Hiss & Diss i grönsakslandet 2020

trollet

Inget odlarår är väl det andra likt egentligen, och det är ju tur för en såhär trist odlingsäsong vill jag helst slippa i framtiden…

Jag odlar ju utan växthus; i dubbla pallkragar, på friland och i kruka här i zon 4. Det innebär att vädrets makter påverkar lite extra, och just i år har nattemperaturerna verkligen varit en utmaning…

Eftersom arbetsbördan och arbetstempot varit så extremt under coronapandemin så har energin verkligen varit nere på noll. Nån vårtäckning med fiberduk har jag inte orkat med hemma och resultatet har blivit därefter. Egentligen är det ett under att det blivit nån egenodlad mat överhuvudtaget, och de sorter som levererat ändå trots minimal skötsel och omvårdnad kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag tror att vi är många i trädgårdsbranschen (särskilt de som jobbar i trädgårdsbutik) som kommer se tillbaka på den här hysteriska säsongen med blandade känslor i framtiden.

Potatislök, rumex, bondbönor, squash Costata Romanesco, Aji White Fantasy, Aji Delight och tomaterna Rosella, Vnuchenka, Solguld, Bloody Butcher mfl. Och svartrot!

Hiss 😀 😀 😀

1, Busktomaterna Särskilt Polar Gem, Fiaschetto och sötsyrliga Vnuchenka. Och dvärgbusksorten Lille Lise! Fast Fiaschetto var utmärkt som pastatomat, betydligt sämre som långlagingstomat (den höll sig bara i 1-3 månader, beroende på om den lagrades svalt eller i rumstemperatur).

2, Chilin– Som vanligt blev det för många sorter, men vissa gav bättre än andra. Aji White Fantasy var en mild goding, Facing Heaven en betydligt starkare goding som jag fick ha helt för mig själv (ingen annan i familjen ville ha så pass starkt).

3, Lokförare Bergfälts Jätteärt Den imponerade verkligen! Dålig på att klättra själv och inte helt lätt att få tag på frö men allt är förlåtet när du smakar den, jag lovar… Krispig, mjäll och god även som förvuxen. Och så jättestor, såklart.

4, Bondbönor – Den hyfsat lågväxande sorten Leidse Hangers (namnet betyder ungefär blytunga hängsmycken på nederländska) levererade stolt trots torka, för lite gödsel och bortglömd toppning av plantorna.

5, Rumex – När både mangolden och sallaten gått i blom för länge sen så var den fortfarande fräsch och fin. Syrlig, men tillsammans med persilja, målla och spenat ändå en bra bas i salladen. Med de här milda temperaturerna (herregud, 6 plusgrader i december!) så står den fortfarande glatt i givakt i grönsakslandet. Jag skördar än. 🙂

Bisarrt stor, den där Lokföraren!

6, Jordgubbarna – Som värst var priset för en ask 400 g jordgubbar uppe i ungefär 175 kr runt midsommar hos försäljarna. Då kändes det lite extra härligt att bara trava ut i trädgården och plocka på sig allt vad jag orkade bära från jordgubbslandet. Rent produktionsmässigt har Lucky Berry Strawberry verkligen imponerat, den har fortsatt att ge lååångt efter att de vanliga sorterna gett upp. Fast hur (eller om) den klarar vintern här i zon 4 återstår att se. Om mildvädret håller i sig går det nog vägen, annars mer tveksamt.

7, Svartrot – Wow! Tänk att det ändå blev några buntar, trots så lite kärlek och tillsyn…

8, Luftlök – Alltså, vilken fantastisk perenn lök! Så lättodlad, tacksam och löjligt enkel att föröka… Dessutom pålitlig och tidig. Både stjälkar och topplökar har vi ätit. Om du aldrig odlat luftlök så tycker jag att du ska börja nu. Den har fått en permanent plats i både mitt hjärta och mitt grönsaksland.

Luftlök och rumex.

9, Höstsättlöken Radar – Produktiv och pålitlig. Jag sätter inte bara vitlök på hösten, jag rivstartar också nästa års odling med att sätta höstsättlöken Radar. Det är en gul lök, en ”höstsort” som tål att sättas på hösten, vilket ger den en tjyvstart på våren. Nackdelen är att den är liiite hungrigare än vanlig gul lök som sätts på våren, men strunt samma den växer ju supersnabbt och ger snabbare skörd så det arbetet är det värt. Jag är SÅ nöjd med den här sorten. Så skönt arbetsbesparande också, det är ju så himla mycket annat som ska göras på våren…

10, Målla och spenat – Kan man bli kär i bladgrönsaker? Ja, det kan man. Och den kärleken var verkligen besvarad iår. Det har bara sprutat bladgrönt ur jorden. Särskilt den röda mållan Ruby Red gör sig fint i salladen (men inte som tillagad, då färgar den av sig på allt annat). Ett litet berg av blad på tallriken har det blivit nästan jämt. Lycka.

Så glad att min övervintrade planta av Peruvian Purple gav skörd. Men Jamaican Bell blir stor som ett litet träd, den ids jag inte ens försöka övervintra…
Aji Delight (största röda), Aji White Fantasy, Buena Mulata (avlånga lila, egentligen röd som mogen), Hot Portugal, Jamaican Bell och lilla dovt röda Peruvian Purple (är bara lila som omogen).

Diss 🙁 🙁 🙁

1, Covid 19 – I ärlighetens namn så förstår jag inte hur jag hade stått ut med eländet i världen och samhället utan en trädgård. Och det har blivit extra tydligt i detta pandemins år, som präglats av sorg, förtvivlan och frustration för så många människor. Å ena sidan kan man ju hävda att en person som nästan jobbar ihjäl sig inte ska slösa med den lilla energi som finns kvar på ett grönsaksland. I sincerely disagree! Odla ditt välbefinnande, men i maklig takt. Utan krav. Utan odlingarna och växterna hade jag nog inte orkat alls. Även om det såklart tar energi att odla så ger det desto mer energi. Konsten är att hålla det på miniminivå, och låta storverk och spännande experiment vänta till nästa år.

Dvärgbusktomaterna går lätt att lyfta in om det blir kallt.

2, Dålig ekonäring – Det kemiska ogräsmedlet klopyralid satte käppar i hjulet för årets tomatodling… Ca 8 plantor åkte i brännbart (vågade inte lägga dem i komposten), först trodde jag att det var något slags virus de drabbats av men eftersom alla andra plantor mådde bra så tänkte jag inte mer på det. Fick en riktig aha-upplevelse när det uppdagades att det fanns klopyralid i den köpta ekologiska näringen. Jag hade mest använt det till mina inomhuskrukväxter, bara den sista slatten åkte till tomaterna som råkade stå närmast flaskan… Men nu ids man ju inte köpa mer sånt. Blir till att göra eget nässel- och vallörtsvatten nästa säsong.

3, Kylan – Köldkänsliga plantor som gurka, melon och squash hade inte en chans mot de kalla nätterna. Och kallt blev det. I både juni, juli OCH augusti kröp temperaturen nära eller under nollan här i zon 4. Orkade inte täcka med fiberduk i våras. Att jag täckte med fiberduk och filtar till hösten hjälpte inte, kallt + blåst = kört. Att vi haft en ovanligt varm höst med 6 plusgrader långt in i december efter några frostnätter i september kändes mest som ett hån…

4, Torkan – Jag har upplevt vädret som ovanligt spretigt här i zon 4 iår, med ryckiga temperaturväxlingar… Massvis av sommarblommor, aubergineplantor, majsplantor, bönplantor och tomatplantor har dött. Det har varit kallt och hett om vartannat, men inte mycket regn har det kommit. Det har inte varit rekordtorrt och nån ordentlig vattning har jag inte orkat med här hemma, men växter som får dricka ordentligt tål ju kylan bättre. Och törstiga växter dukar under lättare, även om temperaturen bara nosar på nollan. Tro mig, det har märkts.

Grönsakslandet blev ovanligt färglöst och grönt eftersom de flesta sommarblommorna frös bort.

5, Gurkorna – Efter att ha satt ut tre omgångar plantor som frös ihjäl (se punkt 3) så gav jag upp. Synd på de fina portalbågarna jag skaffat till grönsakslandet, de gapade nakna nästan hela odlingssäsongen… Inte ens den tåliga gurksorten Sonja klarade sig.

6, Melonerna – Utvecklingstiden var så pass lång att jag gav upp efter kallknäpparna i juli. Även om det går ganska snabbt att dra upp nya plantor så hade jag ändå inte hunnit få nån skörd (jag odlar ju utan växthus i zon 4).

7, Squashen – Visst blev det skörd, men ovanligt lite. Jag som är van vid att bada i squash, att skänka bort squash och att tröttna på squash upplevde inte alls samma överflöd som jag är van vid. Tre gånger frös plantorna ihjäl, vid tre olika tillfällen. Men jag gav mig inte. Så några fick vi, men inte alls nån dunderskörd.

Kålen blev larvbuffé…

8, Kålen åkte på hur mycket larver som helst. Turex är toppen, om man orkar använda det. 😉 Förpackningen ligger fortfarande kvar oöppnad i kylskåpet…

9, Högväxande tomaterna Många halvsena sorter hann knappt mogna alls innan kylan kom… San Marzano, Orange Roma och Nyagoes t ex. Vädrets makter ville helt enkelt inte samarbeta… Mycket fick eftermogna inomhus. Godast av de som ändå gav nåt var Rosella. Wow alltså…!

10, Hösten och ”Vintern”Fy sjutton alltså… Så himla snopet att den tidigaste ”riktiga” ordentliga frostnatten (med flera följande frostnätter på rad) skulle komma så pass tidigt, när nästan hela resten av årets höst och vintermånader höll sig på plusgrader. Undrar hur vintermånaderna i början av 2021 blir. Om det blir någon ihållande kyla alls… Just nu börjar rabarbern förvirrat titta upp i backen, och det är ju inte så lyckat i juletid.

Solrosen är en busksort: Brown Eyed Girl F1.

Strategi och tema för 2021

Med tanke på hur lurigt vädret blivit de senaste åren, med väldigt varierande temperaturer, så är det inte så lätt att välja strategi och tema längre. Å ena sidan kan det bli en kall sommar, å andra sidan kan det lika gärna bli en rekordvarm, snustorr sommar… Eller en jätteblöt. Klimatförändringarna är nyckfulla och inte lätta att parera som odlare.

Eftersom det mesta av säsongens skörd torkade bort eller bara blev halvdant (även om mycket var sorter jag odlat förr med fint resultat) så har jag bestämt mig för att köra ett ”snällt” år 2021. Tidiga, tåliga sorter ska det bli: ryskt, tjeckiskt och kanadensiskt. Minimalt med värmekrävande sydeuropeiskt svammel. Men bara därför så blir det väl säkert en rekordvarm och lång odlingssäsong nästa år… Paraplyprincipen, du vet. Vi får väl se. 😉

Hoppas du får en jättefin odlingssäsong 2021! 😀 😀 😀
Vad gick bäst och sämst för dig iår?  Kommentera gärna och berätta!

Läs också Preppergrönsaker: När more is more
Fler Hiss & Diss-inlägg

Annons

8 Comments

 1. Västerås gurka blev det inte mycket av .squashen frös så den sådde jag igen men de blev inte mycket till skörd. Kålen drabbades av sjukt mycket larver så de dukade under. Tomaterna jag hade ute blev så där. Men däremot i mina växthus så blev de en hygglig skörd. Sallaten, Pak Choi åh spenaten blev uppätna av larver eller jordloppor. Skitår rent ut sagt

  1. Usch då vad trist, hoppas att nästa år blir bättre! Det fina med odling är ju att det kommer ju fler somrar, och fler chanser att lyckas… 😀

 2. Hej! Håller med dig i det mesta. Här i Stockholm var det mycket som inte gav lika mycket skörd som vanligt men tomaterna i växthuset hade enormt mycket frukt men allt hann inte mogna. Den lagringsbara jag hade höll inte länge. Gurkskörden var löjligt liten i år. Å andra sidan har jag aldrig haft så lite lust med trädgård i år, jäkla pandemi säger jag också. Laddar ändå för ett nytt år och har just beställt nya gurkfrön. Kul att läsa dina texter, jag har köpt fler nya sorter att odla efter dina tips och jordgubbarna är jag riktigt nöjd med!Önskar dig ett Gott Nytt (odlings) År!

  1. Tack, jag hoppas att vi båda får en bättre säsong nästa år, och vad roligt att du har nytta av sortguiderna! Vad glad jag blir! 😀

   Det där med trädgårdskänslan verkar ha varit lite antingen eller hos folk i allmänhet iår… Antingen har man gått lite bananas och odlat mer än nånsin, eller så har man tappat sugen och orken helt. Jag tillhör nog dessvärre den senare kategorin, men hoppas att nästa år blir bättre. Kul att du inte ger upp om gurkan, jag ska också köra mer gurka 2021. Hoppet är ju det sista som lämnar människan… 😉 Kanske blir det en gurk-guide i sommar, det är flera som frågat efter en sån. Nu håller vi tummarna för ett bättre 2021! 😀 😀 😀

 3. Håller med dig! Sitter precis och analyserar säsongen som gått och visst, mycket har gått bra, men känsligare typer som paprika och chili..
  Frosten i september var verkligen ett slag i magen med tanke på att det sen var samma temperaturer som i juli ändå fram till jul.
  Och ändå är man sugen på att starta upp igen! God fortsättning!

  1. Ja, visst är det synd på vädret… Men hoppet är ju det sista som lämnar människan, och som tur är kommer det ju alltid en sommar till. 😉 God fortsättning till dig också, hoppas du får en riktigt fin odlingssommar och höst 2021. 😀

 4. Jag tillhör de som pga covid börjat odla igår. Att gräva grönsaksland och rabatt i stugan där inget har odlats på minst 20 år, har varit precis vad jag behövt då mitt jobb har blivit 100% skärmbaserat. För mig har odlingen därför mest bestått av nyheter, typ hur hysteriskt mycket mördarsniglar kan sätta i sig (uppvuxen i Norrland är man inte van sånt). Det mesta har dött eller vuxit dåligt, sniglar liksom torka är dåligt när man inte är på plats jämt.
  Samtidigt har jag glatt mig åt några små smultron, nyplanterade svarta vinbär, egen potatis, en handfull jordgubbar, och att sockerärtor är för snabba för sniglarna!

  Nästa säsong blir det att förodla, förodla, förodla. Plus att kanske bosätta mig i stugan under odlingssäsongen, så jag kan vattna mer regelbundet.

  Tack vare dina sortguider har jag också snart beslutat vad som ska få växa på balkongen i sommar. Ser fram emot det!

  1. Hej Annika!

   Vad roligt att du har nytta av sortguiderna! Det är många som börjat odla mat för första gången i år, och det är ju toppen. Jag ser det lite som att man inte bara odlar grönsaker, utan också sitt lugn och sitt välbefinnande. Det finns alltid mycket som kan gå fel, men också mycket som går bra och det fina med odling är ju att det kommer alltid nya chanser nästa sommar. 🙂

   Sniglar är hemska, men det finns effektiva knep att ta till… Googla fram Anette på Boängs blogg, hon har skrivit bra om hur man enkelt gör ett elektriskt snigelstaket. 😀 Hoppas odlingssäsongen 2021 blir riktigt varm och bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.