Tomaten Chuloma

trollet

Kärt barn har många namn…

Chuloma är en rysk tomatsort som jag första gången stötte på hemma hos min tomatkompis Lotta.

Hon hade köpt frö hos Mandelmanns, men kanske då under namnet Shalloma. Först blev jag förtjust, sen blev jag frustrerad. För det gick ju tamejtusan inte att få fram någon endaste liten gnutta av information om den här sorten…! Milt sagt: jag googlade mig fördärvad. Några frön ville jag inte ha, eftersom jag inte ville slösa bort värdefull plats och yta på en tomatsort som jag inte visste något om.

Några månader senare fick jag ett mail av en läsare. Hon tipsade mig om en alternativ stavning, Chuloma, och att den fanns i sortimentet hos Camilla Plum (hon hade i sin tur fått frö via Tora Mandelmann, så där kallnade spåret igen). Men efter en del snokande har jag äntligen lyckats få reda på mer. 🙂

Chuloma, en produktiv och mycket god rysk sort.
Shalloma, som egentligen heter Chuloma /Chukhloma /Chuhloma/ Xoxloma.

Tomaten Chuloma/ Chukhloma/ Xoxloma

Chuloma är en rysk, mycket produktiv sort som ger plommonstora, avlånga orangeglansiga tomater med en liten spets. En tomat väger ca 100-120 g och är 8-12 cm lång. Tomaterna sitter i klasar med 5-10 tomater i varje klase. Smaken är mycket god, söt men ändå med lite syra. Den sägs också vara motståndskraftig mot sjukdomar, men oklart vilka.

Namnet Chuloma stavas på olika sätt hos fröförsäljarna: antingen som Chuloma eller som Chuhloma, Chukhloma/ Xoxloma/ Chukhloma Yellow/Chukhloma Golden. Chukhloma är en rysk stad (och sjö) som ligger ca 50 mil nordost om Moskva, det är också namnet på en mycket berömd stil av konsthantverk (då stavat chochloma). Enligt bloggen Mitt Rysslands inlägg Rysslands konsthantverkcentrum från 2012 så är chochloma ”/…/träporslin oftast målat i svart, rött och guld och en väldigt vanlig souvenir. /…/ som kommer från Nizjnij Novgorods län i Ryssland.

Kruka och friland

Jag hade turen att få smaka hos min odlarkompis som odlade Chuloma i kruka utomhus i Södertälje och smaken var utmärkt, trots en halvtaskig sommar med ganska kalla nätter. Andra odlare har i sociala medier berättat att den också fungerat fint att odla på friland. Plantan blir ca 1,5 m hög och ger bra med skörd; en enda planta sägs kunna ge hela 5 kg tomater. Chuloma är en systersort till den röda tomaten Khokhloma (som i princip är likadan, fast röd och ger liiiite större tomater).

Enligt de som säljer frö så har Chuloma en utvecklingstid på ca 85-95 dagar, men hemma hos min kompis mognade den ändå hyfsat tidigt tyckte jag. Och ganska hållbar verkar den också vara, enligt rysk fröfirma ska den klara att lagras ända till nyår. Osäker på om det stämmer, men ska bli kul att ta reda på! 😀 😀 😀

Uttal och översättning

Häromdagen blev jag kontaktad av Lubomir Busta som förklarade hur det kommer sig att stavningarna kan vara så många och olika på en och samma tomat. Enligt honom så beror förvirringen på transkriberingen eftersom ”Transkribering av ryska azbuka till det latinska alfabetet resulterar i vitt skilda stavningar beroende på målspråk. Detta beror på att transkriberingen i viss mån eftersträvar fonetisk överensstämmelse. /…/”xoxloma uttalas på svenska chåchlåma, ch som i tysk ich utan i.” berättade han via mail. Det förklarar en hel del, tänker jag. Tack snälla Lubomir för all information, inte minst om hur jag kan översätta själv i framtiden! 🙂 (hans namn och citat är publicerat med hans medgivande)

Tomat Chuloma / Chukhloma: Tomaterna sitter i klasar med 5-10 tomater i varje klase.

Vet du mer om tomaten Chuloma? Vad namnet betyder eller vilka sjukdomar den slipper få?
Kontakta mig gärna och berätta så uppdaterar jag inlägget efterhand. 🙂

Läs också Sortguide: Svarta Tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.