Skördar och jämför potatislöksorter

trollet
Nyskördade och avspolade potatislök från Imundbo.

18 maj och 10 augusti

Traditionellt sätts potatislök på Eriksdagen 18 maj, och skördas på Larsdagen den 10 augusti. Jag skördade mina igår den 16 augusti och låg alltså lite efter i planeringen men bättre sent än aldrig… Jag satte dem ju lite senare i våras också, så det går väl jämnt upp tidsmässigt ändå. Och nu ska det visst komma rejäla regnmängder i flera dagar så plötsligt blev det lite bråttom. 😉

Jag skördade, spolade av lökarna och nu ska de torka. Enligt vissa källor ska lökarna delas för att de torkar bättre då, enligt andra blir hållbarheten bättre om de sitter kvar ihop. Jag brukar dela dem, det har funkat bra hittills.

Kryddkompassen blev kulturarvskompass

Jag har odlat potatislöken här i zon 4 i dubbla pallkragar formade som en ”stjärna” nästan, eller som en kompass. Från början hade jag tänkt att odla kryddor i den, men istället blev det kulturarvssorter: bondbönor och potatislök i de dubbla kragarna (och blommor och kryddor i de lägre). Med potatislök så behöver man ju i allmänhet inte tänka på det där med avstånd för att undvika korspollinering eftersom de förökas med sidolökar och inte  med frö (värre med bondbönor som behöver större avstånd eller odlas under fiberduk/nät för att undvika korspollinering).

Odlingen i våras. Bondbönor närmast mitten, potatislök i de långa spetsarna. Senare tillkom flis runt kompassen för att hindra ogräs och förenkla gräsklippningen.
Fortfarande i tillväxtfasen.

Potatislöksorterna 2021

Iår odlade jag fyra olika sorters potatislök: Potatislök från Puus, Tierps Arvlök, Leksand och Arvlök från Imundbo. Den enda jag odlat tidigare var den från Puus, en trevlig skånsk sort.

Eftersom jag bor i Tierps kommun så var det extra roligt att kunna odla Tierps Arvlök och Arvlök från Imundbo (i närheten av Lövstabruk) som båda är lokala sorter med anknytning till trakten där jag bor. Och Leksand är nog den allra mest kända potatislöken vi har i Sverige, den är en riktig superstar så den var det såklart också väldigt roligt att få testa. Mer information om respektive sort (och ännu fler sorter) hittar du i Sortguide: Potatislök.

Årets vinnare: Imundbo

Arvlök från Imundbo – Gav störst OCH flest lökar, och mest jämnstora lökar av god kvalitet. Överlägsen vinnare just iår!

Potatislök från Puus – Gav många lökar och stora lökar, men storleken varierar. Har vackert lilarosa kött så den var lätt att skilja från de andra sorterna.

Tierps Arvlök – Gav många lökar, men inte så många stora. De flesta var ”mellanstora”.

Leksand – Ville inte alls hos mig iår. Gav minst antal lökar, och de var dessutom små i storleken vilket inte alls överensstämmer med hur sorten i allmänhet brukar vara… Så den får jag vackert testa igen nästa år, hoppas att den levererar bättre då. Kanske behöver den några år på sig att äta upp sig och börja trivas här, eller så hade jag bara otur. De som odlat länge vet ju att en och samma sort kan bete sig lite olika från år till år. Den får chans till revansch nästa år iallafall. 🙂

Storleken kan skilja sig åt mycket även inom en och samma sort.

Bra budgetodling

Potatislök är toppenbra för dig som vill budgetodla eller är självhushållare eftersom man slipper åka till trädgårdsbutiken och köpa sättlök varje vår, potatislöken kan ju förvaras i vanlig rumstemperatur under hösten och vintern tills den ska ner i jorden i vår igen. Det gäller bara att komma ihåg att inte äta upp alla lökar under vintern, det är viktigt att märka, spara och lägga undan den lök som ska användas som sättlök ordentligt. Jag brukar ha mina uppe på bokhyllan i vardagsrummet, och ovanpå kylskåpet i köket. De lökarna vi inte ätit upp i köket åker också ut i landen sen i vår.

Skänka vidare

Jag säljer inte potatislök men brukar ibland byta eller skänka vidare sättlök vid sociala tillfällen, ofta till folk i trädgårdsföreningar i samband med föredrag t ex. Det är en fin och bra lök som jag hoppas att fler och fler vill odla och skänka vidare. Men att köpa potatislök är inte lätt, för den säljs inte i vanliga trädgårdsbutiker men det är många privatpersoner som odlar den. Fråga medlemmarna i din lokala trädgårdsförening om sättlök, eller läs inlägget Att köpa potatislök för fler tips.

Lycka till i jakten! 🙂

Läs också: Att köpa potatislök
Fler inlägg om kulturarv

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.