Höstsättlöken Radar (och tips på fler höstsorter)

trollet

Allt som kan ge mig ett försprång i odlingen på våren tycker jag är toppen, därför älskar jag höstsådd. Och det är inte bara frö och vitlök som du kan få ner i jorden i höst, den gula löken Radar funkar också fint att sätta nu.

Radar är en egentligen en helt vanlig, klassiskt rund gul lök fast den är mer vinterhärdig än andra sorter. Enligt återförsäljaren ska den sättas i september på hösten för skörd i juni, men jag brukar sätta den betydligt senare på säsongen och det har gått alldeles utmärkt men det gäller att köpa sin sättlök långt i förväg för den brukar ta slut rätt snabbt i butikerna.

Ett år när jag jobbade tokmycket och inte alls hann med trädgården så satte jag den tillochmed i december när jorden var lätt frusen: jag hällde ut ett tunt lager med sand på den frusna jorden i pallkragen, lade sättlökarna ovanpå och täckte med jord från en tinad säck. Det gick hur bra som helst. 🙂

Höstsättlöken Radar, sättlök till vänster och knytnävsstor, färdig lök till höger.

För varm höst

Den här hösten har jag däremot haft gott om tid, men hösten har varit så ovanligt varm att jag inte velat sätta löken förrän nu. Över 15 plusgrader i november i zon 4 hör ju inte riktigt till vanligheterna, och jag vill ju inte att löken ska börja gro och spira och skicka upp gröna stänglar nu, bättre att vänta tills temperaturen sjunker lite. Sättlöken ska ju bara vila i jorden, det är ju först i vår som jag vill att den ska gro.

Jag sätter löken i dubbel pallkrage i soligt läge nu i mitten av november när temperaturen börjar hålla sig mer stadigt under 10 plusgrader. Pallkragen är bottnad med sönderklippta gamla tomatplantor, jord från tomatkrukorna, löv, kompost och bokashi. Sedan toppar jag med några nävar pelleterat gödsel och jord från tomatkrukor och sommarblomskrukor. Sätter löken ganska grunt, på med lite mer jord så att löken bara preciiiis täcks och sen ett lager löv (som jag plockar bort i vår). Sist av allt lägger jag ett kompostgaller över så att inte våra husdjur ska komma och krafsa.

Tidigare skörd i vår

Hela poängen med att sätta lök och så på hösten är att arbetet i vår ska få en flygande start och skörden kommer tidigare. Just Radar har en utvecklingstid på ungefär 260 dagar, så du får vänta nästan 9 månader på skörd. Jag brukar sätta lökarna liiite för tätt i en dubbel pallkrage, och sen skördar vi lökar lite här och där efterhand till matlagningen, det blir som en naturlig gallring. De första lökarna av vettig storlek brukar dyka upp redan i mitten av juni, de med rejäl storlek får man såklart vänta på lite längre. Men Radar är en otroligt hungrig löksort, så tänk på att gödsla mer än vad du tror behövs, och börja tidigare än vad du brukar… Snåla inte med kalium, för det gör att lökarna smakar bättre och mognar fortare. För mycket kväve ger bara mer blast och sämre hållbarhet.

Höstsättlöken Radar: Välutvecklad mineralgödslad lök till vänster. Mittenlöken fick mer kvävegödsel och mindre vatten. Sättlök till höger.
En sättlök väger inte mycket…
Radar: Färdig lök. En del blev större, en del mindre men den här var en bra medelstorlek.

Mer höstsådd

Förutom vitlök och Radar så brukar jag försöka få ner lite morotsfrö och blomsterfrö också. Frön från vallmo, ringblomma, ringkrage, akleja och fingerborgsblomma brukar jag bara slänga ut lite här och där i rabatterna, sådd behöver inte vara så märkvärdigt jämt… Det är ju så växterna själva förökar sig, genom att släppa sina frön på hösten. Att imitera naturen är så enkelt och smidigt tycker jag. Mer om det en annan gång. 🙂

Fler löksorter för hösten

Radar är förstås inte den enda sorten som funkar fint att sätta på hösten… Det finns fler! Jag gjorde en efterlysning i sociala medier och fick många fina tips: bl a den gula löken Shakespeare, Senshyu Yellow, Troy F1, bananschalottenlöken Longor, schalottenlöken Biztro och rödlökarna Rolein och Romy F1. Såhär års är det mesta slutsålt i butikerna men spara namnsorterna i minnet till nästa år. Jag undrar om just schalottenlök (eller olika sorters potatislök) verkligen blir så bra att sätta på hösten här i zon 4, men jag ser fram emot att försöka. Nästa år. 😉

Höstsättlöken Radar: Felgödslad lök till vänster, rättgödslad lök till höger.

Till sist…

Vill jag vara väldigt tydlig med att det här inte är ett sponsrat inlägg, och produkterna som syns på bilderna har jag köpt själv för egna pengar.

Läs också: Luftlök i pallkrage
Fler inlägg om grönsaker

Annons

3 Comments

 1. Tusen tack för jättebra tips! Jag har alltid problem att hinna få ner löken på vårkanten, nu kan jag testa din metod nästa år

 2. Hej, Trevlig blogg 🙂 Jag undrar var du köper löken Radar? Mycket intresserad av att testa att sätta gul lök under hösten.

  Vänligen
  Ann i Göteborg

  1. Hej Ann!

   Tack, vad kul att du gillar bloggen! 🙂 När jag skrev blogginlägget år 2020 så såldes Radar på de flesta stora trädgårdskedjor och var lätt att få tag på… Men trädgårdsbutikernas utbud varierar ju från år till år. När jag googlade nyss på Radar (på svenska och engelska) så fick jag bara upp engelskspråkiga återförsäljare utanför Sverige, kanske är det så att löken Radar är registrerad i England, och pga brexit så är den inte längre lönsam att importera till Sverige….? Många olika sorter av (förr vanliga) grönsaker har ju tyvärr blivit svåra att få tag på sen England gick ur EU. Radar verkar vara en sån tyvärr.

   Men det finns ju fler förslag på sorter i blogginlägget, både Shakespeare och Senshyu Yellow verkar t ex fortfarande gå att få tag på hos vanliga svenska återförsäljare. Testa nån av dem istället om du vill sätta på hösten. 🙂

   Lycka till med odlandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.