Sortguide: Tranbär

trollet

Vi brukar köpa dyra torkade tranbär till vår hemmagjorda müsli ibland men vad är det egentligen för sort i påsarna? Det är inte alltid det står. Och dessutom är de ofta marinerade i nån sockerlag eller ananasjuice innan de torkats… Äsch, sånt där borde vi ju kunna odla själva istället tänker jag. Och nu har vi börjat göra det!

Än så länge har jag bara kunnat skörda en endaste liten näve bär men jag hoppas att plantorna ska sprida sig med tiden och bli bra marktäckare. De har gott om utrymme för sina långa grenar så förhoppningsvis blir skörden större från år till år. Jag har planterat dem i pallkragstårtan tillsammans med amerikanska blåbärsbuskar och Lucky Berry, de gillar ju alla surjord så de borde trivas fint ihop. Vi får väl se hur de klarar vintern bara! Liiite nojig är jag så vintertäckning blir det garanterat… 🙂

Early Black ska vara röd på både insidan och utsidan när den är mogen. Den här är alltså omogen.

De sorter som jag hittat i svenska trädgårdsbutiker och svenska nätshoppar är markerade i fetstil. Att odla tranbär i hemträdgården är mycket vanligare utomlands än i Sverige, vi ligger lite efter där… Men jag hoppas att fler sorter letar sig in på den svenska marknaden snart. Våga fråga! Att tjata snällt hos din lokala trädgårdsbutik kan göra underverk… 😉

Sortguide

 • Beaver – Verkar vara allra tidigaste sorten, ger stora bär och hyfsat stor skörd.
 • Beckwith – Sen sort med medelstora bär. Sägs ge bra skörd men jag är tveksam om den skulle hinna leverera här i zon 4.
 • Ben Lear – Tidig sort som ger bra skörd men verkar vara känslig för röta vid lagring… Används flitigt inom förädlingen av tranbär när man försöker ta fram nya hybrider.
 • Bennet – Sen sort som ger stora bär men dålig skörd.
 • Bergman – Medeltidig sort som ger god skörd med stora bär. Bären sitter högt upp på grenarna.
 • Big Pearl – Snabbväxande och rikbärande sort, ger bättre skörd om den samplanteras med andra tranbärssorter. Enligt svenska återförsäljare klarar den zon 1-3(4).
 • Black Veil – Tidig sort som ger ganska små bär. En fördel med små bär är att de ofta mognar snabbare än stora, skaffa många plantor om du vill ha mycket bär.
 • Centennial – Sen sort som ger stora bär. Känd för att vara lite godare än andra sorter med mindre beska i smaken.
 • Champion – Högproduktiv sen sort, inget för mig i zon 4 tyvärr…
 • Crimson Queen – Är resultatet av en korsning av sorterna Stevens och Ben Lear. Ger stora bär med läckert klarröd färg med höga halter av det röda pigmentet anthocyanin. Plantan är kraftigväxande, etablerar sig snabbt och växer fort. Ger pålitliga, jämna skördar. Namnet är ett registrerat varumärke sedan 2007. Framtagen i USA av Rutgers State University i New Jersey av Dr. Nick Vorsa som jobbat med förädling av tranbär sedan 1985.
 • Crowley – Medelsen sort som ger mellanstora bär, odlas kommersiellt i stor skala i USA. Efter två år börjar plantorna växa lite mer upprätt men när de blivit ca 20 cm höga tyngs grenarna ner igen av bärtyngden. Har ganska litet rotsystem trots sin storlek ovan jord. Tål mer kyla än andra sorter, sägs klara hela 40 minusgrader.
 • Demoranville – Är en korsning av sorterna Franklin och Ben Lear som ger stora bär av god kvalitet som snabbt blir röda. Plantorna etablerar sig snabbt och växer snabbt. Namnet är ett registrerat varumärke sedan 2008. Framtagen i USA av Rutgers State University i New Jersey av Dr. Nick Vorsa.
 • Early Black – Kanske den allra tidigaste sorten. Ger medelstora bär och hyfsat bra skörd. Bären är nästan svarta vid mognad så den gör verkligen skäl för sitt namn. Grenarna är långa och gängliga. Finns att köpa på den svenska marknaden, ofta tidigt på våren. Vänta inte för länge med att köpa plantorna du vill ha, de brukar ta slut ganska fort i butik… Tyvärr har jag hittat väldigt olika angivelser på hur mycket kyla Early Black klarar, en del källor anger zon 4, andra zon 5 och en del lite mer försiktigt att de bara klarar -20.
 • Foxboro Howes – Sen, produktiv sort som ger ovanligt hållbara bär (för att vara tranbär).
 • Franklin – Tidig sort som ger medelstora bär. Har ett kompakt växtsätt.
 • Garwood Bell – Sen sort som ger medelstora bär och bra skörd.

  Boken Blueberries, cranberries and other vacciniums av Jennifer Trehane rekommenderas varmt.
 • Gebhardt Beauty – Tidig sort som ger medelstora bär. Produktiv sort med hyfsat bra hållbarhet på bären.
 • Hollison – Sen sort men ger bra skörd. Tyvärr ganska dålig hållbarhet på bären.
 • Howes – Sen sort som ger små bär med hög halt av pektin, funkar alltså extra bra att göra sylt/marmelad på. Tål frost bra.
 • Matthews – Medeltidig sort som ger bra skörd. Extra bra till färskkonsumtion.
 • Middleboro – Sen sort som ger god skörd.
 • Mullica Queen – Tidigblommande, högproduktiv sort som får ganska grova grenar för att vara tranbär. Ett registrerat varumärke sedan 2008. Framtagen i USA av Rutgers State University i New Jersey av Dr. Nick Vorsa.
 • Olson´s Honkers – Mycket stora bär, produktiv sort.
 • Paradise Meadow – Sen sort som ger helt ok skörd.
 • Perry Red – Tidig sort som ger bra skörd.
 • Pilgrim – Sen sort som ger mycket stora, ovala bär. Ovanligt frisk sort. Bären börjar skifta i lilarött i oktober och beskrivs som ovanligt saftiga, passar därför extra bra att göra juice på. Populär sort i Polen och England. Självfertil men ger större skörd om du samplanterar med andra sorters tranbär. Sluthöjd 30 cm, längden på grenarna kan bli hela 75 cm. Kräver surjord men tål jordar med lägre innehåll av organiskt material.
 • Potter´s Favorite – Tidig sort som ger stora bär på ganska höga plantor. Tyvärr är det dålig hållbarhet på bären.
 • Pride – Medeltidig sort som ger päronformade bär.
 • Prolific – Tidig sort som ger stora bär med väldigt god smak. Plantorna är kraftigväxande.
 • Red Balloon – Rödrosa, ny sort som blir ca 30 cm hög. Får rejält stora bär!
 • Scarlet Knight – Framtagen i USA av Rutgers State University i New Jersey av Dr. Nick Vorsa. Ger mörka bär med hög halt av anthocyaniner. Bären är riktigt stora och runda, väger ca 2,4 g (dvs nästan lika stora som körsbär) och är ovanligt hållbara. Kanske den mest hållbara tranbärssorten av alla för färska bär lär hålla sig fräscha i flera veckor. Högproduktiv sort vars namn är ett registrerat varumärke sedan 2012.
 • Searles – Medeltidig sort som ger medelstora bär.
 • Stankavitch – Tidig sort med stora bär som ger bra skörd. Bären beskrivs som ovanligt söta.
 • Stevens – Medeltidig sort som ger stora, mörkt röda bär i augusti-september. Produktiv sort som verkar tåla jordar med lite lägre innehåll av organiskt material. Beskrivs som lättodlad och ska enligt svenska återförsäljare klara zon 1-4 (kanske tillochmed zon 5). Självfertil och frisk sort. En av de mest populära och sålda sorterna, används också flitigt inom förädlingsprogram när man försöker ta fram nya hybrider av tranbär (är ena föräldern till sorter som Scarlet Knight och Crimson Queen).
 • Wales Henry – Medeltidig sort med utmärkt smak. Anpassad för plockning med lingonplockare.
 • Welker – Kallades för CNJ99-52 i försöksstadiet, patentsökt sort men i skrivande stund har den inte registrerats. En ganska ny sort som är döpt efter den amerikanska ogräsforskaren Dr William Welker (han samlade in mycket växtmaterial av olika sorters tranbär när han reste genom USA och Canada). Den är en korsning mellan NJS98-34 och #35 framtagen i USA av Rutgers State University i New Jersey av Dr. Nick Vorsa.
 • Wilcox – Tidig sort som ger stora bär. Ger skörd snabbt efter plantering.
 • Yellow Bell – Vackert gula bär. Ovanlig!

Kan du fler sorter? Berätta gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Tranbär i blom!
Tranbär Early Black börjar sakta skifta i rött.
Tranbären lyser som små juveler i bladverket.
Fortfarande omoget bär, när de är röda rätt igenom är de mogna.
Moget tranbär (ovanpå spenatblad, de är goda finhackade i sallader när de är riktigt mogna).

Jag odlar sorten Early Black och de mognade först i slutet av november här i zon 4. Har du odlat tranbär? När mognade dina bär? Kommentera gärna inlägget och berätta.

Läs också Sortguide: Blåbärstry

Annons

3 Comments

 1. Kanonbra lista. Satt 4 plantor och hoppas också att de förökar sig med tiden. Det blev en näve skörd här med. Big Pearl och stevens. September.

  1. Tranbären trivs bra och sprider sig fint! De hade det tufft ett tag under bevattningsförbudet i två veckor förra året, när vi hade 30 plusgrader och vind… Men de har hämtat sig fint! Sen blir det ju ändå inga jätteskördar, men lite bär blir det och jag slipper ju rensa ogräs runt de amerikanska blåbärsbuskarna eftersom tranbären finns där så de fyller ändå en fin funktion. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.