Sorttips: Odla egen basilika

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

Vardagslyx

Dyrt att köpa i butik, billigt och lätt att odla själv. Att så egen basilika är underbart. Dels glädjen och fascinationen att få följa ett litet frö från påse till att bli stor planta, och dels för smakens skull! För det finns många olika sorters basilika. Basilika är en kort kultur som (förutsatt att den får rikligt med sol, värme och näring) har en utvecklingstid på ungefär 30 dagar. Och de gröna sorterna gror snabbast, inom 5-20 dagar.

I matbutiken säljs en enda sort men den som odlar egen kan välja och vraka. Vardagslyx när den är som allra, allra bäst!

Vackert och gott

Jag är väldigt förtjust i att samplantera olika basilikasorter. Det blir så vackert!
Ännu finare blir det att låta en planta gå upp i blom, bladen på den blommande plantan tappar i smak men de avlånga blommorna är så vackra så det kan det vara värt. Jag brukar så ganska mycket basilika, så enstaka plantor känns helt ok att offra åt blomning då. Särskilt de färgglada basilikasorterna brukar ha väääldigt snygga blommor.

Det är jättefint att samplantera blommande basilika med andra ätbara blommor och bär, som jordgubbsplantor med rosa blommor eller gul indiankrasse som får välla över kanten på en hög kruka eller ampel.

Basilika växer snabbt, och den är en törstig värmeälskare.

Fler färger än grönt

Det finns fler färger på basilika än bara grön. Röd basilika, lila, och grön med blålila bladnerver och vackra blommor. Även om jag tycker att den klassiska gröna basilikan Genovese är allra godast så är det väldigt fint odla upp basilika i fler färger, vi äter ju med ögonen också.

De rödbladiga sorterna av basilika gror och växer långsammare än de gröna. De sorterna som lite slarvigt brukar kallas för blå basilika eller thaibasilika växer väldigt fort och är inte lika känsliga för torka som den klassiska gröna när de blivit vuxna plantor. Som nysådda har de däremot samma behov av jämn fuktighet.

Grön basilika Italiano Classico, röd basilika Rosie och blåbasilika Magic Mountain med vackert blålila bladnerver och stjälkar.

Såhär sår jag

Tidigt på säsongen tycker jag att det är allra enklast att så och driva upp basilika i kruka under en plastkupa,  i en tom vindruvsask eller i en kruka som ställts i en slarvigt ihopknuten plastpåse. De funkar som ett litet miniväxthus. Då torkar inte sådden ut så lätt, och det blir en härlig jämn luftfuktighet som fröna verkligen gillar. Tänk på att basilika är köldkänslig, inte gillar drag och inte trivs i temperaturer under 15 plusgrader (minimum 10 plusgrader men det är lite olika med olika sorter, ju större blad desto känsligare är de oftast).

I kruka inomhus

Fukta jorden först, strö ut dina fröer och krafsa eller sikta över pyttelite jord. Basilikafrö vill ligga ytligt eftersom de är ljusgroende.

Du kan så fröna i torr jord också om du föredrar det: strössla ut fröna, tryck till dem lätt med handflatan och spraya över vatten innan du täcker med lock eller en liten bit gladpack eller fiberduk.

Om du sår väldigt tidigt (eller sent) på säsongen inomhus så behövs tilläggsbelysning.

Du behöver inte köpa plastkupa, går lika bra att täcka sådden med en bit mjukplast i början så att sådden håller fukten och gror snabbt.

I pallkrage utomhus

Det går jättebra att direktså basilika i pallkrage också, jag brukar göra en bredsådd och ha den som undervegetation till mina mellanhöga/höga tomatplantor. Men ha inte för bråttom med basilikasådd utomhus på våren, det ska inte bara vara frostfritt utan också en jämn pålitlig värme för basilika trivs inte i temperaturer under 15-10 plusgrader. Därför är det praktiskt att börja så i kruka, den kan du ju lyfta in om det kommer en köldknäpp.

 • Rensa bort eventuellt ogräs i pallkragen
 • Gräv ner bokashikompost några decimeter ner i pallkragen (jag brukar ha dubbla pallkragar, de håller fukten bättre), kan uteslutas om du inte håller på med bokashi såklart. Täck komposten ordentligt med jord.
 • Vattna
 • Dra upp grunda fåror i den fuktiga jorden, eller gör en bredsådd. Krafsa ner dina frön ytligt, eller tryck till dem lätt med handflatan. Kom ihåg att basilika är ljusgroende, fröna ska därför inte täckas med massa jord.
 • På med fiberduk, då blir det jämnare fuktighet och fröna gror snabbare.

Att täcka sådden i pallkrage med en lätt fiberduk är inget krav, men det brukar ge kalasbra resultat. Du kan ju såklart så basilikafrön ett och ett i ett pluggbrätte också om du föredrar det, men frö är billigt och jag har inte tålamod med sånt. Det går lika bra med ytlig bredsådd.

Om du sår grön och röd basilika samtidigt så kommer du märka att den röda alltid är lite långsammare än den gröna. Den klassiska gröna basilikan har en mer intensiv smak än den röda och växer snabbare. Klipp ovanför ett bladpar när du skördar så växer det ut två nya grenar ur bladvecken efter en tid.

Klä’dnypor av trä är bra och billiga att använda som etiketter. Jag textar på dem med kulspetspenna.

Basilika i sorter:

Det här är bara ett litet urval, inte en komplett lista.
Det vetenskapliga namnet på klassisk basilika är Ocimum basilicum, men det finns många olika varianter och sorter.

 • Aroma 2

  – Gröna, blanka blad , klassisk smakrik grönbladig basilika. En klassiker! Köp Aroma 2 hos Wexthuset

 • Blomsterbasilika

  – ’Floral Spires Lavender’ är en basilikasort med härligt ljuslila blommor och stadigt växtsätt, den håller formen bra som prydnadsväxt men är också god att äta (innan den gått i blom).

 • Citronbasilika

  – Ocimum x africanum / Ocimum x citriodorum, smakar och doftar syrligt av citron. Köp Citronbasilika hos Wexthuset

 • Dark Opal

  – Ocimum basilicum var. purpurescens, en purpurbasilika med vackert mörklilaröda blad och kalasfina rosa blommor. Stark basilikasmak. Jättevacker. Köp Dark Opal hos Wexthuset

 • Grekisk basilika

  – Kallas ofta för klotbasilika, eftersom den är kompakt och småbladig. Har en lite mildare, kryddigt parfymerad smak av nejlika.

 • Helig basilika 

  Ocimum sanctum, en grönbladig sort med rosalila blommor och stjälkar som brukar odlas vid buddhistiska tempel i Thailand. Mycket smak och doft.

 • Kanelbasilika

  – Bladen doftar kanel, bladen smakar basilika. Gröna blad med vackert lila blommor och mörklila stjälkar. God i te och desserter. Köp Kanelbasilika hos Wexthuset

 • Limebasilika

  – Ocimum americanum, härligt syrlig smak och doft av lime, men extra känslig för drag, torka och kyla. God i afrikanska, turkiska och thairätter.

 • Magic Mountain

  – Kallas ofta för blå basilika. Ovanligt tålig basilika, klarar både torka och kyla lite bättre än andra sorter. Bladen är gröna med blålila bladnerver och stjälkar. Blommorna är stora och avlånga, liknar stäppsalvia litegrann i formen. Fin att låta gå i blom och användas som snittblomma till buketter, men då blir bladen inte lika goda. Smakar mindre än klassisk grön basilika, men är mycket vackrare.

 • Minette

  – En kompakt, dvärgväxande småbladig basilikasort med gröna blad.

 • Pesto

  – En grönbladig basilikasort med glansiga blad som tål lite dåligt väder och är ovanligt motståndskraftig mot sjukdomar (för att vara basilika).

 • Picolino

  – En kompakt liten buskbasilika med små blad och mycket smak.

 • Purple Ruffles

    – En mörkbladig basilika med vackert vågiga bladkanter. Så snygg!

 • Rosie

  – En slags purpurbasilika med rödbruna blad. Fin att samplantera med klassisk grön. Har lite mildare smak än den gröna.

 • Rosso

  – Jättemörk purpurbasilika med underbara svartlila blad. Både god och vacker!

 • Sallatsbasilika /Sommarbasilika

  – Det finns många olika sorters klassiskt gröna basilikor som kallas sallatsbasilika, eftersom deras blad är så stora och smakrika, används oftast i sallad: Genovese, Italiano Classico, Sweet, Bel Canto, Mammoth mfl. De är i mitt tycke de allra ALLRA godaste!

 • Thaibasilika

  – Ocimum basilicum var. thyrsiflora är den vanligaste sorten, men den finns flera olika thaibasilika. Den har smalare, spetsigare blad än den klassiska basilikan, och har en lite mer fruktig, lakritsliknande smak så den passar extra bra i desserter och thairätter. Stammen är grövre än på klassisk basilika, så det är bara bladen som används i matlagningen.

Blåbasilika med vackert rosalila blommor, lila stängel och lila undersida på bladen.

Basilika Rosie

Alla sorters rödbladig basilika gror och växer långsammare än den klassiska gröna, eftersom den har mindre av det gröna ämnet klorofyll. Däremot så kan den ibland skifta färg från rött till grönt om den stått för mörkt.
Jättefin att kombinera med grön basilika eller lila sommarblommor.

Röd basilika Rosie som nyss grott. Den är mycket segare till att gro än vanlig klassisk grön basilika.
Röd basilika Rosie. Om den stått lite för mörkt så blir bladen sakta mer gröna än röda.

Basilika Magic Mountain

Det här är en av mina absoluta favoritbasilikor! För den är så väldigt användbar: både i kryddkrukor och i samplanteringar med sommarblommor eller grönsaker. SÅ snygg, och SÅ praktisk! Den ger nästan alla planteringar ett litet extra snygg-lyft, plus att den inte är lika kinkig som klassisk basilika med vattningen (som ju är min stora akilleshäl när jag jobbar så intensivt under just odlingssäsongen). Om du tycker att basilika är svårt, så testa en sån här planta och sen är du förhoppningsvis lika frälst som jag. 😉

Basilika Magic Mountain kallas ofta för blåbasilika i handeln. Bladen är gröna med blålila bladnerver och stjälkar. Just stjälkarna är ofta ganska grova på blå basilika så de brukar inte användas i matlagningen, bara bladen. Jag har inte hittat frö till den ännu, men brukar köpa en färdig planta som är lätt att föröka som sticklingar.
Den är lite tåligare än andra basilikasorter, den klarar både hetta och torka liiite bättre. Inte lika god som den gröna (eller den röda, fast den gröna är allra godast tycker jag) men ändå väldigt odlingsvärd tycker jag eftersom den har ovanligt stora, avlånga blommor som blir vackert lila. Den är oerhört poppis bland fjärilar och bin, toppen om du vill dra till dig pollinatörer till din odling.

Samplantera den gärna i kruka vid uteplatsen med andra ätbara växter: den vackra chilin Maresca, eller Fairy Lights. Den är också dundersnygg att plantera ihop med en salviaplanta eller blommande gräslök, eller med röd sallat och en snygg dvärgbusktomat som Tiny Tiger.

I pallkrage brukar jag odla den framför högväxande tomatplantor som Green Envy eller Pantano Romanesco. Både snyggt och praktiskt, då kan jag enkelt plocka med mig både tomater och basilika in till köket när det är dags att laga mat.

Basilika Magic Mountain kallas ofta för blåbasilika eller thaibasilika i handeln. Gröna blad med lilablå bladnerver.

För mycket basilika?

Kan man ens få för mycket basilika? Nä, det tycker inte jag. Om du tycker att du har för mycket så gör pesto och frys in med mycket olja. Basilika tappar mycket i smak som torkad och upphettad, så bättre att frysa den färsk. Låt den inte koka med i tomatsås, utan lägg eller riv den färsk över såsen när du serverar istället.

Du kan också använda basilika istället för sallat tillsammans med annat bladgrönt: basilika, slätbladig persilja och spenat är en jättegod bas till en god sommarsallad.

Det finns massor av olika recept på basilikasaft på internet, låt basilikan förgylla en fräsch potatissallad enligt familjen Mandelmanns recept eller använd den som substitut för spenat i matlagningen. Ett av mina absoluta favoritrecept med basilika är Monika Ahlbergs underbara basilikasås (fast jag brukar ta mindre vitlök).

Pssst! Basilikasåsen är jättegod att kombinera med potatissalladen… 😉

Potatissallad enligt Mandelmanns recept. Med lite extra mycket basilika. 😉
En härligt somrig potatissallad med egenodlad basilika och egna tomater är så gott att jag saknar ord…
Läs också: Konsten att välja rätt jordgubbe

Annons

2 Comments

 1. Hej. Fick igår av en kär gammal väninna lite basilikakvistar att sätta för groddning. Men den har väldigt tjocka blad. Vad heter denna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.