Hiss & Diss i grönsakslandet 2019

trollet
Dags att sammanfatta odlingssäsongen 2019. Det var ju mycket som gick finfint, men långt ifrån allt…

Hiss 😀 😀 😀

1, Sockerärtor gick hur bra som helst och åts till nästan varje mål mat, tillochmed vid frukosten. Så glad över de nya favoriterna, Sugar Magnolia och Spring Blush. De får garanterat hänga med till nästa år.
2, Chili gav ordentligt, men sent. Faktiskt senare än vanligt. Sorterna Hot Portugal och Facing Heaven gjorde ingen besviken…Herregud vilka mängder! I slutet av säsongen fick de finaste plantorna flytta in i vardagsrummet för att hinna mogna färdigt. Fast Facing Heaven var för stor… (Lyxproblem!)
3, Salladslöken var lite trög i starten men sen gick det undan. Red Ninja blir det mer av nästa år. Är fascinerad av hur pass köldtålig den är, allt hann jag inte ta rätt på så det står faktiskt fortfarande kvar lite i landet. Helt fritt, ingen fiberduk. Och den ser helt oberörd ut.
4, Potatislöken från Puus är helt klart årets dunderfavorit. Alla borde verkligen odla potatislök. Du också. Att stoppa ner en liten lök i jorden och sedan kunna gräva upp ett helt knippe (nästan som med vitlök) är helt magiskt. Prova så får du se! 🙂
5, Tomater för kalla somrar fyllde både frysen och grytorna. Subartcic Plenty och Yantarnyi hette räddarna i nöden. Den högväxande sorten Hildegard af Bingen visade sig också vara förvånansvärt tålig mot kyla. Och så de trogna dvärgbusktomaterna förstås, de är ju så små att de är lätta att flytta in när det behövs. Och det behövdes! Usch vad kallt det blev i juli… Allra godast av årets dvärgbusksorter var Jochalos. Orange Hat var också riktigt fin.
6, Jordgubbar, smulgubbar och smultron kom det. I drivor. Fast särskilt mycket hann aldrig nå frysen eftersom lilla sonen länsade landet dagligen. En jättefin rutin fick vi in: jordgubbsplockning före förskolan och jordgubbsplockning efter förskolan. Hur mysigt (och mumsigt) som helst. Och alla de där små smultronplantorna jag flyttat och låtit sprida sig i rabatten vid tvättstugan levererar mer än någonsin. Perfekt för lillgrabben att sysselsätta sig med medan jag vattnar tomaterna som står precis bredvid. Ändå räckte det till frukostfilen och att dekorera muffins och tårtor med, helt galet vad de orkar producera…

Sockerärt Spring Blush till vänster. Grymt god, men blir snabbt övermogen så det gäller att skörda i tid.

7, Betor är sådär härligt pålitliga. Oavsett väder. Jag tänker ofta att jag borde odla mer betor. Så nu ska jag göra det.
8, Ramslöken tittade glatt upp ur jorden i våras. Fastän de är så unga att jag inte törs skörda än så blev jag helt orimligt glad när det började synas lite grönt. Tänk att de överlevt vintern och vill växa här hos oss! Hurra!!!
9, Blåbärstry tål mycket kyla. Blommorna är frosttåliga också, vilket sannerligen bevisades i vår. De yngsta sorterna får vi nog vänta på ett tag till men de äldre ger verkligen bara mer och mer… Den klassiska jordgubbstårtan med blåbärstry till midsommar dignade av bär! Skulle väldigt gärna odla ännu fler sorter men frågan är var de ska få plats i trädgården…
10, Hallon hann jag knappt få några själv eftersom de är sonens nuvarande favoritbär. Den lila sorten Glencoe Purple var både vacker och god, fast grenarna blev väääldigt långa så den kräver lite mer plats än andra sorter. Rekommenderas varmt!

Ett bra äppelår blev det också, iallfall lokalt (regionalt blev det visst sämre) så där hade vi tur. Nu när våra stackars äppelträd får mer sol efter avverkningen av träd i närheten så hoppas jag på ännu bättre skörd nästa år…

Hallon behöver jag absolut sätta fler, det vore roligt att ha både röda, lila och gula i trädgården (tänk vad toksnyggt att kunna langa fram en sån trefärgad hallontårta på fikabordet) men än har jag inte hittat särskilt bra gula sorter som passar här i zon 4. Har du bättre koll än jag? Tipsa mig gärna! 😀

Gulbetor, vitbetan Albina vereduna och rödbetor.
Jordgubbstårta med blåbärstry, toppengod kombination som du bara måste prova! 😀
Taggfria lila hallon Glencoe Purple i olika mognadsfas.

 

Diss 🙁 🙁 🙁

Möss i farten…

1. Sorksabotage!!! Åkersork, åkermus eller vad sjutton de nu egentligen heter… Ni vet de där små, söta mössen? De är inte så små och söta längre när de förstör tomatplantor. MÅNGA tomatplantor. Att hungriga djur snor mina grönsaker i landet kan jag begripa, att rådjur och larver kalasar på mumsig kål är inte konstigt alls. Men att möss enbart knipsar av stammen på m a s s v i s av små plantor som hunnit få flera bladpar är ju bara rent sabotage! Ja, jag blev helt vansinnig. Avgrundsvrålet hördes säkert ända till Uppsala.
2, Tomater. Inte bara mössen utan även vädrets makter var emot mig, de kalla nätterna i juli gjorde inte direkt underverk för tomatskörden. Den blev helt ok, men det tack vare köldtåliga, pålitliga sorter som Subarctic Plenty och Yantarnyi. Gourmetsorterna gav betydligt mindre, men åts med desto mer vördnad. (Brandywine Black var så god att den inte ens hann komma med på bild en enda gång, bara rätt in i gapet… 😉 )
3, Gurkan och Melonerna. Nä, de tvärdog av kylan i juli. Iddes inte dra upp några nya plantor… Men tack vare sociala medier har jag fått reda på att det finns en tåligare gurksort att satsa på till nästa år: Sonja.
4, Ruccolan. Blev totalt förstörd av först löss och sedan larver. Det är lätt man glömmer att den faktiskt är en slags kålväxt.
5, Persika. Frosten tog alla blommor, hann inte ut med fiberduken i tid.
6, Aubergine. Brukar odla några i svart kruka framför de högväxande tomaterna i lyxläget vid varma ladugårdsväggen. Och det brukar gå hur bra som helst! Inte i år. Där fick vi ett fåtal frukter bara. Snopet. Och aubergineplantorna i pallkrage gav nada, trots lyxläget så frös blommorna bort i juli.
7, Squash. Att den ens överlevde julikylan är egentligen ett mysterium… Även om alla blommorna förstördes så kom det nya. Så liiite skörd fick vi, men inte alls i de mängder jag är van vid.
8, Vinbär. Våra trogna plantor i skogsbrynet har blivit totalt invaderade av kirskål… Och som de kämpar. Ska försöka göra en räddningsinsats i vår, annars får vi skaffa nya svarta vinbär.
9, Stevia försökte jag mig på att sticklingsföröka. Det gick dåligt. Men att odla den generellt gick bra.
10, Vitlök gav inte alls lika galet mycket som den brukar, trots att jag odlat den på samma sätt som förut (men inte på samma plats såklart). Det blev helt enkelt inte ett bra vitlöksår iår. Trist. Åke Truedsson hade liknande erfarenheter för Vitlöksklubbens räkning, vore intressant att veta vad han tror om orsaken.

Annars gick det mesta helt ok, jag kommer nog minnas sommaren 2019 som en genomgående ”halvbra” sommar. Några rekord blev det inte, varken i toppenskörd eller bottenskörd. Lite skönt med tanke på supertorkan vi haft tidigare år.

Vardagslyx och livskvalitet i en korg.

Strategier för 2020: upphängning, lekstation och bottenlösa hinkar

Att odla med barn är fantastiskt roligt. Och skitjobbigt. Det kräver liksom ett helt artilleri av effektiva avledningsmanövrar för att jag ska få något gjort. Särskilt skörd är svårt eftersom lillgrabben hellre stoppar bären i munnen än i hinken, allra svårast är att hålla hinken borta från de små händerna som tröttnat på att plocka själv… Att kunna hänga upp hinken eller tillbringaren någonstans högt upp så att han inte når (eller ser den) har funkat bäst, så mer upphängningsanordningar blir det garanterat framöver. Kanske portabla, som jag kan flytta runt vid behov.

En lekstation i varje trädgårdssektion ska jag också ordna. Ett litet dinosauriehus vid pollineringsrabatten kanske. Hmmm…

Annars har vattentunnorna, täckodlingen med kirskål och dubbelhinkarna till tomaterna fortsatt funkat bra. Att odla tomater på verandan gick över all förväntan, plantan vid hängmattan blev nästan skrämmande stor… Därför ska jag odla mer tomater runt verandan nästa år, troligen i bottenlösa hinkar. Mer om det en annan gång.

Gula Yantarnayi och Subarctic Plenty levererar trots kyla och taskigt läge.
Efter skörd dignade plantorna fortfarande av omogna tomater…

Mina nyaste favoriter

Tetra cis-lykopentomater blir det garanterat ännu fler av nästa år. Tangella var både god och gav otroliga mängder, andra riktigt stora biffsorter gav mindre. Moonglow var också bra. Jag satsar förmodligen på färre biffsorter och fler mindre tetra cis-lykopensorter med tomater av plommonstorlek. De passar ju ändå bättre i sallader, och det är ju precis så du ska äta dina tetra cis-lykopentomater om du vill få i dig så mycket näring som möjligt: färska är bäst.

Candy Sweet Icicle.

Andra tomatsorter som stack ut (förutom Jochalos, Orange Hat, Brandywine Black och Hildegard af Bingen som jag nämnt ovan) var Candy Sweet Icicle, en vacker och härligt söt tomat som jag tyckte var godare än både Sungold F1 och världens sötaste Ambrosia Orange eftersom den hade så fin balans mellan sötma och syra.

Färgglada sockerärtorna Spring Blush, gula Golden Sweet och lila Sugar Magnolia (mycket godare än Shiraz) är garanterat här för att stanna. De syns så bra bland alla bladen så de hinner inte bli bortglömda och trist träiga.

På bärsidan är det blåbäret Lucky Berry, lila hallonet Glencoe Purple och gula smultronen Yellow Wonder som överrasskade mest. Lucky Berry för att den gav så sjukt mycket bär under såpass lång tid, Glencoe Purple för att den var så löjligt goood och de gula smultronen för att jag inbillar mig att de var mycket sötare i smaken än de röda. Testa själv så får du se. 🙂

Blåbäret Lucky Berry.
Läs också Sortguide: Dvärgbusktomater
Fler Hiss & Diss-inlägg

Annons

4 Comments

  1. Vad kul att få ta del om hur det gått i din trädgård under året! Blir supernyfiken på en del av dina tomater, framförallt Hildegard af Bingen och Subarctic plenty. Var har du fått tag på frön? 🙂 Jag älskade också smaken på Brandywine Black!

    1. Hej Fia!

      Subarctic Plenty fick jag tag på frö till via Åke Truedssons förening Tomatklubben, jag tror att han har över 700 tomatsorter vid det här laget… Hildegard af Bingen fick jag av en vän, som i sin tur fick av en vän, som fick frö av en kvinna från Provence. Jag hoppas kunna odla upp lite frö och ge till åldermannen för tomater i föreningen Sesam så med lite tur kan fler få tag på tomatfrö till Hildegard af Bingen snart. 🙂

  2. Superkul läsning. Tack. Ska ge mig på persika 2020 och det ska bli ett intressant experiment i min trädgård. Måste leta upp ett bra ställe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.