Den mystiska tomaten Hildegard af Bingen

trollet
Du kanske trodde att Hildegard af Bingen är ett katolskt helgon?
Det är hon också. Och en tomat!

Tidig

Hildegard af Bingen är en röd medelstor tomat med potatisliknande blad som mognar tidigt. Jag har odlat den i stor svart snittblomshink utomhus i två olika lägen: i ett soligt, blåsigt läge och i ett soligt skyddat läge vid en varm ladugårdsvägg (den sk VIPväggen).

Båda plantorna gav skörd tidigt men den vid ladugårdsväggen var en av de allra första att mogna den här tröga, nattkalla tomatsommaren 2019.

Smaken då?

Smaken är intensiv, syrligt söt, toppengod i chiligrytor och pastarätter men jag har mest ätit den rå i sallad i sällskap av en annan, riktigt söt tomat. Att bara äta enbart Hildegard i en sallad funkar inte om du gillar toksött, men just smakkombinationen av supersöt tomat (t ex Ambrosia Orange eller Candy Sweet Icicle) och syrligare tomat (Hildegard af Bingen eller High Carotene) tycker jag är fantastiskt gott! Båda smakerna förstärker varandra på nåt sätt, testa själv så får du se. Kombinera mera. 🙂

Hildegard i blom.
Tomaten Hildegard af Bingen är rätt produktiv. Och ger tidigt!
Härligt mogen och illröd Hildegard af Bingen. Det är lätt att tro att jag photshoppat bilderna på tok för mycket men icke, den ser faktiskt ut sådär.

Fördelar och nackdelar

Pistillröta på den högra tomaten.

Plantan är ganska produktiv, gänglig och behöver bindas upp omgående. Den är inte särskilt kompakt utan snarare luftigt yvig i sitt växtsätt. Tomaterna mognar rätt tidigt men sorten är liiite känslig för pistillröta, ett fåtal tomater fick jag klippa bort på ena plantan.

En stark fördel är att sorten verkar vara rätt tålig mot kyla. Natten vi hade minusgrader så räckte inte all min fiberduk till alla plantor så den Hildegardplantan som stod i blåsigt läge fick vackert vara utan. Och klarade sig ändå! Plantan av Green Envy som stod bredvid var däremot inte lika tålig, den var totalkörd. Hur pass representativt det här är för sorten Hildegard vete sjutton men det verkar ju lovande ändå. 🙂

Omogen Hildegard af Bingen.
Hildegard af Bingen efter en frostnatt utan fiberduk i september.

Okänd kändis

Hildegard af Bingen var en abbedissa och författare som levde och verkade i Tyskland under medeltiden. Hon var en riktig superstar på sin tid; hon komponerade musik, skrev böcker om både religion, medicin, kosmologi och mycket mer (hon är bl a världskänd för att vara en av de första som beskrivit den kvinnliga orgasmen). Hildegard anlade kloster och är också känd som mystiker. Numera är hon ett kanoniserat helgon inom den katolska kyrkan.

Att den här mystiska tomatsorten är namngiven efter en kvinnlig mystiker är ju inte utan viss ironi… Frö fick jag av en fd kollega, som i sin tur fått den av en vän, som fått den av en annan vän från Provence. Namnet på påsen stavades då Hildigard af Bingen, dvs en mer internationell stavning som mer liknar engelskt uttal. Gissningsvis är tomaten döpt efter personen Hildegard af Bingen som en hyllning, och har sedan vandrat från hand till hand som vänskapstomat, sannolikt med ursprung i en religiös kontext. Men, såvitt jag vet fanns inte tomater i Europa när personen Hildegard af Bingen levde, så hon har inte smakat eller odlat tomaten själv.

Vanligt utseende, ovanlig sort

Det har varit förtvivlat svårt att hitta nån som helst information om den här tomatsorten. Information om personen Hildegard af Bingen finns det massor, information om tomaten lyser med sin frånvaro. Den har ett vanligt utseende, men sorten verkar vara ovanlig och svår att få tag på. Jag har skänkt vidare frö till olika personer som jag vet har ”svart bälte” i fröodling och är duktiga på att skänka vidare, så med lite tur blir den lättare att få tag på för fler inom några år. 😉

Vet du mer om tomaten Hildegard af Bingen? Kontakta mig och berätta! 🙂

Läs också:
Sankta Tomata – krönika av Mariana Mattson om tomaten Hildegard af Bingen
Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?
Fler inlägg om tomater

Annons

2 Comments

  1. Tack för info. Har ett par plantor med massor av frukter på min gård .väntar på att de ska rodna. Måste kolla en sak: Mariana skriver att du fick frön av en nunna i Provence. Men du skriver inte det här . Hur var det? Du är väldigt gedigen i allt du gör. Det gillar jag. Varma hälsn Lena iIsraelsson

    1. Tack, vad roligt att du gillar att läsa.
      All information är inte alltid officiell information. 😉 Jag mailar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.