Sortguide: Minikiwi

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-
Bildkälla: Genereras med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 29 mars 2024 kl. 910 fm
Det är nog många entusiastiska kiwiodlare som blir lite snopna i början… Visst är det kul att vi kan odla kiwi i Sverige men likadana som matbutikens köpekiwis är de inte. Att de kallas för minikiwis eller krusbärskiwi är just för att frukterna är mindre. Och visst är smaken annorlunda på de små kiwifrukterna, ibland är de tillochmed godare än matbutikernas sura bumlingar!

Den som vill ge sig på att odla kiwi i Sverige får vara beredd att även odla sitt tålamod för även om fullvuxna kiwiplantor är frodiga växter som ger viss djungelkänsla så är de ofta rätt tröga i starten. Vid optimala odlingsförhållanden så får du vänta på skörd i ca 3-5 år (ibland ännu längre), många upplever att plantan inte växer så mycket i början utan snarare står och stampar men så småningom när den kommer igång så kan de bli riktigt stora. En del blir ca 3-4 m höga, andra kan bli 10 m eller mer men det går också att beskära dem hårt så att de istället blir lägre men väldigt breda.

Tänk på att ge plantan ordentligt med utrymme, även om den är liten i början så kommer den kräva större utrymme med tiden. Många hansorter får dessutom väldigt dekorativa grön-vit-rosa blad med tiden men som unga plantor är bladen mest gröna.

Höga arguta & lite lägre kolomikta

De kiwifrukter du kan köpa i mataffärens hyllor brukar vara Actinidia deliciosa om de har grönt fruktkött och Actinidia chinensis om de har gult fruktkött. De är inte särskilt härdiga och vill gärna ha det frostfritt ända in i december för att trivas vilket gör att de inte riktigt lämpar sig för odling i svenska hobbyträdgårdar. De kiwiplantor som säljs i trädgårdsbutiker i Sverige är därför andra slags härdigare, småfruktiga arter som krusbärskiwi Actinidia arguta (som kan bli upp till 15 m hög) och minikiwi Actinidia kolomikta (som kan bli ca 8 m hög).

Generellt brukar arguta, den höga krusbärskiwin mogna senare än den lägre minikiwin kolomikta. Frukterna är små men behöver vanligen inte skalas utan kan ätas med skalet på. Smaken är också mer intensiv och koncentrerad jämfört med mataffärens storfruktiga sorter. Härdigheten varierar väldigt mellan olika namnsorter och de är ofta känsliga för vårfrost så välj gärna sorter som tål lite extra kyla för säkerhets skull.

OBS! De flesta sorters minikiwi som vi kan odla i Sverige är gröna och släta, inte håriga som de du ser på AI-bilden här. Bildkälla: Genereras med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 29 mars 2024

Det där med pollinering…

Kiwi är generellt sett tvåbyggare, dvs blommorna på plantan är i regel enkönade och hanblommorna och honblommorna sitter på olika plantor (men det finns även sambyggare). Det luriga med kiwi är att det både finns självfertila sorter som får lite frukt fastän de står själva, och så finns det sorter som behöver en hanplanta i närheten för att bli pollinerade och kunna sätta frukt. Ofta hör man på namnet vilka sorter som ”hör ihop”, t ex Tina & Tage eller Anna och Oskar och praktiskt nog så kan du ha en enda hanplanta till flera honplantor (upp till fem-åtta stycken!) så länge de står hyfsat nära varandra. Eftersom man kan ha många honplantor till en enda hanplanta så är det oftast lättare att hitta just honplantorna i handeln, hanplantorna köps ofta in i mindre mängd så de kan ofta ta slut snabbt i butikerna.

Om du inte får tag på den hanplantan du vill ha till din hona så kan du testa att plantera en kameleontbuske Actinidia kolomikta i närheten istället, den brukar pollinera kiwisorter som blommar samtidigt. Hanplantorna av kameleontbuske har vackert grönvitrosablad som senare övergår i lite mer röda toner. Eftersom kiwiplantor ofta växer lite långsamt i början så kostar de ofta lite mer än många andra klängväxter i handeln (snabbväxande växter är ofta billiga, långsamväxande dyrare). Men det är de värda. 🙂

Jag har planterat Chang Bai och Weiki på friland här i zon 4. Återstår att se om plantorna klarar av att slingra sig runt de här, det verkar som att de kanske egentligen föredrar nåt smalare att klänga sig fast vid så jag kanske får hjälpa dem på traven med uppbindning i början… Egentligen är nog en högre spaljé att föredra.
Jag hoppas verkligen att det var den manliga Weiki jag fick tag på… Det återstår att se. Men den verkar främst säljas som Weiki male/hanplanta i Sverige iaf. (utomlands finns även Weiki female/honplanta).

Plantering

Kiwi är en frodig klängväxt som blir flera meter hög så ge den en rejäl spaljé eller annat för det behöver den. Allra bäst trivs plantorna i svagt sur jord, så blanda gärna i litegranna rhododendronjord i gropen. Det roliga med kiwi är att plantorna blir vackert frodiga (och så är det gott också förstås!) men det tråkiga är att du kan behöva vänta flera år på att få skörd eftersom de plantor vi kan köpa i butikerna ofta är väldigt unga och små.

Rekommenderat planteringsavstånd är ca 1,5 m. Klart du kan sätta glesare, men om du sätter tätare blir det svårt att beskära på ett bra sätt tycker jag. Tänk på att många kiwisorter vaknar tidigt på våren och därför kan vara känsliga för vårfrost, så var beredd att dra fram fiberduken vid behov.

Sortguide: Minikiwi

De sorter som är hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***. De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. Sorter som beskrivs som självfertila eller delvis självfertila är markerade i grönt men kom ihåg att även självfertila sorter ger betydligt större skörd om de samplanteras med pollengivande sort. Att enbart ha en enda sk självfertil kiwiplanta i sin trädgård är inte att rekommendera. 🚹= hane 🥝= fruktbärande/ dvs ger frukt (för ordningens skull så bör kanske tilläggas att det verkar finnas även flerkönade kiwis). Med reservation för eventuella felskrivningar.

Adam 🚹– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5.  Starkväxande, dekorativ kameleontbuske som får vackert trefärgade blad i  grönt, rosa och vitt (i början är bladen mest gröna, färgerna kommer efter ca tre år). Blir ca 4 m hög (eller mer) och får vita, doftande blommor. Adam är en hanplanta som inte ger frukt men den pollinerar honor av Actinidia kolomikta som blommar samtidigt, bl a Dr. Szymanowski, Sentyabraskaya och Vitakola. Brukar rekommenderas av återförsäljare som bra pollinator för flera ryska och baltiska sorter.

Amandus 🚹 – (Actinidia arguta) Zon okänd. Hanplanta som pollinerar en himla många minikiwis… Populär sort i Tyskland, blir ca 4 m hög eller mer. Trivs både i sol, halvskugga och skugga.

Ananasnaja – se Anna

Andrew /Andrey 🚹 – (Actinidia arguta) Zon okänd men enligt kanadensisk källa klarar den ca 37 minusgrader. Får gröna blad, angiven höjd varierar mycket hos olika källor, från 3 m upp till 10 m, oklart vad som gäller. Pollinerar bl a Vitakola och September Sun.

Anna /Ananasnaja /Ananasnaya*** 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-4(5). Rysk produktiv sötsort som verkar klara ca 30 minusgrader, hona som verkar vara en korsning av Actinidia arguta och kolomikta. Beskrivs som en av de tidigaste honsorterna (kanske tillochmed den allra tidigaste). En av de härdigare sorterna som ger släta gröna (ibland med rodnande solsida, i full sol blir nästan hela frukten rödare), mycket små minikiwis i aug-sept, ungefär lika små som ”stora”, lite utdragna vindruvor eller som krusbär. Frukten blir ca 3,5 cm lång och väger ca 7-12 g. Frukterna är släta och äts med skalet på. Smaken beskrivs som söt med lite toner av ananas, fruktköttet är gulgrönt. Blir ca 3-4 m hög. Brukar ofta samplanteras med Oskar och Paula, pollineras av bl a Oskar och Weiki. Om jag har förstått saken rätt så definierades Anna förut som Actinidia kolomikta, men numera räknas både A. arguta, krusbärsactinidia, A. deliciosa, kiwi, och A. kolomikta, kameleontbuske, in i Minikiwi-Gruppen. Namnet Anna är ett registrerat varumärke. Köp Anna hos Cramers Blommor

Annikki 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5. Intressant sort framtagen i Finland som ger rätt små, gröna avlånga frukter med tunt skal som inte behöver skalas, frukten äter du med skalet på. Smaken beskrivs som söt och aromatisk. Delvis självfertil men ger större skörd om det finns pollinerande plantor i närheten. Plantan blir 3-4 m hög och får vita doftande blommor i juni. Enligt svenska återförsäljare är sorten finsk, enligt finsk återförsäljare är sorten rysk (så sannolikt framtagen i Finland med ryskt ursprungsmaterial).

Arbor-Eat-Um 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Produktiv sort från USA från National Arborteum i Washington, där en besökare tog en stickling från en gren som hängde över staketet och planterade i sin trädgård (vilket verkar ha varit tur för modeplantan finns tydligen inte kvar numera). Plantan blir ca 4 m hög. Ger små tjocka, lite rundade minikiwis med ca 10 frukter per klase. Smaken beskrivs som mycket söt och god, frukten verkar vara väldigt saftig mde mycket vitt i mitten. Säljs bl a i Tyskland och pollineras bl a av Amandus.

Arctic Beauty🚹 – (Actinidia kolomikta) Zon okänd men tål ca 35 minusgrader enligt amerikansk källa. Hanplanta som får gröna blad och pollinerar bl a September Sun.

Aromatnaya 🥝– Zon okänd men sannolikt hyfsat härdig. Ger frukter med rödaktigt, rodnande skal på solsidan. Smaken beskrivs som söt och aromatisk. Namnet betyder ungefär ’doftande’ på ryska. Framtagen vid forskningsinstitiutet i Pavlovsk i närheten av S:t Petersburg i Ryssland. (irriterande nog så finns det även en äppelsort med samma namn)

Berliner Luft 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Upptäckt i en park i Berlin, Tyskland. Plantan blir ca 4 m hög och ger gröna små frukter med lätt rodnande solsida och grönt fruktkött i oktober. Smaken beskrivs som sötsyrlig och god. Säljs bl a i Tyskland och pollineras bl a av Amandus.

Bingo 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men enligt polsk återförsäljare tål sorten ca 28 minusgrader så sannolikt klarar den zon 1-2(3). Honklon, sitt namn till trots. Verkar vara en korsning mellan Actinidia purpurea Purpurnaya Sadovaya och Actinidia arguta. Produktiv, polsk sort som beskrivs som starkväxande. Frukterna sitter 3 st på ett hänge och det kan sitta så många som 7 hängen eller fler ganska tätt placerade på grenen. Plantan kan bli ca 8 m hög och brukar växa ca 2 m om året när den trivs. Sorten beskrivs också som ovanligt frisk, den verkar ha god motståndskraft mot svampsjukdomar och andra tråkigheter. Blommar i slutet av maj-juni med vita blommor och eftersom Bingo är en hona så behövs en hane för pollineringens skull, t ex Weiki. Frukterna mognar i slutet av september-oktober och beskrivs som 3 cm långa, 2,5 cm i diameter, lite ovala-utdragna i formen med rödrosa rodnad. Ger skörd efter ca 3 år, smaken beskrivs antingen som utsökt eller inte alls hos återförsäljarna. Verkar vara framtagen av Piotr Latocha, SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ett jordbruksuniversitet med anor från 1816) i Warsawa, Polen. PBR-sort och namnet är ett registrerat varumärke.

Bojnice 🥝– (Actinidia arguta var. cordifolia) Zon okänd. Blir ca 4 m hög (eller mer!) och ger små rundade gröngula minikiwis som nästan liknar äpplen, med liksom lite intryckta ändar. Sorten beskrivs som god och produktiv. Säljs bl a i Tyskland och pollineras bl a av Amandus.

Buro 🥝 – (Actinidia arguta) Zon okänd. Blir ca 4 m hög och ger gröna körsbärssmå minikiwis, döpt av Werner Merkel. Smaken beskrivs som fruktigt söt och kryddig. Säljs bl a i Tyskland och pollineras bl a av Amandus.

Sticklingar av Chang Bai till salu i Elitplantstationens monter på mässan Nordiska Trädgårdar 2024.

Chang Bai /Chung Bai*** 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen)  Zon 1-4. Sorten tål egentligen rätt mycket kyla, ända upp till zon 5 eller mer, men själva frukterna brukar sällan hinna mogna i högre zoner än 3-4. En av de härdigare sorterna, upptäcktes nära nordkoreanska gränsen av Chang Bai Mountain Research Institiute, därav dess namn (en del av Chinese Academy of Agriculture). Ger skörd i oktober; valnötsstora gröna, släta frukter som är ca 4-5 cm stora med lite rosa toner i mitten av frukten. Behöver inte skalas, kiwifrukterna äts med skalet på. Starkväxande sort som får gräddvita, lite doftande blommor i slutet av maj-juni. Till hösten skiftar bladen i gult. Plantan blir ca 3-4 m hög eller mer. Pollineras av bl a Oskar eller Tage (just Tage rekommenderas av allra flest återförsäljare så den är kanske att föredra). Köp Chang Bai hos Cramers Blommor

Chang Bai Giant 🥝– (Actinidia arguta) Oklart om det är samma sort som Chang Bai eller en vidareförädling som ger ännu större frukter.

Cherry Bomb 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Amerikansk sort från Kalifornien. Riktig snyggsort som får avlånga, saftiga, rödskaliga frukter med genomrött fruktkött. Smaken beskrivs som söt med låg syra. Blir ca 4 m hög och pollineras av bl a Amandus.

Daddy Weiki 🚹(Actinidia arguta) Zon 1-5. Dekorativ sort som får flerärgat bladverk i grönt, rosa och vitt med tiden. Får vita, doftande blommor i juni. Daddy Weiki är en hanklon som inte ger frukt men pollinerar Mammy Weiki.

Domino 🥝 – (Actinidia arguta) Zon okänd men enligt polsk återförsäljare tål sorten ca 28 minusgrader så sannolikt klarar den zon 1-2(3). Polsk sort som beskrivs som starkväxande; kan bli ca 10 m hög. Blommar i slutet av maj-början av juni med små vita blommor och ger ganska runda-vagt plattrunda, släta frukter med grön grundfärg och brunröd-rodnande solsida. En frukt är ca 2,5-3,5 cm och väger ca 10-14 g. Smaken beskrivs som god och rekommenderas för kommersiell odling. Ger frukt efter ca 3 år efter plantering, skördas i slutet av september. Pollineras av bl a Weiki.

Dr. Szymanowski 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-4 (5). (Sägs klara 40 minusgrader men frukten ska ju hinna mogna också) Härdig, delvis självfertil, dekorativ och starkväxande sort från Polen som blir ca 4-6 m hög. Ger goda, sötsyrliga små gröna frukter som beskrivs smaka som en blandning av kiwi från mataffären och krusbär. Frukten mognar i slutet av september-början av oktober. Skörd kommer först efter några år och efter ca 2-3 år så går bladen från att vara gröna till att även skifta i vitt och rödrosa. Pollineras bl a av Adam.

Dumbarton 🥝 – (Actinidia arguta) Zon okänd. Kommer ursprungligen från en park i USA men hittade via en samlare vägen till Tyskland. Beskrivs som en tidigmognande sort som ger gröna, släta frukter som sägs vara utsökta. Ovanlig sort, säljs i Tyskland (OBS! inte samma sort som den mer välkända Dumbarton Oaks).

Dumbarton Oaks 🥝– (Actinidia arguta) Tidig sort som ger gröna, släta frukter med lite plattrund, nästan pumpaliknande form. Smaken beskrivs som söt. Ger skörd i september-oktober.

Exotic Red 🥝– Zon okänd men verkar inte vara särskilt härdig, klarar ca 6-8 minusgrader men bara under kortare perioder. Ger vackra frukter med gult fruktkött och röda nyanser in mot mitten, hyfsat storfruktig med viss sötma. Pollineras bl a av gulfruktig kiwihane.

Favorit 🥝– Zon okänd. Beskrivs som en korsning mellan Actinidia arguta och Actinidia kolomikta framtagen och döpt av Werner Merkel. Ger lite större, bredaxlade och bumligt kantiga gröna, släta frukter med söt smak som beskrivs som mycket goda. Plantan beskrivs som ovanligt kompaktväxande (för att vara kiwi) och blir ca 3 m hög eller mer. Pollineras av bl a Amandus.

Flowercloud 🚹– (Actinidia arguta x kolomikta) Zon okänd. En korsning av arguta och kolomikta. Tidigblommande och rikblommande sort. Pollinerar bl a Issai.

Fortyniner 74-49 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Amerikansk sort som verkar komma från Chico i Kaliforniatrakten, uppförökades i Virginia, USA. Ger äppelformade gröna, släta frukter med stark doft i september (hyfsat storfruktig för att vara arguta). Beskrivs som produktiv och lättplockad. En fullvuxen planta beskrivs kunna ge 5-6 kg skörd men det tar ett bra tag innan den kommer igång. Plantan blir ca 4 m hög. Pollineras bl a av Amandus.

Frenchman’s Bay 🥝 – (Actinidia arguta) Zon okänd. Amerikansk sort, upphittad av Mark Fulford där den växt på en övergiven fastighet nära Bar Harbor i Frenchman’s Bay i deltstaten Maine i USA. Han tog några sticklingar av den starkväxande plantan och gav till Singing Nettel Farm, en lokal plantskola som förökade upp den. Plantan blir ca 4 m hög och ger frukter med ljusgrönt skal och ljusgrönt fruktkött med fin arom och god smak. Pollineras av bl a Amandus.

Fresh Jumbo /Kiwiberry Fresh Jumbo 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd, sannolikt zon 1-3(4) men vissa optimistiska återförsäljare anger upp till zon 5. Får vita doftande blommor i juni-juli och ger ca 4 cm frukter med grönt, saftigt fruktkött i oktober. Smaken beskrivs som god med en fin balans mellan sötma och syra. Plantan blir ca 4 m hög och bladen skiftar i gult till hösten. Beskrivs som frisk, produktiv, från Lubera Edibles. Pollineras av bl a Ken’s Red och Amandus. Köp Fresh Jumbo hos Cramers Blommor

Frost /Matovaya🥝(Actinidia kolomikta) Plantan får vackert grön-rosa-vita blad med tiden och ger gröna, släta kiwis med lite avlång form. Smaken beskrivs som sötsyrlig. Namnet betyder ungefär matte på ryska. Framtagen vid forskningsinstitiutet i Pavlovsk i närheten av S:t Petersburg i Ryssland. Namnet Frost är ett registrerat varumärke. Pollineras bl a av Pasha.

Geneva 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-4 (5) Minikiwi som ger grönröda frukter på 2,5-3 cm med grönt fruktkött i september-oktober. Smaken beskrivs som mycket söt med toner av honung, äts med skalet på. Sorten beskrivs som starkväxande, produktiv och lättplockad, frukterna kommer i klasar. Plantan blir ca 3-5 m hög (eller mer) och blommar med vita doftande blommor i juni-juli. Bladen skiftar i gult till hösten. Pollineras av bl a Issai, Oskar, Tage och Weiki. Köp Geneva hos Cramers Blommor

Golden Kiwi 🥝– (Actinidia deliciosa Golden Kiwi Giallo) Zon 1(2). Plantan blir ca 2-4 m hög (eller mer) och ger 5-7 cm stora frukter med brunt skal och gult fruktkött med sötare, tropisk smak. Blommar med vita, doftande blommor i juni-juli och ger skörd i september-oktober. Pollineras av Atlas. Kan odlas i högre zoner i växthus. Köp Golden Kiwi hos Cramers Blommor

Hardy Red 🥝– (Actinidia arguta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men verkar klara ner till ca 28 minusgrader. Amerikansk sort som ger röda frukter med fin smakbalans mellan sötma och syra. Ger ovala, lite lätt platta frukter som är röda även på insidan. Blir ca 4 m hög och pollineras av bl a Amandus.

Hayward 🥝– (Actinidia deliciosa) Zon 1 (klarar högre zoner, kanske upp till zon 3 i växthus). Honklon som beskrivs som en produktiv och ovanligt storfruktig sort men ger sen skörd, först i oktober-november. Ger saftigt sötsyrliga frukter med brunt, hårigt skal och ljusgrönt fruktkött. Pantan blir ca 4-6 m hög. Behöver pollineras bl a av hanplantan Tomuri.

Hero /Dostoynoya 🥝– (Actinidia kolomikta) Zon okänd men verkar ursprungligen komma från östra Ryssland. Ger små gröna, släta frukter med söt smak. Beskrivs som produktiv. Namnet Hero är ett registrerat varumärke.

Hokey Pokey 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Vacker snyggsort som får brokiga blad med gulare kant. Ger 2 cm långa, gröna, släta frukter som är ca 1,5 cm i diameter. Plantan blir ca 4 m hög, populär sort i Polen.. Prisbelönt sort som 2020 vann guldmedalj på Green Is Life & Flower Expo, en polsk tävling för plantskolor. Namnet är ett registrerat varumärke.

Issai*** 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-3 (tål ca 25-30 minusgrader). Delvis självfertil minikiwi som ger gröna, ganska syrliga frukter i september-oktober. Frukterna är stora som ett krusbär ungefär. En asiatisk (kanske från Japan?) hybridsort som är resultatet av en korsning av Actinidia arguta och klätteraktinidia Actinidia polygama. Beskrivs ofta som självfertil men den ger mycket större skörd om den blir pollinerad av t ex en kameleontbuske eller Amandus. Kan då ge rätt stora skördar inom några år bara om den ges lämplig pollineringspartner (många andra kiwisorter får man vänta betydligt längre innan de börjar ge frukt). Plantan blir ca 4 meter hög eller mer och ger gröna, släta smakrika frukter som är ca 3 cm i diameter. Köp Issai hos Wexthuset

Jade Moon 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Får lite böjda, jadegröna, avlånga frukter med bredare bas och lite klossig, nästan fyrkantig form. De har en väldigt lustig form, som om bara ena sidan blivit lite för kort nästan. Verkar vara framtagen  i Tyskland av Herr Merkel som fick plantor från Ryssland. Blir ca 4 m hög och pollineras av bl a Amandus.

Jenny*** 🥝– (Actinidia deliciosa) Zon 1-2 (3). Självfertil, produktiv kiwi som ger sötsyrliga frukter med brunt hårigt skal som blir ca 5-7 cm stora i september-oktober, men skörden blir betydligt större om den pollineras av t ex kameleontbuske. Plantan blir ca 3-4 m hög (eller mer) och blommar i vitt i juni-juli. Till hösten skiftar bladen till gult. Kan odlas i högre zoner i växthus. Pollineras bl a av Tomuri. Köp Jenny hos Wexthuset

Julia 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Blommar i juni med vackert vita blommor och ger illgröna små släta, kiwifrukter som kan ätas med skalet på i september. Beskrivs som en robust sort, blir ca 3 m hög eller mer. Namnet är ett registrerat varumärke.

Julie 🥝– Systerstort till Marmelada.

Jumbo 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men verkar klara ca 25 minusgrader.  Italiensk sort som beskrivs som produktiv och starkväxande, ger skörd i september-oktober. Frukterna är ljusgröna, avlånga och släta med rödare solsida. En frukt väger ca 15-25 g och smaken beskrivs som utmärkt och lämplig för kommersiell odling. Ger hyfsat stora frukter för att vara minikiwi, sannolikt därför den fått sitt namn. Planthöjd okänd, olika återförsäljare anger olika, allt från 2-8 m. Namnet är ett registrerat varumärke. Pollineras av bl a Prince Jumbo (enstaka återförsäljare tipsar även om Weiki som pollineringspartner).

Ken’s Red*** 🥝– (Actinidia arguta) Zon 1-2 (3-4) Lite lurigt namn på den här sorten för Ken’s Red är nämligen en honplanta… Produktiv sort från Nya Zeeland framtagen av Ken Nobbs som har ovanligt färgglada frukter, en enda planta kan ge 10-30 kg frukt men man får inte ha bråttom för det dröjer flera år innan den kommer igång ordentligt. Ger gröna-rödvioletta frukter med rödgrönt fruktkött i september-oktober, till hösten får plantan vackert gula blad. Frukten är slät och kan ätas med skalet på, en kiwi är ca 2-3 cm lång och smaken beskrivs som mycket bra. Plantan går att odla i kallare klimat i högre zoner, men då mest som prydnad eftersom frukterna brukar ha svårt att hinna mogna klart (om du inte odlar den i uppvärmt växthus eller liknande förstås). Kallas ofta för krusbärsaktinidia i handeln. Pollineras av bl a Issai, Tage, Oskar och Nostino. Köp Ken’s Red hos Cramers Blommor

Kivite🥝 – (Actinidia deliciosa) Zon okänd men verkar trivas i tyskt odlingsklimat. Ganska sen sort som ger skörd i oktober-november. Beskrivs som en pålitlig, produktiv sort som ger brungröna, håriga och saftiga frukter på ca 50 g. Smaken beskrivs som sötsyrlig. Plantan blir ca 5 m hög. Namnet Kivite är ett registrerat varumärke, från Lubera Edibles. Inga specifika pollinerare har angetts av återförsäljare men Tomuri är sannolikt en bra partner.

Klara Cetkin 🥝 – (Actinidia kolomikta) Gammal sort som får vackert grönrosavita blad och många små gröna frukter i augusti. Beskrivs som en av de allra härdigaste kiwisorterna som tål väldigt mycket kyla (och därför varit populär att använda i förädlingsprogram av kiwi), verkar växa vild i östra Ryssland där den kallas för Kishmish.

Kokuwa 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-4. Självfertil sort som ger ganska syrliga eller syrligt söta, släta gröna frukter med citronsmak i september-oktober. Kiwifrukterna beskrivs som saftiga och blir ca 2-3 cm stora (vilket inte är så stort). Plantan blir ca 2-4 m hög (eller mer) och får vita doftande blommor i juni-juli. Namnet betyder hardy kiwi eller tara wine på japanska. Köp Kokuwa hos Cramers Blommor

Koryoku 🥝– (Actinidia deliciosa) Zon okänd, beskrivs som ett sötare alternativ till Hayward.

Krupnoplodnaja 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Namnet betyder ’den storfruktige’ på ryska. Framtagen vid forskningsinstitiutet i Pavlovsk i närheten av S:t Petersburg i Ryssland.

Laiba’ 🥝– (Actinidia kolomikta) Framtagen i Litauen 1996 (projektet startade redan 1972 vid Litauens lantbruksuniversitet då man korsade sorterna Klara Cetkin och Ananasnaja genom öppen pollinering och senare selekterade ut plantor att jobba vidare med). Ingick i samma förädlingsprogram som Landè, Lanke och Paukštes Sakarva. Laiba’ verkar vara den sötaste av dem.

Landè’ 🥝– (Actinidia kolomikta) Mycket produktiv sort, en enda planta sägs kunna ge ca 6,21 kg i genomsnitt. Framtagen i Litauen 1996 (projektet startade redan 1972 vid Litauens lantbruksuniversitet då man korsade sorterna Klara Cetkin och Ananasnaja genom öppen pollinering och senare selekterade ut plantor att jobba vidare med). Ingick i samma förädlingsprogram som Laiba, Lanke  och Paukštes Sakarva. Landè’ verkar vara den bästa sorten av dem, med både hög produktivitet och saftighet.

Lanke 🥝– (Actinidia kolomikta) Framtagen i Litauen 1996 (projektet startade redan 1972 vid Litauens lantbruksuniversitet då man korsade sorterna Klara Cetkin och Ananasnaja genom öppen pollinering och senare selekterade ut plantor att jobba vidare med). Ingick i samma förädlingsprogram som Laiba, Landè’ och Paukštes Sakarva.

Lucy 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men enligt polsk återförsäljare klarar den ca 28 minusgrader så sannolikt klarar den zon 1-2(3). Produktiv sort från Polen som blommar med vita blommor i maj-juni och ger skörd i september-oktober. Frukterna är avlånga och lite tillplattade med grönt skal som skiftar i rött när de är ätmogna. En frukt väger ca 7-12 g, smaken beskrivs som sötsyrlig och frukterna verkar hålla rätt bra i kylskåp. Starkväxande sort som kan bli upp till 10 m, beskrivs som en bra sort för hobbyodlare om man har tillräckligt med plats. Det gäller dock att ha tålamod, den ger skörd efter ca 3 år. Pollineras av bl a Weiki.

Mammy Weiki 🥝– (Actinidia arguta) Zon 1-4 (5), sägs klara ca 30 minusgrader. Får gröna blad med lite rödare stjälkar och ger små släta, gröna frukter med rodnande solsida. Pollineras bl a av Daddy Weiki.

Marmelada 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Beskrivs som en systersort till Julie med kryddig, mycket god gourmetsmak. Ger små, kantiga smaragdgröna frukter. Blir 4-5 m hög eller mer. Pollineras av bl a Amandus.

Matovaya /Frost 🥝– se Frost

Meader🚹 – (Actinidia arguta) Zon okänd men verkar klara ca 35 minusgrader. Får gröna blad, rödare stjälkar och vita blommor i juni-juli och blir ca 2 m hög eller mer. Meader beskrivs vara en bra sort eftersom den börjar blomma rätt tidigt men också för att den blommar länge. Pollinerar bl a Anna, Geneva, Chang Bai, Issai mfl.

Meyer’s Cordifolia 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Amerikansk sort som blir ca 4 m hög och ger äppelformade, rundaxlade gröna frukter med hög sockerhalt med fin arom. Pollineras bl a av Amandus.

Mirzan – se Scarlet September Kiwi

Miss Green 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd men verkar klara sig bra i Warzawa, Polen iallafall. Italiensk sort som ger gröna frukter med rodnande solsida. Smaken beskrivs som mycket, mycket god med fin balans mellan sötma och syra. Plantan blir ca 4 m hög. Pollineras bl a av Amandus.

Missionario Chiandetti🥝 – (Actinidia arguta) Zon okänd. Ger gröna, nästan runda släta kiwifrukter med sötare solsida (i full sol blir nästan hela frukten röd) som kan ätas med skalet på. En frukt väger ca 3 g och de sitter i stora klasar på plantan. Får gröna blad med rödare stjälkar. Mognar i september odlad i Italien.

MSU 🥝– (Actinidia arguta) Amerikansk sort från Michigan State University (vars förkortning är MSU). Upptäcktes av Dan Sorensen som lät uppföröka den runt 1980. Ger ovala, gröna frukter med rödare solsida. Beskrivs som en god och tidig sort. Blir ca 4 m hög eller mer och pollineras av bl a Amandus.

Nahodka🥝 – (Actinidia kolomikta) En mycket produktiv sort från Ryssland, döpt efter hamnstaden Nachodka i sydöstra delen av Ryssland.

Nostino 🚹– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd. Hanplanta som ofta rekommenderas som pollinator åt honplantan Ken’s Red. Säljs av svenska återförsäljare men ingen zon har angetts hos de källor jag hittat. (OBS! Det verkar som om tyska återförsäljare har Nostino både som Nostino male/hane och som Nostino female/hona i sitt sortiment. I Sverige verkar enbart hanplantan finas på marknaden än så länge.)

Minikiwin Oskar till salu som stickling i montern hos Elitplantstationen på mässan Nordiska Trädgårdar 2024.

Oskar*** /Oscar 🚹– (Actinidia kolomikta /Minikiwiguppen) Zon 1-5. Blir ca 3-4 m hög. En av de härdigare sorterna som får små vita doftande blommor i juni ungefär. Oskar får så småningom vackert flerfärgade bladspetsar i grönt, vitt och rosa. kraftigväxande, frodig och fin, odlas även som prydnadsväxt. Framtagen vid Balsgård i Sverige. Pollinerar bl a Anna och Paula.

Pasha 🚹– (Actinidia kolomikta) Zon okänd men verkar klara ca 30 minusgrader eller mer enligt amerikansk källa. Pollinerar bl a Frost/Matovaya. Zon okänd. Vacker sort som får grönrosavita, hjärtformade blad. Namnet är ett registrerat varumärke, verkar ingå i serien Arctic Beauty.

Paula*** 🥝– (Actinidia kolomikta) Zon 1-5. En av de härdigare sorterna som ger släta, gröna minikiwis ca 2-3 cm stora i aug-sept, ungefär lika stora som krusbär. Smaken beskrivs som söt. Plantan blir 3-4 m hög (eller mer) och blommar med vita, sött honungsdoftande blommor i juni-juli. (Paula ger skörd något senare än Anna). Till hösten skiftar bladen till gult. Framtagen på Balsgård i Sverige då man utgick från ryskt urpsrungsmaterial. Pollineras av bl a Oskar, Tage eller kameleontbuske. Köp Paula hos Cramers Blommor

Pautske 🥝– (Actinidia kolomikta) Zon okänd. Intressant sort från Litauen som beskrivs ge liiiite större frukter av mycket bra kvalitet, döpt efter Pautske som tog fram sorten. Ger ljusgröna kiwis med mycket bra smak. Hypad sort som är populär i östeuropa.

Paukštes Sakarva 🥝– (Actinidia kolomikta) Zon okänd. Framtagen i Litauen 1996 (projektet startade redan 1972 vid Litauens lantbruksuniversitet då man korsade sorterna Klara Cetkin och Ananasnaja genom öppen pollinering och senare selekterade ut plantor att jobba vidare med). Ingick i samma förädlingsprogram som Laiba, Landè’ och Lanke. Paukštes Sakarva verkar innehålla högre halter av C-vitamin än de andra sorterna i samma förädlingsprogram.

Pautske Dwarf 🥝– (Actinidia deliciosa) Zon okänd. Japansk sort som beskrivs som den allra minsta plantan av alla minikiwisorter. Ger sötare, goda frukter. Beskrivs som en slags bonsai-kiwi-version. Verkar inte finnas på den europeiska marknaden än.

Pavlovskaya 🥝 – (Actinidia kolomikta) Zon okänd, men verkar funka iallafall upp till zon 4 (kanske mer). Honplanta, storfruktig sort från Ryssland med vackert flerfärgade blad.

Pink Jumbo🥝 /KiwiBerry Pink Jumbo – Zon okänd. (Actinidia arguta x purpurea) Ger frukter med lite utdragen form, rosarött skal och grönt kött. Smaken beskrivs som söt och fruktig. Beskrivs som en hyfsat tidig sort som ger skörd redan i september (i Tyskland). Från Lubera Edibles, namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien KiwiBerry. Pollineras av bl a Prince Jumbo.

Prince Jumbo /Kiwiberry Prince Jumbo🚹 – (Actinidia arguta) Hanplanta som får vita blommor och pollinerar honplantorna i Jumbo-serien men även Actinidia arguta. Från Lubera Edibles, namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien KiwiBerry.

Prolific 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd men verkar klara ca 29 minusgrader. Får vita blommor i juni och ger senare gröna frukter med rödare solsida och grönt fruktkött. Plantan blir ca 6 m hög. Beskrivs som självfertil men ger bättre skörd med hane i närheten, ex hanplanta av Weiki, Meader eller Andrew.

Purpurna Sadowa 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd. Vacker sort från Ukraina som ger frukter med lilarött skal och rött fruktkött. Ger ganska stora frukter (för att vara minikiwi) med låg syra. Plantan blir ca 4 m hög (sannolikt mer!) och pollineras bl a av Amandus.

Purpurnaya Sadovaya 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd men enligt slovakisk källa klarar den ca 30 minusgrader så sannolikt zon 1-3. Produktiv sort från Ukraina framtagen av I.M.Šajtan i Kiev, genom selektion av härdiga sådder av den vilda Actinidia purpurea från botaniska trädgården i Beijing 1958. Beskrivs som en lättodlad, starkväxande sort som ger släta, cylindriska frukter med lite plattare sidor och grönlila skal. En frukt väger ca 6,8-11 g och  är 3,5 cm långa och 2,5 cm i diameter. En frukt innehåller ca 80-95 frön. Populär, pålitlig sort som använts som förälder när man tagit fram många andra sorter. Nackdelen är att den beskrivs som mogna sent. Höjd oklar men beskrivs som starkväxande så se till att den får ordentligt med utrymme.

Red Jumbo 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Vackert rödskalig sort som också är röd på insidan, skalet är tunt och går att äta med skalet på. Smaken beskrivs som söt med låg syra. Blir ca 4 m hög. Från Lubera Edibles, namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien KiwiBerry. Pollineras av bl a Prince Jumbo och Amandus.

Rote Potsdamer 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Produktiv sort som upptäcktes i Potsdam, Tyskland och ger vackra frukter med rött skal och grönt fruktkött. Blir ca 4 m hög eller mer, pollineras av bl a Amandus.

Rogów /Rugów 🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd. Från Arborteum Rogów i Polen, framselekterad vid Universitetet i Warsawa. Beskrivs som en produktiv sort som ger äggformade, gröna frukter med fin arom i september. Kan ätas med skalet på, smaken beskrivs som saftig och välbalanserad. Blir ca 4 m hög och pollineras bl a av Amandus.

September Sun 🥝 – se Sentjabraskaja /Sentabraskaya

Scarlet September Kiwi /Scarlet September /Mirzan 🥝– (Actinidia arguta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men enligt kanadensisk källa klarar den ca 26 minusgrader (och den verkar trivas bra i Danmark och Polen). Vacker sort framtagen av Mirosław Zaniewski i Polen. Plantan beskrivs som starkväxande, kan bli 8 m eller mer, och får vita små blommor i juni. Bladen skiftar till gult till hösten. Ger röda, ovala, goda frukter med rött fruktkött som blir ca 3,5 cm långa och 2,5 cm breda och kan ätas med skalet på. Frukterna blir ännu mörkare om de planteras i soligt läge, nästan rödvioletta. Pollineras bl a av hanplanta av Weiki, Meader och Andrew. Namnet Scarlet September Kiwi är ett registrerat varumärke.

Sentjabraskaja*** /Sentabraskaya /Sentiabrskaya /September Sun 🥝– (Actinidia kolomikta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5. Plantan blir ca 3-5 m och ger söta gröna frukter med slätt skal. Beskrivs ge skörd även i hyfsat ung ålder och sitt namn till trots kan den ibland ge skörd redan i augusti (iallafall som odlad i Tyskland). Produktiv sort från forskningsinstitutet Pavlovsk i närheten av S:t Petersburg i Ryssland. Pollineras bl a av hanplantorna Adam och Arctic Beauty.

Solissimo /Renact (Actinidia deliciosa) 🥝– Zon 1 (kanske upp till 2 på friland men kan odlas i högre zoner om den står i växthus). Plantan blir ca 2-4 m hög (enligt Lubera kan den bli ännu högre, upp till 7 m) och får vitgula blommor med svag doft i juni-juli. Ger ganska stora bruna, håriga frukter med grönt fruktkött och söt smak. Rätt sen sort som mognar i oktober ungefär (ibland i början av november). Till hösten skiftar bladen till gult. Beskrivs som självfertil men får större skörd om hanplanta finns i närheten. Namnet är ett registrerat varumärke, från Lubera Edibles. Köp Solissimo hos Cramers Blommor

Solo*** 🥝– (Actinidia chinensis enligt vissa källor, enligt andra källor Actinidia deliciosa) Zon 1-2. Ny sort som blir ca 2-4 m hög (eller mer) och blommar i vitt i juni-juli. Ger 3-5 cm stora frukter med brunt skal och fast fruktkött i september-oktober. Smaken beskrivs som sötsyrlig. Till hösten får bladen en rödgul ton. Beskrivs som självfertil. Köp Solo hos Cramers Blommor

Super Issai /KiwiBerry Super Issai 🥝– (Actinidia arguta) Sannolikt zon 1-3. Beskrivs som en bättre version av klassiska Issai, eftersom denna mognar ännu tidigare på säsongen men också för att den ger skörd i yngre ålder; redan år två enligt Lubera Edibles. Beskrivs ofta som självfertil men den ger mycket större skörd om den blir pollinerad av t ex en kameleontbuske eller Amandus. Plantan blir ca 4 meter hög eller mer och ger gröna, släta smakrika frukter som är ca 3 cm i diameter. Ingår i serien Kiwiberry som är ett registrerat varumärke.

Super Jumbo /Kiwiberry Super Jumbo 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Produktiv sort från Sachsen, Tyskland som ger avlånga, limegröna släta frukter med fin arom och bra fruktstorlek (för att vara minikiwi). Frukterna är ofta liiite bredare vid fästet. Börjar ge skörd i början av oktober ungefär. Plantan blir ca 4 m hög och pollineras av bl a Amandus. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Kiwiberry. Från Lubera Edibles.

Minikiwin Tage till salu som stickling i montern hos Elitplantstationen på mässan Nordiska Trädgårdar 2024.

Tage*** 🚹– (Actinidia arguta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5. En av de härdigare sorterna, Tage är en hanklon som inte ger frukt men pollinerar Tina. Plantan blir ca 3-4,5 meter hög och får vita, doftande blommor i juni. Definierades tidigare som Actinidia arguta, numera i Actinidia Minikiwigruppen. Köp Tage hos Cramers Blommor

Tina*** 🥝– (Actinidia arguta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-2 enligt vissa återförsäljare, zon 1-3 (4) enligt andra återförsäljare… Ger syrligt söta gröna minikiwis i september-oktober. Frukterna är något större än många andra minikiwisorter (men inte alls lika stora som vi är vana vid att se dem i mataffärernas hyllor). Smaken beskrivs som sötsyrlig med lite tropiska toner. Beskrivs som kraftigväxande, plantan blir 3-5 m hög och blommar i vitt i juni. Pollineras av Tage. Definierades tidigare som Actinidia arguta, numera i Actinidia Minikiwigruppen. Köp Tina hos Cramers Blommor

Minikiwin Tina till salu som stickling i montern hos Elitplantstationen på mässan Nordiska Trädgårdar 2024.

Tomuri 🚹– (Actinidia deliciosa) Zon okänd. Hanklon som inte sätter frukt men som pollinerar honplantor av Actinidia deliciosa och Actinidia chinensis som blommar samtidigt, brukar ofta kombineras med honklonen Hayward. Blommar i juni med gräddvita blommor. Beskrivs som starkväxande och blir ca 7 m hög, kräver en del beskärning. Från Lubera Edibles.

Twist 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Vacker sort från Polen som får ljusröda, släta frukter med lite orangerött fruktkött. Smaken beskrivs som god och lite kryddig. Frukterna har dålig hållbarhet som skördade men bättre hållbarhet om de får sitta kvar på plantan. Blir ca 4 m hög, pollineras av bl a Amandus.

Urodnaya Michurin /Michurin 🥝– (Actinidia arguta) Zon okänd. Beskrivs som en produktiv och god sort med anor som sträcker sig till den ryske botanikern Michurin. Får ganska runda små gröna frukter med rödare solsida (ser nästan ut som miniäpplen). Blir ca 4 m hög och pollineras av bl a Amandus.

Vitakola 🥝– (Actinidia kolomikta /Actinidia Minikiwigruppen) Zon okänd men sägs tåla ca 30 minusgrader. Kallas ofta för sibirisk kiwi i handeln men är en tjeckisk sort med brokiga blad (så småningom, efter ca 3 års ålder) som ger avlånga och hårlösa frukter på ca 4,5 cm, ibland lite lätt päronformade. Honplanta, sägs ge skörd ca 3 år efter plantering. Får citrusdoftande blommor i juni. Plantan blir ca 3 m hög eller mer. Pollineras sannolikt av Adam och Oskar.

Vitikiwi 🥝– (Actinidia arguta Minikiwigruppen) Zon 1-3 (4) Beskrivs ofta som väldigt härdig men verkar bara klara ca 25 minusgrader. Självfertil minikiwi som ger skörd i slutet av september-början av oktober ungefär. Ger goda små släta, ljusgröna frukter på ca 2-3 cm, vikt 7-10 g med sötsyrlig smak som beskrivs smaka lite som en blandning mellan vanlig köpekiwi och krusbär. Plantan blir ca 4-6 m hög och ger ofta skörd redan år två (vilket är tidigare än de flesta andra sorter där man vanligen får vänta iallfall i tre år eller mer).

Weiki /Weiki Female🥝– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5. Framtagen vid tekniska universitetet i Weihenstephan, Tyskland. Beskrivs som starkväxande och delvis självfertil, får bättre skörd om den samplanteras med fler sorter. Ger släta, lite utdragna gröna frukter med lätt rodnande solsida i oktober. Frukterna är ca 2-3 cm långa, vikt 7-10 g. Smaken beskrivs som sötsyrlig och god.

Weiki /Weiki Male 🚹– (Actinidia Minikiwigruppen) Zon 1-5. Framtagen vid tekniska universitetet i Weihenstephan, Tyskland. Vanligen är det den manliga klonen av Weiki som säljs i Sverige, som pollinator till bl a Chang Bai. (honklonen av Weiki som ger frukt har jag ännu inte sett i svensk handel)

Zakarpachie 🥝– (Actinidia arguta x deliciosa) Zon 1-2 (3) men kan klara upp till zon 4 om den odlas i växthus. Intressant korsning av minikiwi Actinidia arguta och ”vanlig” stor kiwi Actinidia deliciosa. Beskrivs som en ovanligt köldtålig storfruktig kiwi, men den klarar ändå bara ca 25 minus… En frukt väger ca 70-80 g (jämf med mataffärens som oftast väger ca 100 g) så den är lite mindre än klassisk köpekiwi men är ändå större än många andra sorter som vanligen odlas i Sverige. Smaken beskrivs vara lik köpekiwi i mataffären. Självfertil men sen sort som mognar nån gång i oktober (ibland ännu senare). Plantan blir ca 4-6 m hög. Flera återförsäljare rekommenderar därför att den odlas i växthus.

Kan du ännu fler sorter?

Eller vill du komplettera listna med mer information om en befintlig sort?
Kommentera gärna inlägget så uppdaterar jag listan efterhand.
😃😃😃

Jag har haft stor nytta av boken Skogsträdgården- odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg när jag sammanställt den här listan. Vill du veta mer om frukt och bär så rekommenderar jag den varmt. En riktig guldgruva för dig som gillar ätbart.

Källor i urval:

Bok: Skogsträdgården- odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg

https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/skotselrad-om-vaxter-i-kruka-och-tradgard/beskrivningar-odling-skotsel-bar-och-frukter/odlingsrad-for-minikiwi-actinidia-krusbarsaktinidia-kameleonbuske

https://www.luberaedibles.com/en/search?q=kiwi&options%5Bprefix%5D=last

https://jeppastradgard.se/?s=kiwi

https://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/product/search?search=kiwi

https://e-clematis.com/en_GB/searchquery/kiwi/1/phot/5?url=kiwi

https://deaflora.de/advanced_search_result.php?keywords=kiwi&inc_subcat=1

https://www.researchgate.net/figure/Fruit-of-the-A-arguta-cultivars-Ananasnaya-A-Bojnice-B-and-Dumbarton-Oaks-DO_fig1_286489893

http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2017/12/PJNS_2017.pdf

https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20003001138

https://www.researchgate.net/publication/236875946_Breeding_and_processing_of_lithuanian_cultivars_of_Actinidia_kolomikta_Maxim_and_Rupr_Maxim_fruits_grown_in_organic_conditions

https://plantlust.com/search/?genus=Actinidia

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarnas-drom-den-harlosa-kiwin

Läs också: Jordgubbar med rosa blommor
Fler sortguider

Annons

2 Comments

 1. Tack för ännu en utmärkt sortguide!
  Om jag förstår det rätt så pollinerar Tage både Tina och Paula, trots att Paula tillhör actinidia kolomikta och Tage actinidia arguta? Pollinerar Tage även Anna?

  Med vänlig hälsning, Patrick

  1. Hej Patrick!

   Tack snälla, vad kul att du gillar sortguiden! 🙂

   Actinidia kolomikta och arguta är nära släkt och pollinering kan ske om de olika plantorna blommar samtidigt.
   Ja, som jag förstått det så kan Tage (arguta) pollinera både Tina (också arguta) och Paula (kolomikta) eftersom de är nära släkt, förutsatt att de blommar samtidigt.
   Anna/ Ananasnaya är en korsning vilket sannolikt gör att den blir pollinerad av både arguta och kolomikta. Den beskrivs ju ofta som väldigt produktiv vilket jag tänker nog beror på att den är mottaglig för pollinering av både arguta och kolomikta (förutsatt att de plantorna man har tillgängliga blommar samtidigt).

   Vissa hanar blommar tidigt i juni, andra lite senare i juni-juli, vissa senare, andra under lång tid osv… Så det där med blomtimingen är viktigare än man tror (och tyvärr också nåt som återförsäljare inte alltid anger). Hanar som Meader och Flowercloud är rätt populära utomlands just för att de blommar länge eller är korsning (och därför hinner pollinera mer). De är inte så vanliga i Sverige än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.