pollinerare men inte jättegod för direktkonsumtion. Bären sitter kvar hyfsat bra på grenen. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred och har ett bollformat utseende. Pollineras bl a av Nimfa, Honeybee, Leningradski Velikan.
 • Myberry Sweet – Beskrivs som en av de mer smakrika sorterna. Busken blir 150 cm hög och 150 cm bred och ger stora, ovala bär i juni.
 • Nimfa – Rikgivande med avlånga bär som mognar i juni med ojämn yta, hyfsat god smak. Åsikterna går isär om detta bär: det har vunnit vissa smaktester, andra gillar det inte alls. Kanske beror det på om bäret varit ordentligt moget vid avsmakning? Busken blir 150 cm hög, 120 cm bred.
 • NS05-163 – En speciell rysk sort som fått sitt namn efter placeringen i ett förädlingsprogram. Supergod för direktkonsumtion, vann över 50 andra sorter i en smaktävling. Ofta har nya sorter siffror som arbetsnamn för att senare få ett enklare, mer säljande namn när de väl kommer ut på marknaden och kan köpas av producenter och konsumenter.
 • Rebeka / Rebecca – Sötsyrliga bär. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Regina – Lågväxande sort med runda bär som har tydlig blåbärssmak.
 • Ruben /Erin- Söt smak, skörd i juni-juli. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Silginka – Avlånga, spolformade bär med vass ände som klarar transport bra. Smaken beskrivs som söt och aromatisk, extra goda blir bären som övermogna men de faller lätt av grenarna så det gäller att plocka av i tid. Mäter 16,5 i brix. Börjar ge bär i juni, hållbarheten beskrivs som extremt bra, en av de bästa sorterna för dig som vill lagra bär länge. Busken blir 150 cm hög och 120 cm bred med styva skelettgrenar och pollineras bl a av Jugana, Vostorg, Strezhevchanka och Bakcharsky Velikan. Rysk sort.
 • Sinicka – Rysk sort.
 • Siniglaskaya – Högproduktiv medelhög sort som ger bär med med sötsyrlig smak och tunt skal. Kan ge hela 1,3-1,9 kg.
 • Strawberry Sensation – Ger sen skörd av nästan runda, sötsyrliga bär. Pollineras bl a av Blue Treasure, Giants Heart och Boreal Blizzard. Busken blir ca 1,5 m hög och 1,5 m bred. Japanskt ursprung, F3 av Lonicera Emphyllocalyx.
 • Strezchevczanka / Streweczanka- Sötbitter smak, spolformade bär med vaxad yta och tunt skal. Mäter 13 i brix. Busken blir 180 cm hög och 150 cm bred, starkväxande med luftigt växtsätt. Bären sitter kvar bra på grenen. Rysk sort som bl a pollineras av Jugana, Vostorg, Silginka, Giants Doughter och Bakcharsky Velikan.
 • Sugar Mountain Blue – Namnet är ett registrerat varumärke. Kompaktväxande, välsmakande bär som troligen har tjeckiskt ursprung.
 • Tola – Söt smak, rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Tomicza – Högavkastande, kan ge hela 108-2,5 kg.
 • Troje Druzej – Ger stora, söta bär, högavkastande.
 • Tundra – Fast och krispigt bär  i juni med god hållbarhet. Sötsyrligt, mäter 12 i brix. Bären sitter kvar bra på grenen. Busken blir 130 cm hög och 120 cm bred med rundad växtform. Kanadensisk sort. Pollineras bl a av Aurora, Honeybee.
 • Uspiech – Ger bär i slutet av juni-början av juli. Bären är mörkt blå, nästan svarta och söta utan spår av bitterhet. Busken bli ca 2 m hög med stela, upprättväxande grenar. Funkar fint till sylt, saft, vin, frysning och torkning. Från Ryssland.
 • Vostorg / Delight – Bären mognar tidigt i juni och då mognar alla bär samtidigt. God söt smak med lätt syra, mäter hög sockerhalt i brix: 17. Extremt god hållbarhet, klarar transport bra. Busken blir rejält stor, 180 cm hög och lika bred, starkväxande med öppet växtsätt. Rysk sort som bl a pollineras av Strezhevchanka, Bakcharsky Velikan, Silginka och Jugana.
 • Wojtek / Wotek – Ger tidig och stor skörd, högväxande ca 150 cm. Mäter inte så hög sockerhalt i brix: 12-15. Rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska.
 • Wolschebniza – Stora mörkt blå bär med sötsyrlig smak och vaxartad beläggning. Busken blir ca 1,6 m hög med ett upprätt växtsätt. Troligen polskt ursprung.
 • Yezberry Maxie – Japanskt ursprung, framtagen av dr Thompson. Blommar sent och sägs ha exceptionellt stora bär med god smak.
 • Yezberry Solo – Japanskt ursprung, framtagen av dr Thompson. Blommar sent och sägs ha exceptionellt stora bär med god smak.
 • Zojka – Väldigt söta bär, rysktpolskt ursprung, framtagen av Sophia och Jerome Lukaszewska. Ger väldigt stora cylinderformade bär i juni, busken blir rejält stor 160 cm hög och 130 cm bred.

Jordgubbstårta med blåbärstry. Kanske en blivande klassiker till midsommar?

Vet du mer?

Jag har hittat långt fler sortnamn men ingen (eller på tok för lite) information om dem: Blue Barrel, Blue Blue, Blue Breeze, Blue Charms, Blue Corn, Blue Dragon, Blue Earrings, Blue Jam, Blue Jungle, Blue Mist, Blue Pear, Blue Rain,  Blue Smoke, Blue Storm, Blue Surprise, Blue Tooth, Blue Torpedo,  Blue Typhoon, Blue Whale, Blue Zeppelin, Bunny Blue, Czarna, Happy Dream, Happy Tears, Honey Gin, Kamtchadalka, Lakomka, Lenita, Maistar, Martin, Nialka, Night Mist, Sinoglaska (Sinalaska), Viola, Wolozsebnica, Zielona, Zolushka mfl…

Kan du fler sorter? Eller vet du mer om sorternas egenskaper? Berätta!
Kontakta mig på info@tradgardstrollet.se så kompletterar jag listan efterhand.

Blåbärstry ser ut som avlånga, lite korviga blåbär ungefär.
Läs också: Amerikanska blåbär + tranbär = sant!

16 Comments

 1. Vilken utförlig guide! Bra gjort 🙂
  Men för mig som är helt ny och bara vill ha 2-3 buskar med goda ätbär som mognar tidigt, vad ska jag välja då? Det är ju en hel djungel at ta sig igenom din guide, för att den är så utförlig. Kan du rekommendera 2-3 bra nybörjarbuskar med söta eller sötsyrliga bär som mognar tidigt och pollinerar varandra? Jag bor i zon 2 om det påverkar rekommendationen. Mvh Ica

  1. Honeybee är en rikbärande, söt sort som ger tidigt i juni. Den funkar fint ihop med Indigo Gem. Jag har båda i trädgården här hemma och är väldigt nöjd. 🙂 Det luriga med blåbärstry är inte att välja sort utan att lyckas hitta växtmaterial överhuvudtaget… Om du brukar åka till trädgårdsmässan i Älvsjö, Nordiska Trädgårdar så passa på att fynda blåbärstry där på våren. Lycka till i jakten! 🙂

 2. Hej, jag spontanköpte en Blue Velvet och inser nu att den helst ska ha en korspollinerare. Blue Velvet är kanadensisk så jag letar efter en liten kanadensisk buske med goda bär. Har du något tips? Tack för en jättebra sida!!!
  /t

  1. Spontant så tänker jag på Indigo Gem , Honeybee eller Aurora. Fast att hitta en ”liten” buske av blåbärstry är nog svårt, särskilt små blir de ju inte… Indigo Gem blir ca 150 cm hög så den är inte jättehög iaf. Jättegod sort! 🙂

 3. Å vilken bra beskrivning du har gjort.
  Jag har ca 20 olika sorter hemma och här är min rangordning på vilka av bären jag tyckte mest om 2019.

  1. Boreal Blizzard (stora, mycket goda)
  2. Atut (goda, mellan stora)
  3. Leningradskij Welikan (goda, många, medelstora)
  4. Aurora (goda, ganska små)

 4. Verkligen bra beskrivning! Jag funderar på att ha blåbärstry typ som häck (mot ett staket), men blir vissa sorter verkligen 180cm höga? Så hög häck hade jag inte tänkt mig..

  1. Hej Matilda!

   Blåbärstry kan absolut användas som häck (sorten Anja är vanlig i offentliga planteringar) men höjden varierar stort mellan olika sorter. En del sorter kan bli ÄNNU högre än 1,80 men det finns också låga, mer kompakta sorter som kanske kan passa dig bättre: Cinderella, Blue Moon eller Eisbär tex. Välj sort med omsorg!

   Själva poängen med att det finns olika sorter är att de har olika egenskaper. Höjd är en sådan egenskap som kan vara nog så viktig… 😉 Lycka till i jakten.

 5. Hej,
  Jag har buskarna Aurora, Indigo Gem, Vostorg och Bakcharsky Velikan – alla köpta på Smultronstället i Umeå, maj 2019 (tror det går fint att beställa direkt av finska Blomqvist plantskola också). De gav en liten skörd redan första året och alla dessa sorter har en söt och mycket god smak. Faktiskt förvånansvärt lik just blåbär i smaken än jag trodde, och enligt mina smaklökar är de båda ryska sorterna samt Indigo Gem de bästa, men Aurora kommer inte långt efter den heller. Väntar med spänning på att se hur stor årets skörd blir! Men jag måste komma ihåg att skydda bären mot fåglarna för de verkar tycka om dem lika mycket som jag och dem vet även exakt när dem är redo att plockas!

  Tack för en jättetrevlig blogg!

 6. Tack för en fin guide. Någon som har erfarenhet av odling av Blåbärstry i zon 2? Är rädd att de ryska sorterna inte kommer att gilla det milda klimatet.

   1. Hej igen Sara!

    Jag kontaktade Leif Blomqvist och frågade hur det funkade med ryska sorters blåbärstry, om de gillade milt klimat i sveriges zon 1-2… Han svarade att det inte var några problem alls, att gränsen går betydligt längre söderut. De odlas fortfarande så långt nere som i södra Polen i stor skala. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.