Tomatprovning i hos Lotta i Södertälje

trollet
Igår var jag iväg till min tomatodlarkompis Lotta i Södertälje. Vi brukar ses en gång om året, tipsa varann om sorter och jämföra smaker. Här kommer därför en liten bästa- och sämsta- utvärdering av tomatsäsongen 2022. 🙂 🙂 🙂

Även om jag och Lotta odlar delvis samma sorter så odlar vi ju i olika växtzoner och på olika sätt så därför kan smakerna bli väldigt olika… Lotta odlar i zon 2-3, delvis i växthus, och jag odlar i zon 4 utomhus i kruka, dubbel pallkrage och på friland. Vissa sena gourmetsorter funkar aldrig här hos mig så de brukar jag ge frö av till Lotta så får jag iallafall njuta av dem hos henne. 😉

Vi provade oss igenom en salig blandning… Biffsorter, små söta godistomater, lagrings/piennolotomater, multiflora och en himla massa mer. Tillsammans tror jag att vi odlar nånstans över 200 sorter så exakt precis ALLA kommer jag inte gå igenom nu och så många skulle vi ju inte orka smaka oss igenom heller… (Alla var heller inte mogna) Men de bästa (och de sämsta) kan ju ändå vara kul att berätta om. Och en kort Instagram-live finns fortfarande att se här.

Innan vi dukade upp hela härligheten…
Brandywine Black, ovanligt stora maffiga Garden Peach, orange ovala Tjuchloma mfl.
Brandywine Black blir bäst som växthusodlad (men vissa somrar funkar den utomhus även hos mig i zon 4).

Hur har vi jämfört då…?

Det är ju verkligen stor skillnad på tomater och tomater… För att inte jämföra ”äpplen med päron” så delade vi in dem i lite olika kategorier, och jämförde små godistomater med andra godistomater, biffsorter med biffsorter osv men vi testade även att jämföra små vita tomater med större vita och små orange tomater med andra större orange tomater.

Vi åt dem precis som de var, och drack äppelmust, vatten och åt lite bröd emellan. Vissa testade vi också med lite salt (särskilt pastasorterna tycker jag blir godare med salt).

Golden Bumble Bee, Garden Peach, Moonglow, Voyage, Bärnsten, Tangerine mfl.
Uppskuren (ovanligt stor) Garden Peach.

Alla sorter vi provade (alfabetisk ordning, ej rangordnade efter smak):

Tre supersötingar.
 • Artisan Golden Bumble Bee
 • Barry’s Crazy Cherry (multiflora)
 • Beata Sweet F1
 • Black Opal
 • Brandywine Black
 • Bärnsten
 • Canestrino di Lucca
 • Chocolate Cherry
 • Delicious
 • Garden Peach (lite luden)
 • Gitas Piennolo (lagringstomat)
 • Green Grape
 • Hildegard af Bingen
 • Moonglow (tetra cis)
 • Limetto (säljs både som F1 och ickehybrid)
 • Orange Sweet Cherry
 • Peruna
 • Sunchocola F1
 • Sungold F1
 • Sweet 100
 • Tangerine (tetra cis)
 • Tigerella
 • Tjuchloma (lagringstomat)
 • Voyage
 • Yellow Blue
 • Zuccherino F1
Den minsta hade störst smak.

Bäst

TIDIGA – Eftersom den här provningen gjordes i slutet av säsongen så hade vi inte med alla de tidigaste sorterna att smakprova, men Lotta lovordade Hildegard af Bingen. God OCH tidig! Jag instämmer, förutom Hildegard så har nog Outdoor Girl blivit godast av de tidiga sorterna här hos mig i zon 4.

Tre biffar: Brandywine Black, Moonglow och Delicious.

BIFFTOMATER – Av biffarna så tyckte jag att Moonglow och Brandywine Black var bäst. Lotta höll mest på Moonglow, den har en slags varmt silkesmjuk, aprikos-sötma som är svår att beskriva. Och konsistensen är väldigt köttig och fin! Att det är en tetra cis-lykopensort som helst ska ätas färsk gör det bara ännu bättre. 😀 😀 😀

GODISTOMATER – Vi provade oss igenom en hel del olika sorter… Barry’s Crazy Cherry (multiflora), Beata Sweet F1 (fast och köttig), Black Opal, Chocolate Cherry, Orange Sweet Cherry (tålig mot svampsjukdom), Sunchocola F1, Sungold F1, Sweet 100 mfl.

Även om Sungold F1 såklart är en riktig publikfriare av de orange så tyckte vi båda intressant nog att Black Opal var den allra godaste av de mörkare körsbärstomaterna. Och den är ju inte ens en hybrid! 😀

MELLANSTORA /”VANLIGA” – Av de mellanstora tomaterna så gillade Lotta allra mest Hildegard af Bingen. Så smakrik! Jag håller med, men jag gillar Tangerine också. Just iår blev inte Tangerine riktigt som den brukar, men den är ändå så pass bra att jag kommer fortsätta odla den då och då framöver men Hildegard är nåt alldeles extra. Det är bra smakvolym på Hildegard, en tomat som verkligen smakar tomat, plus att den är hyfsat tidig och produktiv.

VITA – Av de vita tomaterna så gillade vi Barry’s Crazy Cherry bäst, iallafall om man åt de vitare tomaterna. De gulare var trist övermogna, så det gäller verkligen att skörda av Barry i tid! Av de större vita tomaterna så gillade jag White Bush bäst, den kan jag varmt rekommendera… Tyvärr hade jag ingen sån med mig till Lotta. Nåja. Det kommer fler tillfällen.

GRÖNA – Jag har testat en del gröna sorter genom åren… Iår har jag odlat bl a Greensleeves och DTP Saucy Mary. Lotta har kört Limetto och Green Grape. Av de tycker jag bäst om DTP Saucy Mary (till varm mat) och Limetto till sallad… Men det finns absolut andra sorter som är värda att prova: Aunt Rubys German Green är en av de gröna sorterna som nästan fått kultstatus så gillar du gröna tomater (och odlar i växthus eller i lägre zoner) så prova gärna den.

LAGRINGSTOMATER – Att recensera lagringstomater borde egentligen göras i två steg; dvs först som färsk, nyskördad tomat och sen som långlagrad tomat. Som färska så tycker jag att Vesuvio Giallo är god och bra (av dessa vi hade) men att Kenneths Piennolo är ännu godare. Men man måste ju inte välja, odla gärna båda två och ännu fler lagringstomater ändå vetja… 😉 Och provsmaka dem både färska och sen som lagrade. Tjuchloma är, rent smakmässigt, medelmåttig men helt ok. Köttig och bra till sås och i grytor.

VÄRT ATT NOTERA: Den enda tomaten som vi båda tycker var överlägsen och ”vann” i fler än en enda kategori var Hildegard af Bingen. 😉

En salig, mumsig, härlig blandning…

Sämst (just detta år)

OBS! Jag tycker egentligen inte att man kan veta hur en tomat smakar efter bara ett enda år… Ingen odlingssäsong är den andra lik och en och samma sort kan smaka väldigt olika från år till år. Det tar ungefär tre odlingssäsonger för att man verkligen ska lära känna en tomatsort på djupet. Med det sagt; Den jättedunderstora tomaten Delicious (marknadsförs som världens största tomat) var ingen höjdare rent smakmässigt, men visst var den verkligen imponerande stor! Och tung i handen! Hade nog blivit bättre i växthus, odlad där permanent hela säsongen.

Garden Peach var också något av en besvikelse (jag har ätit goda såna förr, men inte just iår), och Peruna smakade inte så mycket men är säkert bra i matlagningen… Intressant nog så brukar jag ofta tycka att Voyage hamnar längst ner i mina smaktester men den blev faktiskt ovanligt hyfsad just iår, så den får nåt slags hedersomnämnade som omväxling (även om den inte kvalificerar sig ända upp till bästa-kategorin). Men för ovanlighetens skull så blev den inte sist iallafall! 😀

Stora, köttiga uppskurna Delicious (levde inte riktigt upp till sitt namn som utomhusodlad).

Olika smakpreferenser

Olika människor har olika smakpreferenser, så är det bara. Intressant nog så har både jag och Lotta ungefär samma, dvs vi gillar båda mest sötsyrliga tomater. Såna som inte BARA är söta, utan såna som har en mer komplex, intressant smak som varar längre i munnen. Ändå gillar vi inte alltid exakt samma, delvis för att vi gör olika saker med våra tomater…

Lotta gillar t ex att göra tomatmarmelad, gärna på gula och orange tomater. Så hon vill gärna ha såna sorter. Krämiga, köttiga orange sorter. Lotta gillar ju att laga mat och gör gärna tomatpajer och tomatbröd och allt möjligt annat med tomater. Jag ids däremot inte förädla min tomatskörd lika mycket så jag vill gärna ha enklare sorter, kravlösa sorter som är lättodlade och går att äta som de är (även pastatomater tycker jag att man ska kunna äta även färska om det kniper). Smaken är som baken. Och det är inte säkert att just du som läser nu har samma preferenser som vi… Så våga prova dig fram!

Odla många olika sorters tomater och ha din egen smakprovning.
Det är roligt att jämföra! 😀 😀 😀

Orange och gula tomater är toppen att göra marmelad på. Här Bärnsten, Tangerine och Moonglow (uppskuren Garden Peach).
Tomatmarmelad med vanilj. Sagolikt gott!
Läs också: Kurser & Föredrag med Trädgårdstrollet
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.