Att köpa potatislök

trollet
Potatislök: Tierps Arvlök.
Potatislök är både lätt och roligt att odla, om du lyckas få tag på sättlökar vill säga…

För att köpa potatislök är inte det lättaste, den säljs nämligen inte i vanliga trädgårdsbutiker. Att potatislök är en gröda som odlats sen vikingatiden är en klen tröst för den som är odlingssugen och redan har letat länge, men tappa inte hoppet. Potatislök odlas fortfarande småskaligt av många privatpersoner så den går fortfarande att få tag på med lite tålamod. Tricket är att inte ha för bråttom, och framförallt att ha rätt timing!

Traditionellt sätts lökarna på våren på Eriksdagen 18 maj och skördas på Larsdagen 10 augusti, och de flesta odlare är som mest generösa när de själva har ett överflöd av lök, dvs i slutet av sommaren. Inte på våren. 😉

Jag säljer ingen sättlök tyvärr, men här är mina bästa tips. 🙂

Delade potatislökar. De växer egenligen i kluster, som vitlök ungefär.

Flera sätt att få tag på potatislök

Bokeslundsgården säljer Maglasäte online

Bonden & Bananen: Ytterst begränsat utbud och det tar slut snabbt. Anmäl intresse här.

Kinnekullefrö: Begränsat utbud och det tar slut snabbt. Är det slut så är det slut, bara att vänta till nästa år. Kika här.

Sök på specifika sortnamn – Att googla och söka på specifika sortnamn, t ex Faster Hulda, Beddinge, Maglasäte, Josefina från Nädiholmen mfl brukar ge bättre resultat än att enbart använda ordet potatislök som sökord. Välj helst en sort som ”kommer från”/ har odlats länge i den del av landet du bor för bästa odlingsresultat. Ännu fler sortnamn hittar du i inlägget Sortguide: Potatislök, där har jag listat fler än 35 olika sorter (namn) för dig att söka på. Där kan du också läsa mer om sorterna, och från vilken del av landet de kommer.

Fråga i din lokala trädgårdsförening – Är du inte medlem i din lokala trädgårdsförening? Bli det! Gå på möten och prata med andra medlemmar, berätta att du söker potatislök så brukar det gå hyfsat snabbt att få napp. Äldre damer i trädgårdsföreningar är fantastiska, de har ofta gott om både kunskap och sättlök.

Köp & Säljgrupper på Facebook – Specifika köp och säljgrupper för trädgård eller fröer på Facebook brukar vara ett utmärkt sätt att hitta rariteter. Gör ett eget inlägg i en sådan grupp med en efterlysning på potatislök, eller knappa in potatislök i gruppens sökruta uppe till höger så får du upp tidigare inlägg om potatislök. I de tidigare inläggen kan du hitta namn på folk som sålt sättlökar förut, kontakta dem och fråga dem SNÄLLT om de kan tänka sig att sälja även till dig. Försök att vara kritisk och selektiv till vem du köper av, det finns många oseriösa säljare därute. Köp helst av någon du har förtroende för, som du köpt av förut.

Instagram – Använd ditt Instagramkonto! Gör ett inlägg där du berättar att du söker efter potatislök. Eller följ hashtags på de namnsorter du helst vill ha, eller gör en sökning på #potatislök så får du upp massa bilder på konton till personer som odlar. Fråga dem SNÄLLT om du kan få köpa några lökar. Brukar ge bra resultat i skördetid.

Föreningen Sesam – Om du är intresserad av att lära dig fröodla, gå med i fröodlarföreningen Sesam! Gesäller i föreningen odlar upp frö (eller sättlök/bulbiller) som delas med andra medlemmar. Några av sorterna som odlas inom föreningen är Beddinge, Karin, Estland, Sikeå och Peipus Kolkja men utbudet kan variera från år till år. OBS! Ytterst begränsat utbud och medlemskap krävs. Sesam är INTE en fröfirma, du kan inte köpa sättlök av föreningen eller medlemmar, men som medlem kan du göra förfrågningar till andra medlemmar. Poängen med Sesam är gemenskapen och kunskapen, att inte bara ta emot frö från andra utan att också gå en fröodlarkurs för att sen kunna ge vidare till andra.

Timing – Det brukar ofta vara liiiite lättare att få tag på rariteter om du frågar vid rätt tillfälle, dvs i samband med skörd när odlarna har störst överflöd. Dvs i slutet av sommaren, inte på våren. Men det ena utesluter inte det andra, du kan ju göra förfrågningar redan nu, kanske kan du få ”boka” eller tinga några lökar tills i sommar?

Lycka till i jakten! Och kom ihåg att hålla en god ton; att få köpa potatislök är dessvärre en ynnest, inte en rättighet. 🙂

Potatislök från Puus.
Läs också Sortguide: Potatislök
Poddavsnitt 34: Om potatislök
Fler sortguider

Annons

25 Comments

  1. Hej har du nåt förslag på nån som säljer potatislök.Har läst om den och blivit intresserad av att testa. Men den är svår att få tag på.

   1. Börja med tipsen i blogginlägget! Och läs kommentarerna till blogginläggen om potatislök, en del har ju angett sina instakontonamn/hela namn och då är de lätta för dig att kontakta via sociala medier. Det finns många privatpersoner som säljer potatislök, men deras skörd kan variera från år till år och eftersom det brukar bli ett väldigt tryck på de få som säljer så brukar de inte erbjuda varje år… Men man kan ju alltid fråga dem snällt ändå.

    Och fråga gärna i din lokala trädgårdsförening, ofta finns det potatislök närmare än du tror. 😉
    Får du inget napp där så fråga i köp- och säljgrupper i sociala medier, eller gör en efterlysning på din egen Instagam/Facebookpresentation. Får du inget napp såhär års så vänta och prova igen i slutet av sommaren, när folk har ett överflöd av skörd så brukar de också vara mer generösa med att sprida potatislök till andra.

    Varmt lycka till i jakten!

 1. Hej! Har läst om potatislök på flera siter och tycker att det låter superspännande. Skulle gärna ta några lökar som utsäde samt fortsätta dela med mig på samma sätt.
  Tack trädgårdstomte för bra podd och bra site!

  1. Jag har några lökar som jag vill sprida. Jag tog hem dom från USA för 5 år sen och har odlat själv varje år. Om jag får en postadress i Sverige kan jag skicka några till dig så att du kan sprida dom vidare.

  1. Tack snälla, vad roligt att du gillar att både läsa och lyssna. 🙂
   Och vad kul att du vill fortsätta dela vidare på samma sätt! Jag har vidarebefordrat din mail till Karin nyss. 🙂

 2. Hej Karin, Vilken härlig historia! Helt underbart att hon bara kom och erbjöd dig löken! Har letat efter potatislök sedan ett bra tag, men har ännu inte hittat. Så om du har några sättlökar över så vore jag jättetacksam. Betalar porto så klart. Kan erbjuda tomatfrö till dig om du vill?
  Med vänliga hälsningar Karin
  Jag började odla för 20 år sedan när jag flyttade till Sverige från Tyskland och tycker att det är jätteroligt!

 3. Hej Trållet och Karin! Skulle gärna vilja få några potatislökar och utöka odlandet till självförsörjning. Vi har flyttat ut till landet och håller på att odla allt mögligt. Det är så underbart tillfredställande syssla som pensionär.

 4. Vilken solskenshistoria, läst om potatislök och känt att det kommer bli svårt att hitta utsäde. Hoppas kanske på några lökar nu, är 65 plus och odlar på vår gård på landet i Småland.

  1. Hej AnnChristin!

   Vet inte om Karin har kvar utsäde eller ej, men jag vidarebefordrar din mail till henne iallafall så får vi se.
   Detta blir den sista förfrågningen jag vidarebefordrar. Tack alla för visat intresse, vad roligt att ni vill odla potatislök. 🙂

 5. Hej!
  Jag heter Helene och bor i Eskilstuna.
  Har letat 3-4 år efter potatislök (en med större lökar)
  Men
  Utan resultat.
  Vet ni någon som säljer som någon kan tipsa mig vart jag ska höra av mig.

  Hälsningar Helene

 6. Jag fick tag i Potatislök på tradera… men en fråga…kan eller ska jag spara dom till våren? Eller ska dom sättas nu?

  1. Hej Ingela!

   Att sätta potatislök nu i augusti rekommenderar jag inte.
   Potatislök sätts traditionellt på våren på Eriksdagen 18 maj och skördas på Larsdagen 10 augusti. (det är alltså inte en perenn lök som t ex luftlök, som man planterar en enda gång och sen sköter den sig själv)

   En del tycker att det funkar bra att sätta potatislök till hösten, men själv har jag ingen bra erfarenhet av det. Vi har så pass omväxlande höstar här i Uppland där jag bor med stora temperaturskiftningar, så det brukar inte bli så bra tycker jag. Att du sparar dina lökar inomhus och lagrar dem för att sen sätta dem i vår är säkrare. Sen när du förökat upp dina lökar och har ett överflöd att experimentera med så kan du ju testa att sätta några på hösten om du vill, det kanske funkar för dig i din växtzon (jag vet ju inte var i landet du bor).

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.