Levande lekstuga

trollet

Varför bygga en lekstuga av trä när du kan plantera en levande lekstuga av pil? 😀

Man kan ju göra allt möjligt kul av pil (korgar, levande väggar, portaler mm), det är ett tacksamt material att jobba med eftersom det rotar sig så oerhört lätt och växer snabbt. Tänk på att pilen ska planteras på våren och är väldigt törstig första säsongen, så se till att nån vattnar när det är dags att åka bort på semestern.

Pilkvistar till bygget

Det går att beställa pilkvistar på internet med hemleverans (så gjorde jag) eller så kan du passa på och köpa dina kvistar på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Där brukar det finnas levande pil/salixkvistar till försäljning.

Du kan förstås skörda egna pilkvistar till din koja (istället för att köpa) om det växer på din egen mark, men då behöver de vara rejält långa: ca 2.40 m.

Pil/salixkvistar finns ofta att köpa på mässor tidigt på våren, om du inte vill beställa hem från nätet.

Törstig pil

I vår trädgård finns en hörna som ofta blir lite lätt översvämmad regniga somrar, där tänker jag att det borde passa perfekt att plantera en törstig lekstuga av pil. Pil, björk och katsura är tre av de törstigaste träden/buskarna vi har i Sverige och de används ofta i större sjok i dränerande syfte, så jag tänker använda lekstugan på det sättet och hoppas att den dricker riktigt ordentligt. 😀

Med tanke på den rekordheta och torra sommaren vi hade 2018 så var det väl tur i oturen att jag inte hann med att beställa nån pil förra våren, jag håller tummarna för att det blir en svalare sensommar 2019 men om det blir så torrt som alla säger så står den åtminstone på en så bra plats som möjligt.

Material för att bygga pilkoja

Till vårt kojbygge gick det åt 30 st 2.40 m kvistar (plus en mittstolpe) och 31 st korta små kvistar, ca 40 cm långa. Till ”midjorna” på kojan gick det åt ytterligare ca 18 st 2.40 m långa kvistar, som ibland klipptes i kortare bitar.

Förutom kvistarna så behöver du snöre, sax, sekatör, spett, 1-2 säck planteringsjord och hinkar med vatten.
Och tålamod! Det är pilligare än vad jag trodde…

Såhär gjorde jag

1, Klipp av ca 5 cm av änden på pilkvistarna och ställ i hinkar med vatten.
Låt dem stå där och suga i sig i ca en vecka, gärna mer.
Titta till hinkarna regelbundet och fyll på vatten när det behövs (de dricker mer än vad du tror).

2, Placera mittstolpen där du vill ha kojan i trädgården. Den ska helst ner 40 cm djupt.

3, Fäst ett snöre vid mittstolpen, eller använd en tumstock för att mäta ut en jämn rund cirkel.
Om snöret är 1 m får kojan en diameter på 2 m. Jag valde att göra kojan med en diameter på 2.30 m.

4, Nu kommer den jobbiga biten: att spetta hål åt alla stolpar.
Vi har rejäl lerjord med gott om sten i. Jodå, jag kunde hålla mig för skratt…

5, Plantera kvistarna. Du behöver minst en säck planteringsjord och vattna ordentligt, en rejäl rotblöta vill de ha. Kom ihåg att lämna ett hål för ingången.

6, Nu kommer det knepiga pilliga momentet: bind ihop de långa kvistarna med mittstolpen. Fäst helst med bastsnöre.

7, Fläta in ”midjegrenarna”. Du kan ha en eller flera nivåer, jag valde flera för stabilitetens skull. Frisera bort utstickande grenar med sekatör.

KLART!

De långa salixkvistarna har planterats och sticker ännu bara rätt upp.
Mellan varje lång kvist finns en liten kvist planterad.
Nu har topparna knutits ihop med mittstolpen.
Midjekvistarna på plats.

Tadaah! Hoppas att den växer ihop fint med tiden.

Och sen då?

Pil brukar rota sig snabbt men det gäller att hålla efter med vattningen för de är rejält törstiga. Vattna gärna på natten istället för på dagen, för då hinner de suga åt sig av vattnet istället för att det mesta dunstar bort. Grenarna växer fort och blir tätare och tjockare för varje år som går. Lekstugan har en livslängd på ungefär 15-20 år, sen har stammarna blivit så grova att det är bäst att jämna ner alltihop, ungefär 10 cm från markytan, och sen låta det hela växa upp igen. 🙂

Bra bönstöd

Innan kojan vuxit ihop ordentligt så tänker jag att den borde funka fint att använda som stöd till högväxande sockerärter eller bönor. Den står ju ändå så nära grönsakslandet så varför inte…

Och tänk vad fint det kommer bli i vår när hela kojan täcks av luddiga, gosiga små videkissar! Då får bina glädje av den också, salix är ju en av de tidigaste växterna som blommar på våren så den blir en riktig bi-buffé! 😀

Läs också: Smultronbåt av pallkragar

Annons

8 Comments

  1. Hej Maria!

   Det finns flera företag som säljer levande pil/salix, hos en del får man boka i förväg och hämta ut i butik några veckor senare, på trädgårdsmässor brukar det också säljas… Jag köpte av företaget Salixprodukter. http://www.salixprodukter.se/prislista.html Beställ via mail. 🙂 Kanske finns det billigare på andra ställen, googla runt och jämför priser. Och kom ihåg att vattna mer än vad du tror behövs sen när det är planterat och klart.

   Lycka till! 🙂

  1. Hej Karin!

   Det är svårt att svara exakt på när det är vår (Sverige är ju ett väldigt avlångt land med olika zoner, och klimatförändringarna gör att det blir ännu svårare att gissa när den kommer) men tanken är att pilen ska kunna dricka, dvs det ska helst fortsätta vara ihållande plusgrader (fruset vatten kan ju inte rötterna dricka). När det sker där just du bor törs jag däremot inte svara på… 😉

   Undvik dock att sätta pil mitt under heta högsommaren, för då kan det vara svårt att hinna med att vattna. Våren är bättre, eftersom det är svalare och kvistarna ännu inte har några blad så dricker de mindre, och kan satsa energi/ge vattnet åt rotningen istället för åt bladverket.

   Helst ska grenarna ner ordentligt djupt, ca 40-30 cm. Spetta om du inte ids gräva. Då sätter grenarna rötter längs med hela grenen under jord, vilket är jättebra. En grunt planterad gren ger dels en mer ostadig koja, men gör ju också att grenen får mindre rotsystem, då blir den jobbig att vattna så hellre ner djupt. 🙂

   Lycka till!

 1. Faktiskt rolig idé! Tack för en så bra beskrivning. Går det att få se en bild på kojan nu, några år senare?

  1. Kojan finns inte kvar, den dog torkdöden för några år sedan tyvärr men de är kända för att behöva en hel del beskärning, och med tiden så blir de så täta att det blir mörkt på insidan. Du kan se några bilder på lite äldre kojor här http://www.salixprodukter.se/levande.html

   Finns även fina såna exempel på äldre salixkojor på Kolmården vid fikabordens lekplats om du är där nån gång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.