Sortguide: Pink Lemonade och andra rosa blåbär

trollet
Jodå, det finns faktiskt rosa blåbär på riktigt.
Och det finns flera!

Det var nog många som först trodde att det var ett klassiskt photoshop-lurendrejeri när det allra första rosa blåbäret Pink Lemonade dök upp på den svenska marknaden 2013. Men icke. Sorten finns på riktigt och många fler än bara den även om inte alla har hittat till Sverige än.

Rosa blåbär Pink Lemonade

Rosa blåbär förädlades fram redan 1991 i USA av Mark K. Ehlenfeldt i Chatsworth, New Jersey för United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Han korsade amerikanska högväxande blåbär NJ 89?158?1 med Delite (Vaccinum ashei) och fick då fram det första rosa blåbäret Pink Lemonade 2004. Sorten är ett registrerat varumärke som också verkar gå under namnet Pink Sapphire.

Bladen ser ut som vanliga amerikanska blåbär, möjligen liiite mer avlånga i formen.

Pollinering av Pink Lemonade

Pink Lemonade är självfertil och beskrivs som rikgivande så bär blir det även om du har en enda ensam buske men det blir betydligt mer om du samplanterar den med andra amerikanska blåbär för pollineringens skull. Det är ett amerikanskt blåbär som blommar med vita klockformade blommor i april och som sen får stora, mörkt ceriserisa bär i slutet av augusti. Fruktköttet är vitt vilket innebär att du slipper bli blå om fingrarna och munnen när du plockar och mumsar. Smaken beskrivs som sötare än hos blå amerikanska blåbär och bären är verkligen väldigt vackra… Den ser nästan ut som en förvuxen bärljung på bild, fast snyggare!

Plantering

Pink Lemonade planteras och sköts på samma sätt som andra amerikanska blåbär: soligt läge i jord med lågt ph-värde (t ex rhododendronjord). Den blir 0,8-1,5 m hög och har ett kompakt, upprättväxande växtsätt. Och den växer fort, åtminstone för att vara ett amerikanskt blåbär. När hösten kommer ändrar bladen färg från grönt till rödorange. När en av Polaris-buskarna tvärdog i våras i blåbärstårtan jag byggt av pallkragar så ersatte jag den med en Pink Lemonade.
Inte så genomtänkt, visade det sig…

Härdighet

Jag har hittat väldigt motstridiga uppgifter på hur pass mycket kyla Pink Lemonade tål. Vissa källor menar att den bara klarar zon 1, andra mer optimistiska försäljare menar att den klarar betydligt kallare läge, upp till zon 4, om den vintertäcks ordentligt. Alla rekommenderar att plantera den i skyddat läge. Om jag vetat det när jag köpte Pink Lemonade som stickling så hade jag planterat den i kruka direkt istället för i blåbärstårtan.

USDAS egen hemsida står det att Pink Lemonade är härdig i New Jersey men några exakta minusgrader anges inte. Efter att jag gjort flera sökningar på medeltemperaturen vintertid i New Jersey så kan jag konstatera att de kallare temperaturerna ligger runt 10 minusgrader, vilket INTE motsvarar zon 4 i Sverige. Snarare zon 1. Varför zon 4 anges som härdighet av så pass många olika svenska återförsäljare beror förmodligen på att någon stressad stackare bara har översatt text rakt av från engelska till svenska (och den amerikanska zon 4 är dessvärre inte densamma som den svenska zon 4).

Sannolikt zon 1

Eftersom Pink Lemonade är resultatet av en korsning av Vaccinum ashei som kommer från sydöstra USA och är känd för att vara hyfsat torktålig och klara hetta bra så är jag minst sagt tveksam till att Pink Lemonade därför skulle vara härdig ända till zon 4. Sannolikheten att den bara klarar zon 1 är mycket mer trolig. Jag tar inga risker och kommer att gräva upp min buske ur blåbärstårtan och vinterförvara den i en frigolitkruka, ljust och svalt i max 5 minusgrader. Den har vuxit på så himla fint att det vore synd om den frös ihjäl innan jag ens hunnit smaka på bären. 🙂

Fler sorter av rosa blåbär:

Pinkberry / Pink Berry – Ett registrerat varumärke. Klarar 23 minusgrader. Kanske är det en tysk mutation av Pink Lemonade.

Pink Breeze – Pink Breeze är ett registrerat varumärke och dök upp på den svenska marknaden ca 2019. Det är en kompaktväxande sort med ett ovanligt läckert bladverk som skiftar i färg beroende på årstid. På våren skimrar bladen i grönrosa toner, när hösten kommer blir de mer blågröna. Bären är söta, stora och rosa med en intensiv smak. Några vettiga uppgifter om härdighet har jag tyvärr inte hittat.

Pink Champagne – Ny sort från Agricultural Research Service i USA som är släkt med Pink Lemonade. En tetraploid sort med mörkrosa, söta blåbär på en buske med upprättväxande växtsätt. I mångt och mycket verkar den vara väldigt lik Pink Lemonade förutom att den verkar kunna klara av mer kyla! Exakt hur härdig den är forskas det fortfarande på men den lär fungera bra i norra i USA så det hela verkar ju väldigt lovande för svenska förhållanden.

Pink Icing / ZF06-079 – Sorten ser litegrann ut som ett mellanting mellan Pink Breeze och Blueberry Flamingo eftersom bären är blå, nytillväxten skiftar i rosa och äldre blad har en gråblågrön färgton. En kompaktväxande låg sort.

Pink Marmalade – Beskrivs som en självfertil sort med vita blommor som ger ljusrosa bär i augusti. Härdighet okänd. Intressant nog har sorten samma EAN som Pink Lemonade (8718564120905) på både nederländska och ryska sidor så jag börjar undra om de är en och samma sort eller bara en felmärkning? Kontakta mig gärna och berätta om du vet mer.

Pink Popcorn / Popcorn Blueberry /MNPINK – En kompaktväxande lägre sort som förädlats fram i USA på University of Minnesota. Högavkastande och självfertil med vitrosa bär och vacker höstfärg på bladen. Beskrivs som härdig, och med tanke på vintrarna i Minnesota så bör det innebära att den klarar ca zon 4 i Sverige. Kanske ett bättre alternativ än Pink Lemonade för svenska hobbyodlare?

Och några lurifaxer…

Blueberry Flamingo / Hoogi045– Man skulle ju lätt kunna tro att den här sorten ger rosa bär men icke, blåbären är blå. Namnet syftar på det spektakulära bladverket, där de nya bladen är vackert klarrosa i början. Det är alltså nytillväxten i toppen av grenarna som har en rosa, flamingoliknande färg, de skiftar sedan färg till grönt. Blueberry Flamingo beskrivs som en vintergrön sort (evergreen på engelska), vilket i varmare klimat innebär att den inte tappar sina blad på hösten. I kallare klimat kan det betyda att den behåller en del av sina blad. En av föräldrarna till Blueberry Flamingo är välkända Blue Crop.

Brazelberry Pink Breeze – Det registrerade varumärket Brazelberry rymmer en hel serie med frukt och bär som marknadsförs som både vackra, kompaktväxande och anpassade för att odlas i kruka. Pink Breeze (är också ett registrerat varumärke) är ett buskblåbär som ger just blå bär, men bladverket skimrar vackert i rosa på våren. Bären beskrivs som goda och väldigt stora. Namnet Brazelberry kommer från familjen Brazelton. Från plantskolan Fall Creek i Oregon, USA.

Moreberry – Egentligen är Moreberry inte en rosa blåbärssort utan en samplantering av två olika sorter i samma kruka: Pink Lemonade och Blue Buddy. De pollinerar varandra och är förvisso goda grannar, men namnet är inte en egen sort. Egentligen. Från schweiziska företaget Lubera.

 

Kan du fler sorter, eller vet du något mer om deras egenskaper?
Berätta så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂

Läs också Sortguide: blåbärstry
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.