Potatisen Papageno (och andra sorter resistenta mot bladmögel)

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor-
Pommes-potatisen Papageno är motståndskraftig mot bladmögel.
Sommaren 2023 var verkligen ingen barnlek för mig som potatis- och tomatodlare… Först kom Stormen Hans på besök och sen slutade det aldrig regna. Det regnade och regnade, vips var bladmöglet ett faktum. Så mitt tema för årets odling är helt enkelt både tomater- och potatissorter som är resistenta mot bladmögel. Ett högst ofrivilligt tema, ska du veta. Temat valde mig.😆

Det trista med potatisbladmögel är att sporerna ofta finns kvar i flera år, så vad gör man? Slutar odla potatis? Aldrig! Istället satsar jag på sorter som är resistenta/motståndskraftiga mot bladmögel. Och glädjande nog så finns det väldigt många sorter att välja bland.😃

När jag var på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö i våras så snokade jag igenom potatisutbudet allt vad jag orkade. Tidigare har jag odlat Sarpo Mira med fint resultat (då enligt paraply-principen, dvs mer som en försäkring utifall att bladmöglet skulle komma) men nu ville jag prova nåt annat. Nåt lite nytt och spännande. Så då fick det bli Papageno, ”pommespotatisen” som den också kallas just för att den blir så bra att fritera.

Jag satsar på bladmögelsresistenta potatissorter iår. Som Papageno, den förodlar jag först inomhus, sen åker den ut i pallkragen när det är tillräckligt varmt. Papageno är ingen krukodlarsort, den trivs bättre på friland sen när värmen kommer.

Pommes-potatisen Papageno

Måste man ha särskilda potatissorter till pommes, eller mos eller annat…? Nä, egentligen inte. Visst kan du göra det mesta med de flesta potatissorter men det blir mer optimalt resultat om du anpassar sortvalet efter maträtten. Potatissorter som passar extra bra till fritering är oftast inte så blöta, dvs de har ”high dry matter content” som det brukar heta i de internationella beskrivningarna vilket gör att dina pommes frites blir just härligt krispiga. Papageno är en sån sort, dessutom är den resistent mot bladmögel (även sent bladmögel!) och en himla massa andra sjukdomar. Att den dessutom verkar trivas bra även i lite kallare klimat gör att den passar utmärkt här i mitt blåsiga odlingsläge i zon 4.

Jag tycker att Papageno verkar vara en riktig toppensort och därför storsatsar jag på den iår i mitt grönsaksland. 🙂 Dock har jag lite svårt att förstå varför man väljer att döpa en potatissort just till Papageno… (Papageno-effekten liksom? Det är den enda associationen jag har till det namnet. Är det kanske nån slags intern, potatisförädlar-skämthumor som jag inte förstår? Eller syftar namnet på produktiviteten…? När det älskande paret i Trollflöjten sjunger om att de ska få så många barn…?) Tipsa mig gärna om du vet mer om hur det gick till när den fick sitt namn.

Jag brukar förgrodda potatisen i äggkartong.
Sen förodlar jag några enstaka sättpotäter i hinkar med jord inomhus. Jag fyller inte hela hinken, utan bara ca en tredjedel. Så att jag kan ”kupa”/fylla på med jord sen allteftersom det behövs.

Fler sorttips på potatis med bra motståndskraft mot bladmögel:

Om du har problem med bladmögel så är alla sorter odlingsvärda så därför är samtliga sorter markerade i fetstil. Det finns många potatissorter som är goda och beskrivs som smakrika (nästan allihop, faktiskt) men de som specifikt beskrivs som delikatess/gourmetsorter är markerade i grönt. De sorter som ofta är hyfsat lätta att få tag på (iallafall i början av säsongen) i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar. (det här är bara ett liiiitet urval, det finns absolut ännu fler sorter… därför kallar jag listan bara för sorttips istället för sortguide)

 • Acoustic*** – (10-12 v) Ger ovala, ljusgula potatisar som är lite lätt mjöliga. Blommorna är vita. Frisk sort som förutom att vara tålig mot bladmögel också har hög resistens mot nematoder och viss resistens mot skorv. Verkar vara en av de mer lättodlade sorterna eftersom den funkar i de flesta jordar och dessutom tål både värme och torka. Beskrivs som smakrik och gör sig bra som bakpotatis, ugnsrostad och friterad. Köp Acoustic hos Cramers Blommor
 • Almonda – (10-12 v) Mycket odlingsvärd! Väldigt frisk sort som ger runda, gula, lite lätt mjöliga potatisar som är fasta vid kokning. Beskrivs som smakrik och produktiv, gör sig bra som bakpotatis, ugnsrostad och friterad. Verkligen en mycket frisk sort som har hög restens mot både skorv, nematoder och bladmögel sent på säsongen. Funkar fint att odla både på friland, i kruka eller pallkrage och i lite kallare klimat. Framtagen i Tyskland 2011 (dess ena förälder är välkända sorten Marabel). Blev vald till Årets Potatis 2021. Köp Almonda hos Cramers Blommor
 • Alouette*** – (12-14 v) Vacker sort som ger avlånga, gula goda potatisar med rött skal. Dessutom frisk, förutom att den har hög resistens mot bladmögel och nematoder så har den medelresistens mot skorv och är resistent mot potatiskräfta ras 1. Alouette är resultatet av en korsning av sorterna AR 02-139-1 och den populära sorten Laura (Laura är utsedd till Årets Potatis 2024). Smaken beskrivs som lite lätt mjölig men med fastare smörig struktur (mer fast än mjölig). Passar bra att ugnsbaka, ugnsrosta och fritera. Går att lagra till vårvintern ungefär. Alouette är en sån där toppensort som faktiskt förtjänar att få mer uppmärksamhet, jag är uppriktigt jätteförvånad över att den inte utsetts till årets potatis än… Men det kanske kommer i framtiden, hoppas jag. Köp Alouette hos Cramers Blommor
 • Argana – (8-10 v) Ny sort! Hyfsat tidig sort som ger ljusgula, ovala potatisar som är fina att fritera, ugnsrosta eller att ha som bakpotatis. Har hög resistens mot bladmögel och nematoder (men bara medelgod resistens mot skorv). Beskrivs som produktiv och vissa källor anger den som delikatesspotatis, andra bara som god. Sannolikt blir den godare om du inte skördar för tidigt. Köp Argana hos Cramers Blommor
 • Aztek Gold – (10-12 v) Ny sort 2024 som ger gula, ovala potatisar som blir bra mos, är goda att ugnsrosta och verkar bli bra pommes frites. Har hög resistens mot bladmögel och brunröta (men bara medelgod resistens mot skorv). Funkar fint att odla i kruka och i kallare klimat. Verkar intressant nog ha lågt innehåll av socker i sig. Beskrivs som god och produktiv, passar även för ekologisk odling.
 • Connect*** – (10-12 v) Mycket odlingsvärd! Superhypad sort från Holland som är väldigt populär hos självhushållare och i ekologisk odling som därför ofta säljer slut rekordsnabbt i handeln… Vill du odla den så köp bums innan den tar slut. Väldigt frisk sort som har hög resistens mot både bladmögel, skorv och nematoder. Dessutom är den produktiv och verkar också tåla torka rätt bra. Ger gula, rundovala potatisar som är god hela säsongen och passar till det mesta i köket; det blir bra mos men den går också att fritera, ugnsrosta mm. Utsedd till Årets Potatis år 2020. Connect har en ganska intressant och komplicerad stamtavla, är resultatet av att man korsat sorterna Satina och YP98-3. Köp Connect hos Cramers Blommor
 • Heidemarie*** – (10-12 v) Väldigt frisk sort från Tyskland Ger ljusgula, ovala, fasta kokpotatisar som är goda att fritera, ugnsrosta och baka. Har hög resistens mot både bladmögel, skorv och nematoder. Beskrivs som en god, produktiv och lagringsduglig sort. Bra för frilandsodling men den trivs inget vidare som odlad i kruka. Köp Heidemarie hos Cramers Blommor
 • Jacky*** – (6-8 v) – Mycket tidig sommarsort som ger fasta, gula och runda potatisar med gult skal. Beskrivs ha hög resistens mot bladmögel, medelgod resistens mot skorv (men har låg resistens mot nematoder och är inte resistent mot potatiskräfta). Verkar vara en brittisk sort som är resultatet av en korsning av sorterna Anouk och Athlete. Köp Jacky hos Cramers Blommor
 • Jule – (8-12 v) Produktiv och imponerande frisk! Jule är en modern sort som går att lagra och även funkar att odla i kallare klimat. Ger fasta, ljusgula ovala potatisar och har hög resistens mot bladmögel och skorv (enligt vissa källor har den också viss resistens mot nematoder, potatiskräfta och en himla massa fler sjukdomar). Ger många potatisar av jämnstor storlek. Passar bra i ekologisk odling. Köp Jule hos Cramers Blommor
 • Lea*** – (8-10 v) Tysk sort med krämig textur som ger gula, ovala, fasta potatisar med god smak (för att vara en tidig sort). Beskrivs som en god och bra salladspotatis. Är glädjande nog resistent mot många av de trista vanliga sjukdomarna som potatis kan drabbas av så detta är att betrakta som en ovanligt frisk sort: hög motståndskraft mot både bladmögel, skorv och kräfta. Funkar fint att odla i kruka och verkar även passa i lite kalla klimat och för ekologisk odling.
 • Marabel*** – (8 v) Tidig och mycket frisk sort från Nederländerna som går att lagra för höst och vinterkonsumtion. Ger fasta, gula, ovala potatisar. Produktiv sort som ger många jämnstora potatisar, blev utsedd till Årets Potatis år 2022. Har god resistens mot både bladmögel, skorv och kräfta, funkar fint att odla i kruka. Marabel är resultatet av en korsning av sorterna Nena och MA75364, framtagen av R.J. Mansholt Veredelingsbedrijf i Groningen i norra delen av Nederländerna. Köp Marabel hos Cramers Blommor
 • Papageno – (10-12 v) Sommarsort som ger ljust gula, rundovala potatisar med ljust skal, beskrivs som den ultimata pommes frites-potatisen eftersom den har högt ”dry matter content”, dvs om du gör pommes eller chips på den så blir de härligt krispiga. Passar till det mesta i köket; blir bra mos men går också att fritera, ugnsrosta, göra bakpotatis av osv. Får ljust rödvioletta blommor. Beskrivs som frisk och motståndskraftig mot många sjukdomar, har bl a hög resistens mot bladmögel och skorv. Verkar funka fint att odla även i kallare klimat. Jag tycker att Papageno verkar vara en riktig toppensort och därför storsatsar jag på den iår i mitt grönsaksland. 🙂 Köp Papageno hos Cramers Blommor
 • Pocahontas*** – (11-20 v) Bra allroundsort som beskrivs som produktiv, smakrik och mycket frisk. Har hög resistens mot både bladmögel, skorv, nematoder och en himla massa fler sjukdomar. Ger gula, rundovala potatisar som går att lagra. Blommorna är vita, funkar fint att odla i kallare klimat. Passar bra som bakpotatis, att ugnsrosta och fritera. Beskrivs som lätt mjölig av vissa källor men verkar vara rätt fast som kokpotatis. Köp Pocahontas hos Cramers Blommor
 • Princess*** – (11-23 v) Älskad, omtyckt sort som beskrivs som tunnskalig och delikat. Ger ljusgula, fasta rundovala potatisar som passar bra till det mesta i köket: bra som bakpotatis, att ugnsrosta, som salladspotatis och till fritering. Har hög resistens mot en himla massa sjukdomar, bl a skorv, nematoder och bladmögel som kommer sent på säsongen. Plantan får vita blommor. Funkar fint att odla i kallare klimat och går att lagra. Eftersom den är så pass frisk frunkar den också bra i ekologisk odling. Princess är framtagen i Nederländerna 1998 och är resultatet av en korsning av sorterna Dunja och Arnika. Utsedd till Årets Potatis 2015. Köp Princess hos Cramers Blommor
 • Queen Anne*** – (11-25 v) Frisk gourmetsort för finsmakaren! En av de godaste gourmetsorterna som har fin smak både sommar, höst och vinter. De godare sorterna har ofta lite längre utvecklingstid och Queen Anne är just en sådan, visst är det en god sommarpotatis men jag tycker att den blir ännu godare längre fram på säsongen. Ger fasta, gula, ovala potatisar med gult skal och ett enhetligt utseende. Passar bra till mycket i köket; bra bakpotatis, salladspotatis, till fritering och att ugnsrosta (men är kanske inte optimal just till mos). Plantan får vita blommor och har hög resistens mot bladmögel, skorv, potatiskräfta och nematoder. Verkar överhuvudtaget vara en väldigt frisk sort som är resistent mot väldigt många trista sjukdomar. Queen Anne är resultatet av en korsning av sorterna Gala och SA99-002-44. Köp Queen Anne hos Cramers Blommor
 • Sarpo Mira – (14 v) Har hög resistens mot bladmögel (sk dubbelresistent), medelgod resistens mot skorv (men låg resistens mot nematoder och ingen resistens mot potatiskräfta). Ger gula, ovala potatisar med rosa skal och vit-violetta blommor. Bra allroundpotatis som funkar till mos, fritering, att ugnsrosta, som bakpotatis… Det är en ganska stor, mjölig höst/vinterpotatis som började utvecklas i Ungern nån gång före 1992 av familjen Sárvári, för ca 40 år sen och registrerades 2002. Dr Sárvári direktör på Keszthely Research Institute (numera University of Pannonia Georgikon, Faculty of Agriculture, Potato Research Centre) och fick order från Sovjetunionen att ta fram en lättodlad potatis som krävde väldigt lite arbetsinsats men gav bra skörd och som var motståndskraftig mot bladmögel så att man inte behövde bespruta odlingen. Så småningom lämnade Dr Sárvári och hans fru Keszthely Research Institute och fortsatte förädlingen hemma på sin gård istället. Efter hans död fortsatte hans fru, son och resten av familjen arbetet. Sarpo Mira är resultatet av en korsning av sorterna 76PO1214268 och D187. Kan lagras och kan även odlas i kallare klimat.
 • Sarpo Shona – Tidig sommarsort. En av de nyare sorterna i Sarpo-serien, beskrivs som en bra allroundsort; tidig och produktiv med god resistens mot många sjukdomar, även potatisbladmögel. Ger fasta potatisar med vitgult kött och ljust skal. Framtagen av Sárvári Research Trust genom en korsning av sorterna 87.41.1090 och 84.13.2.
 • Sarpo Una – (10-12 v) Ger lite avlånga vita potatisar med rosarött skal. Har bra motståndskraft mot många sjukdomar, även potatisbladmögel, skorv och brunröta (men låg nematodresistens). Kan odlas på friland eller i kruka och pallkrage om man vill. Bra allroundpotatis som både kan skördas tidigare och sent. Smaken beskrivs som delikat. Passar bra som salladspotatis, att koka och som bakpotatis. Framtagen av Sárvári Research Trust genom en korsning av sorterna 84.1.44 och 78.K.62.11.
 • Tinca – (12-14 v) Beskrivs som en modernare, uppdaterad och förbättrad variant av Sarpo Mira. Har hög resistens mot bladmögel, skorv och nematoder. Ger ljusgula, ovala potatisar. Bra allroundsort som går att använda till det mesta i köket: mos, fritering, som ugnsrostad och bakpotatis. Går att lagra och att odla i kallare klimat. Fascinerande svårt att få reda på mer information om den här sorten tyvärr… Köp Tinca hos Cramers Blommor
 • Twister*** – (11-32 v) Produktiv sort med bra lagringsegentskaper. Ger ovala, gula potatisar, smaken beskrivs som god. Funkar fint att fritera, mosa, ugnsrosta och som bakpotatis. Sorten har hög resistens mot bladmögel men bara medelgod resistens mot skorv och nematoder. Är också resistent mot potatiskräfta ras 1. Köp Twister hos Cramers Blommor
 • Venezia*** – (11-34 v) Produktiv delikatesspotatis med bra lagringsegenskaper! Smaken beskrivs som utsökt. Ger gula, fasta, avlånga potatisar som funkar fint som salladspotatis, att ugnsrosta eller som bakpotatis. Dansk sort som verkar ha tagits fram runt 2009, är resultatet av en korsning av sorterna B165.95.82 och P93-388W. Har hög resistens mot bladmögel men bara medelgod resistens mot skorv och nematoder. Utsedd till Årets Potatis 2019. Köp Venezia hos Cramers Blommor

Och så ännu fler…

Visst finns det ännu fler potatissorter som har hyfsad resistens mot bladmögel, sk medelresistens… Darling, Glorietta, Sunita, mfl. Jag har valt att enbart inkludera de sorter med god eller hög resistens mot just bladmögel i denna lista.

Sarpo Mira i blom i pallkragsodlingen sommaren 2022.
Skörd på gång av Sarpo Mira sommaren 2022.
Nyskördad Sarpo Mira sommaren 2022.

Källor i urval:

Årets Potatis

https://www.europotato.org/

https://www.solana.de/list-of-varieties.html?filter=

Larsvikens hemsida

Sarpo.co.uk

https://www.agricopotatoes.com/media/bmsgesfl/ny-svensk-sortgiude-2023-2024-v2.pdf

https://www.expressen.se/leva-och-bo/tradgard/odla-potatis–har-ar-10-sorter-att-borja-med/

Läs också: Rosa lök och rosa potatis
Sortguide: Tomater resistenta mot bladmögel
Sortguide: Mycket tidiga potatissorter
Fler inlägg om potatis

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.