Jordgubbar med rosa blommor

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Alla gillar väl jordgubbar, jag också.
Men jordgubbar med rosa blommor gillar jag lite extra!

Jordgubbar med rosa blommor: En jordgubbe blir till!

Det finns flera sorter av jordgubbar med rosa blommor:

Bären på rosablommande jordgubbar blir röda precis som vanligt. Det finns visst smultron med rosa blommor också; Lipstick och Pink Panda. Jag trodde länge att Pink Panda var en jordgubbe för att blommorna var så stora men icke, tydligen klassas den som ett smultron. Och tänk på att F1hybrider har två föräldrar, så om du tar frö från en sådan och sår så blir inte avkomman exakt likadan.

Kan du fler sorter? Berätta! 😃😃😃

Jordgubbe Ruby Ann i blom.
Jordgubbar med rosa blommor: Sorten Roman F1 har ljust rosa blommor.

Gott och vackert

Eftersom blommorna är så fina så kan de här jordgubbssorterna faktiskt  få ta plats även utanför det traditionella jordgubbslandet tycker jag. Snyggt i en rejäl välkomnande kruka på trappen. Eller som ampel på verandan vid utemöblerna, inte så dumt att norpa åt sig en gubbe för den som vaktar grillen och inte riktigt kan hålla sig tills maten är klar. 😉

Blanda med andra blommor

Använd dem som prydnadsväxter och samplantera med sommarblommor i ampel eller i rabatten med låga perenner som scabiosa eller aubretia. Eller varför inte ihop med kryddväxter med vackra blommor och blad som blåbasilika eller kryddsalvia med lila bladverk (en trevlig gåbortpresent istället för den traditionella vinflaskan om du ska iväg på middag).
Både vackert och gott! 😀

Jordgubbar med rosa blommor: Ruby Ann med vackert mörkrosa blommor.

I vår trädgård

Ruby Ann, Roman F1 och Toscana har jag odlat själv med bra resultat: förutom att blommorna är fina så remonterar plantorna, vilket betyder att de fortsätter att blomma och ger skörd hela sommaren. Vi har fått jordgubbar långt in på hösten, ända till slutet av september när frosten kom.

Visst, de sena gubbarna blir inte riktigt lika stora och goda eftersom solljuset och värmen sviker, men det är ändå roligt att ha egna bär att dekorera tårtor och frukostskålen med. Vi äter ju med ögonen också. 🙂

 

När smultronbåten fick sällskap av en jordgubbsjolle passade jag på att plantera några rosablommande sorter.
Jordgubbar med rosa blommor: Det är fint att blanda olika rosablommande sorter i samma plantering.
Roman F1 och Ruby Ann lyser upp jordgubbsjollen.
Ruby Ann: Så snygga att de funkar lika fint i sommarblomsplanteringar som i jordgubbslandet.
Toscana. Omogna bär är vita, som mogna blir de röda som vanligt.
Roman F1: Remonterande jordgubbar ger bär både på sommaren och långt in på hösten.
Roman F1. Färgen är lite skarpare i början av blomningen, den blir mildare allteftersom blomman öppnar sig helt.

Fundera inte för länge…

Jordgubbar med rosa blommor är väldigt lättsålda och tar snabbt slut i trädgårdsbutikerna men finns nästan alltid att få tag på under våren. Så passa på så fort du ser dem. Annars får du nog tyvärr längta ända till nästa vår… 😉

Läs också Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

2 Comments

 1. Frön från F1-hybrider är inte sortäkta men revor är väl det!? Läste någonstans att om man vill ha sortäkta mynta så krävs delning, vilket betyder att sticklingar av mynta inte är sortäkta!?

  1. Hej Bibbi!

   Ja det stämmer att frön från F1 hybrider inte är sortäkta. Men om du tar t ex en tjyv från en Sungold F1, dvs ett skott från bladvecket från plantan och odlar vidare den som stickling så ja, då är den sortäkta. Den sticklingen kommer att ge Sungold F1-tomater. Samma sak med äpple: sår du en äppelkärna från t ex Aroma så får du fram en ny sort, men tar du en kvist från Aroma-trädet och ympar fast på en grundstam så får du fortfarande Aromaäpplen.

   En stickling = en bit av moderplantan. En stickling ger alltså fortfarande samma planta (samma sort) men frösådder (frö från blomman) kan korspollineras och då resultera i ny sort.

   Jag är inte tillräckligt påläst om just mynta, så där törs jag inte ge dig något svar… Men jordgubbar brukar nog generellt ge revor som är sortäkta. De revor som jag tagit av mina jordgubbssorter här hemma har iallafall betett sig ”som de ska”, dvs de uppvisar samma karaktäristika som moderplantan. Men sen finns det ju vissa jordgubbssorter som behöver korspollineras för att ge bär (t ex White Dream) och då blir ju det där med avkomma mer komplicerat (det är ju heller inte alla sorter som ens sätter revor).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.